Всичко за пералните машини

Сифон за мивка над чешмата с кран

сифон за мивкаАко решите да инсталирате пералнята в банята, докато я скриете под специална мивка, определено ще ви е необходим сифон за мивката със отвод за пералнята. Без сифон не можете да източите умивалника, камо ли да свържете пералнята към канализацията, затова решихме да посветим тази публикация на сифоните. Надяваме се, че ще ви помогнем да изберете и инсталирате правилното водопроводно устройство, като организираме нормално изхвърляне на отпадни води в канализацията.

вид

На днешния пазар можете да намерите много голям брой различни сифони, които се различават един от друг: по размер, брой кранове, форма, инсталация и т.н. Ако това е първият ви път, когато срещате необходимостта от инсталиране на пералня под мивката в банята, много е важно да изберете подходящ сифон, който не само ви позволява да организирате връзка с канализацията и мивката и машината, но също така не пречи на правилното поставяне на пералнята.

Понякога сифоните имат толкова странен външен вид, че е дори невъзможно да се разбере какъв тип водопровод е и как може да се използва.

Факт е, че обикновен сифон е разположен строго под мивката и заема много място. И ако решим да поставим пералнята нито отляво, нито отдясно на мивката, но е сигурно, че под нея могат да възникнат трудности. Но нека не изпреварваме себе си, но първо ще се справим с въпроса, кои са сифоните, които потенциално могат да бъдат полезни в нашия случай?

Конвенционален сифон с кран. На снимката по-долу можете да го видите. Той не се различава от обичайния сифон за мивка, с изключение на специален страничен изход, към който е свързан дренажният маркуч на пералнята. Такива сифони са много често срещани, но не са подходящи за нашата цел. Те могат да се използват само при инсталиране на пералнята под мивката с плот и дори след това с висока степен на конвенционалност.

обикновен сифон с кран

Сифон сплитер. Много просто водопроводно устройство, което помага да се организира двойна връзка с канализацията. Състои се от пластмасов тройник, единият изход от който е свързан към канализацията, а гофрираните маркучи са поставени в другите два. Единият маркуч ще отиде от пералнята, а другият - от мивката.

сифон сплитер

Сифон вграден в стената. Това е най-компактният от всички сифони, тъй като неговото „тяло“ е оградено в стената заедно с канализационната тръба, т.е. и само малка част от тялото и изводите за свързване на маркуча за изтичане на пералнята и маркуча, монтиран на канала за мивка. На фигурата по-долу виждате вградения сифон с едно докосване, но има точно същите модели с два или дори три крана.

стенен монтиран сифон

Проверете устройството на клапана. Такива сифони се появиха сравнително наскоро, но вече успяха да спечелят популярност сред водопроводчиците, които все по-често започнаха да ги използват. Възвратният клапан не позволява на отпадъчните води от канализацията да се втурнат в пералнята и да се издигнат нагоре, за да източат мивката в случай на запушване на тръбата.

За хората, които живеят на първите етажи на жилищните сгради, такива сифони се превърнаха в истинско спасение, те биха измислили такъв клапан на тоалетната и като цяло щеше да е „супер“!

сифон на контролния клапан

Плосък сифон. Той е специално проектиран за случаите, когато пералнята е разположена точно под мивката и разстоянието между капака на пералнята и дъното на мивката е минимално. Напоследък такива водопроводни елементи се използват много широко поради тяхната компактност и лекота на монтаж.

плосък сифон

Защо са необходими и как работят?

Всички знаят, че сифонът е необходим за организиране на изхвърлянето на отпадни води от мивката, пералнята, съдомиялната машина и друго оборудване в канализацията, това несъмнено е основната цел на този водопровод. Не бива обаче да се забравя, че това далеч не е единствената задача, която той успешно изпълнява.

  1. Правилно инсталиран сифон създава добра бариера срещу неприятни миризми, които потенциално могат да влязат в канализационната тръба в стаята.
  2. Тази водопроводна част е проектирана така, че в нея да се утаи доста голямо количество различни отломки, които могат да запушат канализационната тръба. Можете да премахнете остатъците от сифона с „движение на китката“, като развиете устройството, но няма да е възможно да почистите тръбата от махането.
  3. Изходът на сифона е свързан с тялото му под ъгъл, което ви позволява да свържете дренажния маркуч на пералнята само с завой. Този завой от своя страна улеснява работата на помпата и предотвратява "ефекта на сифона".

Някои от нашите майстори се шегуваха, наричайки сифона „канализационен дренажен рутер“, може би има някаква истина в тази шега.

Функции за монтаж

Инсталирането на мивка над пералня с преливник има много функции. Ако искате да изучите подробно този процес, прочетете статията на инсталиране на пералня под мивката, В рамките на този параграф ще засегнем само въпроса за инсталирането на сифон, въпреки че според нас няма нищо сложно в този процес, всичко е интуитивно ясно.

Мивка с преливник може да се поддържа от мивка или плот, окачена на специални стенни опори. За да изберете и инсталирате сифон, за нас е важно да знаем само прогнозното местоположение на пералнята спрямо мивката.

  • Пералнята се намира точно под мивката. Изберете плосък сифон или вградена стена. Закрепваме плосък сифон към канализацията на мивката. Вмъкваме гофриран маркуч в единия клон, другият край на който вече сме резба в канализационната тръба. Във втория клон поставяме маркуча за източване на пералнята и го фиксираме със скоба - инсталацията е завършена.
  • Пералнята е разположена вляво или вдясно от мивката под плота. Теоретично можете да използвате всеки сифон с кран за пералнята, но трябва да вземете предвид, че пространството под мивката ще бъде отворено и самият сифон също ще бъде видим „във цялата си слава“, така че има причина да изберете модел, който е вграден в стената.
    монтаж на скрит сифон
  • Пералнята стои под дълъг работен плот на уважително разстояние от мивката. В този случай всеки сифон също е подходящ, само ако не разваля естетиката на помещението, но има една особеност, тъй като пералнята е далеч от мивката, дължината на обикновения си маркуч за източване може да не е достатъчна, за да го свържете към сифона. Трябва да закупите удължен маркуч и да го инсталирате вместо стандартния.

В заключение отбелязваме, че за да инсталирате сифон за мивка над пералня с умствен кран, не са ви нужни много и почти не са необходими инструменти, но изборът на правилния сифон често е труден. Надяваме се, че въз основа на горната информация ще направите правилния избор, късмет!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини