Всичко за пералните машини

Пералнята на Siemens не изпира пране

Пералнята на Siemens не изпира пранеВсяка автоматична пералня, независимо дали Samsung или Siemens, се оценява за цялостно пране: хвърли мръсни неща в барабана, стартира цикъла и извади сухи дрехи. Ако машината на Siemens не се изтръгне, резервоарът е пълен с вода и нещата, макар и чисти, но мокри, трябва спешно да решат проблема. Без навременна диагноза и поправяне можете трайно да загубите „домашния си асистент“, затова четем статията и коригираме ситуацията сами.

Защо това се случва?

Помпата, двигателят и контролното табло могат да представят „изненада“ с недостатъчно въртене на барабана и дефектна работа за източване. Преди да потърсите и поправите разбивката, е по-добре още веднъж да проверите правилността на „диагнозата“. И така, липсата на въртене се проявява от неща, очевидни с просто око:

 • водата остава в резервоара дори след приключване на цикъла;вода остава в резервоара
 • източването не работи;
 • възстановяемите предмети са необичайно мокри;
 • източването е твърде шумно;
 • цикълът се увеличава поради много бавното изтегляне на вода;
 • машината "нулира" режима няколко пъти самостоятелно;
 • бутонът за завъртане не е активиран.
 • машината излъчва тътен, характерен за лицевите опори, но прането все още не е извадено.

Всеки от изброените симптоми показва проблем с електродвигателя и източването. При такива проблеми пералнята не е в състояние да работи с максимална скорост. Причините за преминаване към щадящ режим могат да бъдат най-различни детайли.

 1. Помпа и дренажна система като цяло. Най-често останалата вода в барабана се причинява от неработещ дренаж поради запушване или счупена помпа.
 2. Реле за налягане. Когато сензорът за нивото на водата е дефектен, електронният пулт за управление не открива наличието на вода в резервоара и не започва да се източва.
 3. Контролен модул. Те не са в състояние да дадат команди, които източват резервоара и счупен модул, или триаци, изгорени поради късо съединение. Всеки триак е "отговорен" за конкретна част от машината и липсата на комуникация води до повреди.
 4. Електродвигател. Друга причина е проблемът с двигателя на пералната машина, който не позволява на барабана да се ускори за висококачествено въртене до дадените сили. Носените електрически четки или прегрятото окабеляване ограничават интензитета на въртене. Ако проблемът е по-лош и двигателят е повреден, машината няма да се включи изобщо.
 5. Тачо. Предотвратява въртене и сензор, който контролира броя на оборотите на двигателя. В случай на повреда на тахогенератора платката не получава сигнал за силата на ускорение на двигателя и го блокира, за да се избегнат претоварвания.

Много различни проблеми могат да доведат до намокряне на нещата в барабана, но не бива да се примирявате с останалата вода, да стискате прането с ръце или да купувате отделна центрофуга. По-лесно и по-бързо е да се свържете със служителите на сервизния център и по-евтино - сами да се справите с неизправността. Необходимо е само да се проведе задълбочена диагноза и да се установи основният проблем.

Диагностика стъпка по стъпка

Дори редовно да намирате некомпресирани неща в резервоара, не можете веднага да разглобите машината на помпата. Често въртенето не работи без сериозни неизправности в машината. Затова първо проверяваме:

 • дали е имало случайно отмяна на режима, ако шайбата не предвижда блокиране на панела от деца, можете да смените програмата или да преминете към накисване случайно;
 • ако е избрано деликатно изпиране, при нежен режим завъртането се изключва от цикъла за нежна грижа за тъканта.

Важно! Препоръчва се отново да стартирате тестовия цикъл, като изберете стандартния режим и коригирате броя на оборотите.

 • дали бельото е смачкано. Не всички перални машини са оборудвани с функция за контрол на дисбаланса и с неравномерно разпределение на бельо по повърхността на барабана се появяват бучки и се нарушава желаният баланс. За да избегне сериозни повреди, системата автоматично спира цикъла.В този случай е необходимо да получите излишни предмети или да ги разпределите по стените.

Няма по-разумни обяснения за въртенето на празен ход на машината на Siemens. Ако след проверките ситуацията не се е променила, започваме диагнозата. Последователността му зависи от естеството на проблема. Стъпка по стъпка инструкции за всяка възможна опция са дадени по-долу.

Водата остава в резервоара

изцедете водатаНай-често едно неработещо въртене се усеща от водата, останала в барабана. Такъв "симптом" ясно показва проблеми в канализацията. За да отстраните проблема, е необходимо внимателно да проверите всеки елемент от дренажната система.

 1. В долния десен ъгъл на кутията намираме люк за източване.
 2. Разширяваме държачите на резето, като изваждаме капака с плоска отвертка.
 3. Полагаме парцалите и заместваме кофата.
 4. Изваждаме филтъра за боклук.

Бъдете готови да се разлее вода на пода.

 1. Проверяваме ефективността на помпата, като стартираме режим на въртене или източване. В идеалния случай работното колело на помпата трябва да се върти силно - тогава системата работи перфектно.

Статичното състояние на работното колело показва проблеми с помпата - запушен, задръстен или изгорял механизъм. Разглобяването на частта ще помогне да се изясни мащабът на проблема. За да направите това, отслабете скобата на неуспешната тръба, изключете я и съществуващото окабеляване от тялото. Разглобяваме помпата и внимателно оглеждаме вътрешната повърхност. Вероятно запушването от коса, мръсотия или вълна забавя изтичането. След почистване връщаме всичко на мястото си, стартираме цикъла на въртене и подчертаваме „работното колело“ с фенерче. Въртенето сигнализира за елиминирането на повредата, а отсъствието му изисква пълна подмяна на помпата.

Забавя изтичането на резервоара и неизправността на превключвателя за налягане Той е "отговорен" за навременното източване, като дава сигнал на системата за нивото на водата в барабана. За да го тествате, трябва:

 • изцедете водата през филтър, използвайки описания по-горе метод;
 • изчакайте вратата да се отключи и разтовари прането;
 • развийте двата винта, разположени в горната част на задната стена;
 • дръпнете горния капак към себе си и го извадете;
 • намерете превключвателя за налягане близо до стената;
 • изключете тръбите и проверете за запушвания.

След това внимателно проверете контактите и целостта на окабеляването. Ако няма очевидни подозрения, правим финалния тест с мултицет. За да направите това, приложете сондите към съответните конектори и оценете резултатите. Обикновено индикаторите за скачане и ако няма резки скокове в числата, ще трябва да инсталирате нов сензор.

Изтрива, но не изтръгва

машината натиска лошоАко в края на водния цикъл няма останала вода в резервоара, но прането все още е мокро, ще трябва да потърсите проблем в мотора. При дефектен двигател въртенето е невъзможно или се извършва с минимална скорост, което не е достатъчно, за да изсъхне напълно нещата. Лесно е да се докаже, че пералнята спря да върти пране поради недостатъчно въртене. Развийте винтовете на задния капак и отстранете панела.

 1. Сваляме задвижващия колан.
 2. Отслабваме болтовете, задържащи мотора и махайте двигателя.
 3. Обръщаме внимание на четките, инсталирани от двете страни на тялото. Изваждаме ги от каналите, отстраняваме ги от кутиите и измерваме дължината на карбоновите накрайници. С резултат от по-малко от 0,7 мм - смяна на нови.
 4. Проверете целостта на окабеляването.
 5. Ние наричаме бобината с мултицет. При липса на съпротива или напрежение ще трябва да монтирате нов двигател.
  тахометър на двигателя на перална машина на Siemens

Често тахогенераторът, наричан още сензор Хол, е виновен за лошото въртене на барабана. Прекъсната или изгорена, тя престава да контролира оборотите на двигателя и системата губи контрол над въртенето на вала. В този случай необходимата скорост не се развива и прането няма време да се изтръгне. Проверяваме предположението по този начин: намираме устройството на корпуса на двигателя и го измерваме с мултицет.

Машината "замръзва" на въртенето

По-рядко възниква неизправност с „мозъка“ на пералнята - контролния модул. В тази ситуация машината започва да работи непредсказуемо: „забравя“ да изплакне прането, анулира цикъла на въртене или просто замръзва в средата на цикъла.

Не се препоръчва да ремонтирате дъската самостоятелно, тъй като едно небрежно движение ще влоши ситуацията, дори до степен на повреда, която не може да бъде поправена.

Можете само визуално да оцените състоянието на модула. За това изключваме машината от захранването, сваляме горния капак, издърпваме съда за прах върху себе си и внимателно развиваме винтовете, държащи предния панел. Освобождаваме окабеляването и търсим видими повреди по повърхността на платката. Ако няма такива, свържете се с сервизния център.

Полезни съвети за работа с машината

За да не търсите инструкции какво да правите, когато въртенето не работи, е необходимо да не довеждате ситуацията до тъжния край. Лесно е да се предотвратят проблеми с двигателя и източването, като се спазват елементарните правила за работа на машината, Нека да обозначим тези правила.

 1. Внимателно огледайте джобовете за тежки и метални предмети.
 2. Сортирайте нещата преди изтеглянето.
 3. Не превишавайте максималното натоварване.
 4. Инсталирайте и свържете машината към комуникации в съответствие с ръководството за потребителя.
 5. Не забравяйте редовно да миете шайбата, като стартирате режима "празен" в края на работата.
 6. След всяко измиване оставете вратата отворена.

Колкото по-бързо се забележат проблемите със завъртането, толкова по-бързо и по-евтино ще се реши проблемът. Основното е да запомните предпазните мерки за безопасност и при най-малкото съмнение да се свържете със специализирани центрове за ремонт.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини