Всичко за пералните машини

Пералнята е шумна по време на цикъла на въртене - какво да правя?

пералнята е шумнаАко пералнята бръмчи по време на въртене, тогава определено трябва да разберете защо това се случва? Възможно е просто да сте закупили твърде шумен модел на пералнята или може да е сериозна неизправност, която в крайна сметка да доведе до повреда на домакинския уред. Във всеки случай си струва да подредим и да предприемем мерки за премахване на шума и ще се опитаме да поговорим как да направите това като част от статията.

Типични причини за шума на пералните машини

Пералнята е сравнително проста. Експертите експериментално са установили няколко основни причини за машинен шум по време на цикъла на въртене, причинен от повреди. Ние изброяваме тези причини.

 • Болтовете за транспортиране на машината не са извадени от държачите на резервоара.
 • Лагерите на барабанните задвижвания са повредени.
 • Забийте предмети в пространството между стените на резервоара и барабана.
 • Разхлабена шайба, система за задвижване на барабана.
 • Разхлабени противотежести на резервоарите.
 • Гуменото уплътнение на капака на шахтата не е оразмерено.
 • Пералнята не е инсталирана правилно.

Обърнете внимание! Не забравяйте да отбележите в кой момент има много шум. В началото на старта на програмата за измиване, в началото на програмата за въртене или по време на процеса на източване - това е много важно за правилната диагноза.

Описание на причините за шума и начини за отстраняването му

Причините, особеностите и естеството на шума от барабана на пералнята са специфични за всеки случай. Всичко зависи от модела на пералнята, от характера на повредата, степента на износване на нейните части и други подобни. Следователно, ние не гарантираме, че според нашето описание, вие ще бъдете в състояние на 100% да диагностицирате причината за срива. При съмнителни случаи е по-добре да се консултирате със специалист.

Забийте предмети в пространството между стените на резервоара и барабана. Според експерти и потребителски проучвания това е най-честата причина за силен шум, излъчван от барабана по време на цикъла на въртене. Когато без колебание хвърляме нещата в барабана на машината, в джобовете на който има дреболия, щипки за хартия, щифтове и други малки предмети, съществува голям риск тези предмети да попаднат в резервоара на пералнята. С какво е изпълнено това?

При ниски скорости пералнята практически не вибрира, а малките предмети лежат тихо в резервоара си, не контактуват с въртящ се барабан. Но по време на цикъла на въртене машината започва да вибрира силно и малки предмети започват да скачат и в крайна сметка да се забиват между стената на резервоара и подвижните части на машината. В резултат на това движещите се части започват да свирят, скърцат и издават други звуци.

За да стигнете до предметите, които са попаднали в резервоара, трябва да развиете десетте, да сложите ръка в резервоара и да извадите всичко, което има там, проблемът ще бъде решен.

транспортни болтовеБолтовете за транспортиране на машината не са извадени от държачите на резервоара. Груба, но често срещана грешка, допусната от монтажниците на перални машини. Факт е, че за по-нежно транспортиране на машината, производителят е предвидил специални крепежни елементи, които фиксират ударната пружина на барабана. Ако тези крепежни елементи не бъдат премахнати, тогава когато стартира програмата, барабанът на пералнята ще се завърти с силно почукване. Проблемът се решава чрез развиване на четири фиксиращи болта, разположени по-близо до средата на задната стена на машината.

Лагерите на барабанните задвижвания са повредени. Подвижните части на пералнята са оборудвани с няколко лагера. Ако някой от лагерите се срине, това ще доведе до силен шум, особено по време на интензивна работа на пералнята. Как да идентифицираме грешка в лагера? Изключете пералнята от електрическата мрежа, пъхнете ръката си през люка и завъртете барабана по посока на часовниковата стрелка. Ако барабанът се напука и чука по време на въртене, тогава проблемът е в лагера.

Можете да прочетете как правилно да сменяте лагерите в пералня. тук, Но е по-добре да поверите тази работа на професионалисти, особено ако никога не сте ремонтирали домакински уреди със собствените си ръце.

затегнете ролкатаРазхлабена шайба, система за задвижване на барабана. За да определите проблема с шайбата, трябва да стартирате пералнята в тестов режим. В този случай барабанът ще се върти, като бавно прави десетина оборота в една посока и дузина оборота. В този момент трябва да слушате машината, ако се чуят щраквания, това е повод да проверите шайбата на барабана. За да го коригирате, ще трябва да премахнете задната стена на машината и, въоръжени с подходящ инструмент, затегнете фиксиращата гайка на шайбата.

Разхлабени противотежести на машината. Противотежите, разположени около резервоара на пералнята, служат за заглушаване на центробежната сила, което неизбежно трябва да я люлее силно. Обикновено проблемите с противотежестите се появяват след много дълго време при използване на машината или в резултат на фабрични дефекти. За да отстраните проблема, затегнете всички свободни болтове, които държат противотежестите заедно. За да направите това, трябва да премахнете задната стена на пералнята, вижте как по-добре да направите това Демонтаж на пералнята.

подмяна на противотежестта

Пералнята не е инсталирана правилно. В този случай имаме предвид поставянето на машината на пода, а не връзката й с водоснабдяването и канализацията. С бързото въртене на барабана (800-1000 об / мин) центробежната сила естествено се опитва да създаде дисбаланс. Ако машината не е инсталирана на ниво на ненадежден подвижен под, това ще доведе до:

 • до чукането на барабана;
 • силна вибрация;
 • люлеене на корпуса на пералнята.

Проблемът се решава чрез укрепване на пода и инсталиране на машината строго на ниво. За да настроите машината на ниво, не е необходимо да имате идеално равен под. Необходимо е само да развиете краката на „шайбата“, така че тялото да стои на ниво, за това ще трябва да се потите малко, но си заслужава.

Гуменото уплътнение на капака на шахтата не е оразмерено. Ако по време на въртенето на барабана се чуе характерен скърцащ или свистещ звук и след измиване се вижда гумени стърготини по стените му и върху капака на шахтата - проблемът е в гумената лента на шахтата. За съжаление, сглобяването на някои бюджетни модели перални машини оставя много да се желае и венеца - това е може би последното нещо, на което колекционерите обръщат внимание.

Проблемът се решава лесно. Необходимо е да поставите между уплътняващата гума на барабана и предната стена на машината, парче шкурка и да стартирате програмата без измиване. Ефирната кърпа дори ще извади венеца за 20-30 минути, колкото е необходимо, и просто трябва да го извадите и да извадите гумените стружки от барабана, като стартирате допълнителна програма за изплакване и почистване на филтъра.

Обърнете внимание! Ако при изтичане на вода от барабана на машината се чува силен външен звук, проблемът може да бъде скрит в дренажната помпа.

Прочетете как да го промените сами в статията. Подмяна на изпускателната помпа.

Машината издава много шум по време на въртене, може би не става дума за повреда?

пералнята е шумнаАко „шайбата“ веднага след закупуването и монтажа започна да вдига много шум в въртящия се цикъл, това може да се дължи на заводските характеристики на този модел. С други думи, нивото на шума в най-интензивния етап на „пералнята“ се определя от неговия производител. Ето защо, ако в новата пералня се появи силен шум, проучете паспорта му. В паспорта производителят често посочва нивото на шума, измерено в dB, които машината публикува по време на най-интензивната работа.

В този случай възниква въпросът, дори ако пералнята е шумна по време на цикъла на въртене и нивото на шума е посочено от производителя в паспорта, да кажем 75 dB, как да разберем, че нашата машина възпроизвежда звук със същата сила. Наистина е възможно точното измерване на нивото на шум, възпроизведен от машината, само с помощта на специално устройство - измервател на нивото на звука. Ако имате възможност да го използвате, тогава е добре, но най-често обикновената домакиня няма достъп до такова оборудване.И какво да правя в този случай?

Важно! В онлайн магазина можете да поръчате евтин китайски уред за измерване на нивото на звука. Между другото, по-късно той може да дойде по-удобно "в размисъл" с шумни съседи, които обичат да слушат силна музика в 2:00.

Най-лесният начин за измерване на нивото на шума на машината по така наречения асоциативен начин. Интернет предоставя много примери за общи, добре познати звуци с данни за тяхната сила в dB. Например, звукът от пишеща машина е 50 dB (разстояние 1 m), влакът в метрото е 95 dB (разстояние 7 m), звукът на джакмейк е 120 dB (разстояние 1 m) и така нататък. Сравнете приблизително силата на звуците, които знаете, с шума, излъчван от пералнята и ще разберете дали числовите стойности, посочени в паспорта, отговарят на реалността или не.

В допълнение Не забравяйте да обърнете внимание на естеството на звука. Ако силен монотонен шум бъде прекъснат от клаксон, метална дрънкалка или чук, тогава най-вероятно има неизправност в пералнята и трябва да се вземат мерки за отстраняването му.

Как да продължите да предотвратявате неизправността, причиняваща шум?

За да може машината да работи дълго време и периодично да няма „шумни неизправности“ в нея, трябва да се спазват правилата за нейната работа. Колкото по-внимателно и предпазливо ще се отнасяте към „домашния си помощник“, толкова по-рядко ще се сблъскате с неприятности от този вид. За какви правила за работа говорим?

 1. Не изхвърляйте повече пране в барабана на машината, отколкото е предвидено от дизайна му.
 2. За износване и повреждане на машинни части (особено запечатване на гумени ленти), твърде честото му използване (няколко пъти на ден). Машината между измиването трябва да има време да изсъхне.
 3. Използвайте по-рядко програми за пране, които мият нещата в много гореща вода и при високи скорости.
 4. Премахвайте замърсяванията от източващия филтър възможно най-често.
 5. Преди да измиете предмети, проверете джобовете си за чужди предмети, обърнете нещата, преди да ги изпратите в барабана и използвайте торби за пране.
 6. Добавете омекотители за вода преди измиване, за да предотвратите натрупването на варовик върху елементите на пералнята.

За да обобщим, трябва да отбележим, че ако вашата машина изведнъж започна да трака по време на цикъла на въртене и рестартирането на програмата за пране не решава проблема, най-вероятно има повреда, която трябва да бъде намерена и коригирана. И ценните експертни съвети ще ни помогнат в това. Добър ремонт!

   

10 коментара на читателите

 1. Граватар Майкъл Майкъл:

  Благодаря, полезна информация!

 2. Граватар Антон Антон:

  Благодаря за информацията. Но има малко по-удобен начин - напълно да извадите резервоара от корпуса на пералнята. Мисля, че е по-удобно

 3. Граватар Валентин Валентин:

  Благодаря ви

 4. Граватар Саша Саша:

  Здравейте, моля, кажете ми защо в пералнята Grand след пълно изтичане прането ще приключи без завъртане, какво да правя?

 5. Граватар Валери Валери:

  Благодаря, много полезно.

 6. Граватар Валентин Валентин:

  Когато се върти, буквите UE се показват на дъската, какво е това?

 7. Граватар Валентин Валентин:

  Благодаря ви, много необходимо ръководство!

 8. Граватар Мика Мика:

  Здравейте, моля, кажете ми! Какво да направите, ако машината бръмчи? Не знам как да обясня. Това не беше така преди. Започнах да забелязвам това, когато изтрия 60 градуса или 90 градуса.

 9. Доза Gravatar доза:

  Благодаря за информацията, ще бъда свита !!!!))

 10. Граватар Роман Роман:

  Благодаря за информацията

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини