Всичко за пералните машини

Как да сменим входящия и изходящия маркуч на съдомиялната машина

подмяна на маркучи в съдомиялната машинаМаркучът за вход и източване в съдомиялната машина е аксесоари, които се доставят на пазара заедно със самото оборудване. Производителят дава добра гаранция за тях и затова счупване или дефекти с тях възникват много рядко. Ситуациите обаче са различни, може да се окаже, че ще бъдете сред онези редки случаи, когато маркучът се счупи, може да се случи маркучите изобщо да не са в комплекта по вина на производителя, или ще бъдат, но твърде къси. Като цяло може да се наложи подмяна или удължаване на маркуча, така че ще обясним подробно как да направите това правилно.

Подготовка за ремонт

За да започнете, подгответе се за ремонта сами и се пригответе за миялната машина. На първо място изключваме колата от електрическата мрежа, водоснабдяването и канализацията. След това го избутваме в откритото пространство, след полагане на целофана и голям парцал. Това е необходимо, за да не се разлива останалата вода по пода и ви беше удобно да работите.

След това подгответе необходимите инструменти, които може да са необходими по време на работата, а именно: отвертки и клещи. Подгответе веднага входящия и изходящия маркуч. Преди да купите, определете колко дълги трябва да бъдат маркучите, не е позволено да свързвате маркучите към сглобката.

Входните маркучи се произвеждат с дължина от 1,5 до 5 м, дължината 2-2,5 м се счита за оптимална, дренажният маркуч се продава с метър, тоест се нарязва колкото е необходимо.

входен маркучКогато избирате маркуч за подаване и изпускане на вода, бъдете внимателни. Входният маркуч трябва да има технически паспорт, указващ неговите параметри; ако няма такъв паспорт, тогава номерата трябва да бъдат посочени на самия маркуч. На първо място, това е максимално допустимото налягане на подаване на вода, работно налягане и температура, за които е проектиран входящият маркуч. По правило маркучите за студена вода имат работна температура 20-250С, а за топла вода 60-700S.

Входният маркуч е изработен от поливинилхлорид, а на краищата на такъв маркуч е прикрепен фитинг с пластмасова гайка. Фитингите могат да бъдат прави и ъглови, под ъгъл прикрепени към съдомиялната машина. В допълнение, някои маркучи са оборудвани със специален клапан (Aqua stop), предназначен да предпазва от изтичане на вода. Такъв маркуч за подаване на вода е много по-скъп.

Сменете входящия маркуч

Подмяната на входящия маркуч в съдомиялната машина е съвсем проста. При повечето модели съдомиялни входният маркуч е свързан към машината отзад в долната част на корпуса. Например съдомиялни машини на марката Samsung и Hotpoint-Ariston. За да смените маркуча, достатъчно е внимателно да развиете гайката на маркуча на ръка и да завиете новия на мястото на стария.

входен маркуч

При някои модели съдомиялни входният маркуч влиза вътре в машината, за да премахнете такъв входящ маркуч, ще е необходимо малко да разглобите кутията. За удобство автомобилът може да бъде поставен настрани или поставен с главата надолу. Необходимо е да развиете долната предна лента и долната част. След това ще се отвори достъпът до вътрешните части, в предната част на съдомиялната машина има входящ маркуч, свързан към входящия клапан. С помощта на малък гаечен ключ можете да развиете стария маркуч за подаване на вода и да свържете нов на негово място.

входен маркуч

Ако няма нужда да подменяте маркуча за подаване на вода, но е необходимо само да го удължите, тогава в този случай ще трябва да се удължи още един входящ маркуч с такава дължина, към който трябва да се удължи маркучът и специален съединител. Най-добре се използва месингов съединител от пластмасов. И така, входящият маркуч, идващ от съдомиялната машина, се завинтва към единия край на съединителя, удължаващ кабел се завинтва към втория край на съединителя, след което удълженият маркуч е свързан към водопровода.

удължен входящ маркуч

За ваша информация! Все още експертите препоръчват да не удължавате маркуча за водоснабдяване, а да го замените.В крайна сметка, допълнителна фуга е допълнителен риск от изтичане на вода.

Сменете маркуча за източване

Изпускателният маркуч може да бъде свързан към съдомиялната машина на различни места, отдолу вляво, отдолу вдясно и дори отгоре, всичко зависи от модела и марката на съдомиялната машина. Обмислете процеса на подмяна на маркуч, използвайки съдомиялната машина Gorenje като пример.

 1. Първо изключете маркуча за източване от тялото на машината, като го извадите от пластмасовите ключалки.
 2. За удобство поставете машината от лявата си страна, за да осигурите достъп до дясната страна.
 3. Пригответе парцали в случай, че в тигана е останало малко вода.
 4. Отстранете 4-те винта в основата на машината, отстранете дъното и го оставете настрана.
  Внимавайте, не натискайте рязко дъното, тъй като устройството е фиксирано върху него от течове на вода, можете случайно да откъснете проводниците.
 5. С помощта на клещи внимателно извадете скобата, задържаща маркуча за източване циркулационна помпа. Този скобата ще трябва да бъде заменена с маркуча, тъй като не може да се използва повторно.
  дренажен маркуч
 6. Издърпайте възвратния клапан от маркуча за източване и го поставете отново в помпата.
 7. Развийте гърба на съдомиялната машина и я плъзнете отстрани.
 8. Изключете втулката, която държи маркуча и го издърпайте.
  подмяна на маркуча за източване
 9. Поставете нов маркуч в отвора, свържете го към помпата и затегнете скобата.
 10. Сглобете колата.

Ако е необходимо, удължете дренажния маркуч, трябва да закупите удължителен шлаух с желаната дължина, 3 нови скоби и адаптер за херинга. Адаптерът се поставя в края на маркуча, който излиза от машината, и в удължителния маркуч. И двата маркуча са закрепени със скоби. След това вторият край на удължителния маркуч се поставя върху клона на сифона и се закрепва със скоба за маркуч.

адаптер за херинга

Важно! След подмяна на маркуча за подаване на вода или маркуча за източване е задължително да започнете пробното измиване на съдомиялната машина, за да проверите неговата работоспособност и херметичността на връзката на маркуча.

По този начин не е толкова трудно да смените или разширите маркучите за изтичане и вход на съдомиялната машина, колкото може да изглежда на пръв поглед. Бъдете търпеливи, действайте според инструкциите и ще успеете.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини