Всичко за пералните машини

Подмяна на макарата на пералната машина

шайба на пералняНякои повреди на автоматичните перални машини може да изискват смяна на ролката. Макарата за пералня е специфична част, която не се чупи много често, но ако се счупи, може да създаде проблем. Факт е, че сривът на макарата не винаги може да бъде диагностициран веднага, особено ако не знаете спецификата. В рамките на статията ще се опитаме да поговорим за проблема по-подробно, така че в бъдеще той да възникне възможно най-малко.

Каква част е къде?

На любителски език шайбата на пералнята е доста голямо кръгло колело, което се намира зад барабана на шайбата. На това колело е поставен колан, който предава скоростта на двигателя към шайбата, което го кара да се върти и върти барабана с мръсно пране. Механизмът е доста прост, примитивен, но в същото време доста надежден и ефективен, засега, разбира се, няма да се счупи.

Стигането до макарата е доста лесно. Трябва да изключите пералнята, да я извадите от нишата, в която стои, и да я разгърнете. За да намерите шайбата, ще трябва или да отворите техническия люк, който често се намира на гърба на машините за ремонт на колана и подмяна на макарата, или ако няма люк, отстранете задната стена. Във всеки случай развийте няколко винта и вие сте на целта, махнете задната стена или люка и шайбата ще бъде пред очите ви.

къде е шайбата на пералнята

Оборотите на двигателя се предават на ремъка през колана, което означава, че коланът е основната слаба точка на механизма. Толкова много майстори мислят и са прави, но има едно. Честото разкъсване и подхлъзване на колана може да бъде резултат от повредена шайба и забележите тази повреда, понякога само опитно око може.

За ваша информация! В много редки случаи коланът лети и се скъсва поради двигателя, а не заради шайбата.

Как да открием повреда?

Сигурен знак, че шайбата за пералнята трябва да бъде сменена, са чести проблеми с колана. Ако коланът лети няколко пъти, тогава той се разтяга и става неизползваем, но сте го сменили и проблемът остава, тогава проблемът не е с колана, а с шайбата.барабани и шайби на двигателя

Евтините перални машини, произведени в Русия и Китай, направени от фалшиви части, често имат подобен проблем. Леко огъната шайба е инсталирана на шайбата директно във фабриката и след това тя скоро започва да „извива мозъка“ на собственика. Понякога шайбите са направени толкова „тромави“, че в работните им жлебове можете да забележите остри метални надупчици и ръбове, благодарение на които коланът се пречупва за 5-6 измивания.

Важно! Когато сваляте стария колан от електродвигателя и шайбата на пералнята, внимателно го прегледайте. Всякакви ожулвания сълзи и пукнатини трябва да ви предупреждават.

Ако има често проблеми с колана или барабанът се върти твърде бавно по време на миене и въртене, проверете състоянието на шайбата. За да направите това, шайбата не е необходимо да се отстранява. Направете следното:

 • извадете гърба на пералнята;
 • махнете колана, за това вземете колана с лявата ръка и завъртете шайбата с дясната, коланът ще слезе;
 • хванете шайбата с две ръце и я завъртете отстрани;
 • внимателно плъзнете по работната повърхност на шайбата с пръст и я проверете за остри ръбове и избухвания;
 • огледайте шайбата за деформации.

Ако се открият дефекти: огънатите и остри ръбове и други шайби трябва да бъдат сменени. Не оставяйте всичко както е, иначе коланът ще трябва да се сменя на всеки два месеца или дори по-често.

замяна

За да смените част, първо трябва внимателно да извадите старата ролка на барабана. Това може да бъде доста трудно, тъй като той не е просто облечен на барабанния вал, но и фиксиран с болт, който от своя страна не е просто завит, а е монтиран върху уплътнител. Но първо първо.

 1. Изключваме пералнята от мрежата, водоснабдяването и канализацията.
 2. Извеждаме го на празно място, за да е удобно за работа.Ако има плевня или работилница, по-добре е да я плъзнете там.
 3. Вземаме отвертка Phillips и развиваме винтовете, които държат задната стена или сервизния люк.
 4. Премахваме задната стена.
 5. След това свалете задвижващия ремък от двигателя и шайбата.
 6. Проверете шайбата, уверете се, че има повреди.
 7. Взимаме малък дървен блок и го затягаме с ролка и кръст. Това е необходимо, така че валът с макарата да не се върти и да не пречи на развиването на болта.
  премахване на макарата на барабана
 8. Сега взимаме горелка и леко загряваме болта, но не се нагряваме. Докато болта не се е охладил, ние го напръскваме с WD-40 грес или подобно.
 9. Изчакваме малко, докато гресът влиза в контакт с остатъците от уплътнителя, след това се хвърля ключ и болта се разхлабва.

Болтът може да не даде първия път, не се отчайвайте, вземете чук и леко натиснете ключа. С течение на времето по този начин можете да счупите болта, просто не е необходимо да чукате твърде силно, за да не повредите краищата.

извадете шайбата от барабанаОстава само да премахнете макарата на барабана и да продължите ремонта. В следващата стъпка трябва да проверим ролката на двигателя. Много често, когато възникнат проблеми с задвижващия ремък, причината се крие в ролката на двигателя. Изваждането му е дори по-трудно от ролката на барабана. Може също да се наложи сменете четките на двигателя, Как да премахнете шайбата на двигателя?

 • Първо развиваме и махаме двигателя на пералнята, като не забравяме да изключим проводниците от него.
 • Взимаме специален теглич за шайби и лагери.
 • Затягаме ролката на двигателя на пералната машина, създавайки максимално напрежение. Няма да работи веднага за изваждането на шайбата от вала, така че не счупете макара, това струва пари.
 • Взимаме газова горелка и внимателно загряваме шайбата, като същевременно се стараем да не загряваш макара и самия вал.
 • Когато шайбата се загрява, увеличете напрежението, тя трябва да излезе. Ако газовата горелка не осигурява достатъчна температура, вземете духалка, но се отнасяйте с нея изключително внимателно.

С демонтажа на макарата на барабана и шайбата на двигателя приключи, сега трябва да поставим нови шайби. Поставянето на макарата на барабана не е трудно. Просто трябва да поставите нова част върху вала на барабана, да смажете болта с уплътнител и да го затегнете с ключ. Ще трябва да се оправите малко с ролката на двигателя.

 • Взимаме взривна горелка и я запалваме.махнете шайбата на двигателя
 • Изчакваме, докато лампата се загрее правилно и започне да дава максимална температура на пламъка. За да ускорите нагряването на дюзата на лампата, можете да насочите пламъка на газова горелка върху нея.
 • Затягаме новата ролка на двигателя с помощта на клещи и я нагряваме с вентилатор.
 • Поставяме нагрята шайба върху вала на двигателя и след това бързо, докато изстине, я натискаме с чук и метален прът.

Имайте предвид, че трябва да удряте леко, за да не счупите двигателя. Обикновено за натискане на "горещо" не се изискват много усилия. След като макарата се охлади, тя ще се побере сигурно върху вала. Това е всичко, остава само да поставите двигателя на мястото си, след това да поставите задвижващия колан и да поставите задната стена. Можете да тествате колата!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Юри жури:

  Много благодаря на автора за върха - да загрее болта на ремъка на резервоара. Болт "седял" мъртъв. Той го отопляваше не с горелка, поради липсата на такава, а със сешоар SKIL с мощност 1800 вата. Преди загряване покрих пластмасата на резервоара с гофриран картон, за всеки случай. След това сешоарът на 3-та позиция (приблизително 570 градуса) и загрява болта за около 2 минути. След това лек удар по ключа и - ... отиде миличка :)
  Освен това, като вас ..., с единствената разлика е, че имах болт M12x30, макар и 90 °, с вътрешен. 6-та гран. на "8"
  Между другото, една и съща нагрята втулка потискаше и двата лагерни резервоара.
  Послепис Вижда се такъв боклук.Краят на втулката, обърната към резервоара, е силно повреден от корозия. Материалът на ръкава, съдейки по външния вид, е от третокласник. сплав, г ... о, с други думи.

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Имам сешоар за микросхеми - мощността му не беше достатъчна, но има и къмпинг примус, заедно с удари на чук - те не оставят никого безразличен! Отвинти!)

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини