Всичко за пералните машини

Как да смените четките на пералня Bosch

подмяна на четкаСривът на електродвигателя в пералнята е напълно възможен, особено ако машината работи няколко години. Основната причина за неизправността са износените въглеродни четки. Тяхната подмяна ще реши проблема с счупването и машината ще работи отново, както преди. Как да смените четките в шайба на Bosch - ще разберете за това, като прочетете тази статия. Такива ремонти са класифицирани като средна сложност, така че тази работа може да се извърши независимо.

Подготвителна фаза

На първия етап е необходимо да се подготви машината за частичен анализ. Той трябва да бъде изключен от всички комуникации и да се разшири до празно място в стаята, осигурявайки достъп до задния капак. Без частичен анализ е невъзможно да се каже с абсолютна вероятност четките са се счупили. При такава неизправност, разбира се, има характерни симптоми:

 • първо, барабанът се върти с по-бавна зададена скорост;
 • второ, появява се характерен шум, но от шума е трудно да се разбере, че четките са дефектни;
 • На трето място, на дисплея на пералнята Появява се грешка на Bosch F21 или E Тези грешки са свързани с двигателя, но не и фактът, че причината е повреда на четките.
 • четвърто, рядко, но се случва, че двигателят искри, се появява мирис на парене.

Така че, за да установите недвусмислено повреда, трябва да премахнете двигателя от тялото на машината, за това:

 1. развийте задния капак на кутията с шестостенна отвертка;
 2. свалете задвижващия ремък от шайбата;
  свалете задвижващия ремък
 3. изключете чипове с проводници от двигателя;
 4. с помощта на гнездовия ключ развийте винтовете, които държат мотора;
 5. извадете двигателя, като се завъртите отстрани, ако е необходимо.

За ваша информация! При някои модели перални машини на Bosch подмяната на четката може да се извърши без да се отстранява моторът.

по-лесно е да стигнете до двигателя през дъното

Основен инструмент

Що се отнася до инструмента за смяна на четката в двигателя, нищо не е необходимо. Необходимо е да се подготви:

 • плоска отвертка;
 • тестер;
 • маркери за маркиране на проводници или камера.

За да замените, купете чифт въглеродни четки за конкретна марка на пералната машина Bosch. Те могат да бъдат закупени в специализиран магазин, в сервизен център или поръчани в Интернет. Когато избирате четки, трябва да бъдете внимателни, защото всички те си приличат, но въпреки това те могат да имат различна дължина, ширина и дебелина, а освен това могат да имат различна дължина на контакта и места за извеждане на контакт. На пералните машини от серията Bosch Maxx обикновено поставят четки 5 * 12 или 5 * 36 мм с контакт от центъра под формата на пружина с клема.

Ако не сте сигурни кои моторни четки да купите за пералнята на марката Bosch, най-добре е първо да извадите старите четки от мотора и едва след това, като имате проба в джоба си, отидете да купите нови.

Изпълнение на работата

Цялата подготовка приключи, сега чакаме подмяната на моторните четки за пералнята на марката Bosch. Първо трябва да намерите четките на двигателя. Някои хора изобщо не разбират нищо за дизайна на комутаторния двигател и нямат желание да го разглобяват, за щастие за тази работа трябва само да извадим четките.

къде са четките на двигателя

Въглеродните четки на двигателя на пералната машина Bosch са разположени отстрани на шкафа. Четките са с окабеляване, захранването и пружината са подходящи за него, което ги притиска и притиска към въртящите се ламели. Външният вид на четките е доста пъстър, не можете да ги объркате с нищо.

За да бъде подмяната на моторните четки на пералнята на марката Bosch успешна, е необходимо правилно да премахнете старите износени въглеродни елементи. Как да го направя?

 • Вземаме плоска отвертка или клещи и внимателно изхвърляме клемата на силовото окабеляване, сваляме я.
 • Сега взимаме контакта на моторната четка на пералнята на марката Bosch и я изместваме от окабеляването.
 • Изтегляме контакта много внимателно нагоре, след което пружинната четка изскача и може да бъде издърпана. Когато изваждате четката, не забравяйте коя страна е стояла, за да поставите новата четка за двигател по абсолютно същия начин.
 • Ние проверяваме старите четки на двигателя на пералнята на марката Bosch, определяме колко са износени и решаваме дали да сменим или не.

Ако е необходима подмяна, разопаковайте нови карбонови четки. Вмъкваме ги в движенията на двигателя, както и в старите четки. След това натискаме пружината в траверса. Неудобно е да се прави това, тъй като пролетта е дълга и ще трябва да се компресира докрай, така че да пълзи напълно в игото. След това вкарваме клемите в скобите на горната част на траверса и ги преместваме отстрани на захранващото окабеляване, като по този начин фиксираме карбоновата четка на електродвигателя.

Сега просто трябва да поставим конектора с окабеляването върху клемата на карбоновата четка и можем да започнем да заместваме втората четка. Магьосниците съветват винаги да сменяте четките по двойки, дори ако втората четка е непокътната, това удължава живота на двигателя. Втората четка се заменя по подобен начин, след това се проверява надеждността на всички контакти и двигателят може да се счита за готов за монтаж на пералня. Смяната на четката е извършена!

Подобни колекторни мотори са инсталирани на перални машини на много марки, а не само на Bosch. Изпълнявайки горните стъпки, можете сменяйте четките на пералня Indesit, Ariston, Siemens, AEG, перални машини на други марки.

Какво да направите след подмяната

Подмяната на четките не гарантира, че двигателят на пералнята на марката Bosch веднага след ремонта ще работи стабилно. Новите четки трябва да се смилат, затова поставяме двигателя на място, включваме го, сглобяваме пералнята, инсталираме я и правим пробен старт. На този етап не щадете двигателя, задайте възможно най-дълго програмата на въртене на максимална скорост. Колкото по-интензивно двигателят ще работи за първи път, толкова по-добре - четките ще се търкат по-бързо и двигателят ще започне да работи стабилно.

Не се изненадвайте, ако двигателят ще заработи шумно за първи път, скоро ще мине.

В заключение отбелязваме, че ако вашата пералня Bosch се нуждае от обикновен ремонт, който се състои в подмяна на четките на електродвигателя, няма нужда да бързате да се обаждате на капитана. В такава ситуация е напълно възможно да спестите няколко хиляди рубли и да го направите сами, основното е да бъдете внимателни и да имате желание да работите малко. Добър ремонт!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Никита Никита:

  Кой магазин продава четки?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини