Всичко за пералните машини

Как да изберем предпазител от пренапрежение за пералня

предпазител от пренапрежение на пералнятаСложните домакински уреди, които включват пералня, се страхуват от пренапрежения на тока, защото едно такова пренапрежение, и то може да се провали. Ето защо експертите препоръчват да се защити оборудването, като се използват специални предпазители от пренапрежение. Именно защитата от пренапрежение изглажда разликите, спестявайки машината от ремонт.

Какво представлява мрежовият филтър машина автоматично

Какво представлява защитата от пренапрежение за автоматична машина? Много хора разбират тази фраза като удължителен кабел с няколко контакта и вграден предпазител от пренапрежение. Но всъщност това не е напълно вярно. Подобно устройство, разбира се, може да се използва за защита на пералнята, но е подходящо за всяко друго оборудване.

Протекторът от пренапрежение на пералня е устройство, което има удароустойчив и непроводим корпус, вътре в който са скрити всички детайли. Самият филтър се намира вътре в пералнята. На снимката е показан пример за такова устройство.предпазител от пренапрежение на пералнята

Нека накратко да опишем какво е неговото произведение и защо е необходимо. Принципът на работа на това устройство е, че всички трептения с честота 50 GHz, минаващи през електрическата мрежа, преминават през филтъра и ако са повече или по-малко, те са блокирани.

В допълнение, предпазителите от пренапрежение, вградени в повечето съвременни перални машини, прихващат напрежения на обратния ток, доставени от индукционен двигател, прекарвайки ги на земята. И това е много важно, защото подобни скокове са опасни и за машинните части.

Много важно! Протекторът от пренапрежение предпазва не само самата пералня от пренапреженията в електрическата мрежа, но и други домакински уреди от пералнята.

При нестабилна работа на електрическата мрежа и отсъствие на такъв филтър в машината, следните части са изложени на горене и повреда:

 • TEN;
 • индукционен двигател;
 • централен процесор;
 • сензорен контролен панел.

Протекторът от пренапрежение предпазва частите не само от пренапрежение на мощността над нормата, но и от рязко напрежение под нормата, което е особено важно за двигателя на машината. Когато захранващият филтър се повреди по правило, пълно блокиране на машината. Понякога разбиването на филтъра е придружено от неизправни програми и спонтанен преход от една програма към друга.

Видове подобно устройство

предпазител от пренапрежение на пералнятаПо метода на свързване всички мрежови филтри могат да бъдат разделени на две групи:

 1. вътрешни филтри;
 2. филтрира удължителни кабели.

Вътрешният филтър е фабрично инсталиран. В случай на повреда такъв защитник от пренапрежение не може да бъде поправен, той трябва да бъде сменен. Различните модели перални машини могат да имат различни филтри. Те имат не само външни разлики, но и различни показатели за технически характеристики. Тези характеристики определят нивото на защита на пералнята, те включват:

 • номинален ток и напрежение;
 • праг на спад на напрежението;
 • време за реакция;
 • максимален ток;
 • максимално натоварване.

Филтърът за удължителен кабел също има такива характеристики, в зависимост от това кои удължителни кабели могат да бъдат разделени на три вида:

 • филтри с основна защита;
 • филтри с разширена защита;
 • филтри с професионална защита.

Филтърът за удължителен кабел може да има различен брой контакти от 3 до 8. Както и допълнителни функции като защита на деца, бутони за включване и изключване на всеки отделен контакт.

Максималната ефективност на филтъра (декларирана от производителя) ще бъде постигната, ако е включена в изход за земята, Дори и да няма такъв изход, филтърът все пак ще осигури някаква защита.

Критерии, които трябва да се вземат предвид при избора

Ако трябва да смените предпазителя от пренапрежение вътре в пералнята, тогава най-лесният начин е да извадите счупеното устройство и да го пренесете в магазина за части или да потърсите филтър според модела на пералнята. Въпреки това повечето автомобили нямат такива филтри, така че потребителите използват удължителен кабел като защита. За това, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате такъв филтър, който е по-надежден и ще бъде обсъден.

 1. Броят на портовете (гнездата). Помислете колко уреди наблизо трябва да включите. Първо, като включите няколко устройства в един удължителен кабел, ще намалите броя на кабелите в апартамента, което означава по-ниска сигурност. Второ, експертите твърдят, че захранващите лампи с голям брой контакти са по-мощни. Има удължителен кабел с един изход за едно устройство, той е надежден и може да защити скъпо оборудване.
 2. Дължината на линейния филтър. Тя варира от 1,8 до 5 м. Обикновено 3 м са достатъчни, но всичко зависи от това къде се намират изходът и пералнята.
 3. Максимално натоварване. Показва какъв максимален изблик на енергия филтърът може да абсорбира. За филтри с професионална защита този показател е най-малко 2500 J, а за основните - 960 J. Някои модели са в състояние да защитят оборудването от мълнии, но те също са скъпи. Оптималното съотношение качество и цена за филтри с усъвършенствана (универсална) защита.
 4. Скорост на реакция Най-важният индикатор, който определя колко бързо се блокира работата на пералнята и дали вътрешните й части ще повредят пренапрежението.
 5. Назначаване на устройството. Важен критерий, тъй като удължителният кабел може да се използва за телевизор, компютър, пералня и др.
 6. Брой и видове предпазители Предпазителят е важен елемент на удължителния кабел, така че трябва да му обърнете внимание. По-добре е, ако има няколко предпазителя, като основният е предпазител, а спомагателните са термични и бързодействащи.
 7. Индикатор за работа Индикаторът е достатъчно лесен, за да видите дали удължителният кабел работи. Ако е включен и работи, LED светлината свети, ако не, светлината е изключена.
 8. Наличие на инструкции. Инструкциите, правилата за експлоатация, ясно описаните технически спецификации могат да указват качеството на стоките. И ако марката на устройството е известна, тогава още по-добре. и Не забравяйте да проверите сертификата за качество на избрания продукт.

Важно! Висококачествената захранваща лента не може да бъде евтина; най-вероятно това е обикновена захранваща лента без защита срещу пренапрежения на тока.

Предпазни мерки за безопасност

Преди да проверите работата на предпазителя от пренапрежение, не забравяйте да прочетете препоръките за безопасност. Трябва да знаете следното:

 • НЕ свързвайте захранващата лента към 380 V мрежа;
 • предпазителят от пренапрежение е включен само в контакта със заземяване;
 • максималната мощност на устройството е около 3,5 kW;
 • НЕ използвайте удължител в помещения с висока влажност;
 • НЕ включвайте захранващи лампи една в друга;
 • Опитайте се да не включвате отоплителните уреди (прахосмукачка, климатик, сешоар) в захранващата лента.

Преглед на производителите на филтри

За да визуализираме по-добре кои филтри са подходящи за защита на пералнята, даваме няколко конкретни примера.

филтър SVEN Fort Pro Black

Универсален предпазител от пренапрежение с защита от претоварване и късо съединение; както и защита срещу пренапрежения на напрежението и от прегряване на корпуса над 105 ° C. Максимално погълнатата енергия е 1050 J. Броят на контактите с бутон за захранване е 6. Цената е от 20 кубудължител за защита от пренапрежение

APC SurgeArrest PM6U-RS филтър

Универсален предпазител от пренапрежение, чиято максимална абсорбирана енергия е 1836 J. Характеристика на този филтър е наличието на два USB порта, които се използват за зареждане на електронни устройства.Освен това има индикатор за претоварване, индикатор за включване и индикатор за защита и заземяване. Цена от 37 кубудължител за защита от пренапрежение

VDPS Extreme защита от пренапрежение

Израелски филтър, проектиран специално за перални машини. Предпазва оборудването от пренапрежения, къси съединения, удари от мълния. Времето за реакция на устройството е 1 nsec. Цена от 23 кубпредпазител от пренапрежение за автоматична машина

Филтър Q-протектор VDPS-5

Израелски филтър за шайби и сушилни с тел. Има автоматична връзка след стабилизиране на напрежението. Времето за реакция на устройството е 1 nsec. Цена от 26 кубпредпазител от пренапрежение за автоматична машина

И така, въпросът за предпазването на пералнята от пренапреженията на електрическата мрежа е доста сериозен. Затова си струва да се погрижите предварително да защитите скъпите домакински уреди и да не вдигате ръце, когато пералнята „изгори“. Погрижете се за пишещата си машина и тя ще ви издържи дълго.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини