Всичко за пералните машини

Тайните на омекотяващата вода за пералня

омекотяване на твърда водаТвърдата вода е една от причините за неефективното измиване. Много домакини отбелязват, че от такава вода и бельо става твърдо, а някои казват, че твърдостта на водата влияе върху вътрешността на машината. Следователно възниква въпросът как да смекчите водата, влизаща в машината, какви средства да използвате за това?

Защо да омекотявате водата?

Пералнята, подобно на други домакински уреди, изисква нежна грижа и постоянно почистване. Домакините, които следят състоянието на своя „помощник“, както и ефективността на измиването, знаят, че в мека вода прането се пера по-добре. Освен това водата трябва да се смекчи във всички случаи, ако забележите, че пералнята има:

 • мащаб;
 • сапунена плака;
 • лоша миризма.

Съдържащите се във водата магнезиеви и калциеви йони, когато водата се нагрява до високи температури, се утаяват върху нагревателния елемент и резервоара на машината под формата на мащаб. Това сиво покритие е особено забележимо при онези машини, в които прането често се пера при температури над 600S. Не се образува мащабиране при ниски температури, следователно, не трябва да вярвате напълно на рекламата, която показва Десет с големи парчета плака. Трябва обаче да помислите за омекотяване на водата.

тава за перални машиниПрахът е слабо разтворим в твърда вода при ниска температура. В резултат на това сапунените отлагания с частици прах и мръсотия се утаяват върху частите на пералната машина. Подобно покритие може да се види на тавата с прах и балсам, на изпускателния филтър и гумения маншет. Омекотяващата вода не само ще доведе до по-добро разтваряне на почистващия препарат, но и по-добро почистване на петната.

След измиване във влажна среда бактериите активно се размножават и развиват, които се превръщат в източник на неприятна миризма. Без подходяща грижа за пералнята, тази миризма може да се абсорбира в прането. Следователно омекотяването на водата и почистването на машината са просто необходими и можете да я използвате за ефективно почистване лимонена киселина.

химични агенти

Един от най-популярните омекотители е Calgon, Той обаче дължи такава популярност не на прекрасните си свойства, а на рекламата. Всъщност, след като сте проучили състава на този продукт, можете да се уверите, че такива вещества за омекотяване на водата са част от всеки висококачествен прах. Следователно е достатъчно да използвате такъв прах в дозата, посочена на опаковката, и да не харчите пари за „реклама“.

Не забравяйте! Колкото по-голяма е твърдостта на водата, толкова по-голяма е дозата прах за един цикъл на измиване.

Добър омекотител за вода, известен на по-старото поколение е сода пепел. Трябва да се добави директно към праха. Такова народно лекарство наистина ефективно ще спаси детайлите на пералнята от твърда вода. Но се отразява негативно на дрехите, изработени от естествени материи, така че използването му трябва да бъде разумно и внимателно.

Водата може да се омекоти с обикновен домакински сапун. Трябва да добавите сапун при миене заедно с праха. но прилагането на този метод за измиване на детски неща не се препоръчва. Тъй като дрехите ще изсъхнат върху дрехите, измити с домакински сапун.

Водни филтри

Специалистите смятат омекотяването на твърдата вода с химикали не толкова ефективно, колкото омекотяването с водни филтри. сходен филтри не само омекотяват водата, но и могат да я почистят от вредни примеси, Има няколко разновидности на такива филтри.полифосфатен филтър за пречистване на вода

 • Полифосфатен (солен) филтър.
 • Магнитен филтър.
 • Устройства за йонен обмен.
 • Системи за обратна осмоза.

Соленият филтър е най-достъпният начин за омекотяване на водата. В този филтър омекотяването на водата става в момента, когато преминава през кристали от полифосфат, които реагират с водни соли, поглъщайки ги.Изходът е мека технологична вода, подходяща за измиване и не вредна за детайлите на пералнята. Този филтър може да бъде нарязан на водопроводна тръба, като свържете входящ маркуч към него или да направите вложка във входящия маркуч. Предпочитан първи вариант.

За ваша информация! Трябва да сменяте полифосфатния филтър поне веднъж на шест месеца, подлагайки се на ежедневно измиване.

магнитен филтър за пречистване на водаМагнитният филтър привлича елементи от метали, съдържащи се в твърда вода поради магнитното поле. В резултат на това на изхода повечето от солите на магнезий, калций и други метали остават във филтъра и водата става миеща се. За разлика от полифосфатния филтър, магнитен филтър е по-надежден и издръжлив. Но цената на магнитен филтър е многократно по-голяма. В допълнение, такъв филтър може да се използва не само за омекотяване на водата за измиване, но и за пречистване на питейна вода.

Йоннообменните филтри работят на принципа на двойно поглъщане, отстранявайки метални соли от водата, преминаваща през тях. Как върви това? Първо, водата влиза в едно отделение на филтъра, където има адхезивно вещество, което насища водата с йони, които реагират с тежки метали.

йонен филтър за пречистване на водаЙоните на това вещество всъщност свързват елементите на тежките метали, влизайки заедно с водата във второто отделение. Във второто отделение има солни кристали, които улавят йони заедно със соли на тежки метали. Резултатът е перфектно мека вода.

осмозен филтър за пречистване на водаОсмозни филтри. Някои от най-ефективните филтри, защото по-добре от другите пречистват водата от соли на тежки метали. Такива филтри имат най-малко две до три отделения, разделени от мембрана. Във всяко отделение има разтвори с различни концентрации и плътности. Водата, преминавайки под налягане през тези вещества, се пречиства от всички присъстващи в нея плътни елементи. Изходът е отлична мека вода, която може да се използва само за технически цели.

Обърнете внимание! Осмозните филтри не се използват за производство на ядлива вода, тъй като пречистването, осигурено от филтъра, е твърде дълбоко. Всички полезни вещества се отстраняват от водата и това може да навреди на човешкото тяло.

Така че, начините за омекотяване на твърдата вода са различни, всеки от тях може да се използва за омекотяване на водата за пералнята. Изборът на най-подходящия за вас начин, всичко ще зависи от вашия бюджет, желание за подобряване на качеството на прането и защита на пералнята.

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар дуо Duo:

  Говорите за опасностите от осмозната вода и ефективността на магнитен преобразувател. Живеете ли в изглеждащата чаша?

  • Граватар Гост Gost:

   Водата, преминаваща през обратна осмоза, става соленост много близо до дестилирана вода. И както знаете, тя изпуска соли от тялото и води до сериозни последици. Системата за обратна осмоза трябва да бъде снабдена с минерализатор, за да се постигне желаната минерализация на изходящата вода.

 2. Граватар Андрий Андрий:

  Водата след филтри за осмоза не е подходяща за пиене, тъй като тя извлича соли, необходими за живота от организма. Естествено, тази вреда ще дойде и ще бъде забележима след известен период на употреба.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини