Всичко за пералните машини

Кабелна секция за пералня

напречно сечение на тел за свързване на пералняПодготвяйки се за основен ремонт на кухнята или банята, е много важно предварително да помислите за състава и местоположението на електрическите и други комуникации. Дори ако не можете да предскажете предварително какво оборудване ще бъде инсталирано в тези стаи, все пак помислете за бъдещето. Ако ще инсталирате пералня в баня или кухня, помислете предварително за полагането на отделен проводник за нея и дори тел от подходяща секция. Защо? Нека поговорим за това в рамките на тази публикация.

Имам ли нужда от отделен контакт?

Като начало ще отговорим на въпроса на легитимния потребител защо пералнята се нуждае от отделна и дори защитена електрическа линия, която освен това идва не от разклонителната кутия, а директно от щита? Както знаете, пералня не може:

 • свържете се към изхода чрез удължителен кабел;
 • свържете се към изход, към който вече е свързан голям потребител;
 • включете в слаб контакт с ненадеждно окабеляване.

изгорен изходЗащо такива ограничения? Всичко е много просто - пералнята е един от най-големите консуматори на електроенергия, създавайки голям товар върху електрическата мрежа. Телта изпитва най-голямо натоварване в момента, когато програмата за предене стартира с висока скорост на пералнята. В такива ситуации алуминиевите проводници на изхода, към който е свързана шайбата, имат малко напречно сечение, прегряват и могат да причинят пожар.

Решението в този случай е само едно - преди да направите ремонти в помещението, където ще стои пералнята, поставете отделен проводник от подходяща секция директно от щита, от подходящ материал, който ще захранва изхода от влага. Този контакт ще захрани домашната ви половинка. Ако го направите по различен начин, рискувате да създадете пожар в къщата или поне да развалите скъпо оборудване.

Ако в същата стая, която планирате да свържете, освен пералня, и съдомиялна машина, не можете да положите отделна линия за нея, просто вземете голяма медна жица (с марж), за да можете по-късно да доставите втори изход от нея.

Окабеляване и други аксесоари

трижилна медна жицаНа първо място, трябва да решите кой проводник да използвате. А именно с какъв раздел ще бъде, колко ще са живели и от какъв материал ще се състои? Нека започнем с материала. Опитните електротехници не съветват да се вземат алуминиеви проводници за свързване на големи консуматори и като цяло казват, че проводниците от такъв материал трябва да бъдат избрани само в краен случай. Следователно изборът не е голям - вземаме медна тел.

След това трябва да определите броя на ядрата. Според техническите регламенти на всяка съвременна пералня, захранващият кабел е заземен, което означава, че трябва да направим и заземен контакт за измиване. И така, просто трябва да вземем жица с три ядра: едното ядро ​​е фаза, второто е нула, а третото е земно.

Сега трябва да изчислите напречното сечение на тази трижилна жица, която захранва изхода на пералнята. Разбира се, бихме могли да ви дадем таблица, която показва напречното сечение на проводника, ток и мощност, за която е проектиран кабел с подходяща дебелина, но няма да направим това. Първо, средната мощност на всяка съвременна пералня е 2500 kW. Второ, предварително се съгласихме, че ще вземем жица, която има запас от сила, никога не знаете какво ще се случи в бъдеще.

Ето защо, водени от собствените си изводи и разчитайки на мнението на уважавани експерти, вземаме трижилен меден проводник (напречно сечение 2,5 мм), с добра изолация. В допълнение към телта, ние се нуждаем от:

 • гнездо, устойчиво на влага;гнездо за влага
 • Аварийно прекъсвачи;
 • медни клеми и гнездо;
 • пластмасов кабелен канал.

Необходим е влага, устойчив на влага, тъй като пералнята се използва главно в банята или в кухнята, а това са помещения, където царят влага и влага. Difavtomat ще осигури универсална защита срещу повреди, които периодично се появяват в несъвършена руска енергийна система. Изберете машина (RCD) за пералнята публикацията със същото име, публикувана на сайта, ще ви помогне. Медните клеми са необходими, за да се осигури надеждна връзка на части от окабеляването, но е по-добре да се направи без връзки изобщо.

В никакъв случай и никога не свързвайте медната тел с алуминий. Такива спестявания вероятно ще повредят електрически уреди, захранвани от тази мрежа и могат да причинят пожар.

Аварийно прекъсвачиЗа да инсталирате контакта, който трябва да е силно натоварен, вземете само най-висококачествените контакти. Имало е случаи, когато евтини пластмасови розетки са предизвикали пожар. Пластмасовият кабелен канал също е по-добре да вземете най-високо качество.

Някои електротехници не виждат нищо лошо в полагането на кабела директно в коритото в стената, защото той има изолация. Според нас е по-добре да защитите проводника допълнително с кабелен канал, никога не знаете какви ситуации се случват, защото електрическата мрежа ще функционира десетилетие.

Издърпайте електрическите комуникации

Преди да издърпате и свържете кабела, е необходимо да определите най-благоприятното местоположение на контакта. Важно е да се вземе предвид не само височината, на която ще бъде поставен гнездото, но и неговото отстраняване от разпределителната платка. Трябва да разберете, че колкото по-далеч е от екрана гнездото, толкова по-големи са разходите за компоненти и толкова повече ще трябва да изкопаете стената под жицата, а решетката е много отнемаща време работа.

След като положите маршрута на кабела, маркирайте го с маркер директно на стената, също маркирайте мястото, където ще е необходимо да пробиете дупка за гнездото. По-нататъшните действия ще зависят от материала, от който е направена стената, в която улукът трябва да бъде издълбан.

чипиране на стени

Ако стената е направена от мек материал, тогава решетката може да се извърши по старомодния начин с помощта на чук и длето. Ако стената е направена от стоманобетон, ще трябва да използвате перфоратор и шлайф. С перфоратор пробиваме дупки по бъдещия улук и след това ги свързваме с длето и чук. По пътя определено ще попаднем на подсилване. Не е препоръчително да прокарате жицата под нея, следователно, за да я премахнете частично, ще използваме шлайф.

Започваме да дърпаме електрическия кабел от щита към изхода. Очертаваме местата за свързване на електрическия кабел (фаза, нула, земя), но все още няма да свържем жицата. В щита ще трябва да инсталираме и дифатом. Пускаме нулеви и фазови проводници през дифатомат и свързваме земята поотделно.

Няма да е добре да припомним, че всички съединения трябва да бъдат внимателно изолирани.

Изтегляме жицата от електрическия щит и я издърпваме по прорезания канал. В същото време е възможно да се постави пластмасов кабелен канал в кухия канал, като се загради медна тел в него. След като докарахме жицата до мястото на инсталиране на контакта, ние го оставяме на мира за сега и пристъпваме към инсталирането на самия контакт.

 1. Пробиваме дупка в подрезача с перфоратор (за удобство можете да използвате специална тренировка).
 2. Вмъкваме гнездото в вдлъбнатината и го "сядаме" на студено заваряване или уплътнител.
 3. Довеждаме краищата на проводниците към гнездото.
 4. Разопаковайте нов изход, устойчив на влага, извадете „карантията“.
 5. Свързваме фазата, нулевото ядро, а също и земята към съответните контакти на изхода.
 6. Ние фиксираме основата на изхода в гнездото, така че да "седи" плътно и да не виси.
 7. Закрепваме пластмасовата част на изхода и се уверяваме, че нищо не виси.

изход за гнездо

Това е почти всичко. Остава само да свържете фазата, неутралния проводник и земята в електрическия панел и да тествате контакта, като свържете например настолна лампа към него.Можете да използвате тестера, за да проверите дали има захранване в контакта за пералнята. Ако изходът работи добре, тогава на финала трябва да поставим стената в ред, покривайки прорезаната вдлъбнатина с поставения в нея проводник и кабелен канал.

В заключение отбелязваме, че за електрическата комуникация за пералнята трябва да се внимава предварително. Важно е не само да изберете правилния проводник, но и да планирате поставянето на линията, както и нейната защита. Ако не сте уверени в своите умения в работата с електротехник, по-добре е да се обадите на специалист, който ще ви помогне да положите кабела и да свържете контакта. Успех!

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Виталий Виталий:

  Пералнята консумира най-голям ток при загряване на вода за измиване, а по време на цикъла на въртене, не повече от 1А (зависи от мощността на двигателя).

 2. Граватар Махмуд Махмуд:

  Шайбата консумира най-голяма сила, когато загрява вода, а не когато изстисква нещата.

 3. Граватар Алекс Алексей:

  Типо. 2500 W, не kW.

  • Граватар Влад Влад:

   Забелязах също, че 2,5mW е невероятна кола.

 4. Граватар Максим максима:

  За сметка на 2500 кВт - усмихнато ...

 5. Граватар Махмуд Махмуд:

  Заслужава ли си да вземете три жилни кабела за апартамента (със заземяване)?

 6. Граватар Виктор победител:

  Изпускането на стените е забранено, това може да доведе до разрушаване на къщата.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини