Всичко за пералните машини

Как да измиете кърпа в пералня, така че да е мека?

Как да измиете кърпа в пералня, така че да е мекаДнес домакините с домашен помощник - автоматична машина, почти са забравили какво е миенето на ръце. Съвременните шайби имат голям брой специални режими, които ви позволяват да миете дори неща, които изискват специални грижи. Кърпа - обикновен домакински предмет, който се нуждае от често почистване. Повечето потребители го хвърлят в барабана заедно с останалото пране и започват икономичен режим на пране. Това води до загуба на мекота на кърпите. Възможно ли е да се перат продукти в машината, като се запазят първоначалните свойства на тъканта? Как да направите кърпи меки, говорете по-долу.

Направете кърпата мека

За да кърпите ежедневно докосват кожата, остават приятни на допир, трябва правилно да ги наблюдавате. Махният плат е доста капризен и изисква специално, внимателно отношение по време на миене. Ето основните препоръки, които ще ви помогнат да измиете правилно хавлиена кърпа в автоматична машина.

 1. Най-добре е да използвате течен измиващ гел, такъв почистващ препарат ще поддържа разкош и ще предотврати деформирането на ворсините.
 2. Препоръчва се да се мият кърпи в режими, включващи пълно пълнене на барабана с вода и загряване на течността до 40 ° C - 60 ° C. След основната програма включете “Extra Rinse”.
 3. Заедно с прането заредете в барабанните топки, използвани за пране на връхни дрехи - те ще възбудят влакната, като не им позволяват да се набръчкат.
 4. По-добре е да не използвате балсами, балсами и избелвачи при миене на кърпи. Средствата не се измиват добре от хавлиени влакна, деформират вилите.за омекотяване на тъканта по време на пране сложете топки

Препоръчително е напълно да изоставите продуктите за гладене или да ги изгладите с гореща пара, окачване на кърпа на въже или запазване на теглото си.

Друга причина, водеща до загуба на мекота на кърпите, е твърдата вода, използвана по време на пране. Всички знаят, че в повечето региони на Русия водата с неподходящо качество тече във водопроводни тръби, следователно, за да се запазят дрехите, които се мият, експертите препоръчват да се инсталират филтри или на входа на апартамента, или пред маркуча на пералнята. Такава мярка ще избегне образуването на котлен камък и утайка върху детайлите на машината, както и ще придаде мекота на кърпите.

Ако не е възможно да инсталирате филтър, омекотете водата с доказани средства: сол, сода за хляб, оцет. Наред с великолепието на хавлиената купчина, те гарантират поддържането на цвета на продукта.

Защо тъканта става по-твърда след пране?

След известно време, използвайки хавлиена кърпа, можете да забележите, че ворсините на продукта са станали по-малко буйни, уплътнени и леко са загубили формата си. Това лесно се обяснява със следните грешки, направени от любовниците:

 • използвайте при миене на конвенционален препарат вместо течен нежен;
 • използване на твърда, не омекотена вода;
 • измиване или изплакване на продукта в претоварен барабан;
 • използването на икономичен режим за почистване на кърпи, който включва поставяне на малко количество вода в резервоара;
 • изглаждане на хавлиената кърпа с подметката на ютията.

Експертите предупреждават, че е необходимо да се изглажда платното изключително с гореща пара.

не се препоръчва гладенеАко избягвате горните грешки и първоначално се опитвате да поддържате качеството на продукта, така че да е мек и пухкав, можете да избегнете превръщането на приятна за тялото кърпа в „твърдо“ платно.

Най-добрите омекотители за тъкани

Във време, когато пазарът не беше пълен с различни средства за пране на всякакви тъкани, домакините трябваше да измислят свои собствени начини да направят кърпи меки. Такива методи са били толкова ефективни, че се използват и днес.

 1. Сол. Омекотява добре тъканта. Можете да използвате обикновена трапезна сол или специална сол, предназначена за автоматични машини. Можете да напълните продукта в тавата за миене, за това 3 с. Л. супени лъжици сол се смесват с прах или се налива физиологичен разтвор (същите три супени лъжици, разредени в 200 мл вода) директно в резервоара.
 2. Оцет. 0,5 чаши 9% разтвор на оцет се изсипват в тавата за балсам за изплакване на балсам. След измиване в пералня, вълнените кърпи ще бъдат много меки. Освен това оцетът ще ви помогне да се справите с неприятните миризми.
 3. Сода. Три супени лъжици. супени лъжици средства се изсипват в барабана на шайбата. Содата ще помогне за омекотяване на твърдата вода в системата.
 4. Оцет плюс сода. 0,5 чаши девет процента оцет се изсипват в тавата за помощ за изплакване, половин чаша сода е в барабана на устройството. Особено този начин на омекване е подходящ за измиване на леки продукти - содата с оцет също ще предизвика избелващ ефект.оцетна сол и сода помагат за омекотяване на тъканта

Също така е възможно да се направи специално домашно изплакване за кърпи. В съд се смесват чаша вода, същото количество сода за хляб и шест чаши девет процента оцет. Изчакайте, докато процесът на пенообразуване приключи, и добавете още шест чаши вода в контейнера. За да придадете аромат на балсама, капнете в разтвор на етерично масло (праскова, грозде и др.). Приготвената смес се използва вместо магазинно изплакване, ако е необходимо.

Възстановете мекотата на стара кърпа

Ако любимата ви кърпа загуби външния си вид, тя започна да изглежда непретенциозно, не бързайте да изхвърляте продукта. Можете да опитате да съживите нещо, като използвате доказани народни методи. Разтворете ядлива сол в купа с вода. Две супени лъжици се изсипват в пет литра вода. супени лъжици сол. Оставете продукта да лежи половин час в получения разтвор. След това заредете кърпата в шайбата, като стартирате стандартната програма.

В случай на избледняване на тъканите, появата на тъмен нюанс или упорита мръсотия, накиснете текстила във водно-солен разтвор за 10 часа, като същевременно добавите малко амоняк в леген. Амонякът се приготвя у дома чрез смесване на съставките в следните пропорции: 1 литър вода, Art. супена лъжица сол и чаена лъжичка амоняк.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини