Всичко за пералните машини

Програмите се провалят в пералнята - поправете го сами

програмите в пералнята отиват многоПроблемите с периодичните програми за пране най-често възникват при различни модели перални машини Indesit, Beco, Kandy и твърде сложни машини на други производители с голям брой функции. Любимите програми, към които вече сте свикнали и често ги използвате, или просто не са изложени, или са изложени, но се слизат. Машината ги превключва или просто не завършва докрай. Каква е причината за такива разбивки и какво да направите, за да ги премахнете, ще разгледаме в тази статия.

Предварителни действия

Какво да направите, ако любимата ви програма за перални се заби? На първо място, не трябва да се паникьосвате, да бягате и да се обаждате на капитана, или още по-лошо, да се втурнете да разглобявате пералнята. Има много персонализирани методи за решаване на подобни проблеми, не фактът, че те ще работят, но си струва да опитате. Ние ги изброяваме.

 • Рестартирайте пералнята с бутона за включване / изключване, както и чрез изключване на мрежовия кабел.
 • Стартиране на пералнята в тестов режим.
 • Стартиране на самотест на пералнята.програмите в пералнята отиват много

При инсталиране и стартиране на конкретен режим на пране може да възникне неизправност. Ако машината не изпълни програмата, първото нещо, което трябва да направите, е да натиснете бутона, за да изключите пералнята, след това изчакайте 10 секунди, след което я включете отново и инсталирайте желаната програма. Ако това не помогне и проблемът продължава, изключете отново пералнята, този път не само от бутона, но и от контакта на стената. Изчакайте 5 минути и рестартирайте домакинския уред.

Някои съвременни модели перални машини Indesit (и други) имат вградени тестови режими или режими на самодиагностика. Производителят специално им предостави да открият и отстранят подобни повреди. Реално решаване на проблема, този режим е в състояние само в 10% от случаите. Основната му задача е все пак да намери причината за неизправността и по този начин да спести много от силата и енергията си.програмите в пералнята отиват много

Ако машината не осигурява режим на самодиагностика или тестов режим, ще трябва да решите проблема ръчно чрез стриктно и методично търсене. Какво още трябва да се направи като част от предварителните действия? Трябва да проверите свързване на машината към канализацията.

Обърнете внимание! Имаше случаи, когато неправилното свързване на маркуча за източване предизвика „сифонен ефект“, тоест самооттичане на вода от резервоара, а това от своя страна доведе до отказ на програмата за измиване.

Ако по време на фазата на изплакване / въртене се появи програмна неизправност и процесът на измиване завърши нормално, източващият филтър на пералната машина трябва да се почисти. Какво да правя

 1. В долния десен ъгъл на машината намираме сгъваемата предпазна лента.
 2. Под лентата намираме голям щепсел за филтър за източване.
 3. Слагаме голям парцал под машината, след което отваряме тапата и оттичаме цялата вода от дупката.
 4. Проверяваме филтъра за наличие на чужди предмети: коса, монети, щипки за хартия, парчета хартия и други подобни.
 5. Слагаме тапата на място и се опитваме да стартираме програмата за пране отново.машинен филтър за източване

Проблеми с контролния блок и окабеляването

Ако горните действия не доведат до положителен ефект и програмата се повреди отново, проверете контролния блок и окабеляването. На първо място би трябвало разглобете пералнятакато премахнете предната й стена. Когато достигате до устройството за управление, е необходимо да проверите всички контакти и окабеляване с мултицет, като започнете с бутона за включване / изключване.блок за управление на пералня

Важно! Управляващият блок е доста сложен елемент от пералнята, съдържащ многослойни електронни табла. Много е трудно да го тествате и препровеждате сами, по-добре е да се консултирате със специалист.

Ако тестът на устройството за управление не доведе до положителни резултати, ще трябва да продължите напред и да проверите окабеляването към всички модули и сензори на пералнята, като обърнете особено внимание на превключвателя за налягане (сензор за ниво на водата), клапани за източване и пълнене.При проверка обърнете внимание на всякакви странности:

 • изгорели контакти;
 • начупени или силно усукани проводници;
 • лошо фиксирани и хлабави клеми;
 • отвинтени крепежни елементи за сензори;
 • следи от механични повреди на сензори;
 • мигащ случай на части от платка и др.дъска за перални машини

Всички подозрителни части или проводници трябва да бъдат внимателно проверени и променени. Ако тези действия не са дали ефект, най-вероятно проблемът е в един от блоковете на пералнята. А това заплашва много скъп ремонт.

Проблеми с основните модули на машината

Доста често отказ на програмата за пране причинява повреда на нагревателния елемент. Системата определя невъзможността да загрее водата в резервоара до желаната температура и следователно не стартира програмата за измиване. Вярно е, че в този случай на дисплея на пералнята трябва да се покаже съответният код за грешка, но това не винаги се случва, в резултат на това програмата се срива. Проблемът се решава чрез проверка и подмяна на нагревателния елемент.

Важно! Ако по време на демонтажа на нагревателния елемент откриете приличен слой скала върху него, най-добре е нагревателният елемент да бъде заменен с нов.

десет пералняВ някои случаи, неизправност на програмата за пране може да причини повреда на двигателя. Разглобяването и проверката му е най-добре поверено на професионалист. В много случаи двигателят може да бъде ремонтиран, без да прибягва до подмяна на тази част. Също така трябва да проверите изпускателната помпа с мултицет. Случва се самият уред да работи, но поради лош контакт със сензора, възникват периодични повреди, които се отразяват върху контролния блок. Проблемът се решава чрез подмяна на контактите или сензора за изпускателна помпа.електромотор за пералня

Обобщавайки, отбелязваме, че ако пералнята превключи или не изпълни програмата за пране, това може да показва сериозна неизправност на някое от нейните единици. Ако не е възможно да разрешите проблема чрез рестартиране или самотестване на машината, ще трябва да я разглобите и, като започнете от контролния блок, да проверите всички електрически уреди, до откриване на причината за неизправността. Добро търсене!

   

39 коментара на читателя

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Във видеото човек, глух и тъп? Нито един коментар от него!

 2. Граватар Лиза Лиза:

  Имам машина от 6 кг Samsung. Когато го заредя на 29, той се изтрива нормално. Но когато се зареди за 91 минути, той спира някъде след 20 и не работи. Започва да мига. Какво да правя Моля, помогнете, кой знае.

  • Граватар Алекс Алекс:

   TEN. Термичен сензор.

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Машината на Siemens изтрива, без да се спира на която и да е програма. Необходимо е ръчно да се включи изплакване и след това измиването достига до края.

  • Gravatar MasterSMaPoltawa MasterSMaPoltawa:

   Същото нещо. Или нагревателен елемент, или термичен сензор. Тъй като водата в машината не се загрява и определен сигнал не достига до контролния модул. Съответно той смята, че необходимата температура все още не е достигната навреме. И по този начин прави цикъла на измиване все повече и повече!

 4. Граватар Алберт Albert:

  Машината Samsung не работи в режим на бързо измиване, изплакване и въртене. Каква е причината?

 5. Граватар Оксана Оксана:

  Пишеща машина Indesit. След измиването той изтегля вода и след това се изключва. Вече натиснах всички копчета. Каква може да е причината за неизправността?

  • Граватар Сергей Сергей:

   Оксана, добър ден!
   Няма нито една причина във вашия случай. Необходимо е да се проведе пълна диагноза.

 6. Граватар Марина яхт клуб:

  Моята машина LG след главното измиване спира. Понякога се изплаква и не се навива. Кой ще ви каже каква е причината? Проверих маркучите, помпата работи, рестартирах въртящото изплакване. Нищо не разбирам Какъв е въпросът с нея?

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Най-вероятно проблемът е в изпускателната помпа.Може да се вклини поради чужд предмет или поради лош контакт. Или помпата вече приключва живота си 😉 Добър ремонт!

 7. Граватар Радмила Радмила:

  Перална машина Indesit. Когато започнете измиването, тя изтегля твърде много вода, трябва да превключите. В 9-та програма се изтрива нормално. Само това измиване трае 3,5 часа. Отново трябва да превключвате ръчно.

 8. Граватар Айка Айк:

  Кажете ми какво да правя, как да възстановя програмата? Деца с работеща машина натиснаха бутони и събориха програмата. Тя изтрива и изплаква, но не извива. LG.

 9. Граватар Виктория Виктория:

  Програмата на Beko WMN6358SE механична беше загубена. Как да конфигурирам, кажете ми?

 10. Граватар Олга Олга:

  Стартирани програми за миене, как да настроите? Атланта.

 11. Граватар Майкъл Майкъл:

  Машината Indesit е нова. Изтрива се, след измиване изтича водата, печели и изтрива отново. Какво да правя

 12. Граватар Татяна Татяна:

  Може ли машината Kandy независимо да превключва програмата по време на измиване, например, от „бързо“ към „синтетика“?

 13. Граватар Сергей Сергей:

  Пералня Bosch. Изтрива се за неопределено време, но не във всички програми. Кажи ми, каква може да е вината? Благодаря ви

 14. Граватар Наталия Наталия:

  Пералнята ARDO прави всичко, освен изплакване. Барабанът не се върти при тази операция. Какво е това? Моля, помогнете ми да го разбера. Благодаря ви!

 15. Граватар Гуля таласъм:

  Indesit изтрива нон стоп. Help.

 16. Граватар Илона Илона:

  Indesit изтрива нон стоп. Той не изпълнява никакви функции. Help.

 17. Граватар Оля Оля:

  Какво да направя, настроих машината да се мие за половин час и тя вече ми изтрива час! Какво се случи

 18. Граватар Алекс Алекс:

  Марина Вестел. При стартиране тя събира вода и веднага я източва. Всички лампи светват. Колата стои неподвижно. Какво може да бъде?

 19. Граватар Елена Елена:

  Добър ден Перална машина Siemens. Вчера все пак миеше нормално, днес това е някаква повреда. Ето проблема: той събира вода, затопля я, изтрива 5-10 минути. И започва да източва водата с последващото изплакване и въртене.

 20. Граватар Мария Мария:

  Здравейте Имам Indesit. При миене набира вода, прибира прах и изтрива дълго време. Независимо от програмата, барабанът може да се върти за няколко часа. Трябва да го изключите, да настроите режима за източване и след това да изплакнете. Какво може да бъде? Electronics? Може би можете сами да направите нещо, не се свържете с господаря?

 21. Граватар Анна Анна:

  Atlant 840t. Измити добре, но сега бельото в машината по всяка програма започва да се мие с ефекта на въртене. Водата се затопля, люкът е топъл. Изплакнете, водата се напълва и ефектът на въртене започва, след което се оттича и върти. Времето за измиване от 2 до 7 програми отнема около 20 минути и започва да скача на въртенето. Какъв е проблемът?

 22. Граватар Мирза Мирза:

  Машина Electrolux. Избива програма в изтичане на вода или на въртене, в началото. Нагревателят с температурен сензор вече се е променил. Кажете ми, каква може да е неизправността? Благодаря за отговора.

 23. Граватар Андрей Андрю:

  Добър ден Перална машина Hotpoint Ariston ARSF105. Когато избирате програма, тя показва времето, температурата на водата и т.н. Например за 30 минути. програма показва 39 минути и без загряване на вода. Нормалният цикъл работи само в 2-3 режима. Понякога след пълно изключване е възможно да инсталирате желаната програма, но периодично в процеса на измиване се чува трикратен сигнал, въпреки че програмата работи напълно без грешки. Какво съветвате да решите проблема?

 24. Граватар Ина Инна:

  Здравейте, колата на Канди първо излива вода непрекъснато дори когато е изключена. Сменен вентил за пълнене, включен - работи. Но след 4 минути преди края на програмата тя започна отново да се пълни с вода, докато блокира достъпа на вода. И в залива имаше бръмчане, какво може да бъде, кажете ми?

 25. Граватар Олга Олга:

  Здравейте! Машината преминава през целия цикъл на измиване, но тъй като стига до въртенето, спестява от 12 до 2 без натискане. В 1 се активира отвореното реле на резервоара. Каква е причината за повредата?

 26. Граватар Наталия Наталия:

  Добре дошли! Пералня Samsung. Неработещата пяна създава неизправност с всеки прах за пране. Същото се случва и по време на изплакване. Какво може да бъде? Кажи ми, моля те.

 27. Граватар Катрин Катрин:

  Здравейте Машина Indesit.С всяка програма завъртането веднага започва. Стиска 3 пъти за 5 секунди и това е всичко. Времето минава и програмите не работят, докато не се прекъсна от мрежата. Какво може да бъде, кажете ми моля?

 28. Граватар Олга Олга:

  Моята пишеща машина Zanussi не се нуждае от 5 минути, не 40 минути, не 2 часа, а един ден, така че да може да стои изключен от мрежата, едва тогава тя започва да работи.

 29. Граватар Слава слава:

  Машина Samsung Diamond 6 кг. При натискане на панела светва както обикновено. Дисплеят има 2 H и изобщо не реагира на бутони. Кажи ми какво да правя?

 30. Граватар Кадрия Кадри:

  Добре дошли! Машината е нова, закупена през юли. Не се подчинява, подбира и това е всичко. Програмата не преминава към друга. Опита се да изключите и от контакта. Машина с резервоар Gorenje.

 31. Граватар Елена Елена:

  Вместо 10 минути изплакване и въртене, машината Godez започна да прави това за 55 минути. Какво да правя

 32. Граватар Юлия Джулия:

  Добре дошли! Имам машина Indesit. 3 месеца като купих, всичко беше наред. Сега работи само по третата програма, всички останали са бъги. Започва да се мие, след това се изплаква, отново се връща към измиването. Завърта празен барабан без вода, светлината мига и щраква. Моля, помогнете, какво може да бъде?

  • Граватар Виталий Виталий:

   Не съм майстор, но ми се струва, че проблемът е в модула за управление. Ако е така, ремонтът ще е скъп. Най-добре е да отидете там, където сте купили пералнята. Тя трябва да бъде в гаранция. Ремонт безплатно или замяна.

 33. Граватар Маша Маша:

  Добър ден, машината се включи. Включих преди да мия чиниите. Не преминах към основната програма.

 34. Граватар Санек Саня:

  Човече, колко струва ремонта? Резервоар, лагер, амортисьори + подмяна, сензор. Безценна машина.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини