Всичко за пералните машини

Течаща вода от дъното на пералня Samsung

Течаща вода от дъното на пералня SamsungЧовек трябва винаги да е готов да бъде факт, че любимата ви пералня може да се счупи: никой домакински уред не може да работи вечно. Но ако случайно мигащ дисплей или заключена врата само предупреждава за проблем, тогава локвата, възникнала под шайбата, е спешна и сериозна. Невъзможно е да поставите парцал и да продължите цикъла: необходимо е бързо да се диагностицира източника на теча и да се отстрани проблема.

Въпреки плашещата вода под краката, можете сами да поправите машината на Samsung. Достатъчно е частично да разглобите единицата и внимателно да проучите няколко „възпалени точки“. Следващият преглед на всички възможни проблеми, които ще доведат до изтичане на пералнята отдолу, ще помогне за това.

Защо това се случва?

Нито една пералня не е безопасна от внезапно изтичане и моделите на дори такава надеждна и надеждна марка като Samsung не са изключение. Всяка машина има своите недостатъци и слабости, които с течение на времето водят до авария. Особено, ако устройството се използва често, дълго и небрежно. Ако разгледаме по-конкретно, причината за появата на локвата може да бъде:

 • неправилна работа на шайбата;
 • използване на неподходящи почистващи препарати за машината;
 • механични повреди на елементите на машината;
 • монтаж на нискокачествени части;
 • фабричен брак.

Важно! Ако проблемът е в некачествени части и фабричен дефект, теч се появява почти веднага след ремонт или сглобяване на шайбата.

Точка с механични повреди на отделни части може да бъде допълнена с редица елементи на пералнята, които са уязвими за износване. Говорим за барабан, помпа, маркучи на дренажна система, маншет, пълнител и изпускателна тръба, уплътнение на резервоара и дозатор за прах. Именно тук най-често се наблюдава нарушение на целостта и стегнатостта, което води до факта, че водата тече отдолу вляво, отпред или отзад. Ето защо е необходимо да проверите всеки споменат компонент на устройството.

Задължителни първоначални действия

Водата с всеки електрически уред е опасна за живота и здравето, затова, забелязвайки мокро място в близост до пералнята, бъдете внимателни. Бъдете изключително внимателни и в никакъв случай не докосвайте локвата, в противен случай има голям риск от токов удар. На първо място, изключете машината от електрическата мрежа възможно най-бързо, дори с непълен цикъл.

Важно! Ако изходът е твърде близо до работеща машина, по-добре е да изключите захранването в цялата стая или апартамент през щита.

По-нататък процедурата е следната:

 1. Ние блокираме подаването на вода към машината (завъртете крана на тръбата).
 2. Изтичаме водата, останала в шайбата през филтъра за източване.
 3. Избърсваме локвите наоколо.
 4. Преместете машината далеч от стената или я издърпайте от кутията (ако машината е вградена).
 5. Ние внимателно проверяваме.източете водата през филтъра за боклук

За пълен преглед на пералнята ще трябва да премахнете задната или страничната стена, а в някои случаи - да я наклоните върху себе си и да поставите платформа под дъното. Важно е да се опитате да запомните на какъв етап от измиването започна да тече, след което можете значително да стесните полето за търсене. Препоръчва се да се обърне внимание на естеството на водата: мръсният показва изтичане в средата на цикъла и чисти в началото или в края. След това внимателно изучаваме всеки възможен „виновник“.

Проверете маркуча на гнездото

Първият на линия, който проверява входящия маркуч, който най-често се превръща в източник на мини наводнение. Има много причини за този резултат: механични повреди на гумата, компресия, износване, преждевременно износване и лоша фиксация на ставите. Прецизно определяне на причината ще помогне за визуална проверка.

Важно! Можете да проверите маркуча за подаване на вода, без да включвате машината в мрежата.

 1. Извадете задния и горния капак от устройството.
 2. Наклоняваме машината напред и поставяме нещо твърдо под дъното.
 3. Проверете маркуча за пукнатини, ожулвания, пукнатини по ставите.
 4. Ако няма видими повреди, избършете изсушете цялата повърхност.
 5. Включете водата и се опитайте да забележите капки или пръски.маркучът за изтичане може да изтече

Сухотата ясно ще покаже, че каучукът е непокътнат и няма нужда от смяна. В противен случай сайтът за теч ще се „предаде“. Трябва да се има предвид, че маркучът за подаване на вода е под налягане, следователно не е достатъчно да залепите пукнатината или да я увиете с уплътнител - необходима е пълна подмяна на елемента. Ако изтичането възникне поради течове в ставите, тогава можете да отстраните проблема, като смените уплътнението и го затегнете старателно.

Ако има отпадни води на пода

Когато водата под машината не е чиста, а мръсна, струва си да се признае, че входящият маркуч не е виновен. Тъмнокатна течност показва изтичане в долните части на машината: резервоар, тръби, помпа или система за източване. Нека започнем с проверка на изтичането: защо просто стартирате режима за източване или изплакване на шайбата и да разгледате по-отблизо. Ако ситуацията се повтори, запечатваме пукнатините в маркуча с гумен пластир или го заместваме с нов.

Закупуването на напълно функционален маркуч е лесно, тъй като по-голямата част от елементите на дренажната система на Samsung имат стандартни размери и се предлагат във всички водопроводни магазини. Обръщаме специално внимание на точките на свързване с помпата, кохлеята и сифона. Вероятно фиксацията е отслабнала. Решението ще бъде да се заменят уплътненията, да се подсилят опорите с допълнителна скоба и да се използват водоустойчиви уплътнения.

Проверете дюзата на дозатора

Чистата вода може да показва проблем с дюзата на дозатора. Лесно е да се провери предположението: ние отваряме тавата за почистващи препарати и оценяваме качеството на тяхното измиване. Прахът, който не е напълно измит, показва херметична тръба, през която водата влиза в диспансера от входящия клапан. Сега решаваме проблема, за който е необходимо:

 • изключете шайбата;
 • осигуряват безплатен достъп до машината;
 • премахнете горния капак;
 • намерете фитинги, подходящи за приемника за прах;
 • сменете маркучите, ако са мокри или имат външни повреди;
 • затегнете свободни скоби;
 • сглобете пишеща машина.дюзата на дозатора може да изтече

Подобно разпадане се усеща от самото начало на цикъла, когато водата започва да постъпва в тавата с прах. Трудността е, че ниското налягане и малките обеми правят потока почти невидим. Затова е важно периодично да проверявате машината по време на измиване.

Може би е в тръбата за източване

Рядко може да изтече дренажна тръба, разположена под барабана. Нейната особеност е, че в него винаги има течност, така че локвата не спира да се пълни дори след спиране на пералнята и спиране на водоснабдяването. Ако забележите, че изтичането не спира, значи проблемът е именно в него.

За да отстраните неприятностите, не е необходимо да се свържете със сервизния отдел. Почти всеки собственик на пералня Samsung е в състояние да замени. Достатъчно е да източите водата през филтъра за боклук, да завъртите корпуса на страната му и внимателно да проучите всички канали за подаване. Резервните части се купуват в обикновен магазин, а свободните скоби се изтеглят на ръка.

В същото време, нека да видим помпата

Тук проверяваме и дренажната помпа. За целта изключете помпата от кохлеята и дюзата, почистете я от боклука и я заменете с нова. Не пренебрегвайте натрупаната мръсотия - често това е източник на щети на частта.

Когато помпата не е подозрителна и изглежда цяла, чиста и функционираща, обърнете внимание на охлюва. На повърхността му не трябва да има пукнатини или вода. Ако има някакви, най-вероятно, поради фабрични дефекти, бобината се спука и започна да пуска капки. Тук ще помогне само замяната на неповредена част.сменете дренажната тръба и помпата

По-лошо е, ако стената на резервоара е повредена

Ако локвата е голяма и водата е сапунена, тогава шансовете са добри, че барабанът ви пусне. По-точно, по стените му се образуваха пукнатини и започна теч.Това е лесно да се обясни: резервоарът често страда от чужди предмети, задръствания по време на цикъла на въртене и дефектен нагревател.

Визуална проверка на вътрешността на пералнята ще потвърди предположението, когато е важно да се провери дали има капчици от долната страна на дъното. Имате нужда от страхотно зрение и фенерче. Пералната машина с предно зареждане е инсталирана под ъгъл 20-30 градуса, а страничната стена се отстранява от вертикалната, след което се опитваме да разберем натрупаната вода.

Можете да го поправите сами, но специално влагоустойчиво лепило ще поправи пукнатината само за известно време. Инсталирането на нов резервоар ще реши проблема, за който е по-добре да се обадите на специалист от сервизния отдел. За барабана, който се състои от две половини, е възможна и възможността за подмяна на уплътнението, което също ще направи капитана по-надежден и по-добър.

Проверете съда за прах и маншета

Следните източници на течове са съда за прах и маншета. Нещо повече, проблемът често се крие не в износването им, а в небрежността и небрежността на собствениците. Така че тавата с прах лесно се запушва с неправилно подбран прах или ако чужд предмет попадне в дозатора. В тези случаи е необходимо внимателно да се изчисти бункерът от задръствания. Липсата на контрол върху налягането на подаваната вода и функционирането на входящия канал също е широко разпространена. Ако намалите налягането, струята ще има време да се слее и да не изтече.

Чужди твърди предмети, влизащи в барабана и грубото разтоварване / зареждане на пране, са изпълнени с повреден маншет.

Всяко увреждане на уплътняващата дъвка във вратата на пералнята нарушава херметичността на резервоара, което води до течове. Водата тече само от предната стена на тялото, обаче се създава илюзията за изтичане отдолу. Категорично е забранено да залепвате и залепвате повреденото уплътнение - необходима е пълна подмяна.

Ще предпазим машината от течове

Много проблеми при използване на перални машини на Samsung могат да бъдат избегнати, особено когато става въпрос за течове. Водата ще остане на правилното място вътре в резервоара, ако собственикът на шайбата спазва предписаните правила за работа и се погрижи за устройството. Не забравяйте, че машините имат повишена износоустойчивост и повечето повреди се случват поради външна небрежност и небрежност. Повечето от тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез редовно спазване на няколко прости препоръки.

 1. Използвайте специални торби за пране с метални предмети и малки части.
 2. По време на измиването контролирайте работата на уреда, за да отстраните течовете по-рано.
 3. Винаги изключвайте неизползваната машина от захранването, за да предотвратите отрицателно въздействие върху оборудването по време на гръмотевична буря.
 4. Инсталирайте машината в помещения с ниска влажност.
 5. След всяка серия от цикли проверете маншета, съда за прах и стартирайте режим „празен“ за почистване.
 6. Не превишавайте максимално допустимото тегло при зареждане на пране.
 7. Създайте система за филтриране, ако водоснабдяването е твърде трудно.
 8. Изберете правилния прах за конкретния модел.
 9. На всеки два месеца почиствайте маркуча за източване и помпата, за да избегнете запушвания.

Знаейки какво да правите, когато под машината се образува локва, можете да избегнете наводнени съседи, повредена пералня и токов удар. Освен това не е нужно да чакате специалист и да плащате за ремонт - огромната част от проблемите, които причиняват теч, се решават сами. Основното нещо е да не се отклонявате от дадените инструкции, внимателно инспектирайте детайлите и действайте възможно най-внимателно.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини