Всичко за пералните машини

Грешка Ed на пералнята на Samsung

Ed бъг в samsungНа пералните машини на Samsung грешката Ed се показва все по-малко. Това се дължи на факта, че този код е използван при по-стари модели шайби, които са били произвеждани преди 2008 г. Сега същите неизправности на пералните машини на марката Samsung са обозначени с кодовете De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2. Ще разберем как Ед и неговият подобен код се декриптират, както и как да се справят с неизправности, които са го генерирали.

Каква беше причината?

Грешка Ed, както и грешки De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 при по-новите модели перални машини на Samsung, могат да възникнат, дори ако шайбата няма дисплей. В този случай системата за самодиагностика използва LED индикатори на контролния панел, за да уведоми потребителя. И така, преминавайки грешката Ед, пералнята без екран свети всички индикатори за температура едновременно и индикаторите на всички режими на миене започват да мигат интензивно.

Обърнете внимание, че при всичко това индикаторите за скоростта на барабана не мигат и не светят.

Как да дешифрирам Ed код? Ако отхвърлите тънкостите, можете да декриптирате тази грешка като: „люкът на пералната машина не се затваря или заключва Samsung. " Както се вижда от последващото разказване, това декриптиране е твърде ограничено и не определя обхвата на всички възможни неизправности. Ще трябва да определим този кръг.

Пералнята на Samsung дава грешка Ed

 1. Вратата на люка всъщност не се затваря плътно и в резултат на това не е блокирана.
 2. Вратата се затваря само след силен памук или поради силен натиск.
 3. Люкът се затваря, но бравата не възниква поради проблеми с механичната част на UBL.
 4. Електронната част на UBL не успя.
 5. Полупроводниковата част на управляващия модул, която е отговорна за комуникацията с UBL, не успя.

Проблеми с вратата на люка

Често кодът на Ed, както и кодовете De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2, подобни на него при декодиране, в перални машини на Samsung възникват поради попадане на чужд предмет, който влиза във вратата на люка. Най-често това е спално бельо или някакъв малък предмет, който е заседнал в пролуката между маншета и ръба на резервоара. За да се отървете от такава неизправност, достатъчно е внимателно да разгледате пространството около маншета на люка и да премахнете всичко, което не позволява затварянето на люка.

Самият маншет също може да бъде пречка при затваряне на люка. Може би наскоро сте заменили тази част или маншетът е разкъсан, а частта му попада в пролуката между предната стена на автомобила Samsung и люка. Проблемите с новия маншет възникват в два случая: ако е инсталирана неоригинална дъвка или гумата просто е инсталирана неправилно. В такава ситуация са необходими многократни ремонти. Ако всичко е направено правилно, но маншетът не позволява нормално да затворите люка, трябва да обработите ръбовете на частта с шкурка, най-вероятно има някаква изпъкналост или някакъв друг дефект. Сравнявайки го, се отървавате от грешката Ед.

поправяме люка и UBL

Случва се така, че вратата на люка на пералнята Samsung първо започва да се затваря всеки друг път, но натискането с крак или ръка помага. Тогава вратата спира да се затваря напълно и грешката Ed винаги се появява на дисплея или грешки De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2. Каква е причината? Проверете внимателно куката на заключващия механизъм, който е разположен директно върху капака на шахтата. Трябва да бъде натоварен с пружина и да се движи с известно усилие. Ако куката се е изместила или пружината е изскочила, е необходимо да разглобите вратата на люка и да отстраните неизправността.

UBL не е в ред

Според статистиката в около 30% от случаите именно заключващото устройство на люка на покрива причинява грешките Ed, De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2. Какво може да му се случи?

 • Електрическата част може да се повреди. В този случай UBL не звъни и определено трябва да бъде променен.
 • Механичната част може да се счупи. Разбира се, можете да опитате да го възстановите, но е по-добре да не вършите много работа и просто да промените UBL.
 • Изгоряло или скъсано окабеляване, подходящо за UBL.

Ed може да се появи поради изгорял UBL

Между другото! По време на импровизиран ремонт „майсторите на уау“ често премахват предната стена на пералнята на Samsung, откъсват или разкъсват проводниците, които отиват към устройството за блокиране на люка.

Как ще действаме? Първо трябва да се уверите, че заключващият механизъм, който е на люка на шайбата, е наред. По-нататък правим следното.

 1. Вдясно от люка намираме малък отвор и два винта, които държат UBL, ги развийте.
 2. С една ръка огъваме маншета на люка вътре в машината, доколкото е възможно, и след това издърпваме UBL през слота. Само внимавайте да не откъснете проводниците.
 3. Изключете щепсела с проводници от UBL.
 4. Проверете съпротивлението на устройството за заключване на люка с мултицет.

Ако бъде открита неизправност, особено „не стойте на церемония“, сменете UBL незабавно, така че по-късно да нямате подобни неизправности в бъдеще. Няма да е излишно да забележите, че новата ключалка на люка трябва да е оригинална, в противен случай могат да възникнат проблеми.

Неизправен управляващ модул

И така, внимателно проверихте люка и UBL, всичко изглежда наред, но грешките Ed, De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 все още се появяват и машината не се изтрива. Проверката на окабеляването също показва, че никъде няма прекъсвания. В този случай причината за проблема може да се крие в контролния модул. Възможно е да има няколко варианта: Модул за управление на пералня Samsung

 • елементът, отговорен за системата за самодиагностика на пералнята на Samsung, се е повредил или съответният път е изгорял;
 • частта, отговорна за комуникацията с UBL, изгоряла или пистата изгоряла;
 • една от спомагателните части не успя.

Като цяло в този случай най-добрият съвет е да се свържете с опитен майстор, който е специализиран в електрониката. За да откриете независимо причината и да я премахнете професионално, шансовете са много малки. В най-добрия случай отделете много време и нерви, в най-лошия всичко ще се окаже цената на нов контролен модул и неговото програмиране. Избягвайте обривните действия.

В заключение отбелязваме, че грешките Ed, De, De1, De2 или Dc, Dc1, Dc2 на чистачките на Samsung не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Понякога дори опитни майстори се сблъскват с проблемите на идентифицирането им. Но ако правите всичко систематично, вероятно ще успеете да откриете повреда и с нейното отстраняване, най-вероятно, всичко ще се окаже също така, основното е да не бързате и да действате внимателно. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини