Всичко за пералните машини

Памукът се свива след измиване? Как да се измие правилно!

Как да измиете памук?Памук. Продуктите, изработени от този естествен материал, са много популярни в топлия сезон. Приятни за тялото, те позволяват добра пропускливост на въздуха, не извират. В същото време, при рязка промяна в температурата (в случай на неочаквано охлаждане), този материал сам по себе си много добре загрява.

За всичките си предимства памукът има някои недостатъци. Например памукът често се набръчква, има склонност към свиване и белите неща пожълтяват на светлината. И, трябва да се отбележи, не всяка домакиня, след като научи, че тази или онази рокля е изработена от естествен памук, се съгласява да я купи. Някои хора смятат, че е много трудно да се грижиш за такива неща, защото наистина можеш да страдаш много: само малко - смачкай се веднага, измиеш - седни.

Особено обидно е, когато например сандък по поръчка, изработен от тънък памук след измиване, значително намалява размера си. Дотолкова, че да го обличаш, а не просто да се прегъваш, да се накланяш е страшно. В резултат на това красиво нещо се предава или изхвърля или се дава на по-дребна приятелка. И всичко това, защото при миене направих нещо нередно ...

По принцип измиването на памук не е толкова трудно. Ако всичко е направено както трябва, памучните продукти могат да седнат, но леко, в приемливи граници. И тук ако постъпите неправилно (вижте - измийте), нещата, направени от памук, наистина могат да намалят значително по размер. За да нещата не се объркат завинаги, експертите препоръчват да се спазват определени правила.

Подготовка за пране

Подготовка на памук за пранеПреди да измиете, изключете и закрепете памучния продукт (естествено, ако има копчета или ключалка).

Ако артикулът е силно замърсен, препоръчително е да го накисвате в продължение на двадесет и четири часа (тъй като продуктите, изработени от тънък памук при температура над четиридесет градуса, категорично не се препоръчват да се мият).

Някои домакини в тази ситуация предпочитат да действат по стария начин. Например, пригответе специално решение. Четири супени лъжици прах за пране и същото количество терпентин се разтварят в десет литра топла вода. Или (ако няма начин да се накисне за един ден) в продължение на двадесет минути сложете бельото в топла вода (десет литра) с една супена лъжица амоняк и няколко супени лъжици водороден прекис. След това обикновено е напълно достатъчно просто да изплакнете дрехите в топла вода. След такова измиване няма да има свиване!

Трябва обаче да се отбележи, че този метод на накисване е малко рисков - продуктът лесно може да се обезцвети. Затова първо е желателно да се провери ефектът на такива разтвори върху тази тъкан.

Ако някой не иска да поема рискове, е възможно да действа много по-лесно - преди измиване накиснете дрехи в прах, предназначен само за елиминиране на силно замърсяване (за щастие, в магазина в наши дни е много по-лесно да ги вземете от същия терпентин).

Що се отнася до дрехите, изработени от тънка памучна тъкан, най-доброто нещо е прахът, съдържащ ензими - специални биодобавки към праха, които са отговорни за премахването на замърсяванията и петна. Вярно е, че те не могат да се накисват дълго време. Възможно е да има проблеми.

Памук за ръчно пране

Ако трябва да перете на ръка, в топла вода трябва да разтворите праха за пране (в идеалния случай, предназначен за продукти, изработени от естествени тъкани). Желателно е нещото, прекарано във водата не повече от четвърт час, а старото спално бельо - още по-малко. В противен случай се гарантира силно свиване.

След това дрехите трябва да бъдат измити и изплакнати в чиста течаща вода. Изстискайте продукта (не много, иначе много си спомням) и окачете да изсъхне.

Как да перете памук в пералня

Пране на памук в пералнятаЗа да измиете памучните продукти в пералня, първо трябва да изберете препоръчания режим на пране.Например белите елементи, изработени от дебел памук, могат да се перат при деветдесет градуса. Материята ще стане чиста и няма да се свие.
Ако трябва да измиете тънка тъкан, температурата трябва да бъде максимум четиридесет градуса (въпреки че, ако е необходимо, цветното бельо е в състояние да издържи шестдесет).

Основното е, че режимът, зададен от пишещата машина, е предназначен за измиване на памучни продукти. В противен случай въпросът: „Памукът седи ли след измиване?“ Ще стане изключително актуален.

Как да "засадим" продукт?

По принцип в живота има всякакви ситуации. Например, може да е необходимо да се намали продукт. Така че, в резултат на драстичното отслабване, изведнъж можете да откриете, че има нужда да купувате нови, по-седнали неща. Освен това е време да подредите гардероба си. И изведнъж се оказва, че хвърлянето на любимите ти дрехи само поради причината, че е станало твърде голямо, не те кара да се чувстваш така.

Знаещите тук хора съветват да не бързат. Особено когато става въпрос за памучни дрехи и у дома има обикновена пералня, също със сушене.

В крайна сметка, продуктите от памук да „засаждат“ не е проблем. Ето защо можете спокойно да заредите памучна рокля в пишеща машина. Задайте температурата на шестдесет градуса. Единственото нещо препоръчително е да добавите малко прах за пране, което спомага за поддържане на цвета (така че продуктът да не избледнее). И тръгвайте! След измиване нанесете нормалния цикъл на въртене и след това, ако е възможно, включете машинно сушене. Колкото по-висока е температурата, толкова повече ще седи. Единственото нещо не се знае колко. Но най-вероятно роклята ще е точно така!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини