Всичко за пералните машини

Цокъл за пералня в банята

изход за пералняВеднага щом решите да инсталирате пералня във вашата баня, трябва предварително да се погрижите за полагането на всички необходими комуникации. Пералнята се нуждае от очна линия от щранг със студена вода, канализационна тръба и, разбира се, надежден изход. За електрическите комуникации трябва да се внимава особено, защото във всяка баня има много влажност, а електричеството и водата, сами знаете, са несъвместими. Става въпрос за това как поставяме изхода за шайбата със свързаните комуникации и ще говорим.

Планиране и уреждане

Дори на етапа на груб ремонт на банята, трябва да се грижите къде интериорните елементи ще зависят от комуникациите, като мивка, вана, душ или пералня. Това може да бъде проблем, тъй като много хора в апартаментите имат много малки бани, които могат да бъдат изтласкани в малко. Но ако наистина искате успешно да поставите общи обекти там, изучете допълнителна информация, като прочетете статията Пералня в малка баня - дизайнерски функции.

След като разберете къде да поставите пералнята и нарисувате скица на банята, върху която сте отразили идеите си, можете да започнете да планирате електрически комуникации. Първо разберете къде ще направите изхода, на коя стена и къде ще бъде разположен спрямо пералнята. По-добре е изходът да е далеч от мивката, душа или банята и отопляващата се кърпа, така че има по-малък шанс водата да попадне върху него. В идеалния случай изходът е най-добре поставен в най-проветривата част на помещението - на входа.

схема на окабеляване

Предвиденото място за изхода трябва да бъде поставено на стената, на височина най-малко 25 см от пода. Височината на изхода в банята може да бъде 40 см, и 50 см, и 75 см, както предпочитате.

На самата скица или следващата очертайте схема на окабеляването и монтажа на машините. Посочете всички необходими размери и изчислете дължината на жицата. Говорейки за тел. Необходимо е да се изчисли не само неговата дължина, но и напречното сечение, защото пералните машини дават сериозен товар. Да се ​​правят изчисления в този случай е много просто.медна тел

 • Ние определяме мощността на вашата пералня. Това не е трудно да направите това, тъй като такава информация е задължително в инструкциите или в случая с „домашния асистент“.
 • Чудим се какви други устройства можем потенциално да свържем към контакта.
 • Намираме информация за мощността, която могат да издържат жилата на меден кабел с различна дебелина. Откриваме, че кабелът с дебелина 1,5 мм напълно издържа 4,1 kW и по принцип е достатъчен за шайба. Но препоръчваме да вземете кабел с размери 2,5 мм и да го затворите в силиконов или пластмасов кабелен канал.

След като изчислите дължината и напречното сечение на медния кабел за изхода в банята, трябва внимателно да планирате маршрута за полагане на тази жица. Има много фактори, които могат да повлияят на маршрута.

 1. Когато полагате маршрута, ще трябва да избягвате най-влажните участъци на стените в близост до мивката, ваната и душа.
 2. Изключително здравите, носещи стени също са най-добре да се избягват. Освен твърд бетон, те имат подсилена мрежа отвътре, което значително ще усложни стягането.
 3. По-добре е да положите кабела с най-краткия път, за да спестите материал.
 4. По-добре е да не кръстосвате и да подреждате кутии с други клонове на електрическия проводник, тъй като в такава влажна стая не са необходими кутии - това може да бъде опасно.

схема на свързване на гнездото

След като заложихте маршрута на полагане на електрическия проводник, определете местоположението на изхода на пералнята и изчислете напречното сечение на проводника, все още трябва да се погрижите за защитата на контакта автоматично. На етапа на извършване на изчисления трябва само да разберете с какъв ток на прекъсване ще е необходимо устройството. Специалистите препоръчват RCD от 10 mA при 16A.

Готварски инструменти и материали

Сега ще съберем всичко необходимо, така че гнездото в банята за автоматичната пералня да бъде направено по най-добрия възможен начин и в най-кратки срокове. За производството на работа се нуждаем от следните инструменти и материали:

 • влагоустойчив изход (единичен или двоен);изход за влага
 • медна тел с определена дължина с напречно сечение 2,5 мм;
 • RCD или дифавтомат при 16А;
 • гумен или силиконов кабелен канал;
 • терминали;
 • пластмасов цокъл;
 • пластмасови скоби за закрепване на кабелния канал;
 • торба с цимент 1 кг.
 • ударна тренировка;
 • корона за гнездо;
 • шлайф с диск;
 • длето;
 • чук;
 • лента мярка и маркер.

Що се отнася до материалите, всичко е изключително ясно, но трябва да поговорим за инструментите малко по-подробно. Почти всички изброени инструменти са необходими за раздробяване на стени за окабеляване и подреждане на ниша за гнездо. Ако имате тухлена стена, можете да направите само с длето и чук, ако е бетон, тогава можете да изкопаете каналите с шлайф или перфоратор. Шлифмашината се оказва по-точно, но не е толкова безопасно да се работи като перфоратор.

Необходима е измервателна лента и маркер, за да се определи маршрутът на окабеляване на стената и да се маркира.

Инструкции за монтаж

Пристъпваме директно към монтажа на изхода и полагането на електрически комуникации. Първоначално трябва да се обърнем към нашия инсталационен план, за да поставим маркировки на стената с помощта на маркер. Трябва да се отбележи височината, на която ще бъде разположен изходът и местоположението му. Също така трябва да нарисувате смели, ясно видими линии на стената на места, където ще има ниша за окабеляване. По-нататък правим следното.

чипиране на стени

 1. Вмъкваме короната за гнездото в перфоратора и пробиваме перфектно кръгъл отвор на мястото на монтаж на изхода на пералнята.
 2. С перфоратор или шлифовъчна машина избиваме достатъчно дълбоки снопчета в стената, за да удавим окабеляването с кабелния канал в тях.
 3. В разпределителното табло за изхода, предназначен за банята, инсталирайте RCD. Заключението трябва да се обезвъздуши.
 4. Започваме да дърпаме жицата, като я полагаме първо в кабелния канал и я свързваме към RCD. Водим жицата през строб в банята до мястото на монтаж на изхода.
 5. В ниша под изхода сложете малко количество циментова замазка, върху която засаждаме пластмасова гнездо.
 6. Закрепваме кабелния канал заедно с жицата към стената и след това изваждаме жичните нишки в гнездото.

положете жицата

Водете жицата в контакта с марж, така че в случай на последваща подмяна на изхода на пералнята да няма проблем.

 1. Вмъкваме карантията на изхода в контакта и го фиксираме. До този момент циментът трябва да изсъхне и да грабне стъблото.
 2. Свързваме проводниците на жицата към контактите на изхода и след това поставяме външната част на изхода.

Сега просто трябва да подредим стените и да проверим как работи новият контакт. По този начин работата може да се счита за завършена.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини