Всичко за пералните машини

Проверете превключвателя за налягане на пералнята Indesit

Проверете превключвателя за налягане на пералнята IndesitВ случай на повреда на сензора за ниво, автоматичната машина Indesit може просто да замръзне по време на процеса на измиване и да откаже да продължи да функционира. За да се справите сами с проблема, трябва да разберете как е структуриран елементът, каква стойност има. Така че ще разберем как да проверите превключвателя за налягане в пералнята със собствените си ръце, да го регулирате и да го оправите.

Защо е нужен и как е подреден?

Превключвателят на нивото е една от основните части на шайбата, без която устройството просто не би могло да функционира. Работата на машината се регулира от контролен модул, към който превключвателят за налягане изпраща сигнали, че в резервоара има достатъчно вода, можете да спрете постъпването му и да затворите входящия клапан. Благодарение на сензора за ниво основното устройство открива, че резервоарът е напълнен с достатъчно течност. Нека поговорим повече за принципа на работа на прессостата.

Как работи превключвателят за наляганеПревключвателят за ниво на течността контролира обема на водата, излята в резервоара. Всяка от програмите за измиване включва набор от различни количества течност. Превключвателят за налягане е заоблена част, която има пластмасов калъф. Към сензора са свързани маркуч за налягане и електрическо окабеляване. Вътре в елемента има превключвател и тънка мембрана.

Въздухът, преминаващ под високо налягане през маркуча, се прехвърля към мембранната повърхност, той, променяйки формата си, затваря превключвателя. Освен това, чрез свързаните проводници, сигнал за необходимостта от спиране на приема на вода се предава на контролния модул. Така работи сензорът за ниво на течността в резервоара.

Заслужава да се спомене къде се намира превключвателят за налягане в машината Indesit. Той се намира под горния капак, близо до страничната стена на устройството.

Симптоми на повреда на сензора за ниво

Как потребителят може да предположи, че причината за неизправността на пералнята се крие именно в повредата на превключвателя за ниво на течността? Повечето автоматични машини Indesit са оборудвани със система за самодиагностика при възникнали проблеми. Ако превключвателят за налягане е счупен, шайбата веднага ще предава информация за кода за грешка на дисплея. Използвайки ръководството за използване на AGR, дешифрирането на кода не е трудно.

Ако машината не показва код на повреда, сигнал за проблеми с превключвателя за налягане ще бъде липсата на вода в барабана след стартиране на измиването. В същото време може да се отбележи, че шайбата все още включва нагревател. Друг признак за повреда на сензора за ниво е неконтролиран, непрекъснат прием на вода в резервоара. И накрая, лошо изпраното пране показва, че релето се проваля, водата не може напълно да излезе през маркуча за източване и нещата остават мокри.

Тези знаци обаче могат да означават и повреда на други елементи на AGR, например главния модул за управление или входящ клапан. Може би машината е просто неправилно свързана с комунални услуги. За да сте сигурни, че въпросът наистина е в превключвателя за налягане, е важно да разберете как да проверите сензора за ниво в устройството.

Търсете и проверете сензора за ниво

Местоположението на пресостата в тялото на машинатаЗа да извършите проверка на превключвателя за налягане, не е необходимо да имате специални познания. Дори начинаещ ще се справи с тази задача. Последователността на действията ще бъде следната:

  • изключете пералнята;
  • затворете вентила, отговорен за подаването на вода в резервоара;
  • махнете горния капак на корпуса, като развиете винтовете, които го държат;
  • Намерете превключвателя за ниво на течността;
  • подгответе тръба с размер, подобен на диаметъра на дюзата;
  • изключете маркуча за налягане, поставете подготвената тръба в нея и леко я надуйте.

В случай, че превключвателят за налягане работи, трябва да чуете едно или три меки щраквания.

След това прегледайте частта за повреда. Проверете маркуча за запушване, ако е необходимо, почистете го с струя вода от чешмата.

изключете маркуча на превключвателя за налягане

Когато след външен преглед не са открити дефекти, мултицет ще трябва да се използва за допълнителна диагностика на сензора. Поставете устройството в режим на съпротивление, свържете сондите на тестера с контактите на превключвателя за налягане. Ако стойността на екрана на мултицет след процедурата се промени, това означава, че контактите работят добре, ако стойността на съпротивлението остава същата - релето трябва да бъде сменено.

Регулиране на детайла

В някои случаи подмяната на превключвателя за налягане може да се избегне, ако е правилно настроен и регулиран. За да направите корекцията, трябва да имате информация за количеството вода, от което машината Indesit се нуждае, за да завърши програмата за пране. В зависимост от техния брой, 1 до 3 винта са разположени на релето.

В съответствие с количеството течност, необходимо за всеки режим, тези винтове се затягат. Ако правилно конфигурирате сензора за ниво, не можете да харчите пари за закупуването на нов елемент.

Не е лесно да намерите точните координати на настройките, така че този вид работа обикновено се извършва от професионалисти.

Схема за регулиране на превключвателя за налягане

Сменете сензора за ниво

Можете сами да замените не функциониращ пресостат с нов, без да прибягвате до помощта на майстори. Първата задача ще бъде закупуване на част, подобна на неуспешно реле. За да може продавачът да избере правилния артикул, просто посочете точния модел на вашата шайба, но можете да вземете с вас неработещ сензор за ниво в магазина.

След като превключвателят за налягане е закупен, можете да започнете да подменяте. Необходимо е да премахнете сензора за ниво, който е загубил работоспособност.

  1. Изключете всички маркучи и контакти, водещи към частта (не забравяйте да направите снимка на схемата на свързване).
  2. Отстранете винтовете, които закрепват превключвателя за налягане към корпуса на SMA.
  3. Извадете уреда.

Както можете да видите, работата не е трудна. За да инсталирате нов превключвател за ниво на течността, изпълнете всички описани стъпки отново, но в обратен ред. С помощта на монтажните болтове инсталирайте нов сензор, прикрепете маркуча за налягане и закрепете скобата. След това трябва да свържете всички контакти и проводници. След - поставете капака на корпуса на машината на място. След като извършите всички основни стъпки за подмяна на превключвателя за налягане, можете да стартирате пералнята Indesit и да проверите нейната работа.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини