Всичко за пералните машини

Начини и програми за пране в пералнята Indesit

режими в пералнята indesitПроизводителят на перални машини Indesit се опитва да направи всичко много разбираемо в своята техника. На контролния панел на повечето автомобили има не само икони, указващи определен режим, но и името на всеки режим и функция. Това опростява избора на програмата и запаметяването. В повечето перални програми програмите са подобни, ще се справим по-подробно с тях, ще разберем каква е тяхната продължителност, температура и натоварване.

Основната

Всички режими / програми на измиване от производителя са разделени на стандартни (основни) и специални (допълнителни). Основните са на почти всички модели перални машини, те включват:

 • режими на пране на памук. Един от тях включва измиване с предварително накисване при висока температура от 90 градуса, докато максималното натоварване, за което е проектирана машината, е 2 часа 51 минути. Подходящ за кухненски кърпи, салфетки. Режимът на интензивно пране на памук се различава само по това, че времето се намалява поради липсата на накисване, прането се измива за около 2 часа 35 минути. Той е най-подходящ за силно замърсено бяло бельо (покривки, кърпи, спално бельо). Третият режим на памук включва измиване на продукти при температура 40 градуса за 2 часа 27 минути, в този режим е по-добре да перете цветни дрехи;

  За ваша информация! Температурата на пране по време на памучния режим на Indesit машини може да се променя ръчно. За устойчиви цветни тъкани можете да зададете температурата до 60 градуса.

  Режими на машината на Indesit

 • режими на миеща синтетика. Има два от тях, интензивни при температура 60 градуса, с продължителност 1 час 25 минути и нежни при температура от 40 градуса и с продължителност 1 час 11 минути. Зареждането в този режим по правило е половината от максимума, посочен на предния панел на машината. Около 2,5 до 3,5 кг при различни модели;
 • Режим на измиване. Той включва измиване на вълна и продукти от кашмир при температура 40 градуса за 55 минути, с товар 1-1,5 кг, с намалени обороти по време на цикъла на въртене;
 • режим на измиване с коприна. В този режим машината изтрива завеси, вискозни продукти и бельо, температурата на водата е 300, продължителност 55 минути, товарене не повече от 1-1,5 кг. В тази програма няма завъртане.

На някои перални машини имената на режимите на памук могат да бъдат: предварително измиване, нормално (ежедневно) измиване, интензивно и деликатно измиване. В този случай за всяка от програмите е посочена температурата на загряване на водата.

специален

Допълнителни, наричани още специални програми, се намират в най-новите модели машини. Такива програми включват изпиране на определен тип дрехи. Ето списък от тях:

 • Програма за дънки - измиване на дънкови продукти при температура не по-висока от 400С, когато товарите не повече от 2,5 кг и намалени обороти по време на цикъла на въртене.
 • Express 15 е бързо измиване за 15 минути, което ви позволява да освежите не повече от 1,5 кг пране при температура 300S.

  Важно! перането на коприна и вълна в режим Express 15 е забранено.

 • Спортни обувки - в този режим можете измийте маратонки, маратонки от велур и плат. Температурата на отопление е само 300С, зареждане не повече от два чифта на цикъл на измиване. Процесът продължава 50 минути.
 • Спортното облекло е деликатно пране на спортно облекло на 300С продължителност 1 час 18 минути. Натоварването на барабана на машината в този режим е приблизително 2,5 кг.

Допълнителните функции на пералнята на тази марка също включват:

 1. допълнително и нежно изплакване;
 2. предене;
 3. източване без завъртане;
 4. Еко време - тази функция ще намали времето за измиване поради оптимизиране на консумацията на вода. Функцията е съвместима само с един от режимите на пране на памук и синтетичните режими на пране.

Как да изберем режим

Изборът на режими на измиване се извършва с помощта на дръжката на програмиста.Номерата на програмата са посочени в кръг около дръжката, а дешифрирането на тези програми е дадено отляво на пералнята. При много стари модели няма словесно декодиране, но има декодиране под формата на знаци, което трябва да бъде интуитивно разбираемо. Снимката по-долу показва такъв панел за управление на машината Indesit.

Контролен панел Inezit

В колоната вляво под числата от 1 до 7 се предлагат програми за пране на памучни продукти. В следващата колона програми с числа от 8 до 10 са програми за измиване на синтетика. В последната колона (вдясно) програма номер 11 е деликатно измиване.

Иконите за номера 5 и 12 се изплакват, под числа 6 и 13 - дрехи за поливане, 7 и 14 - температура, при номер 15, изтичането е криптирано.

Снимката по-долу показва друг контролен панел на машината Indesit. Той има такива функции (кръг в червено):

Панел Indesit

 • presoaking;
 • лесно гладене;
 • забавен старт;
 • допълнително изплакване.

По този начин, особеност на режимите на перални машини Indesit е, че всички те са разделени на две или три групи, независимо от модела на машината, и са номерирани. Това са програми за пране на памук, синтетика и специални режими. За да не сбъркате с избора на програмата, трябва внимателно да прочетете етикетите на дрехите, има цялата информация. Измийте с удоволствие!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Опечатка в параграф „Как да изберем режим“. Иконите 7 и 14 не са „температура“, а „въртене“.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини