Всичко за пералните машини

Режими и програми за пране на пералня Ariston

Аристон панелВсяка автоматична пералня от марката Hotpoint Ariston има голям брой функции. Не е толкова лесно да се справим с цялата гама от възможности за домакински уреди. Ако панелът има не само графично обозначение на режима, но и подпис, тогава е много по-лесно. Но си струва да разберем какви режими на пране се осигуряват от производителите на перални машини Ariston.

Имената на режимите и как се обозначават?

В допълнение към графичните символи на панела на пералните машини Ariston има и номера. Всеки режим на измиване има свой собствен номер. Снимките като правило не са разположени около кръгъл превключвател, както в някои модели, а от лявата страна на панела, под който е скрит контейнер за прах и препарат за изплакване. Не винаги за първи път можете да разберете обозначаването на определен символ, така че не можете да направите без инструкции в тази ситуация. Помислете за номерирането на програмата за измиване на машини Ariston.

 1. Синтетичните тъкани се перат при температура от 60 градуса. Обозначението им е великолепна рокля.
 2. Синтетични тъкани, които трябва да се перат при температура 40 градуса.
 3. Белите елементи се обозначават със снимка под формата на бяла тениска.
 4. Цветни неща. Изображението на режима е кръг на фона на тениска.
 5. Тъмните неща са обозначени с черна тениска.
 6. Ризите имат изображение, подобно на името.
 7. Елементите надолу са представени под формата на яке с качулка.
 8. Спално бельо "7 дни" е програма за пране на спално бельо. Картината изглежда като две кърпи с различна големина, висящи на държач.
 9. Режимът "Изплакване" се обозначава със снимка, която показва очертанията на леген с вода, която се излива в него.
 10. Завъртете и изцедете. Обозначението на тази програма е кръгла спирала и капки вода, разположени под нея.
 11. Антиалергичното измиване се обозначава със символ под формата на бебешка бутилка и биберон.
 12. Деликатното измиване има изображение на леген с вода и сложни линии над него.
 13. Вълна. Режимът е представен от символ под формата на триъгълен кит от вълна.
 14. Смесете 30 - кръг с обозначението "30".
 15. Стандартният памук 60 е представен с флаг, обозначаващ "60".
 16. Стандартният памук 40 има обозначение на флаг с надпис "40".
 17. Стандартна памук 20 - тениска с надпис "20".

При някои модели на Аристон изображенията могат леко да се различават от горните, но като цяло всички те са сходни. След като символиката на програмите за миене ни стана ясна, струва си да преминем към подробно описание на тях.

Основни програми

Основните от тях са определен списък с програми за автоматични перални машини, които се предлагат в почти всички модели. На първо място, това е памук. Освен това програмата е представена в три версии, които се различават по температурата на водата:

 • особено замърсените памучни тъкани се перат при температура 60-90 градуса с предварително измиване. При въртене скоростта е до 1000 оборота;
 • цветните предмети се измиват най-добре при температура 40-60 градуса;
 • за деликатните материи и не особено мръсни неща е подходяща вода с температура 20-40 градуса.

Режимът "Синтетика" се отличава и с наличието на няколко опции. За тежките замърсители е необходима температура 60 градуса, а за обикновено измиване на синтетични материали е достатъчна 40.

режими на Аристон

За неща, които просто трябва да се освежат, е подходяща бързата програма Mix 30. Както подсказва името, процедурата трае само 30 минути. Но си струва да запомните, че не е подходящ за деликатни тъкани, вълнени и копринени елементи.

В някои модели се предлага и програмата Mix 15, която съответно изтрива 2 пъти по-бързо.

Малки режими

Софтуерният пакет на всяка модерна пералня не е ограничен до списъка по-долу.В допълнение към него има и вторичен набор от режими, значително улесняващ прането на нещата.

 1. Антибактериално измиване, подходящо за тежко замърсяване. Можете да перете бяло и цветно бельо. Но трябва да регулирате температурата. За цветните неща температурата не трябва да надвишава 60 градуса. В същото време белите тъкани се измиват за 2,5 часа, а ярките за около 1 час 20 минути.
 2. Нощното измиване е идеално за тъмно, когато всички спят. Пералнята работи почти безшумно. Но такова измиване ще отнеме повече от 4 часа.
 3. Необходими са специални грижи за детските неща. Програмата е проектирана така, че в барабана се изтегля голямо количество вода, всички дрехи са добре измити с прах. Измиването продължава 110 минути при температура не повече от 60 градуса.
 4. Вълната се измива във вода не по-гореща от 40 градуса. За такива дрехи се осигурява бавно въртене на барабана и ниска скорост на въртене.
 5. Коприната изисква деликатно отношение, така че водата се нагрява само до 30 градуса. В крайна сметка нищо не е извадено.

В допълнение към програмите има различни функции, които ви позволяват да коригирате настройките по подразбиране в зависимост от това какви материали се зареждат в барабана. Горните режими позволяват на потребителя да избере най-благоприятните и нежни условия за пране за всеки тип плат.

Функционални режими?

Всяка автоматична пералня с марка Ariston има определен набор от допълнителни функции. Това, например, е допълнително изплакване за старателно „измиване“ на неща от прахове и балсами. Тук е включена и индивидуална програма, която дава възможност на потребителя да запаметява най-често използвания режим или само определени настройки. Това значително ще спести време при стартиране на измиването.

Допълнителното въртене може да има няколко настройки. Продължителността му отнема средно 10-15 минути. Изтичането е малко търсена функция. Но той ще е необходим в случаите, когато миенето е завършено, а машината не е източила цялата вода от барабана.

Използването на разглежданата функционалност ще помогне значително да се улесни някои точки при прането на нещата. Основното нещо е да не забравяте за тяхната наличност и да използвате навреме всички функции.

Значение на рисунки без надписи?

Някои автоматични перални машини нямат никакви подписи на режима на панела. Те трябва да се определят само от картината. Затова е важно веднага да разберете какво означава всеки символ:

 • квадратна кошница с памучни топки - пране на неща от памучни материали;
 • химическа колба - синтетика;
 • цвете - неща, които изискват деликатно отношение;
 • дърво - икономичен режим;
 • ютия - лесно гладене;
 • таз и контур на ръцете - ръчно измиване;
 • китка от вълнени конци - измиване на вълнени неща;
 • панталон - дънки;
 • басейн с обозначение на водната верига - предварително промиване;
 • таз и извита линия - изплакнете;
 • басейн и стрелка - изпускане на вода след цикъл;
 • усукана спирала - въртене;
 • луната и звездите - безшумно измиване;
 • часа - бърз режим.

режими на SM Ariston

Конфигурираме машината преди измиване

Преди да започнете да използвате автоматичната пералня, трябва внимателно да проучите инструкциите. Но на повечето модели всичко е толкова ясно маркирано, че можете да конфигурирате всичко интуитивно. Контролен бутон е разположен на контролния панел, за да изберете желаната програма и след това можете да зададете допълнителни параметри.

Преди да започнете измиването, трябва да се запознаете с етикетите на дрехите. Указва как правилно да измиете това или онова нещо. Неправилният избор на температура или режим ще доведе до влошаване на тъканите.

Особено внимание трябва да се обърне на температурата и препоръчителните химикали.

Ако потребителят е добре запознат с режимите, тогава той ще може бързо да избере програма за пране и процесът ще бъде най-ефективен.Но безсмисленото натискане на бутоните ще причини щети не само на дрехите, но и на пералнята.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини