Всичко за пералните машини

Пералнята е на 10 години, заслужава ли си да ремонтирате?

Шайба 10 години струва ремонтАко пералнята е на 10 години и изведнъж отказва да работи както преди, собственикът е изправен пред сериозна дилема. От една страна, агрегатът е тестван и вече познат, а от друга, ремонтът може да струва повече от закупуването на нова машина. За да изберете правилния вариант, трябва да прецените размера на щетите, да определите степента на неприятностите и да изчислите възможността за инвестиране в счупено оборудване. Следните препоръки ще ви помогнат при изчисленията.

Помислете за предимствата на ремонта

За да разберете дали си струва да поправите оборудване на десет години, трябва да разберете какво се е провалило и колко време ще отнеме, за да разрешите проблема. По правило 90% от проблемите, срещани в пералнята, са решени за малко пари, което е няколко пъти по-изгодно от закупуването на нов модел. Така че, замяната на дефектна изпускателна помпа с консумативи и работата на майстор ще струва максимум 2500 рубли. Напрежението на целия задвижващ колан вместо износено - 1200-1500 рубли. В същото време цената на най-евтината пералня започва от 10 000 рубли.

Но понякога ползите не са толкова очевидни. Ако електронният блок се повреди, двигателят изгори или се изисква да се смени неотделим резервоар, ремонтът ще струва 5-8 хиляди и дори повече. В такива случаи е по-разумно да помислите за инвестиране в нова, по-надеждна машина. Не забравяйте, че никой господар не гарантира, че след разрешения проблем няма да възникне друг. Не забравяйте, че устройството на 10-годишна машина вече е много неясна и подлага по-бързо износване. Особено, ако шайбата е бюджетна, на марките VEKO, Indesit, Vestel, Virpul или Zanussi. Такива машини се наричат ​​за еднократна употреба и не се ремонтират, тъй като след поносима работа в продължение на 2-3 години те напълно оправдават първоначалната цена.

След 2 години служба не е изгодно да ремонтирате перални машини на бюджетни марки като BEKO, Zanussi, Vestel - по-евтино е да закупите нова.

подмяна на неотделим резервоар SMВ други случаи, когато машина с цена 25 хиляди рубли или повече се счупи и има причина да я ремонтирате още 3-5 години, по-добре е да не бързате да купувате нова пералня. Нещо повече, често проблемът изглежда само катастрофален и наричаният майстор оценява проблема за скромните 1-3 хиляди. Но се случва обратното и баналната подмяна на нагревателния елемент разкрива ръждясал случай, дефектна помпа и други скъпи неща. Често една повреда дърпа друга, тъй като при ремонта на електромотор трябва да смените четките, задвижването и окабеляването. След това трябва да помислите дали има нужда да удължите живота на устройството само за шест месеца.

Друго нещо е, ако една счупена стара машина има механично управление. Подобни модели вече не се предлагат, но все още се ремонтират. Тайната е високата надеждност на устройствата и тяхната устойчивост на износване. Затова е по-изгодно да се поправя „механиката“, тъй като съвременните електронни модели се разрушават много пъти по-често. Дори поправянето на лагерен комплект за 5 хиляди ще бъде по-разумно от придобиването на нов блок. Основното е, че самите собственици не трябва да се смущават от "старата" пералня.

За да решите какво да правите със старата пералня, трябва да прецените точно възникналите загуби. Ако предстоящият ремонт е съизмерим с покупката на нова машина, тогава изборът е очевиден.

Струва ли си сами да потърсите разбивка?

Поверете работата на професионалистСамо професионалист е в състояние самостоятелно да оцени цената на ремонта. За да направите това, трябва да имате съответните знания и много практика. Например, когато видите, че индикаторите мигат произволно на пералнята Indesit, можете да обвините електрониката за счупване. Ремонтът на таблото за управление е скъпо удоволствие, а решението е да изоставите старата шайба и да купите нов модел. Но всъщност чрез мигащи светлини системата отчита проблеми с дренажната система.Необходимо е само да почистите запушения филтър за боклук, което като цяло може да направите със собствените си ръце абсолютно безплатно.

Само квалифицираният техник за ремонт на перални машини може да определи точната причина и степента на неизправността.

По-добре е незабавно да се свържете с обслужващия персонал. След като плати 400-500 рубли за цялостна проверка, собственикът на пералнята ще получи подробен отчет с цени и прогнози за близкото бъдеще на устройството. Между другото, в повечето компании с допълнителни ремонти консултацията ще е безплатна, така че зависи от вас.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини