Всичко за пералните машини

Поправете повреди перални машини Ariston

Ремонт на перална машина AristonПералните машини Ariston от италианския производител могат да бъдат наречени „модел на надеждност и качество“, но понякога изискват внимание. Ремонтът на перални машини Ariston в някои случаи може да се извърши със собствените си ръце, а специалист трябва да участва само в най-трудните случаи.

В рамките на тази статия ще анализираме честите неизправности на пералните машини от автоматичната машина на марката Hotton на Ariston, ще проучим „симптомите“ на такива повреди и ще решим как да направим независим ремонт правилно.

Чести и не толкова чести повреди - преглед

По-голямата част от повредите на пералните машини Ariston са свързани с тяхната работа. Признава се от майсторите на сервизни центрове за ремонт на перални машини. Понякога говорим за откровено неправилна работа, потребителят редовно прави груби грешки, които водят до повреда. но Най-често причината за повредата са условията на работа, за които потребителят или не е знаел, или подозира, но не е направил нищо. Ярък пример е твърдата вода, която може напълно да деактивира „домашния помощник“!

Ремонт на перална машина AristonИ така, какви разрушения най-често могат да бъдат открити на пералните машини Hotpoint Ariston? Решихме да направим своеобразна оценка на честотата на повредите. При съставянето на рейтинга разчитаме на статистически данни, предоставени от водещи сервизни центрове за ремонт на перални машини.

 1. Блокажи. Самите блокажи трудно могат да се считат за повреда, по-скоро това е причината за различни сривове. Независимо от това, именно с запушванията се сблъскват майсторите най-често и именно силните запушвания най-често парализират работата на различни перални машини Hotpoint Ariston.
 2. Нагревателен елемент. На второ място в нашата класация е десет. Въпреки факта, че самият нагревателен елемент е висококачествен, нискокачествената твърда вода върши своята работа. С течение на времето слоевият слой унищожава дори най-добрата част и трябва да бъде променен.
 3. Помпа. На трето място е дренажната помпа или помпата. Тази част не успява доста рядко и в повечето случаи причината е износването при продължителна употреба.
 4. Напълващ клапан. Още по-рядко входящият клапан се проваля. По-точно, дори не самия клапан, а гумено уплътнение. Каучукът избледнява с времето и започва да пропуска вода, а това причинява неизправност. Самото уплътнение струва стотинки, но услугите на съветника, който да замени това уплътнение, в никакъв случай не са евтини.
 5. Лагери и маслени уплътнения. На пето място е повредата на лагерите и уплътненията. На пералните машини Hotpoint Ariston е рядкост, но ако се появи подобна повреда, не можете да продължите да работите с машината.

Важно! Електричеството и електрониката на пералнята Hotpoint Ariston умишлено не са включени в класацията, тъй като се чупи много рядко.

Проблеми със запушването

Ако имате проблеми със запушванията на пералнята на Ariston Hotpoint, не бързайте да се обадите на капитана, всичко може да бъде поправено бързо, със собствените си ръце. Как да разберете дали се справяте с блокиране? Основният признак на запушване в дренажната система е бездействащата работа на дренажната помпа, т. Е. Тананика, но водата не напуска резервоара. Обикновено тази неприятност се появява след измиване, машината не може да източи отпадъчната вода, за да започне да се изплаква и замръзва, или тя изтича твърде бавно.

Силно запушване може да възникне на няколко места:

 • в тръбата за източване, между резервоара и изпускателния филтър - това се случва по-рядко, тъй като тръбата е доста дебела;
 • в дренажния филтър - там най-често се образува запушване;
 • в помпата - в пералните машини Ariston, запушванията в помпата са рядкост, тъй като пред помпата за източване е инсталиран допълнителен филтър;
 • в маркуча за източване - рядко се появяват блокажи, главно в случаите, когато маркучът не е монтиран правилно.

Как бързо да премахнете блокирането? На първо място, трябва да проверите и почистите леснодостъпните места на пералнята, където може да се получи запушване.Първо развийте източващия филтър, който се намира в машините на Ariston в долния десен ъгъл под тесния панел. Преди да развиете филтъра, поставете кърпа в него, тъй като водата ще се излее от него. Отстранете всички отпадъци от филтъра и след това го затегнете обратно.Изпускателен филтър Ariston

След това е важно да проверите маркуча за източване и канализацията. В редица ситуации, често срещано блокиране в канализационната тръба може да накара потребителя да се свърже със специалисти по ремонт на машини, когато е по-правилно да се обърне към водопроводчици. И ако всичко е наред, тогава ще е необходимо разглобете машината, почистете дюзите и помпата. За да премахнете тръбата, трябва да разхлабите двете скоби, а за да премахнете помпата, ще трябва да я изключите от сензорите и да развиете двата крепежни елементи.

В случай на неизправност Hotpoint Ariston "шайба" дава грешка с конкретен шифър, показан на екрана. Кодове за грешки за перални машини Ariston много е важно да се разпознае правилно, защото това е пряк намек, указващ причината за повредата.

Помпата и всмукателният клапан са неработещи

Счупен клапан за пълнене на симптомите е доста трудно да се обърка с други повреди на пералнята Hotpoint Ariston. Когато вентилът за пълнене спре да блокира водата, водата започва да тече в резервоара на пералнята по силата на тежестта, дори ако „домашният асистент“ е изключен от контакта.

Ако сте чули характерно шумолене на вода, която се излива и източва от резервоара, когато машината е изключена, бъдете сигурни, че това е клапан.

клапан за перална машинаЗа да проверите вентила за пълнене, е необходимо да свалите горния капак на машината Hotpoint Ariston, като развиете двата крепежни елементи. Клапанът е разположен на кръстовището на входящия маркуч с тялото на машината. На първо място проверяваме уплътненията, ако са непокътнати, тогава трябва да измерите съпротивлението на устройството и за това ще трябва да използвате мултицет. Инсталираме сонди върху контактите на клапата за пълнене и проверяваме. Инструментът трябва да показва приблизително 30 до 50 ома.

Дефектният вентил за пълнене трябва да бъде заменен с подобен; независим ремонт не е възможен. Самата подмяна се извършва много бързо, развиваме стария клапан от тялото и завиваме нов, без да забравяме да свържем сензорите. По-лошо е, ако помпата се повреди, защото това е доста скъпа част.

Дефектна помпа се издава по време на измиване, когато машината трябва да източва водата, но не става, докато помпата или не издава никакви звуци, или бръмчи, но мърморенето на изцедената вода не се чува.

Обърнете внимание! Строго погледнато, подобни симптоми са повърхностни и могат да показват други проблеми (например с електрониката), но това трябва да подсказва първо да проверите помпата.

В пералнята Hotpoint Ariston тя се намира в дъното и може да се достигне през дъното. Проверка и подмяна на изпускателната помпа по-добре е да се извърши от специалист, но можете да направите всичко сами, основното е да проучите задълбочено напредъка на работата.

Неизправен нагревател

десет в пералнятаНагревателният елемент е важна част от пералнята, която отговаря за температурата на водата в резервоара и следователно за качеството на измиването. При дефектен нагревателен елемент измиването или не започва изобщо, и системата дава грешка, или измиването се извършва в студена вода. И двете трябва да ви насърчат да проверите и подмените нагревателния елемент в пералнята Hotpoint Ariston.

Проверката на нагревателния елемент на пералнята Ariston изобщо не е трудна. Необходимо е да се разгърне машината, в долната част на задната стена има сервизен люк, който е монтиран на скоби и няколко винта. Развиваме винтовете и стискаме скобите с отвертка, след което капакът ще бъде отстранен. Зад капака, под резервоара, ще видите два големи контакта със закопчалката в средата - това е нагревателят. Развийте винта и след това започнете да дърпате нагревателя към себе си, изваждайки го с люлеещи се движения.

Обърнете внимание! Преди да извадите нагревателя, е хубаво да измервате съпротивлението с мултицет, може би устройството работи и няма нужда да го докосвате.

Или може би лагерите са счупени?

Както вече отбелязахме, повредите в лагера и маслоуплътнението са най-редките неизправности на пералните машини Ariston.Ако обаче това се случи, тогава са необходими спешни действия. Разпознаването на подобна разбивка не е трудно. Когато лагерът е унищожен, подвижните елементи започват да издават неприятни звуци, валът започва да се трие в ръкава, което води до появата на изработка. И ако не вземете никакви мерки и продължите да миете, тогава това може да доведе до барабана да започне да свири и да повреди резервоара.

лагери в пералнятаЗа да не се окаже, че любимата ви пералня не се озовава на сметище, трябва да се консултирате със специалист, когато се появят подобни звуци или опитайте смяна на лагери от себе си. Ако сте решени да свършите работата сами, изучете информацията, предлагана на нашия уебсайт. В противен случай с толкова сложен ремонт не е изненадващо да се правят сериозни грешки. Основната трудност е, че за да стигнете до лагерите, трябва да разглобите цялата пералня, заедно с резервоара.

Освен това ще е необходимо правилно да премахнете старите лагери, без да повредите втулката, а след това да инсталирате правилно новите, така че да не се налагат повторни ремонти. Без подходяща сръчност не много хора могат сами да направят независим ремонт, така че преди да започнете работа, помислете дали да го делегирате на специалист.

В заключение отбелязваме, че поправянето на неизправности на машините на Ariston теоретично може да се извърши със собствените ви ръце, особено ако имате време и търпение. Но все пак, за да избегнете грешки и ненужни разходи, е по-добре да се свържете с специалист, защото „авариен плаща два пъти“!

   

34 коментара на читателя

 1. Граватар Юра юра:

  не се включва

 2. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Включвам пералня Ariston AQSF 105, тя започва да щраква върху ключалката и тя се изключва. Бутонът за старт мига. Каква е причината и как да я поправим?

 3. Граватар Анатолий Анатолий:

  Показване трептене, стартирането не е възможно. Какво е счупено и какво да се направи?

 4. Граватар Алекс Алексей:

  От какво би могло да бъде това: машината щрака и гори с огън TEN?

 5. Граватар Хеш Hesh:

  Пералнята Ariston AVSF-88 не се стартира. Грешка на хвърляния F-03.

 6. Граватар Марина яхт клуб:

  Няколко минути преди края на измиването времето на дисплея скача от само себе си и продължителността на измиването се увеличава. И така постоянно.

 7. Граватар Антон Антон:

  Hotpoint Ariston vmyf 501 b. Включвам режима на измиване за 1 час и след половин час се изключва и всичко, каква е причината?

  • Граватар Надя Надя:

   Същото нещо. Ремонтирахте ли се?

 8. Граватар Надежда надявам се:

  Кажете ми какъв е проблемът и как да го отстраня? Пералнята с гореща точка ariston aqsf 05 u - дръжката, с която е инсталирана програмата, превърта без да щракнете (не задавайте режима).

 9. Граватар Алена Алена:

  Програмата ми се изпълнява според очакванията. Само при функцията изплакването и въртенето замръзва, спира изливането на вода, върти на празен ход. А при цикъла на въртене той се изключва напълно, всички индикатори започват да мигат наведнъж. Трябва да го изключа, да го включа отново. Тогава люкът се отваря, изваждам по-горещите дрехи. Слагам го на отделно изплакване, като се налива вода, изплаква се. Но въртенето е същата история - индикаторите мигат, колата бръмчи. Ще съм много благодарен, ако някой ми каже причината за разбивката. И възможно ли е да го поправите със собствените си ръце? Филтърът беше почистен.

 10. Граватар Виктор победител:

  Модел AL109X. Водата се налива по всички програми, а барабанът не се върти.

 11. Граватар Костя Костя:

  Програмата не е премахната от деца, моделът Arsf 100.

 12. Граватар Володя Володя:

  Водата тече директно и веднага се оттича

  • Граватар Зеке Зик:

   Повдигнете маркуча за източване по-високо.

 13. Граватар Мариска Маришка:

  Кажете ми как да отворя вратата към Hotpoint Ariston wmf7080. Заключването не свети на дисплея, вратата не се отваря. Няма вода (проверена), няма и запушване. В долната част няма език, тъй като те не показват нищо с шнур, махнаха капака и намериха ключалката ... но къде е този бутон, не мога да го намеря 🙁

 14. Gravatar Nat Нат:

  Моля, кажете ми, Аристон 301, сложих програмата, машината бръмчи и след това копчето на програмата щракне в кръг.

 15. Граватар Юлия Джулия:

  Добре дошли! Пералнята започва да изтегля вода и спира веднага. В този случай барабанът не се върти. Започва да щракне върху нещо. Когато стартирате машината без пране, водата се набира и барабанът започва да се върти много бавно с превъртания.

 16. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  Не се включва? Не показва никакви признаци на живот.

 17. Граватар Вика фий:

  Zdravstvuete! След края на програмата част от водата остава в барабана. Филтърът е чист. Каква е причината?

 18. Граватар Станислав Станислас:

  Перална машина ARISTON, модел AQSD 09 U. След натискане на бутона, стартът започва да щраква или на ключалката, или на клапата за подаване на вода. След секунда тя се изключва и на индикатора се изписва „Затворете вратата и натиснете START“.

 19. Граватар Анатолий Анатолий:

  Пералнята Ariston не изпомпва вода след измиване, причина?

 20. Граватар Евгений Юджийн:

  Добре дошли! Модел avsl 100, изплаква се с гореща вода, не използва климатик от резервоара.

 21. Граватар Татяна Татяна:

  Изпускателният филтър се е счупил, малката черна част е развита, а малката бяла остава в машината и не може да бъде извадена. И как да не чистим, какво да правя?

 22. Граватар Денис Denis:

  Здравейте Модел ARXL88. При стартиране бравата щраква, но вратата не се заключва. Измиването не започва. Смяната на ключалката не отстрани проблема.

 23. Граватар Владимир Владимир:

  След измиване не спира, продължава да се мие. Ariston AVL 80. Причина?

 24. Граватар Игор Игор:

  Водата се налива, прави няколко оборота, дава грешка f-02 и се включва на канала. Прекъснато е само от мрежата. Какво е това?

 25. Граватар Сергей Сергей:

  Добре дошли! Машина Hotpoint-Ariston ARSL100. Избива RCD главно след 30 минути. Когато това се случи, обръщам внимание, че в барабана има вода. Невъзможно е да включите RCD веднага, но това се случва след половин час, понякога след 2 часа той може да бъде включен само и измиването продължава без повреди. Няколко пъти забелязах, че след включване на RCD, помпата започва след 2-3 минути, водата се оттича безпрепятствено и дрехите се извиват. Тогава той започна да забелязва, че дори след като бяха сложили прането в него, водата дори не се беше изляла и отново отряза RCD. Това беше голяма мистерия за мен. Можете ли да ми кажете поне кой от блоковете да тествам? Гледате контролния блок? Защото не намерих конкретни модели. TEN отстранен и почистен вече от измет. Визуално той е в отлично състояние. Изпускателният филтър първо е почистен. Да, и редовно го проверявайте. Благодаря ви предварително за помощта.

 26. Граватар Сергей Сергей:

  Още по-рано забелязах, че машината започва да издава изключително рядко по време на цикъла на въртене звуците на дронов лагер. Но това не се случваше често и понякога веднага преставаше. Особено ако направите пауза и я включите отново.

 27. Граватар Роман Роман:

  Добър ден Hotpoint 105. Стартът / паузата мига, заключването не работи, избрани са всички режими. След различно време щракнете и стартирайте.

 28. Граватар Александър Александър:

  Здравейте Моля, кажете ми как или как да премахнете металния втулка на горния монтаж на амортисьора към барабана? AVL129 АРИСТОН. Опитах се да чукам, не се получава. Благодаря ви

 29. Граватар Василиса Василиса:

  Машината Аристон, когато затваря капака, щраква и започва да мига ключалката. Само прекъсването на връзката с мрежата помага. След това започва, има залив вода. Той не се събира напълно и веднага преминава в режим на изплакване. Нещо рязко щраква и индикаторът за заключване започва да мига. Водата се оттича. В този случай можете да изключите само от контакта. Бутоните не работят.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини