Всичко за пералните машини

Поправете неизправности перални машини Virpul

Ремонт на пералня VirpulВ момента главно пералните машини Whirlpool, сглобени в Италия или Словакия, присъстват на пазара на ОНД. Италианските автомобили са доста скъпи и по-рядко срещани, но словашки перални машини се предлагат във всеки магазин за домакински уреди. Може би поради европейското събрание подобни машини се разграждат рядко и ремонтът на пералните машини Whirlpool изисква само един от 15 собственици на такова оборудване. Независимо от това е необходимо да се изучат неговите характеристики, защото никога не знаете какво!

Външни признаци на типични повреди

Във всяка сложна техника, особено домакински уреди, всичко може потенциално да се счупи. Ако изброите всички възможни повреди на съвременните автоматични перални машини Virpul без изключение и опишете тяхното премахване, можете да напишете книга за това. Затова като част от статията ще говорим само за типични дефекти, които според статистиката, предоставена от сервизните центрове, са най-често срещани.

 1. Водата не напуска машината след измиване.
 2. Програмите за пране се провалят, не работят както трябва или не се активират изобщо.
 3. Водата, изтеглена за измиване, не се загрява според зададената програма.
 4. Водата изтича по време на измиване от затворения капак на шахтата.

Обърнете внимание! Тежките неизправности са криптирани при тези типични признаци на повреда, чието отстраняване е от първостепенно значение, тъй като в противен случай пералнята Virpul може да се развали напълно.

Водата остава в машината и не изтича

Вероятно и на вас ви се е случвало, слагате прането в барабана, слагате любимата си програма за миене и отивате в друга стая, за да вършите домакински дела. След известно време, елате машината замръзва, има пълен резервоар със сапунена вода и измиването със сигурност не е завършено. Рестартирайте машината, историята се повтаря, измиването не може да приключи, тъй като водата не напуска резервоара. Какво да направите в такава ситуация и каква е причината за проблема? Има три основни причини:

 • има запушване в дренажната тръба или изпускателния филтър;
 • има запушване на дренажния маркуч или канализацията;
 • електрическата помпа за източване се е счупила.

Но преди да започнете да установявате причината за повредата на вашия автомобил Virpul, трябва да го подготвите сами, а именно да изключите и източите ръчно водата от резервоара. Бързо и безопасно отстранете цялата вода от резервоара през аварийния дренажен маркуч.който се намира до източващия филтър. Необходимо е да подмените леген или друг контейнер под маркуча и да отворите тапата и цялата вода ще изтече. След това продължете с търсенето на щети, преминавайки от прости в сложни.водата от резервоара не се оттича

 1. Поставяме контейнер или парцал под отвора за филтър за източване и развиваме тапата. Почистваме филтъра от замърсяване и поставяме тапата на мястото си.
 2. Внимателно развийте маркуча за източване и го почистете от замърсяване, след което го завийте на място.
 3. Проверете дали канализацията е запушена.

Горните стъпки не включват разглобяване на пералнята Virpul, така че след като извършите "общо" почистване, опитайте да рестартирате машината. Ако нищо не се е променило и машината все още отказва да източи водата, тогава трябва да се качите в нейното тяло.

Важно! В почти всички модели перални машини Virpul, за да стигнете до изпускателната тръба и помпата, трябва само да завъртите машината на нейната страна и да премахнете дъното.

За да стигнем до подробностите, които ни интересуват, изпълняваме следните стъпки:

 • извадете тавата с прах;
 • изключете машината от водоснабдяването, канализация и електричество;
 • поставете машината отстрани;
 • развийте крепежните елементи и отстранете дъното;
 • вземете мултицет и измерете съпротивлението в контактите на помпата;
 • сменете изпускателната помпа към нов, ако проблемът не е в него, тогава преминете към следващия етап;
 • отслабете скобите на дренажната тръба и я отстранете;
 • почистете от запушвания и поставете на място.

Програмите за пране не се включват и не се включват, водата в резервоара не се загрява

Случва се, че след като включите пералнята, нейният контролен панел сякаш полудява.Дисплеят започва да мига и всички индикатори на светлините и превключвателите превключват. Освен това програмата за пране може да не се показва. Ако попаднете на подобно, незабавно изключете устройството от мрежата и изчакайте около 1 минута. След това включете пералнята Virpul отново и ако проблемът се повтори, позвънете на съветника. Ето го в контролния съвет и е изключително трудно да го поправите със собствените си ръце, по-добре е да не губите време и усилия.

Но в случай, че вашата машина отказва да се измие с топла вода, тогава можете не само независимо да определите неизправността, но и да я поправите сами, без помощта на специалист. Най-вероятно причината се крие в нагревателния елемент или термистор, във всеки случай ще трябва да проверите и двата елемента наведнъж. Продължаваме по следния начин.

 1. Разгръщаме пералнята със задната стена към себе си, така че да е удобно.
 2. Развиваме болтовете и отстраняваме задната стена на машината.
 3. Развийте скобата, която ще попречи на нагревателя.
 4. В долната част на резервоара ще видим два изпъкнали контакта - това е десет. Четири проводника са подходящи за него, два в средата към термистора и два в краищата към нагревателя, трябва да ги изключите всички.
 5. Взимаме мултицет и измерваме съпротивлението на контактите на термистора.
 6. Ако всичко е наред, измерете съпротивлението на десетката.

заместител десет

В този случай има вероятност да откриете неизправност и ще трябва да замените нагревателния елемент. Обикновено, когато PETN се отстрани от резервоара, причината за разрушаването веднага става ясна, тъй като повърхността на нагревателния елемент е напълно покрита с мащаб. Ако има малко измет, тогава десетте от него няма да изгорят, друго нещо, ако слоят воден камък е повече от сантиметър - това води до разрушаване на елемента на пералнята Virpul. Ще заменим десетте със собствените си ръце.

 • Вече премахнахме контактите с проводниците, сега развиваме пластмасовия щит.
 • След това развийте болта, който се намира между големите контакти на PETN.
 • Хващаме ръцете за контактите на нагревателния елемент и го дърпаме върху себе си, ако нагревателният елемент не върви, опитайте се леко да го разклатите. Гуменото уплътнение ще попречи малко, но няма какво да се направи
 • След като извадим нагревателя, премахваме уплътнението.

Обърнете внимание! Експертите препоръчват да не инсталирате нов нагревателен елемент върху стара гумена уплътнение, по-добре е да го смените заедно с нагревателя, тъй като изтичането на този елемент е най-лошото.

 • Изваждаме парчетата мръсотия и котлен камък от образувания отвор, внимателно почистваме краищата и след това вмъкваме ново уплътнение.
 • Вмъкваме нова десет и я закрепваме.
 • Закрепваме пластмасовия щит.
 • Свързваме контактите с проводниците към термистора.
 • Свързваме контактите с проводниците към нагревателния елемент, поставяме на мястото скобата и задната стена.

Водата изтича от затворен люк по време на измиване

Ако по време на измиването и изплакването водата изтича изпод люка на вашата пералня Whirlpool, първо малко, няколко капки, а след това още и още, тогава трябва внимателно да проучите най-голямото гумено уплътнение в машината - маншета. Маншетът не може да се пренебрегне, защото обгражда отвора на люка и служи за предотвратяване на изтичане на вода от резервоара.

маншет на пералнятаОбърнете особено внимание на долния ръб на маншета, тъй като там мръсната вода често се натрупва. И ако не го избършете, гумата на маншета на това място започва да се напуква и да се спука. В бъдеще си струва да я ударите малко и тя е разкъсана. Невъзможно е да се експлоатира разкъсаният маншет, тъй като той няма да задържа вода, ще е необходимо да се промени. За начало правилно разглобете стария маншет.

 1. Отворете люка възможно най-широко.
 2. Вземаме плоска отвертка и се опитваме да извадим тънка скоба от тел, която се намира от външната страна на маншета и я държи.
 3. Веднага щом успеете да го забиете, ние подкарваме по-силна отвертка под него и започваме да се движим в кръг, докато не намерим свързващ елемент с болт.
 4. Отслабваме скобата и я изваждаме отстрани.
 5. Взимаме маншета с две ръце и го изваждаме с усилие.

Не забравяйте да замените само оригиналния маншет, който ясно се вписва в жлеба на люка на този модел на пералнята Virpul, в противен случай могат да възникнат проблеми.

подмяна на маншетаРазопаковайте новия маншет и го пъхнете в жлеба. В този случай трябва да направите всичко внимателно и естествено да не използвате никакви остри инструменти като отвертка. Веднага след като е възможно да поставите маншета на място, поставяме скоба върху нея, затягаме я. Проверяваме дали люкът се затваря нормално и започваме тестовото измиване.

Обобщавайки, отбелязваме, че пералните машини Whirlpool на европейското събрание са сравнително надеждни и няма толкова много типични повреди. По-често проблемите възникват поради факта, че самият потребител не се грижи добре за своя „домашен помощник“, не почиства маркучите и филтрите навреме, не избърсва маншета и всичко това в крайна сметка води до неизправност. Внимавайте с пералнята и няма да се налага да се ремонтира често!

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Олег Олег:

  При събиране на вода водата тече изпод тавата с прах. По време на първоначалното събиране. Изключете го, включете го отново, всичко е наред.

 2. Граватар Ирина Irene:

  Стартирам програмата, водата се набира, загрява. и това е всичко. Просто стои и не се мие. Барабанът не се върти. Дори само когато го превъртя, тя върви здраво.

 3. Граватар Костян Kostjan:

  Пуснаха колата, счупиха капака на капака, как да оправят пластмасовите уши? Помощ !!!

 4. Gravatar Anonymous аноним:

  След стартиране на измиването машината спира и съобщението „контактна услуга“ светва.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини