Всичко за пералните машини

Направете сами ремонт на пералня Vestel

ремонт на перални машини WestellОт 2006 г. турските перални машини Vestel завладяват руския пазар. Произведени са малко модели автомобили, но тези, които се произвеждат, са достойни за внимание и отзивите на потребителите говорят красноречиво за това. Случаите, при които се изисква ремонт на перални машини Vestel, са редки, но те възникват.

През последните 9 години сервизните центрове развиха една особена практика в ремонта на такива машини и с удоволствие споделят информация с вас, защото в крайна сметка повечето собственици на счупено оборудване ще се обърнат към тях.

Какво се чупи по-често?

Теоретично всичко може да се разпадне във всяка автоматична пералня и има много причини за това: неправилна работа, специални условия на работа, нискокачествени части, брак по време на монтажа и т.н. Но това са по-вероятни еднократни ситуации. Според сервизните центрове всяка марка перални машини е маркирана със собствена група неизправности, които постоянно се срещат в тази техника. Турската шайба Вестел не прави изключение. Какви повреди са характерни за тези автомобили?

 • Измиването не започва. Въпреки че контролния панел работи, машината се включва и програмата се избира, докато бутонът за стартиране не отговаря.
 • Закача след началото на измиването. В този случай е възможно да изберете програма и да я стартирате, но след 5-10 минути работа пералнята сама спира и спира да реагира на каквото и да било. В около половината от случаите той генерира грешка E07.
 • Машината не взема прах или почистващ препарат от кюветата. Подобни неизправности не са рядкост при новите перални машини Westell и не са свързани с качеството на водата или замърсяването.

Този списък на повреди на перални машини Westell, разбира се, не е изчерпателен. Има и други неизправности, за които може да си струва да говорим в отделна публикация. Тук ще говорим само за най-честите повреди на перални машини от тази марка и ще се опитаме да направим разговора възможно най-подробен.

Измиването не започва

Пералня WestelАбсолютното мнозинство от хора, по някаква причина, смятат, че ако програмата за миене не се стартира и бутона за стартиране на контролния панел на пералнята не реагира, значи със сигурност е в електрониката. Въпреки че светлините на контролния панел светват, превключвателят работи, се избират програми. Всъщност всичко може да се окаже по-просто, с пералните машини Westell в 40% от случаите това се случва - сензорът за заключване на люка се развали, контролният модул вярва, че люкът не е затворен, следователно не започва да се мие, но и не дава грешка.

В резултат на това люкът се затваря, натискате бутона за старт, но нищо не се случва. Откъде да започне търсенето на причината за неизправността? Препоръчваме да започнете с най-простия.

 1. Изключете пералнята, изчакайте 10 секунди, след което я включете отново. Ако проблемът продължава, изключете го отново и отново, ако проблемът продължава, преминете към следващата стъпка.
 2. Изключваме колата от мрежата, отваряме люка и използваме отвертка Phillips, за да развием двата винта, които са разположени близо до заключващото устройство.
 3. Внимателно извадете заключващия механизъм от червата на пералнята.

Важно! Окабеляването на сензора е свързано към заключващото устройство, опитайте се да не ги разкъсвате.

 1. След това вземаме мултицет и измерваме съпротивлението на контактите на сензора на заключващото устройство.заключване на люка Устойчивост на работещ термистор към студено 900 Ohm, ако устройството дава 0 или 1 - заключващото устройство е повредено.

Ето основната причина, водеща до факта, че програмата за пране не стартира. Сменете устройството за заключване на люка и всичко ще работи добре. Ако заключващото устройство е в добро състояние, но има проблем, тогава това означава електротехникът. Ще трябва да разглобите контролния панел и първо да проверите бутона, а след това чипа за повреда, но го направете сами по-добре да не правите това - свържете се със специалист.

Закача след началото на измиването

Може да се наложи ремонт на перални машини Vestel, ако домашният помощник изведнъж започне да замръзва след началото на прането. Обикновено тези замръзвания се появяват след първите 5-10 минути след началото на измиването и 1-3 минути преди края на измиването. В същото време пералнята не виси „плътно“, понякога барабанът „показва признаци на живот“, контролния панел работи, светлините са включени и напредъкът на програмата се показва на дисплея.

Ако на контролния панел не се появи грешка с код E07, продължете както следва.

 • Със собствените си ръце изключете пералнята, издърпайте щепсела на захранващия кабел от контакта, изчакайте 30 секунди и след това отново свържете машината и стартирайте програмата за пране. ако регулиране на краката на пералнятапроблемът вече не се повтаря, което означава, че грешката е била отстранена чрез рестартиране на контролния съвет.
 • Ако предишната стъпка не помогна, опитайте да изключите пералнята и да проверите дали е на ниво. Подобен проблем често възниква с перални машини Vestel, които стоят на извит, не подсилен под.
 • Причината за замръзването също може да бъде блокиращо люка устройство. Опитайте се да натиснете люка с коляно, ако машината отговори и продължи да изпълнява програмата, вероятно проблемът е в блокиращото устройство, той трябва да бъде проверен и променен, както е описано по-горе.

За ваша информация! Индиректните проблеми с люка се показват чрез периодичното му затваряне при отваряне.

Най-лошото е, ако закачанията се повтарят и на дисплея се появи грешка E07. В този случай 99% от материята е в контролния съвет и трябва да поканите опитен майстор, който точно диагностицира разбивката и издава присъда. Няма да можем да разрешим този проблем със собствените си ръце и не препоръчваме да опитате, тъй като неуспешният опит може да доведе до още по-скъпи ремонти.

Не вдига прах и препарат за изплакване

прахоуловителДруг доста често срещан проблем на пералните машини Vestel е, че изведнъж започват да мият дрехи без прах, въпреки че собствениците продължават редовно да пълнят и да наливат почистващи препарати в кюветата. Защо това се случва, по каква причина машината не вдига праха от съда за прах? Vestel има същата причина в повечето случаи - вентила за подаване на вода.

По някаква причина в турските машини много често пълнителните клапани имат фабричен дефект. Освен това този брак е труден, може да не се появи известно време и след това неочаквано да изплува, например след изтичане на гаранционния срок. Каква е същността на неизправността? Когато стартирате програмата за измиване, контролният модул инструктира вентила за пълнене да доставя вода в резервоара. В нормален режим вентилът трябва да се отвори и водата да започне да тече в резервоара, след това клапанът се затваря и започва измиването.

В нашия случай клапанът също се отваря, но не се отваря до края. В резултат на това водата се изтегля по-дълго и с по-малко налягане, практически без да влиза в клетката с прах. В резултат на това прахът остава неразтворен и качеството на измиване спада значително.

Обърнете внимание! За такива марки перални машини като Samsung, LG, Indesit системата за самодиагностика разпознава бавен набор от вода и ако това се случи, тя дава подходяща грешка в системата. Vestel често не разпознава бавен набор от вода.

Полезно е да поправите дефектен клапан, той трябва да бъде сменен. Как да го направя?

 1. Закупуваме нов клапан от съответния модел на пералня Westell.
 2. Изключваме пералнята от мрежата, водоснабдяването и канализацията и я изваждаме от нишата, в която е вградена.
 3. Развиваме винтовете, държащи горния капак, отстраняваме го. Ако имате някакви проблеми, прочетете публикацията Сваляне на горния капак на пералнята.пералня Vestel
 4. Под капака, на мястото, където входящият маркуч пасва, ще видите пластмасов входящ клапан. Изключете проводниците на сензора от него.
 5. След това развийте крепежните елементи, придържащи клапана със собствените си ръце и го извадете.
 6. Заменете стария клапан с нов, завийте го, свържете проводниците. Сменете капака, инсталирайте и свържете машината, проверете нейната работа.

В заключение отбелязваме, че турските перални машини Westel са със средно качество, средни параметри и не се разпадат много често. Но ако те все още се счупят, тогава в повечето случаи те могат да бъдат поправени със собствените си ръце, основното е да притежавате информация за типичните повреди и да можете да ги разпознаете. Успех

   

19 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Към нагревателя не се подава мощност. Каква може да е причината?

 2. Граватар Але ейл:

  След измиване на цикъла на измиване на Westl wm 834fs цикълът на въртене започва с катастрофални завои, без да се разнася прането. В резултат на това започва да скача и се изключва. Модулът се промени, нищо не се промени. Какво може да бъде?

 3. Граватар Евгений Юджийн:

  Получава вода, но не изтрива.

 4. Граватар Win печалба:

  Не изтича вода докрай

 5. Граватар Сергей Сергей:

  В средата на измиването индикаторите за изплакване и край мигат. Според кодовете за грешки - това е неизправност на нагревателния елемент или температурния сензор, но измиването продължава, преминава напълно и бельото е топло.

 6. Граватар Денис Denis:

  С бельото (дори и с малко количество) то не набира скорост по време на цикъла на въртене, не може да балансира, а празното набира скорост.

 7. Граватар Равшан Равшан:

  Не изтича вода и дава грешка E 03.

 8. Граватар Алес Алеш:

  Смърди Westell wm 1040 e4, как да почистите филтрите?

 9. Граватар Владимир Владимир:

  VESTEL OWM 4110 LCD не върти барабана.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Ако грешката е E06, тогава най-вероятно четките. Лесно е да проверите, поставите колата отстрани и на мотора можете ясно да видите в какво състояние са те. Сменете лесно. Два винта с 10-ключ и отвертка с два винта на всяка четка.

  • Граватар Алекс Алексей:

   Проверете колана.

 10. Граватар Сергей Сергей:

  Машината е на 10 години, доста е ремонтируема. Т.е. Много е лесно да го поправите сами.
  През това време 2 пъти сменихте четките на електродвигателя и входящия клапан. След като изпускателната помпа (беше възможно само смяна на мотора, не се притесняваше)

 11. Граватар Александър Александър:

  Барабан разхлабен, как да го поправя?

 12. Граватар Але ейл:

  Здравейте, имам Vestel 1060 от тях да не вдигат вода. Моля, кажете ми какво може да се направи?

 13. Граватар Костя Костя:

  Захранването не се включва

 14. Граватар Виталик акне:

  Машина Westell f4wm840, тя е половин година. Получава вода, но не изтрива и веднага чука. Каква е причината?

 15. Граватар Магомед Магомед:

  Здравейте, имам Уестел. Когато го включа, той веднага започва да се изпомпва и показва грешка e01. Какво може да бъде?

 16. Граватар Сергей Сергей:

  Той дава грешка E 01. Пределния превключвател се е променил. Грешката остана. Не започва, какво може да бъде повече?

 17. Граватар Раушан Raushan:

  Добър вечер, имам пералня Westel. Когато останат 3 минути, стартът се изключва. Опитах се да го откажа и го поставих на въртенето и източването, той все още спира за 3-2 минути до края и не мога да извадя нещата. Започвам отново. Всички еднакви. Кажете ми какво трябва да направите?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини