Всичко за пералните машини

Ремонт на неизправности на пералните полуавтоматични устройства

Ремонт на полуавтоматични перални машиниПолуавтоматичните перални машини все още не са заменени от автоматични машини и често се срещат в къщички и в къщи без течаща вода. Те, като всеки сложен механизъм, се разпадат и може да се наложи ремонт. С прости умения за работа с оборудване и възможност за четене на електрически вериги, полуавтоматична машина може да бъде ремонтирана със собствените си ръце, без да се предава на сервиза. Ще ви помогнем да подредите често срещаните проблеми и как да ги отстраните.

Честите неизправности и техните причини

Полуавтоматични перални машини със или без предене имат доста голям списък от разбивки. Всички те, по един или друг начин, се свързват или с измиване, или с предене, тоест машината или не мие, или я прави лошо, или не се намотава. Ние изброяваме неизправностите на такива перални машини:

 • Машината не започва да се мие, двигателят е безшумен. Когато машината не реагира при включване, причината може да бъде или банална неизправност на щепсела или контакта, или повреда на двигателя или електричеството.
 • Машината бръмчи, но активаторът или барабанът не се върти. Причината за тази неизправност е липсата на задвижване, тоест задвижващият колан е полетял.
 • Ако водата изтича под пералнята, тогава причината трябва да се търси в счупена помпа, дюза или тялото на машината.
 • Машината не изпомпва вода или я прави лошо, причината е запушването на маркуча или помпата.
 • Изтичането на вода по време на цикъла на въртене показва повреда на изпускателната помпа, резервоара за центрофуга, отслабване на връзките на модулите на системата за източване и повреда на изпускателния клапан или уплътняващите венци.
 • Центрофугата не се изключва и двигателят не работи, което означава, че има повреда в двигателя или електротехниката. Ако моторът бръмчи, но не се върти, резервоарът за центрофуга може да е бил претоварен с вода или бельо.

Ремонтът на автоматични перални машини ще изисква не само определени умения, но и наличието на свободно време и инструменти, като например гаечни ключове, клещи и мултицет, както и резервни части за подмяна на дефектни елементи.

Възможно е да има проблеми с резервните части, така че ремонта на полуавтоматични перални машини често не е препоръчителен.

Проблеми с изтичането и изтичането на вода

За да отстраните проблемите на пералните машини полуавтоматични устройства, свързани с теч и източване на вода, можете да използвате следните инструкции.

 1. Изключваме полуавтоматичната машина от мрежата и проверяваме за блокировки. Ако е необходимо, почистете филтъра и маркуча за източване. По пътя проверяваме дали маркучът за източване е огънат и има ли дупки в него.
 2. След това с помощта на отвертка отворете корпуса на машината и намерете изпускателната помпа.

  За ваша информация! В зависимост от модела на машината може да има две, едната за източване на центрофугата, а другата за миещата вана. Ако има само една помпа, тогава източването от миещия резервоар се извършва чрез гравитация.

 3. Изключваме помпата и я отваряме, за да почистим работното колело от отломки. Ние също го проверяваме за работоспособност с мултицет или омметър. Ако намотката на помпата изгори, тя ще трябва да бъде заменена с нова.
 4. В случай на течове на вода е необходимо да се проверят и такива детайли като уплътнения, диафрагма и мембрана. Те могат лесно да бъдат заменени с подобни.
 5. Проверяваме херметичността на връзките на дренажната система между помпата и дюзите, както и вентила за източване на водата.
 6. При наличие на центрофуга проверяваме резервоара за повреди и пукнатини. Ако са, след това ги запечатайте с уплътнител или студено заваряване, след като извадите резервоара от машината полуавтоматично.

Ремонт на подвижни части

В този параграф ще говорим за неизправности, свързани с двигателя и задвижващите части, които въртят барабана или активатора. При липса на въртене на центрофуга по време на цикъла на въртене, първо претоварете резервоара с пране. За да направите това, издърпайте някои от нещата и опитайте да включите въртенето отново. Ако нищо не се случи, тогава машината ще трябва да бъде разглобена.

ремонт на двигателяОсновният проблем в работата на двигателя е износването на четките; замяната им със собствените си ръце може да бъде трудна за някой, който ще направи това за първи път. За да ги смените, извадете двигателя на полуавтоматичната машина. След това изключете проводниците от четките и издърпайте четките. Вземете нови четки и ги поставете така, както стояха старите, тоест в същата посока на шлифования ъгъл. След това свържете проводниците и закрепете двигателя към машината.

Ако двигателят на центрофугата се повреди, той ще трябва да бъде заменен. Помислете за пример подмяната на пералнята Sibir.

 1. Използвайте 10-ключа, развийте 6-те болта, придържащи горния капак на полуавтомата.
 2. Развийте гайката на резервоара. По-добре е да направите това заедно, един трябва да държи резервоара за центрофуга, а вторият - развийте гайката.
 3. Също така, заедно изваждаме резервоара от вала с помощта на чук. Единият държи, другият удря.

Обърнете внимание! Удрянето с чук трябва да се извършва внимателно, в противен случай подобен ремонт може да доведе до нови проблеми.

 1. Ако е плътно, не е нужно да чукате урината над резервоара с чук, напръскайте течността WD-40 върху шахтата и опитайте отново.
 2. Изваждаме резервоара отстрани, след което получаваме монтажния щифт, който се вкарва в вала на двигателя.
 3. Следващата стъпка повдигаме каросерията на колата и я поставяме с главата надолу.
 4. Внимателно извадете двигателя от пералнята.

Сега остава да решим какво да правим със стария двигател. Можете да опитате да го възстановите, като предоставите на специалист да пренавива (пренавиването не е опция със собствените си ръце), но можете да намерите и закупите работещ двигател, И двете опции ще бъдат много скъпи, по-лесно е да си купите нова перална машина на полуавтоматична машина, но ако ремонтът е въпрос на принцип, тогава решавате.

Електричество

Ако двигателят не работи правилно или не работи, проблемът не е необходим. Много е възможно основната причина да се крие в електричеството. За да извършите ремонт на полуавтоматични перални машини от този вид, ще трябва да получите електрическата верига на вашия модел "домашен помощник".

За ваша информация! Абсолютно всички полуавтоматични перални машини, произведени в съветския период, бяха снабдени с електрически вериги за опростяване на ремонтите. Към съвременните полуавтоматични устройства е приложено само инструкция за употреба, но това не означава, че веригата не може да бъде намерена в мрежата.

полуавтоматПреди да започнете да ремонтирате електрически машини за перални машини полуавтоматично, трябва да разберете какво точно не е наред. Ще се справим със симптомите. Основният симптом е, че двигателят спира да работи по време на цикъла на въртене, но работи нормално по време на измиване. Какви са вероятните повреди?

 • Един от проводниците в електрическата верига на машината се е счупил или се е скъсал. В старите полуавтоматични перални такива проблеми възникват непрекъснато.
 • Микропревключвателят се е провалил, терморелето или релето за време са се счупили.
 • Стартирайте релето или пуснете кондензатора изгорен.
 • Трансформаторът изгоря.

Как да установим какво конкретно се счупи, как да се проверят всички тези елементи? Полуавтоматичните перални машини нямат система за самодиагностика, така че трябва да го направите сами, Трябва да вземете електрическа верига, да погледнете нормалното съпротивление на всички горепосочени части, след това да се въоръжите с мултицет и да ги проверите всички на свой ред, всеки модул и всяко окабеляване. С известно умение тази работа ще отнеме около 30-40 минути.

Ако проблемът не бъде намерен, първо повторете теста, като отбележите модулите, които вече са тествани, може би нещо е пропуснато за първи път. Ако се открие изгорял елемент на електрическа верига, той трябва да бъде заменен.

В заключение отново отбелязваме много важен момент. Преди да започнете ремонт на полуавтоматично устройство на пералня, оценете неговата икономическа приложимост. Може би „играта не си струва свещта“. Успех

   

18 коментара на читателя

 1. Граватар Валентин Валентин:

  Двигателят се върти и активаторът стои, но коланът е стегнат. Какво да правя

 2. Граватар Ксения Ксения:

  Същият проблем .. но активаторът не стои, а бавно и със скърцане се върти. Мисля, че чужди неща попаднаха под активатора. Как да премахнете активатора и да проверите?

  • Gravatar sergey Сергей:

   Най-вероятно задвижването на активатора (скоростната кутия) се е провалило.

   • Граватар Виктор победител:

    Но ако тя работи в щадящ режим и при преминаване към нормален, таймерът цъка, а машината не работи, каква е причината?

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Как да смените уплътнението на центрофугата на перална машина Saturn?

 4. Граватар Иванна Ивана:

  Центрофугата ми не се върти, а бръмчи. Какво би могло да бъде, кажете ми моля?

 5. Граватар Надежда надявам се:

  Изтичането не работи! Какво да правя

 6. Граватар Костя Костя:

  Машината се върти в една посока, а бръмчи в другата. Какво може да бъде, кажете ми някой?

  • Граватар Алекс Алексей:

   Смяна на двигателя.

 7. Граватар Карина Карина:

  Дъното на моята машина изплува отдолу (... този диск с пъпки ... Компютърът работи правилно .. но барабанът вече стои. Какво трябва да направя?

 8. Gravatar Resentment обиди:

  И двете макари се въртят едновременно.

 9. Граватар Галина Галина:

  Водата ми стига до центрофугата от шайбата.Как мога да заменя клапана?

  • Граватар Владимир Владимир:

   Клапанът трябва да се почисти, а не да се подменя.

 10. Граватар Надя Надя:

  Разхлабен колан, как да го затегнем?

 11. Граватар Виталий Виталий:

  Центрофугата не се прецежда

 12. Gravatar Anonymous аноним:

  Необходимо е да извадите барабана в машината Saturn. Но не разбирам Има 2 резервоара. Едната за измиване, другата за предене. Трябва да сваля този, който изтрива.

  • Граватар Татяна Татяна:

   Нова полуавтоматична машина. Изтрива се добре, активаторът се обръща, но звукът е неразбираем. Изглежда, че се върти нормално в едната посока, а в другата, сякаш с напрежение. Бельото килограми добре. Извадих прането, звукът беше нормален само с вода. Не претоварвам машината. Каква може да е причината?

   • Граватар Владимир Владимир:

    Слаб колан, може би.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини