Всичко за пералните машини

Направете сами ремонт на неизправности в пералнята Gorenje

ремонт на перални машиниАвтоматичните перални машини Gorenie са добре известни не само на руския пазар или на пазара на страните от Общността, но и на европейския пазар. Без значение колко напреднала и усъвършенствана е техниката Gorenje, тя се счупва точно както всяка друга и трябва да бъде ремонтирана. Как да ремонтирам пералните машини Gorenje и какво по принцип се разгражда на такива машини по-често? Прочетете за всичко това в статията.

Какво често се проваля?

Собствениците на марки Gorenje винаги са знаели как да направят оборудването си по-привлекателно за потребителите. Дори и днес, когато почти всеки производител произвежда „супер сложни“ автоматични перални машини, под марката Gorenie можете да закупите уникално оборудване. Какви са техните автомати перални машини с резервоар за водакоито са независими от водоснабдяването! Е, да, не става въпрос за техническите характеристики на автомобилите на Gorenie днес, а за това как да ремонтирам тези машини.

Като начало ще се справим с уязвимостите на тези перални машини, ето списък на най-честите повреди, които се случват при различни модели машини на Gorenie. Този списък е съставен с помощта на статистически данни, предоставени от водещи сервизни центрове на Руската федерация. Ето списъка.

 • Според статистиката, най-често в такива машини дренажната помпа се счупва. Почти ¼ обажданията в сервизните центрове са свързани с повреда на помпата на пералната машина G
 • На второ място е нагревателният елемент.
 • На третия - проблеми с тръбата за източване.
 • И накрая, на четвъртия - четки на двигателя.

На пето място, с много малък марж, има разбивка на дръжката на вратата на люка. Но няма да можем да премахнем подобна повреда със собствените си ръце и да я опишем, основното тук е да намерим и купим оригинална част, което може да бъде трудна задача.

Помпата не работи

Дренажните помпи на пералните машини Gorenie наистина разбиват нещо много често. Най-вероятно това се дължи на условията на работа на пералните машини. Факт е, че оригиналните помпи от пералните машини на Gorenie са чувствителни към вода, съдържаща примеси от соли на тежки метали. Подвижните елементи са толкова близо един до друг, че образуваната върху тях плака, поради водата, блокира работата им, ускорявайки износването. В резултат на това помпата се разпада и трябва да бъде сменена. Как да поправите такива неизправности със собствените си ръце, без да поканите капитана?

 • Прекъсваме пералнята от комуникациите.
 • Изваждаме приемника за прах, изсипваме от него останалата вода и я връщаме обратно.
 • Изваждаме колата до мястото, където ще бъде удобно да се извършват ремонти.
 • Трябва да стигнете до помпата през дъното на машината, затова я наклоняваме отстрани.
  поставете колата да гори настрани
 • За разлика от други марки автоматични перални, пералните машини на Gorenie са затворени от всички страни. Дъното също е покрито с капак, така че трябва да го отстраните, като развиете няколко винта.
  дъното е затворено с капак, развийте винтовете
 • Премахвайки капака, излагаме интересуващата ни се част, която се намира до тръбата за източване - няма да го объркате с нищо.
  стигаме до проблемните детайли през дъното
 • Сега трябва да се уверим, че помпата не работи. Взимаме мултицет, изключваме щепсела с проводници от изпускателната помпа и измерваме съпротивлението. Устройството трябва да показва около 160 ома или повече. Ако мултицетът не показва нищо, помпата се счупва.
 • Изваждаме старата помпа, като развиваме няколко крепежни елементи, които я държат.
  развийте винтовете, придържащи помпата
 • Закупуваме оригиналната помпа и я поставяме на мястото на старата, като не забравяме да прикрепите щепсела с проводници на мястото си.
 • Поставяме дъното на място и след това свързваме пералнята за тестване - работата е завършена.

Бъдете внимателни! Неизправностите от този вид могат лесно да бъдат отстранени със собствените си ръце, основното е внимателно да работите с измервателното устройство, не бъркайте нищо. И тогава можете да изхвърлите работеща помпа и съответно проблемът няма да бъде решен.

Изтичане на тръбата за източване

Доста специфичен проблем на пералнята Goryeni е повредата на тръбата за източване.Особеността се състои във факта, че на външен вид доста силни дюзи се повреждат в коляното (в двойния завой на дюзата). Защо това се случва? Има три основни причини:

 1. Лош материал, от който е направена тръбата. Фабричен дефект, който след това води до образуване на пукнатини в тръбата и в резултат на това до изтичане.
 2. Ударът на остър чужд предмет, който, нямайки способността да преодолее коляното, се забива в него, създавайки щети.
 3. Използване на много агресивни почистващи препарати. Има много потребители, които като прочетат статиите и видят видео за почистване на пералнята, започват да наливат всяка агресивна химия в своя „домашен помощник“ с надеждата да се отърват от мръсотия и воден камък. Може да се отърве от мръсотията и да успее, но заедно с калта част от машинните части се разтваря (шега).

В този случай ремонтът на пералните машини Gorenje трябва да започне с проверка на маркучите и тръбите. Веднага няма да разберете, че именно оттичащата тръба е течала, затова първо проверете маркуча за източване за повреди и след това разглобете пералнята. Изпускателната тръба може да се достигне и през дъното на пералнята. До изпускателната помпа има тръба.

подмяна на дренажната тръба

След това просто трябва да вземем оригиналната тръба, развийте скобите, придържащи херметичната част и поставете нова на нейно място.

Важно! Когато монтирате нова дюза, бъдете внимателни, тя трябва да "седи" добре на мястото си, а всяка връзка трябва да бъде надеждно издърпана със скоба. В този случай скобата не е необходимо да се дърпа - това ще повреди тръбата.

Изгорял нагревателен елемент

Десет е слабост не само в пералните машини Gorenje, повечето марки автоматични перални страдат от такава възпаление и има много обективни причини за това.

 • Примеси във вода, които се утаяват под формата на варовик на нагревателя, което го извежда от действие.
 • Проблеми с захранването (спада на напрежението и т.н.).
 • Условия на работа (често неправилно спиране на пералнята от страна на потребителя или пране при температура 900C).

По един или друг начин, ако пералнята Gorenie спря отопление на вода, това означава, че тя е неизправност и следователно е необходимо, поне, да проверите нагревателния елемент и, ако е необходимо, да го смените. Какъв е редът на работа?

За да смените нагревателя със собствените си ръце, първо трябва да подготвите пералнята за работа, а именно да я изключите от електричество, вода и канализация. След това издърпайте машината от нишата или шкафа и завъртете задната стена към вас. Пред очите ви ще има сервизен люк, който трябва да се отвори чрез развиване на няколко винта.

отворете сервизния люк

Вече можем да видим нагревателния елемент, но е неудобно да се работи с него, тъй като задвижващият колан се намесва. Свалете колана от ролката на барабана.

свалете колана

След това извадете проводниците от контактите на нагревателния елемент. За да не смесите проводниците по-късно, по-добре е веднага да поставите етикети върху тях или да направите снимки.

премахваме проводниците на нагревателния елемент

Сега вземаме омметър и проверяваме съпротивлението на нагревателния елемент. Задаваме минималната стойност на съпротивлението на устройството. Инсталираме сонди на два крайни контакта. Работещата десет има съпротивление от 10-30 или повече ома, в зависимост от мощността на нагревателя. Ако устройството показа 0 или 1, тогава нагревателят трябва да бъде сменен.

Важно! Ако нагревателят е наред, но водата не се нагрява, проверете термистора и проводниците, идващи от термистора и нагревателя.

измерете съпротивлението на десет

Какво трябва да се направи, за да се извади стария нагревателен елемент от резервоара на пералнята?

 • Развиваме закрепващата гайка, която държи нагревателя в жлеба. Между контактите на нагревателния елемент има гайка точно по средата.
 • Натискаме клещи на монтажния болт, за да откъснем десетте от седалката, но не прекалявайте, за да не счупите нищо.
 • На следващо място, ние вземаме ръцете си върху контактите на нагревателния елемент и го разклащаме отстрани, като дърпаме нагревателя към вас. Ако не можете да го извадите, можете да напръскате краищата с мазнина WD-40 и отново се клатушка.
 • След като сте успели да премахнете стария нагревател, не бързайте да поставите нов на неговото място.Първо, леко натиснете пръстите си в дупката и се опитайте да изстържете отпадъците от дъното на резервоара; ако машината не е нова, там има много отломки.
  извадете тенга
 • Сега можете да поставите нов нагревателен елемент. Слагаме го в жлеба и се уверяваме, че десетте са седнали плътно.
 • Закрепваме фиксиращата гайка със собствените си ръце, но не е необходимо да я затягаме силно, за да не я счупим.
 • Хващаме проводниците, слагаме колана на задвижването.
 • Остава само да затворите сервизния люк, да поставите колата на място Gorenie, да я свържете и да тествате.

Износени четки на двигателя

Влошаването на четките на двигателя също е често срещана неизправност, която се среща в пералните машини Gorenie. Какви са признаците на такава неизправност, как да разберете, че е необходимо да смените четките на двигателя? Първо, мощността на двигателя ще спадне драстично и барабанът ще се върти много по-бавно. Второ, колата ще започне да мирише на изгоряла, а когато двигателят работи, най-вероятно ще се чуе пукнатина. Трето, износването на четката може да бъде разпознато по системата за самодиагностика на машината Gorenje, показва грешка F4.

При поява на такива симптоми е необходимо да се провери двигателят - вероятността от 80% е причината за грешката. Как да го направя?

 1. Отворете задния сервизен люк на пералнята, както е описано по-горе. Веднага ще видите двигателя, защото той се намира директно под резервоара.
  двигателят може да се достигне чрез сервизния люк
 2. На следващо място, трябва да свалите задвижващия колан от ремъка на резервоара, така че да не ни пречи да извадим двигателя.
 3. Сега развиваме болтовете, придържащи двигателя на пералнята Gorenje.
  развийте болтовете, придържащи двигателя
 4. Обикаляме пералнята отпред, изваждаме кюветата с прах, наливаме вода от нея и след това я връщаме обратно.
 5. Спускаме пералнята отстрани и отстраняваме дъното му.
 6. Изключете щепсела с проводници от двигателя на пералнята.
 7. Сваляме двигателя от седалката, както е показано на фигурата по-долу.
  махаме двигателя от седалката и махаме четките
 8. Сега трябва да извадим четките от двигателя на пералнята и да ги проверим за износване. Трудно е да объркате износените четки с нови работници, те са частично или силно изтрити и миришат на изгаряне.
  нова и износена четка
 9. Инсталираме нови четки, закрепваме ги, „сядаме“ на двигателя на седалката и свързваме проводниците към нея. Закрепваме дъното.

Когато инсталирате двигателя на седалка, уверете се, че той "седи" докрай, в противен случай това в бъдеще може да причини неизправност.

 1. Поставяме пералнята на краката, заобикаляме я отзад и закрепваме двигателя с болтове.
 2. Поставяме задвижващия колан и след това затваряме сервизния люк.
 3. Свързваме пералнята и проверяваме работата на двигателя - работата е завършена.

В заключение отбелязваме, че почти всички често срещани повреди на пералните машини Gorenie могат да бъдат поправени със собствените си ръце, без да участват майстори и без да им плащате много пари. Но бъдете изключително внимателни и внимателни, преди да направите нещо, прочетете инструкциите, съдържащи се в нашата публикация. Добър ремонт!

   

50 коментара на читателя

 1. Граватар Игор Игор:

  Шайба Изгаряне ws 41091 изпомпва вода, но барабанът не се върти и водата не се нагрява. Няколко пъти наливаше вода и отново изпомпва - ефектът е един и същ.

 2. Граватар Виктор победител:

  Барабанът гръмна. Той извади бяла пластмасова топка от барабан през гумена тръба. Къде не ми казва?

 3. Граватар Але ейл:

  Модел ws43100, водата не се оттича. Дисплеят показва грешка 7. Опитахме се да почистим отвора за оттичане на предния панел отдолу, излязоха различни малки отпадъци и монета. Почистихме, затворихме, опитваме се, пак същата грешка.

 4. Граватар Тан тан:

  Машината пише на таблото за заключване на вратата, но тя вече е плътно затворена. И колкото и да го натискам, нищо не се променя.

  • Граватарска котка котка:

   Най-вероятно бравата на люка е счупена. Трябва да бъде заменен. Самият аз гледах видео в интернет как се прави всичко. И премахвайки го, намерих подходящия магазин за старото, купено ново. Edit. Той заслужи.

 5. Граватар Ирина Irene:

  По време на измиването машина с резервоар бавно изхвърля вода в канализацията. Каква е причината?

  • Граватар Юри жури:

   Не сте инсталирали правилно края на маркуча за източване, според инструкциите той трябва да е най-малко на 50-60 см от пода, вероятно го имате под нивото на резервоара. Следователно като правило се случва самоотводняване.

 6. Граватар Вера вяра:

  След измиване вратата не се отваря, светва индикаторът за старт-пауза.

  • Граватар Вера вяра:

   След измиване вратата не се отваря.

 7. Граватар Костя Костя:

  Извади етикета, разви го гайката и болта влезе вътре, как да върне болта обратно?

 8. Граватар Семен сперма:

  Горелка (селска версия) WA60Z065 R изтегля вода, когато барабанът се стартира, само натискането на "щракване" и не се върти повече. Кой се срещна Напишете SMS на 8 914 293-59-30 Ще ви се обадя. Благодаря ви

 9. Граватар Надежда надявам се:

  Имам Gorenie SensoCare.
  Купена преди малко повече от година.
  Измити няколко пъти, защото постоянно дава грешка 03.
  Филтрите са чисти, нормално налягане на водата. Изморих се да мия на ръка.
  Може ли някой да ми каже каква е причината? Колата е нова. Благодаря ви

 10. Граватар Чингис Чингис:

  Виждам и Gorenie. Когато натиснете бутона за старт, всички светлини мигат наведнъж и не работят. Каква е причината, не мога да разбера?

  • Граватар Настя Настя:

   Имам машина за селския тип, не беше достигната, всички бутони мигнаха. Изключих го, източих водата, извадих прането. Сега не мога да го включа, заключването е включено. Натискам старта, всичко мига, какво да правя?

   • Граватар Марина яхт клуб:

    Имам същата машина, проблемът е най-вероятно, че случайно сте включили заключване на дете. Деактивирането е лесно - натиснете и задръжте двата бутона, комбинирани със скоба, насочена към иконата „ключ“ или „заключване“ и това е всичко! Поне това ми помогна, колата е в ред. И вече исках да се обадя на господаря. Ще дойдете, натиснете два бутона и ще платите за обаждането! Благодаря на интернет!

    • Граватар Александър Александър:

     Благодаря, помогна!

    • Граватар Ирина Irene:

     Благодаря за съвета. Помогна.

 11. Граватар Любов обичам:

  Машината изгаряне дава грешка 4, не върти барабана, какво трябва да направя?

 12. Граватар Аня Аня:

  Добър ден Имам горящ резервоар. Когато започне режимът на изплакване, той се напълва с вода и веднага се оттича, след което отново се пълни и започва да се изплаква. Какъв може да е проблемът? Грешката не произвежда.

  • Граватар Раиса Раиса:

   Подобна ситуация

 13. Граватар Андрей Андрю:

  Изгаряне WS41110. Заспивам прах, но по някаква причина той не участва в процеса. Пране без мирис след измиване. И всички отидоха някъде. какъв е проблемът?

 14. Граватар Дима Дима:

  Семен, имам същото нещо.

 15. Граватар Бърт Bert:

  1. Шоколажен амортисьор.
  2. Гръмотевици по време на цикъла на въртене.
  Какво да правя

 16. Граватар Люба Люба:

  По време на програмата за самопочистване светят предупредителните лампи. Започна да показва грешка 3. В резервоара има вода, стартът не се включва. Какво да правя

 17. Граватар Сергей Сергей:

  Добре дошли! Кажи ми, моля. Имам вертикална Gorenje WT 52113. Капакът е заключен и дава грешка 07. Какво означава - капакът не е затворен. И не заличава. Това е заключване или друга повреда ??

 18. Граватар Лемара Lemar:

  Коланът ми лети, какво може да бъде?

 19. Граватар Владимир Владимир:

  Машината изтрива, изтръгва, но не завършва цикъла и не един. Остава до завършването на 3-4 минути, тя го започва отново.

 20. Граватар Александър Александър:

  Модел ws50085r. Отначало мигаха три светлини, а сега само индикация за начална пауза. Машината не се стартира.

 21. Граватар Елена Елена:

  По време на първото изплакване, след измиване, светват предупредителните лампи. Започна да показва грешка 3. В резервоара има вода, стартът не се включва. Какво да правя

 22. Граватар Наталия Наталия:

  Добър ден, нещо се случи с колата. При изтриване имаше някакъв чук. И когато той изтръгне рев и почука, какво може да бъде?

  • Gravatar maxim050 maxim050:

   Най-вероятно лагерът се е провалил. Ремонтът няма да е евтин.

   • Граватар Владимир Владимир:

    Здравейте Имам пералня, изгаряща ws50129N. END свети непрекъснато и не избира програми. Индикаторите за миене, изплакване, въртене. Какво може да бъде? Може би мига от фърмуера?

 23. Граватар Надежда надявам се:

  Здравейте Машината не отговаря на бутона „Бързо измиване“, увеличава времето за пране. Какво може да бъде?

  • Граватар Татяна Татяна:

   За да бъде бързо измиването, трябва да определите програмата „Бързо измиване“ и да натиснете бутона „Намаляване на програмите“.

 24. Граватар Ирина Irene:

  Здравейте Имам нова машина, всичко работеше добре, изведнъж по време на цикъла на въртене започна да гърми и да скача. Какво се случи

 25. Граватар Елена Елена:

  Здравейте Имам горяща машина с резервоар. Когато възникне заливът, тогава почти цялата вода се оттича. И програмата не показва грешка. Каква е причината, не мога да разбера?

 26. Граватар Елена Елена:

  Добър ден Имам модел W75Z23AIS. Често не завършва цикъла на измиване. Не се стиска, не изтича вода и понякога спира.

 27. Граватар Василий Василий:

  Добър ден Имам машина Gorenie с резервоар. Събира вода за измиване, изтрива 3-4 минути, след което отново изтегля вода и се изключва. Тогава всички светлини периодично мигат 3 пъти. Показва грешка. Какво може да бъде?

 28. Граватар Ринат Ринат:

  Добър ден Изгаряне W72ZY2 / R. Пералнята постоянно изтегля вода и веднага се оттича - какво да правя?

 29. Граватар Валентин Валентин:

  Добър ден Пералня. Селският тип изгаряне, въртене не работи.

 30. Граватар Оля Оля:

  Имам пералня Gorenij WP702 / R. Имаше такъв проблем: той изтегля вода, но когато започне да се мие, ще направи една революция и това е всичко. Вече не се обръща и всички светлини започват да мигат. Каква може да е причината?

 31. Граватар Наташа Наташа:

  Здравейте, имам изгаряне с резервоар, нов, около три месеца. Измива се не често, днес в края на измиването дава грешка E7. Водата не оставя, почисти филтъра отпред.

 32. Граватар Андрей Андрю:

  Добър ден Моля, кажете ми, WA61081R машина за изгаряне набира вода, а барабанът не се върти и след това просто се източва. В същото време две светлини започват да мигат.

 33. Граватар Сергей Сергей:

  Добър ден Кажете ми какъв термистор с какво съпротивление е необходим за пералня Goryenie ws50z129n?

 34. Граватар Виталик акне:

  Пералня Gorenje WS 50085 R, не знам как да свържа чипове на контролната платка. Може ли някой да ми каже или да изхвърли снимката на свързващите чипове? Благодаря предварително.

 35. Граватар Оля Оля:

  Кръстът се е счупил, къде да купя? w72zy2 / r

 36. Граватар Юлия Джулия:

  Пералня Gorenje SensoCare, с резервоар за селото. Целият резервоар отива за едно измиване, но в същото време все още не е изплакнал нещата. Не ми кажи каква е причината? Понякога може да спре измиването напълно, това дава грешка Error03.

 37. Граватар Алекс Алексей:

  Здравейте, имам машина ws50z129n. Необходимо е да смените лагерите, да го разглобите и да видите, че предният панел е заварен към тялото, всичко за да усложни ремонта, добре е, въпреки че барабанът не е залепен. Може би някой го е подредил, чудя се как е по-лесно да хванеш барабан от калъф за машина?

 38. Граватар Юлия Джулия:

  Как да вземем кост от сутиен зад барабан?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини