Всичко за пералните машини

Поправка на неизправности

Ремонт на пералнята FairyПерална машина с активатор тип Fairy все още остава в търсенето сред малка част от населението, особено феите като летни жители. Въпреки простотата на дизайна, детайлите на такава машина също са обект на износване, така че пералнята може да се счупи и тя ще се нуждае от ремонт. Какво най-често се проваля и как да го направите сами? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Чести неизправности

Счупването и неизправността на пералнята могат да се проявят по различни начини, това са симптомите, които потребителите описват най-често:

 • активаторът не се върти, докато двигателят бръмчи;
 • при измиване двигателят прегрява;
 • по време на измиване имаше чук;
 • при интензивно измиване активаторът разбива прането;
 • центрофугата не работи;
 • водата не се оттича;
 • под машината тече вода.

Специалисти на сервизни центрове също говорят за тези неизправности, въпреки че хората рядко се обръщат към тях с подобни проблеми. В крайна сметка разходите перална машина с активатор Феята 2 не надвишава няколко хиляди рубли - това е толкова евтин вариант да подредите "пране" с относително удобство. Услугите на специалисти по ремонт често се равняват на цената на машина Fairy 2, така че е по-добре да го направите сами, а ако не работи, го изхвърлете и купете нов. Нека се опитаме да анализираме тези неизправности и да решим как да ги отстраним.

Активаторът не се върти и не разкъсва бельо

активаторАко активаторът на пералнята Fairy 2 разкъса прането или периодично отказва да се върти, това показва сериозен проблем, който, най-вероятно, ще ви доведе до необходимостта да замените активатора с нов. Следвайте тези стъпки:

 1. Уверете се, че в машината няма много пране, ако нещата са обемни, извадете частта и опитайте да рестартирате прането.
 2. Проверете уплътнителите и гумените уплътнения на активатора, ако откриете видимо износване, сменете ги.
 3. Ако това не помогне, сменете самия активатор.

Ако активаторът откаже да се върти, но двигателят вдига бучене и пералнята се изключва, тогава тези симптоми ще изискват други действия от вас.

 • Ще бъде необходимо да премахнете задната стена на машината Fairy 2, да вземете мултицет и да проверите здравето на кондензатора.
 • Ако кондензаторът работи, може да има проблем с двигателя. Завъртете ротора първо в едната посока, след това в другата, ако се върти в двете посоки, най-вероятно ще трябва да смените двигателя.
 • В същото време проверете и сменете уплътненията.

За ваша информация! Не бързайте да разглобявате машината, първо завъртете активатора с ръцете си, понякога след подобни механични манипулации той „става на място“ и започва да работи.

Ако електродвигателят работи нормално, без външен шум, но в същото време активаторът стои неподвижно и отказва да се върти, трябва да се направи следното. Отстранете задната стена на машината Fairy 2 и затегнете задвижващия колан, ако задвижващият колан е скъсан или износен, той трябва да бъде сменен.

Центрофугата не се включва, водата не се оттича

Приказна пералняАко центрофугата на пералнята Fairy 2 не се включи, започнете с проверка на електричеството, особено след като в тази машина е примитивна. Проверете целостта на захранващия кабел, по-добре е да използвате мултицет, за да направите това, измерете съпротивлението и определете счупено или непокътнато окабеляване.

Ако окабеляването е непокътнато, отстранете задната стена на машината и проверете термичното реле. Този елемент гори доста често, ако имате същия проблем, сменете термичното реле. Ако термичното реле е в ред, тогава ще е необходимо съгласно схемата, описана по-горе, да проверите кондензатора и след това двигателя на центрофугата.

Центрофугата може да работи, но все още няма нормално въртене, тъй като водата не излиза от дренажната система. Каква е причината за такова неприятно явление?

 • Най-вероятно запушването на филтъра или маркуча за източване, вземете инструкциите за пералнята Fairy 2 и вижте как да почистите - няма нищо сложно в това.
 • Центробежната помпа за източване може също да се задръсти и също трябва да бъде отстранена и почистена.
 • В редки случаи дренажната помпа се проваля и трябва да бъде сменена.

Важно! Повредите на центробежната помпа често водят не до невъзможността за източване на вода, а до течове, което също е много неприятно.

Изтичане на кола

Приказна пералняПералнята Fairy 2 може да започне да изтича внезапно. Може би това може да се счита за най-честата и най-неприятната повреда, въпреки че причините за това могат да бъдат дребни. В най-лошия случай ще трябва да замените активатора или центробежната помпа. Но това се изисква само в 5% от случаите, когато се налага да се справите с подобни повреди, така че не бързайте да се разстройвате. По-добре направете следното:

 1. Проверете колко здраво се дърпа активатора. Ако виси свободно, тогава през него тече вода. Трябва да се затегне.
 2. Проверете о-пръстените за износване.
 3. Проверете повърхността на активатора за наличие на гвоздеи и други повреди, тъй като водата може да изтече при такива повреди. Ако е необходимо, сменете активатора.

За да проверите уплътненията, уплътнителите и затегнете активатора, той трябва да бъде отстранен правилно. Как да го направя?

 • Отстрани на активатора има тапа, извадете я, развийте крепежните елементи и извадете дръжката.
 • Изваждаме шайбата, уплътнението, развиваме закрепващите елементи на корпуса, отстраняваме го.
 • С едната ръка държим работното колело на двигателя, а с другата развиваме активатора.

Обърнете внимание! Съдейки по описанието - нищо сложно, но всъщност има нюанси на разглобяване. Докато не опитате, не знаете.

Извънреден шум по време на цикъл на въртене

Пералнята Fairy 2 може да създава външни шумове. В този случай тя може да се нуждае от ремонт, но първо трябва да се справите с причините за проблема. Основната причина е претоварването на центрофугата. Обикновено, измивайки няколко раздела бельо, потребителят се опитва бързо да изтръгне всичко, като натъпче възможно най-много мокри неща в центрофугата. Поради прекомерно натоварване, центрофугата по време на въртене, поради центробежната сила, започва да бие по стените на резервоара, издавайки много силен шум.

В този случай е абсолютно необходимо да се спре процесът на въртене, за да се избегне разрушаването на частите на центрофугата. Нещата трябва да се зареждат не много, но и не твърде малко, тогава процесът на въртене ще бъде най-ефективен. Извънредният шум възниква и поради попадане на чужди предмети в центрофугата. Добре е, ако това е просто ключалка от сако, големи метални копчета или катарама от колан, но голяма монета, пирон или още по-лошо може лесно да се окаже в центрофуга. Проверете дрехите си, преди да ги поставите в „шайбата“.

В заключение отбелязваме, че пералнята Fairy 2, остаряла, но все пак използвана от някои хора, често се проваля. Тъй като не е от надеждното оборудване, то се нуждае от независим ремонт, тъй като не можете да внесете в експлоатация такова „чудо на технологията“ - то е твърде скъпо и не си струва. Единственият изход е да го направите сами, което не винаги е възможно поради липсата на резервни части.

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Илдар Илдар:

  В секцията (Машината изтича) изображението не съответства на FEA-2, в което валът на активатора е вертикален, а не хоризонтален. Небрежно третирани и никаква помощ. Необходимо е да се посочи коя жлеза или маншет съгласно GOST да се намери за замяна.

 2. Граватар Татяна Татяна:

  Какво да направите, ако бельото се стегне под винта?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини