Всичко за пералните машини

Ремонт на неизправности на перални машини Atlant

Ремонт на перална машина AtlantБеларус перални машини Atlas имат не само атрактивен външен дизайн, но и добри технически характеристики. Разбира се, те могат да се състезават по тези параметри, но едва ли в надеждността и издръжливостта. Затова ремонтът на пералните машини на Atlant не е толкова рядък, както казват специалистите. Несъмнено е по-лесно да поставите машината в ръцете на капитана, изчакайте няколко дни и след това да я измиете в предишния режим, но в някои случаи можете да отстраните неизправността със собствените си ръце, като намалите разходите за пари. Нека да разберем какви са тези случаи и какво трябва да се направи.

Типични повреди и техните причини

Можете да разберете причината за повреда и нестабилна работа на пералнята по характерните симптоми, които се появяват по време на измиване, предене, събиране на вода. Най-често потребителите на автомобили Atlant се обръщат към господарите със следните симптоми:

 • Машината спря да се включва. В този случай може да има няколко причини. Неизправност на контакта, окабеляване вътре в машината, повреда на бутона "Старт" или контролен модул.
 • Машината не изважда прането. Ако прането остане мокро, дори мокро, това означава, че двигателят е счупен или контактите на двигателя са окислени. Възможно е причината за лошото въртене да е неизправност на управляващия модул. Ако процесът на въртене изобщо не започне и машината „замръзва“, тогава, най-вероятно, прането се изгуби в барабана, възникна дисбаланс в товара.подмяна на лагера
 • Машината не изтича вода. В този случай причината е повреда на изпускателната помпа или запушване на дренажния маркуч.
 • Машината "скача" и чука по време на цикъла на въртене. Това показва необходимостта подмяна на лагера.
 • Машината се мие в студена вода. Това е често срещана повреда, причината за която е повредата на нагревателя.
 • Водата изтича от машината. Причините за тази неизправност трябва да се търсят в зависимост от това къде тече водата: под машината, през вратата на люка или през съда за прах. Следователно, разбиването трябва да се търси в съответните подробности: маркучът за източване се счупи, тръбите или уплътненията са износени, маншетът е разкъсан.

Като слушате внимателно и внимателно оглеждате пералнята си, няма да пропуснете момента и след време ще откриете неизправност. В някои случаи е просто невъзможно да се забави ремонта.

Да се ​​установи причината за неизправност в много случаи помага кодове за грешкипоявяващи се на дисплея на пералнята Atlant. Също така си струва да се отбележи добра система за самодиагностика на неизправности в някои модели машини. Подробни инструкции как да стартирате режима на самодиагностика в една статия не могат да бъдат описани. Факт е, че при различни модели машини стартирането може да се различава, затова е най-добре да прочетете инструкциите, приложени към машината, или да изтеглите инструкциите за конкретен модел в Интернет.

Машината не се включва: отстранете причините

Ако машината не се включи, първото нещо, което трябва да проверите, е оперативността на контакта. За да направите това, можете да включите друг домакински уред. Ако не е електрически контакт, ще трябва да проверявате един по един захранващия кабел, предпазителя от пренапрежение и платката за управление. За да стигнете до електричеството на машината, просто отворете горния капак, който е монтиран на два болта.

След като си осигурите достъп до електротехник, огледайте всички клеми и проводници, може би вече на този етап ще видите изгорени и окислени елементи. След проверка трябва да вземете мултицет и да звъните на линейния филтър и кабел. Ако се окаже, че кабелът е дефектен, тогава той трябва да бъде заменен с нов. Понякога кабелът се продава в комплект с предпазител от пренапрежение.

Ако електротехникът няма нищо общо с машината, причината, поради която машината не се включва, е електрониката, по-специално бутонът Старт може да не работи. Трудно е да се справим с такъв проблем независимо. Ето защо диагнозата на точно разрушаване и нейното премахване е най-добре поверена на специалист.

Важно! Когато работите с контролния модул, трябва да имате известни познания в тази област, в противен случай, ако поне едно окабеляване не е свързано правилно, работна платка може да изгори.

Подмяна на нагревателен елемент

подмяна на десет в пералнятаЧестата повреда в пералните машини е разбивка на нагревателния елемент. По правило се разрушава поради физическо износване, експлоатационният му живот на твърда вода се намалява. Скалата се установява върху десетката, в резултат на което натоварването върху нея се увеличава, Можете да замените десетте в пералнята със собствените си ръце.

За това имате нужда:

 1. Разглобете машината или по-скоро махнете задния капак на кутията.
 2. На следващо място, под резервоара, намерете самия нагревател, или по-скоро неговите клеми.
 3. Изключете захранващите проводници и заземяващия проводник, а също така изключете клемите от термистора, ако е вграден в нагревателя. При някои модели сензорът за температура е инсталиран отделно.
 4. Отслабвайте централния болт, като завъртите гайката няколко оборота обратно на часовниковата стрелка и се опитайте да я натиснете.

  Обърнете внимание! В пералните машини Atlant не е лесно да извадите нагревателя от държача, тъй като по време на монтажа уплътняващата гума е много "кисела" или притисната.

 5. Необходимо е да вземете плоска отвертка и да вземете нагревателя до основата, след което да го издърпате с люлеещи се движения отстрани.
 6. Преди да инсталирате нов нагревател, не забравяйте да почистите "гнездото" от мащаб и отломки.
 7. Сглобете отново всичко в обратен ред.

Проверка на работоспособността на сензорите за ниво на вода и температура

Неизправност на датчика за ниво на водата (превключвател за налягане) обикновено се проявява по време на събирането и изпускането на вода. Сензорът не изпраща сигнал за нивото на натрупаната вода и резервоарът може да препълни с вода или машината може да спре преди да се върти, тъй като превключвателят за налягане не дава сигнал за източена вода или прането ще бъде лошо извадено. В статията Проверка на пресостата на пералнята описано как да стигнете до това устройство, да го премахнете и замените.

температурен датчикЩо се отнася до температурния сензор, в случай на повреда машината прегрява водата, а понякога и не се нагрява изобщо.

За да се провери работоспособността на сензора, е необходимо:

 1. Свалете задния капак на пералнята и махнете сензора. Той може да бъде разположен както в основата на нагревателния елемент, така и върху резервоара.
 2. С помощта на мултицет измервайте съпротивлението на сензора.
 3. Спускаме сензора в гореща вода, даваме време да се загрее малко.
 4. Отново измерваме съпротивлението на сензора.
 5. Сравнете получените измервания: ако те са значително различни, тогава сензорът работи, а ако не, след това го сменете на нов.

Когато изключвате клемите, маркирайте ги така, че след това те да могат да бъдат свързани обратно правилно.

Отстраняване на неизправности в системата за източване и насипване

Ако в един хубав момент машината спря да източва вода, тогава търсенето на причината трябва да започне с проверка на филтъра за източване, маркуч и след това помпа за източване. В случай, че остатъци и чужди предмети попаднат във филтъра, машината може не само да спре изтичането на вода, но и да не се включи. Ето защо, преди да поставите прането и нещата в барабана, джобовете се инспектират и премахват всички ненужни.

Почистване на изпускателния филтър трябва да бъде редовна процедура, така че спестявате на вашата машина от повреди и себе си от разходи за ремонт. Почистете маркуча за източване Можете да го направите и сами, като максималната цена е два часа време.

дренажна помпаПомпата в пералнята Atlant е разположена, както при всички машини, в долната част. Можете да го извадите от корпуса през дъното, като поставите устройството отстрани. Този процес е същият като при машините Ariston, Beko, Samsung, многократно сме го описвали в статии на нашия уебсайт, например в статия за как да почистите дренажната помпа на пералня.

Що се отнася до прекомерното поемане на вода в резервоара, в този случай трябва да проверите клапата за подаване на вода. Разположен е от задната страна на машината, в горната част, от външната страна, към нея е свързан входящ маркуч. Следователно, за да проверите и инспектирате вентила за подаване на вода, е необходимо да изключите машината от мрежата и от водоснабдяването, след което да отворите горния капак на тялото.На следващо място, изключете от проводника и проверете съпротивлението на клапана с мултицет, трябва да е около 2-4 ома. В противен случай сменете клапана за това:

 • Изваждаме всички маркучи от клапана, разкопчавайки скобите, забелязваме правилното им местоположение.
 • Развиваме болтовете, придържащи клапана. Ако клапанът е монтиран на ключалки, тогава трябва да ги откачите.
 • Обръщаме клапана отстрани и изваждаме.
 • Инсталираме новото устройство според алгоритъма в обратен ред; клапанът не може да бъде поправен.

Подмяна на двигател и управляващ модул

Един от специфичните повреди на пералнята Atlant е отказът на електродвигателя. В повечето случаи двигателят може да бъде ремонтиран и не е нужно да купувате нов. Факт е, че „слабата връзка“ в двигателя е четката. Но тази работа изисква известно умение, така че в този случай бихме препоръчали да се свържете със специалист.

Спазваме същите съвети в случай на неизправност на пулта за управление. Една дъска е сложна микросхема, с която може да се работи само със специално оборудване и инструменти. Въз основа на резултатите от точна диагноза можете да решите дали да смените скъпа единица или пак да купите нова машина.

Съвети за предотвратяване на повреда

Дори и най-надеждното оборудване се проваля и какво мога да кажа, ако пералнята е сглобена от китайски компоненти. В този случай обаче машината може да бъде наречена причините за повреда на машината:

 • Качество на водата за измиване.
 • Неправилна инсталация и свързване на машината.
 • Условия на работа.

За да обобщите тази статия, припомнете основните правила, които ще ви помогнат да удължите живота на вашия асистент:

 1. Винаги проверявайте джобовете си за малки предмети и отпадъци.
 2. Извършвайте редовно премахване на накип.
 3. Използвайте омекотители за твърда вода, като филтър за почистване.
 4. Изплаквайте и почиствайте редовно дренажния филтър.
 5. Избършете маншета и кюветата на прах след всяко измиване със суха кърпа, така че да не се развие мухъл.

   

28 коментара на читателя

 1. Граватар Дима Дима:

  Коланът ми отлита от барабана.

  • Граватар Алекс Алексей:

   Най-вероятно лагерът се разпадна, появи се люфт и ремъкът лети.
   Това е елементарно, Уотсън! Е, или нещо с шайба, развита, напукана и т.н.

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Когато се включи, той избива машината, какво да правя?

  • Граватар Алекс Алексей:

   Сменете нагревателя. Това е просто. Има теч или късо съединение.

 3. Граватар Саша Саша:

  В машината водата постоянно тече през 1 чекмедже на КПК

  • Граватар Алекс Алексей:

   Сменете електромагнитния клапан (emk). Какъв е проблемът?

 4. Граватар Оля Оля:

  Повредено електрическо задвижване. Възможна ли е замяната?

  • Граватар Алекс Алексей:

   Кой диагностицира? Можете да замените пералния мотор!
   Но не е излишно, най-вероятно въглеродните четки са били изтрити, техният господар или човек с умения може да направи това.

 5. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Показва F 13 45U82

 6. Gravatar Anonymous аноним:

  Пералнята Atlant, светлините са включени, но не стартират.

 7. Gravatar Anonymous аноним:

  Atlant машина генерира грешка F 13, какво да правя?

 8. Граватар Дина Дина:

  На устройството светват три идентификатора, но когато натиснете бутона, стартът не се включва. Какъв може да е проблемът?

  • Граватар Кирил Кирил:

   По същия начин свети 1 и 2 светодиода, машината не работи. Включете завъртането, след което то просто започва.

 9. Граватар Владимир Владимир:

  Екипът на F4 беше подчертан.

  • Граватар Игор Игор:

   Водата не изтича от работния резервоар. Потърсете блокировки във водния път от резервоара до изпускателния маркуч. Анализът и почистването на този път отнема 2 часа.

 10. Граватар Евгений Юджийн:

  Здравейте На пишещата машина 35m101 бутоните са потънали, мога ли сам да го направя някак?

 11. Граватар Валери Валери:

  Машина 50u102, грешка f9. Пистата ROT1 на дъската изгоря. Каква съпротива трябва да бъде на тахометъра? Имам 16 ома.

 12. Граватар Максим максима:

  Пишеща машина 60s107. Какво може да се счупи в дъската, ако помпата не се включи. Той е работник.

 13. Граватар Владимир Владимир:

  По време на работа на машината, при превключване на режим на пране, машината избива.

 14. Граватар Владимир Владимир:

  По време на работа на пералнята, при превключване на режим на пране машината избива. Каква е причината?

 15. Граватар Артем Артьом:

  Колеги, кажете ми. Машина Атлант. Към превключвателя за налягане има 4 проводника. Когато го подредих, направих снимка кой от тях отива накъде, но снимката беше изтрита случайно. Сега не мога да го свържа. Как да разбера кой проводник отива накъде?

 16. Граватар Данил Данил:

  Опитах съвета на Кирил. Това не работи и тя се разболя от това с кората си.

 17. Граватар Ирина Irene:

  Моля, кажете ми, че при всеки режим на измиване SMA 45U101 ври вода, температурният сензор е заменен.

 18. Граватар Владислав Владислав:

  Машината не се навива. Програмата се включва, но когато става дума за въртене и изплакване, светодиодът започва да мига.

 19. Граватар Маша Маша:

  Как да сглобяваме дръжката на вратата на Atlant 45u82?

 20. Граватар Алекс Алексей:

  Добре дошли! Проблемът е с помпата, понякога водата се оттича, а понякога помпата спира и не се усуква. Когато го дръпнете малко, той се слива. Когато го раздели, вътре имаше вода. Трудно е да се върти с пръсти, а след свързването на 220 остриетата се извиха и не се завъртяха.

 21. Граватар Зоуи Zoe:

  При всяка програма източването не работи. Филтърът беше почистен, работното колело също. Топката се движи в помпата. Помпата бучи и е много гореща и не работи.

 22. Граватар Нина Нина:

  Машината започва да се мие и показва на F5 да чете, че това означава, че няма водно налягане, но има налягане и много добро, какво може да бъде?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини