Всичко за пералните машини

Ремонт на неизправности на перални машини Asko

ремонт на перални машини АскоЗанимавайки се с професионален ремонт на перални машини, е доста рядко да се натъкнете на миещи машини Asko. В Русия те са много по-рядко срещани от Indesit, Samsung, LG и други подобни на добре известни марки. Ремонтът на перални машини Asko, както и повредите на такова оборудване, имат своите специфики. Тези разбивки ще станат предмет на нашия разговор.

Най-типични повреди

Както вече казахме, пералните машини Asko в Русия са малко, но те се разграждат доста често. Собствениците на шайби на тази марка се обръщат към сервизните центрове на страната с приблизително същите проблеми:

 • барабанът не се върти или не се върти твърде бавно;
 • люкът или не се затваря изобщо, или не блокира;
 • измиването се извършва в студена вода, при всяка програма за измиване водата не се нагрява;
 • Пералнята Asko отказва да източва отпадните води и замръзва.

неизправности на пералните машини AskoКато цяло ситуацията с пералните машини Asko е доста невероятна. Известно е със сигурност, че във Финландия почти ¼ от всички семейства използват тези автоматични перални машини и са много доволни. Ако вземем статистиката на техните сервизни центрове, тогава можем напълно да поставим шайбите на Аско на равенство с Miele или AEG на германското събрание. В Русия и страните от ОНД ситуацията е точно обратната, защото пералните машини Asko се чупят по-често от другите.

Например в Зеленодолск има само 7 перални машини Asko, освен ако, разбира се, не вярвате на данните от техните сервизни центрове. И всички тези машини многократно са ремонтирани със същите повреди: люк, електрически нагревател, двигател, помпа, тръби. Качеството на частите е отвратително, а сглобяването не е като европейското. По принцип си зададохме истинския произход на пералните машини Asko, но не получихме адекватна информация, така че се връщаме към основния ни въпрос - типични повреди на перални машини от тази марка.

За ваша информация! Имате ли финландска или шведска шайба за сглобяване? Помислете за късмет, дори използваното оборудване на Asko, което е работило в Европа 10 и повече години, за следващите собственици работи още 15-20 години.

Барабанът не се върти

Най-често ремонтът на пералните машини Asko е необходим в случаите, когато двигателят върти барабана с прането слабо или отказва да го завърти изобщо. Би било малко по-лесно да разберете проблема и да оправите колата сами, ако системата за самодиагностика винаги работеше. И така се оказва, барабанът не се върти и не се появяват грешки.

Каква е причината? Най-честата причина за това поведение на пералнята е задвижващият колан. Изглежда, че не се откъсва, но в същото време, плъзгайки се върху макарата на двигателя, не може нормално да завърти ролката на барабана. В резултат се оказва, че барабанът под товар или напълно стои, или се върти изключително бавно със 100-150 оборота в минута. При тази скорост не е възможно да изстискате, измивате и изплаквате.

Ако се вкопаете дълбоко в проблема, тогава въпросът дори не е в самия пояс, тъй като той, освен драскания, може да бъде цяло. Важното тук е шайбата на двигателя. Как да го промените?

Възможно е фабриката да е била инсталирана нискокачествена ролка или може да се повреди по време на работа, но остава фактът, че шайбата разваля задвижващия ремък и трябва да бъде сменена!

 1. Със собствените си ръце отстранете задната стена от пералнята Asko.Щети колан
 2. Сваляме задвижващия ремък от шайбите и проверяваме.
 3. Ние проверяваме шайбата на двигателя; ако бъдат открити дефекти, продължаваме да работим в тази посока.
 4. Извадете проводниците от двигателя и го развийте.
 5. Вземаме домакински теглич за лагери и вентилатор и излизаме навън, тъй като е по-добре да не извършваме такава работа в къщата.
 6. Инсталираме ролката на ролката на двигателя и създаваме силно напрежение. Не е необходимо веднага да откъснете шайбата, първо, тя няма да работи, и второ, ще счупите макара.
 7. Запалваме горелката, изчакваме да се нагрее и след това внимателно започваме да затопляме ролката на двигателя. Внимавайте, загрейте само шайбата, опитайте се да не докосвате други метални елементи.
 8. След нагряване шайбата трябва да излезе почти без помощ.
 9. След това охлаждате шайбата, отидете в магазина и купете същата част. Ако не е в магазина, може да се поръча онлайн.
 10. Също така монтираме нова ролка на гореща, като предварително я нагрехме до червено с помощта на горелка.
 11. След като новата шайба седне, охладете я и поставете двигателя с колан на място. По-добре е също да смените колан.
 12. Поставяме задната стена и след това свързваме и тестваме обновената пералня.

Бъдете внимателни! Ако пералната машина даде код за грешка E01, проблемът се крие или в самия двигател, или в пулта за управление. В този случай е по-добре да се консултирате със специалист.

Не блокира люка

люк вратаДоста често пералните машини Asko трябва да се ремонтират сами поради люка на барабана, който не иска да бъде заключен. Всичко започва с факта, че понякога механизмът на люка спира да работи и автомобилът замръзва при стартиране. Обикновено домакините бързо намират решение на проблема, като натискат люка с коляно и рестартират колата Asko. След това тя изтрива нормално за известно време. След това минава година или две, а може и по-малко, механизмът на люка спира да работи изобщо и машината съответно спира да се мие.

В такава ситуация „натискането с коляното“ вече не помага; трябва да разглобите механизма за затваряне на люка и да смените заключващото устройство. За това какво да правя, ако вратата на пералнята не се затваряи как да го поправите, прочетете едноименната публикация.

Измива в студена вода

Пералните машини Asko имат проблем с нагряването на водата малко по-рядко. Освен това в повечето случаи проблемът може да бъде локализиран доста бързо, защото когато се появи, системата за самодиагностика се задейства и на дисплея се появява грешка с код E05, по-рядко грешката E06 се срива. Какви са причините за тези грешки?

 • Температурният сензор не работи.
 • Няма контакт между контролния модул и температурния сензор.
 • Триакът на дъската не е в ред, което е отговорно за контрола на нагревателния елемент.
 • Тен се счупи.

Какво от това се счупи във вашата пералня Asko остава да се определи. Нека започнем с диагнозата на PETN и сензор за температура. Но преди да диагностицирате тези елементи, трябва да стигнете до тях.

Важно! На повечето автоматични перални машини термодатчиците със сензор за температура са разположени отзад или отпред на резервоара. При шайбите на Аско тенът е "залепен отстрани" на миещата вана.

С такова необичайно разположение на нагревателния елемент, как да стигнем до него? Нищо сложно, премахнете задната стена на пералнята, махнете задвижващия колан, за да не се намесвате, а сега нагревателят вече е пред очите ни, или по-скоро контактите му стърчат от страната на резервоара. Какво правим?

 1. Взимаме мултицет и настройваме превключвателя на минималната стойност.
 2. Изключваме проводниците от контактите на нагревателния елемент и температурния сензор.
 3. Свързваме сондите на мултицета към контактите на нагревателя. Ако съпротивлението в района на 28 Ома се показва на дисплея на устройството (с мощност на нагревателя 2 кВт), тогава нагревателният елемент е в добро състояние. Ако той показва нула или единица, това означава дефект.
 4. Сега проверете съпротивлението на температурния сензор. Изключете отводнителната тръба от резервоара и солете цялата останала вода от нея в подходящ съд.
  ремонт на пералнята Asko

Обърнете внимание! Когато източвате вода от резервоара, не пълнете контактите, окабеляването и двигателя, в противен случай всичко това ще трябва да бъде изсушено със сешоар.

 1. Изваждаме сензора за температура от конектора и го отстраняваме отстрани.
 2. Събираме топла вода в халба (300) и спуснете там температурния сензор.
 3. След няколко минути го изваждаме, настройваме мултицета на минималната стойност на съпротивлението и опираме сондите към контактите на сензора. Ако устройството показва 40-60 ома, тогава всичко е в ред, 0-1, тогава не е в ред.

След това можете да проверите със собствените си ръце проводниците, идващи от нагревателя и температурния сензор до контролния модул, като ги звъните един по един. Ако проводниците са непокътнати, остава само управляващият модул. Не препоръчваме да се качим на контролното табло самостоятелно, защото ако се повреди, ремонтите ще струват много, много скъпо - свържете се с опитни майстори.

Не изтича вода

Ако автоматичната пералня Asko спре да се изсушава и замръзва, но тя е суха под тялото на шайбата, тогава е настъпило едно от следните повреди:

 • дюзи или маркуч за източване е запушен;
 • помпата е счупена;
 • датчикът на нивото на водата не работи;
 • Между контролното табло и помпата или между контролната платка и сензора за ниво е възникнало отваряне.

машината не изтича водаПреди да потърсим причините за проблема в електричеството и електрониката, ще организираме генерално почистване на пералнята Asko. Почистване на пералнята ще отнеме известно усилие от калта, но след това нормалното оттичане на водата може да се възобнови и миризмата на „домашен помощник“ ще бъде много приятна.

Ако почистването не реши проблема, ще трябва да се въоръжите с мултицет и да проверите помпата, сензора за нивото на водата и електротехника за повреди. Първо се обаждаме на помпата, стойността на нейното работно съпротивление е 144 ома, след това трябва да звъните на датчика за ниво на водата, съпротивлението му трябва да бъде около 60 ома. Е, в крайна сметка ще позвъним на проводниците, които отиват към контролния модул за почивка, ако няма счупване, тогава въпросът е в микросхемата и трябва да се свържете със специалист.

За ваша информация! Можете да стигнете до помпата и сензора за нивото на водата през гърба на пералнята.

В заключение бих искал още веднъж да обърна внимание на този въпрос. Повечето повреди на перални машини могат да бъдат поправени на ръка, ако внимателно прочетете сервизните инструкции и информацията, която публикуваме в нашите статии. Но ако проблемът е в електрониката, тогава е по-добре да не извършвате ремонта сами, дори специалистът, който продава платката, не гарантира, че ще работи. Не довършвайте пералнята си, доверете се на професионалисти!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини