Всичко за пералните машини

Поправете грешки в пералните машини Ardo

ремонт пералня ArdoВсяко домакинско оборудване рано или късно се проваля. В някои случаи това е физическото влошаване на части и компоненти на устройството, в други - неправилно свързване и експлоатация, в трети брак. Ние посвещаваме тази статия на такава техника като перални машини Ardo, обмислете техните типични повреди, причините за такива повреди и как да ремонтирате перални машини Ardo със собствените си ръце.

Типични повреди и техните причини

Потребителят разбира разбиването на пералнята за специфични симптоми. Само като изучава тези симптоми, той може да предложи разбивка на определена единица. Затова ще започнем с изброяване на симптомите, които най-често се срещат.

 • Машината спря да източва вода. Това може да се случи по няколко причини, основната от които е запушването на дренажната система, която включва: тръба, дренажен маркуч и помпа. В много редки случаи водата не се оттича поради повреда на датчика за ниво на водата.
 • Машината не загрява вода, особено при пране на 60-900В. Причината за тази неизправност е повредата на нагревателния елемент, който изгаря поради варовик и утаяване. Но също така е възможно развитието на ресурса на нагревателния елемент.подмяна на задвижващия колан
 • Машината не върти барабана, стои неподвижно. В пералните машини Ardo резервоарът се върти поради задвижващия колан и ако се счупи или отлети от шайбата, машината ще спре. Проблемът се решава подмяна на задвижващия колан.
 • В пишещата машина се появиха външни звуци, подобни на чукане или шумолене. Ако такова чукане се чуе, когато машината е изключена, причината е ясно в дефектните лагери. Друга причина за катастрофата може да е чужд предмет в резервоара.
 • Изтича ли водата под машината? Причината трябва да се търси в източващия филтър или дюзите. В най-лошия случай е необходимо да смените уплътненията и лагерите.
 • Програмите се губят или машината изобщо не се включва, което означава, че причината се крие в неизправността на електронната платка.

Преди да изпаднете в паника и да се обадите на капитана, погледнете внимателно и изслушайте „симптомите“, които се появяват, може да успеете сами да откриете причината или дори да извършите сами ремонта.

Чести грешки: техните кодове

В много перални машини производителят е програмирал кодове за грешки в микропроцесора, които при възникване на неизправност се появяват на дисплея. Ето няколко примера за често срещани кодове за проблеми. А Всички кодове на всеки модел Ardo могат да бъдат намерени в инструкциите.

 • E00 или E01 - няма изпускане на вода поради запушен дренажен филтър.
 • E02 - неправилно източване по време на извличане, положението на маркуча за източване е нарушено.
 • E03 или F4 - времето за източване е надвишено, помпата за източване е счупена.
 • F2 - проблеми с температурния датчик, нагревателния елемент или пулта за управление.
 • F5 - самооттичаща се, неправилна връзка с маркуч.
 • F13 или F14 - повреда в модула за управление.

Премахнете блокажите, сменете помпата

След като установихме причината за неизправността, ние определяме дали да се обадим на капитана или ще го поправим сами. В някои ситуации наистина не бива да преплащате и сами да извършите ремонта. Например, можете да премахнете запушването. Повечето боклук се натрупва в дренажния филтър и затова почистването му се отнася до дребни ремонти и може да струва около 600 рубли. Въпреки че всъщност няма нищо сложно в това:почистване на дренажния филтър

 • Отворете малка врата в долната част на предната част на машината или извадете долния панел.
 • След това поставете голяма кърпа, поглъщаща вода, в областта на филтъра на пода.
 • Развийте клапана обратно на часовниковата стрелка.
 • Извадете филтъра.
 • Изплакнете го добре с вода, отстранете космите и други остатъци.
 • Завийте филтъра обратно.

Проблемът е в това боклукът може да бъде блокиран не само във филтъра, но и в маркуча за източване, дюзите и изпускателната помпа, За да стигнете до тях, трябва да отворите каросерията на автомобила.И това е класифицирано като ремонт със средна сложност, цената за която започва от 1200 рубли и ако по време на анализа на машината се установи неизправност на резервна част, ще трябва да закупите и резервна част.

Ако чужд предмет се забие в резервоара, например кост от сутиен, тогава в този случай ще трябва да разглобите напълно машината. Такъв ремонт се оценява като сложен и ще струва най-малко 2000 рубли. И ако се интересувате как да вземете артикул от автомобил, тогава можете да прочетете статия за как да извадите кост от сутиен от пишеща машина.

Можете сами да замените или почистите помпата, ако имате свободно време и умения с прости инструменти.

В пералната машина Ardo помпата може да се достигне от дъното, или липсва, или пластмасовата лента се почиства лесно. Целият алгоритъм за действия и видео инструкции е в статия на нашия уебсайт за това как почистете изпускателната помпа в пералнята.

Ако е необходимо да почистите дренажния маркуч, единият край трябва да бъде отстранен от канализационната тръба, а другият трябва да бъде изключен от дюзата, идваща от помпата. Тогава самият маркуч се почиства с гъвкав кабел, в края на който има малка четка. След това маркучът трябва да се изплакне под течаща вода, да се избърше и да се свърже отново.

Подмяна на нагревателния елемент

Доста често в пералните машини нагревателният елемент се проваля. Диагностицирането на неговата неизправност е просто: имате нужда при пране на неща във вода, нагрята до 600В, поставете ръка към люка на барабана. И ако е студено, това означава едно - десетте изгорени, трябва да го смените. Подмяната на нагревателен елемент се отнася до ремонта със средна сложност, чиято цена ще струва до 2000 рубли, плюс цената на PETN. Но не бързайте, защото стигането до нагревателния елемент не е трудно и можете да направите това през задния капак на кутията, за това:

 1. Изключете машината от мрежата, изключете от водоснабдяването и канализацията, ние разполагаме така, че да е удобно да се работи.
 2. Изключваме винтовете по периметъра на машината, които държат капака.Teng за пералня Ardo
 3. Намираме под резервоара контактите и проводниците, идващи от нагревателя, отстраняваме клемите и сензорите.
 4. Развиваме болта, който закрепва десетте.
 5. Внимателно, с рапиращи движения, дърпаме десетте върху себе си, можете да вземете десетте с отвертка.
 6. Почистваме държача на нагревателя от отпадъци.
 7. Взимаме оригиналния нагревател за машината Ardo, вкарваме го в държача за нагревателя, така че уплътняващата дъвка напълно да се настани на мястото си.
 8. Ние усукваме болта, свързваме всички клеми.
 9. Събираме машината.

Обърнете внимание! Редовното почистване на пералнята от мащаб ще удължи живота на нагревателя, но разчитайте на рекламираните средства за омекотяване на водата.

Как да поправим електрониката?

Подмяната на електронния модул също не е трудна и принадлежи към средния клас. Това обаче е случаят, когато има увереност, че модулът ще трябва да бъде изцяло заменен на сто процента. но в някои ситуации модулът може да бъде поправен чрез подмяна на отделни елементи върху него. Това е от особено значение, тъй като самият модул е ​​доста скъп, в някои модели цената му е една трета от цената за цялата машина. Случаите, когато хората отказват подобен ремонт и купуват нова автоматична машина, не са рядкост.

Работата с електроника е специфична, необходимо е да притежавате не само уменията за работа с инструменти, но и знания в определена област. Ето защо в такава ситуация е по-добре да се свържете със специалист, който точно диагностицира неизправността и може да замени елемента правилно.

За ваша информация! Имаше моменти, когато някои майстори независимо сменяха контролния модул, свързвайки всички клеми и сензори, и в резултат на това новият модул изгоря.

Подмяна на лагера

Най-трудният ремонт според специалистите е подмяната на лагери и уплътнения в пералните машини Ardo.Това е така, защото трябва почти напълно да разглобите колата и да извадите резервоара, а самите лагери е трудно да се демонтират. Може да се изискват специални инструменти, търпение и сръчност. В такава ситуация даването на машината на господарите е много по-разумно, отколкото да я оправите в апартамента си, където няма много място да се обърнете.

За тези, които все още искат да спестят пари или да придобият опит в ремонта на перални машини, ви предлагаме да гледате подробно видео за подмяна на лагерите.


По този начин, само като прецените сложността на ремонта и реалните си способности, можете да продължите да отстранявате неизправността със собствените си ръце. Понякога е по-добре да платите на специалист, отколкото да платите два пъти по-късно за неуспешен опит за ремонт.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Александър Александър:

  Благодаря, видеото е наистина полезно и информативно. Жалко е, че не стигнаха до подмяната на кръста.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини