Всичко за пералните машини

Бебешка пералня - самостоятелен ремонт

пералняСмята се, че пералнята Baby се интересува само от възрастни хора. Всъщност много други сектори от населението използват такава техника. Особено се интересува от летни жители и самотни хора. Чарът на тази машина е лекотата и простотата на устройството, липсва му барабан и готина електроника, но понякога се чупи. Повреда на пералнята Бебето не може да се нарече сложно и още повече фатално. В повечето случаи можете да го поправите сами, особено ако вземете съветите на нашите специалисти.

Чести повреди

Пералнята Baby принадлежи към техниката на активатора. Това означава, че барабанът е неразделен атрибут на всяка съвременна автоматична пералня, тук отсъства и нейният активатор го замества. Ако обаче Бебе беше автоматична шайба, може да има барабан в нея, но тъй като това е полуавтоматична машина, няма да намерим нищо освен вана за миене и активатор в нея.

Тъй като Бебето няма барабан, тя не издава такъв шум по време на работа като пералня.

активатор при бебеПредвид факта, че тази пералня е проста и няма толкова много повреди в нея, лесно можем да изброим и разгледаме всички типични неизправности, с които потребителят потенциално се сблъсква по време на работа на такова оборудване. Ето симптомите на типичните неизправности:

 • вместо да се мие, машината бръмчи и след това се изключва;
 • активаторът се усуква бавно или се забива;
 • колата къса и троши пране, се чува силен шум;
 • корпуса на пералнята Бебето изтича;
 • маркучът на пералнята Бебето тече;
 • машината не се включва;
 • машината се включва, бръмчи, но активаторът не се усуква;
 • измиването започва, но спира до няколко минути, загряването на тялото се забелязва;
 • машината не се включва, докато има миризма на горящо окабеляване.

Симптомите на повреда са разбираеми и очевидни, но какви неизправности са ги породили. И тук всичко е съвсем просто. Част от симптомите се причинява от повреден активатор, част от електротехника на пералнята, а отчасти от повреден електродвигател. Течове от различно естество могат да възникнат поради неправилна връзка на машината от потребителя или поради износване на уплътнителните пръстени и различни гумени ленти, но ние няма да изпреварим себе си.

Проблеми на активатора

Активаторът е подвижен елемент на пералнята Baby, поради въртенето на който има пране на неща във ваната за миене. Нарушаването на подвижността на активатора води до спиране на процеса на измиване. Освен това в някои случаи топлинното реле се активира и машината се изключва. Нека изброим проблемите, свързани с активатора и в същото време ще разберем как да отстраним тези проблеми.

 1. Резервоарът за пералня е значително претоварен. Когато пералната машина е претоварена с пране, активаторът не се върти нормално или изобщо не се върти. В същото време пералнята започва да бръмчи отчаяно и след това напълно се изключва. Решение: освободете шайбата, изчакайте поне 15 минути, рестартирайте я.
 2. Нишки, парчета плат и др. Бяха навити около активатора и неговия вал. Симптомите са същите, активаторът не се върти нормално, машината бръмчи и след това се изключва. Ремонтът ще се състои в почистване на вала и активатора от нишки, парцали и други чужди тела, които пречат на работата на подвижната част.
 3. Активаторът е изкривен. Активаторът се обръща, но в същото време прането след измиване е частично разкъсано и лошо набръчкано, или активаторът докосва стените на миещата вана. Посочените действия са придружени от силен шум и понякога пералнята Baby се изключва без видима причина. Решение: разгърнете пералнята, извадете щепсела, развийте активатора, почистете конеца и завийте отново активатора, докато спре.

течове

миещо устройство БебеТечовете се появяват в перални машини като Baby много често, така че някои потребители, като не смятат за необходимо да ги поправят, просто поставят своя „домашен помощник“ във ваната и започват измиването. Този подход може да бъде опасен поради факта, че изтичането на вода от резервоара или маркуча може да повреди електротехника на пералнята, ще възникне късо съединение и самият потребител може да бъде ранен. Така няма да оставим течовете без надзор, но ще отстраним причините за тях със собствените си ръце.

Ако откриете теч в тялото на пералнята Baby, трябва да го проверите за две потенциални повреди: повреда на големия уплътнителен пръстен и повреда на устройството на фланеца. За да се разбере къде точно тече, е необходимо частично да разглобите пералнята. Правим следното:

 • демонтирайте активатора и след това развийте тялото му;
 • ние инспектираме голяма дъвка, наречена голям о-пръстен;
 • ако има някаква повреда, заместваме частта с подобна;
 • ако големият ластик е непокътнат, изключете корпуса и електрическото задвижване от резервоара;
 • развивайки шест винта, разглобяваме корпуса, като издърпваме фланцовия възел;
 • разглобяване на фланцовия модул, снимайте местоположението на частите, свалете гумената втулка и я огледайте за повреди;
 • също така проверете малкия уплътнителен пръстен; ако някоя от частите е повредена, сменете ги.

Понякога малък фиксиращ пръстен на фланцовия възел става причина за теча. Ако пръстенът слабо компресира маншета, той трябва да бъде заменен с по-твърд или просто огънат, но в този случай течът може да се появи отново.

Най-лесният начин за откриване и поправяне на течове в маркучи или фитинги. Развийте гайката, която държи фитинга, извадете втулката, издърпайте уплътнението. Ако се открият най-малките повреди, заместваме частта. Самият маркуч също може да се повреди, въпреки че с течение на времето маркучите с лошо качество, които идват с перални машини за бебета, изсъхват, напукват се и се провалят, започвайки да пропускат вода. Решението в този случай е едно - подмяна на маркуча.

Електрически проблеми

Ако включите пералнята си, Бебе, както обикновено, и тя не показва никакви признаци на работа, най-вероятно електрическата верига е прекъсната някъде. За да търсите и отстраните повреда в електрическата енергия на пералнята, трябва да я разглобите напълно.

 1. Демонтираме активатора.Бебешка верига
 2. Изтръгваме тялото му.
 3. Сваляме капака на двигателя.
 4. Извадете фланцовия възел.
 5. Демонтирайте шайбите от вала на двигателя.
 6. Изваждаме защитните елементи от корпуса - декоративни тапи.
 7. Оказваме зъбците.
 8. Разкачваме гуменото уплътнение, като същевременно разглобяваме елементите на полу-корпуса.

Сега можете да проверите електричеството на пералнята. Ние се въоръжаваме с мултицет, пренастройваме го в режим омметър и проверяваме на свой ред частите за окабеляване и полупроводници. Възможно е окислените клеми, винтове или гайки да са причинили лош контакт. Почистваме всички подозрителни елементи с шкурка и отново проверяваме контакта.

Ако бъдат открити скъсвания на проводници, точката на счупване трябва да бъде надеждно свързана. По-добре е да не усуквате проводниците, а да използвате малък свързващ блок. Проверете всички кабели по време на ремонта. Ако има подозрителни проводници, клеми, полупроводникови елементи, те трябва да бъдат заменени или изолирани.

Когато сглобявате или разглобявате полупроводниковите елементи на пералнята Baby do-it-yourself, не забравяйте да проверите електрическата му верига.

Доста често пералнята има неправилно функциониращо реле за време, както и превключвател. Не препоръчваме да ги ремонтирате, по-добре е да ги замените. Първо извадете стария превключвател заедно с релето за време.

 • до превключвателя има малка капачка, тя трябва да бъде обърната;
 • след това развийте металната гайка;
 • премахнете шайбата;
 • натиснете ключа в кутията;
 • изключете от превключвателя на окабеляването.

Можете да опитате да почистите контактите на превключвателя и след това да ги избършете с бензин. В някои случаи помага, но е по-добре да смените както прекъсвача, така и релето за време. Тези части струват стотинки, но тогава няма да има проблеми с тяхното изпълнение.

Термичното реле също може да се провали. В работно състояние контактите на термичното реле се отварят „горещо” и затварят „студено”. С омметър се проверява само студен елемент. Неработещо, повредено реле не може да бъде поправено, то е заменено с ново с абсолютно същите технически характеристики.

Неизправен двигател

двигател от пералнятаС двигателя на пералнята Baby също може да бъде проблем. В този случай имаме предвид: загуба на контакт на една от многото намотки на двигателя, повреда и късо съединение на намотката, изгаряне на намотката. В този случай ремонта на двигателя, предимно пренавиването му, не е икономически възможно. Дори и да го направите сами, отделете твърде много време.

Много по-лесно е да смените електромотора на подобен нов или още по-добре да си купите нова пералня за бебета. Между другото, нов мотор струва почти толкова, колкото нова машина, но за всеки случай, нека да кажем, че в шайбата на бебето се използва еднофазен асинхронен двигател с две намотки.

предотвратяване

За бебешката пералня, служеща дълго време и най-важното безопасно за другите, следвайте редица прости правила, които в определен сценарий ще спасят пералнята и, което е много важно, живота ви. Тези правила са прости и не се различават по нищо забележително, но всеки втори потребител ги пренебрегва.

 • Не се опитвайте да загрявате вода с бойлер директно в резервоара на пералната машина.
 • Не поставяйте пералнята на земята, на дъното на желязна баня или върху някаква метална повърхност.
 • Ако сте разглобили пералнята, уверете се, че уплътнението е правилно поставено и че крепежните елементи са равномерно затегнати.

Между другото, ако уплътнителят има някаква повреда, той трябва да бъде сменен и в този случай не е необходимо да се икономисва - това е вашата безопасност.

 • Ако по време на миене разберете, че има подозрителни миризми, като миризма на изгоряло електрическо окабеляване, незабавно изключете пералнята.
 • Ако след докосване до тялото на пералнята почувствате силно или леко изтръпване, изключете и машината, тя се нуждае от ремонт.

Гнездото, към което свързвате пералнята Baby, трябва да има защита под формата на заземяване и автоматичната машина. За това как да го направите правилно изход за пералня в банята Можете да прочетете в едноименната статия, публикувана на нашия уебсайт.

В заключение отбелязваме, че пералнята Baby е морално остаряла преди 20 години, но все още е в търсенето. Тази машина е евтина, така че да се обадите на майстор да я ремонтира е нерентабилно и майсторите често не предприемат такива ремонти. Има само едно решение - направете го сами. Как? Ние говорихме за това подробно в тази статия. Добър ремонт!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Елена Елена:

  Статията не предоставя номера за резервни части. Като цяло всичко е наред! Благодаря ви

 2. Gravatar Anonymous аноним:

  Не намерих съвет ... след няколко минути измиване машината започва да свирка. Кажете ми какво трябва да бъде заменено?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини