Всичко за пералните машини

Как да ремонтирате пералня Bosch

перална машина boshДомашните уреди на Bosch спечелиха любовта на клиентите заради своето качество. Пералните машини, произведени в Германия, са възхитителни, вариращи от качеството на материалите, използвани за производството на машини, до ергономията. Въпреки това, сред тази техника попадат случаи на машини, които не успяват. Ето защо решихме да напишем статия за това как да ремонтираме пералните машини на Bosch сами и възможно ли е това.

отстраняване на проблеми

Съвременните модели автомобили от Bosch са оборудвани със специална програма, която ви позволява да идентифицирате неизправности в оборудването, без да се свързвате с капитана. Наръчникът с инструкции вероятно ще ви каже как правилно да поставите такава диагноза. Ако не, тогава предлагаме подробен алгоритъм за тестване на машини, в случай че барабанът е спрял да се върти:Контролен панел на пералнята за пералня

 1. Затворете вратата на люка на барабанната машина.
 2. Поставете копчето за избор на програма в положение “Off”.
 3. Чакаме 2-3 секунди.
 4. Сега включете копчето в режим на въртене.
 5. Изчакваме, докато бутона за старт на контролния панел на машината мига.
 6. Задръжте натиснат бутона за завъртане.
 7. Изчакваме, докато бутона Старт отново мига.
 8. Завъртаме копчето в режим "Изтичане".
  Важно! Завъртете копчето по посока на часовниковата стрелка.
 9. Пуснете бутона за завъртане.
 10. за Код за грешка на Bosch определете последната повреда.

За ваша информация! Ако диагностиката на пералнята изобщо не е започнала, тогава има неизправност в системната платка.

В допълнение, програмата предвижда премахване на последната грешка от паметта и стартиране на диагностика на дефектни елементи. За да започнете теста на двигателя, трябва да настроите регулатора на режим в положение 3. Когато дръжката е настроена в позиция 4, ще започне проверката на изпускателната помпа, а в позиция 5 - Тена. Позиции 6 и 7 са предвидени за диагностициране на клапани за вход на топла или студена вода, в позиция 8 тестването на клапата за подаване на вода ще започне по време на основното измиване, 9 - предварително.

Най-честите повреди

Майсторите на сервизните центрове на Bosch откриха, че от всички възможни повреди на перални машини, следните неизправности са най-често в машините на Bosch:

 1. Водата не се нагрява по време на измиване.
 2. Водата не се оттича.
 3. Барабанът не се върти.
 4. Шумът вътре в барабана.
 5. Не се събира вода.
 6. Двигателят не се стартира.

Съдейки по този списък, можем да заключим това в пералните машини на тази компания нагревателният елемент най-често изгаря. Ако Десет изгори, а електронната система остане непокътната, ремонтът ще се извърши бързо и безопасно. В противен случай ще трябва да смените скъпите електронни модули, давайки оборудването на капитана.

Причини за неизправности

Какви неизправности могат да възникнат в пералнята, всичко е ясно. И какво може да доведе до срив, трябва да разберете. Ще се справим с всичко в ред.

Ако след цикъл на измиване машината не източва водата, причините за това могат да бъдат:

 • повреда на изпускателната помпа (помпа);
 • запушен дренажен филтър или помпа;
 • неизправни контакти между помпата и захранването;
 • Сензорът за нивото на водата се е провалил.

В случай на спиране на барабана, най-важните причини са:

 • износване на задвижващия колан;
 • проблем с електрониката или контролното табло;
 • много рядко двигателят се поврежда в такива автомобили.

Шумът в барабана може да бъде причинен от:

 • дефектни лагери;
 • малък предмет, забит в барабана;
 • повреда на амортисьорите;
 • скъсана противотежест.

Когато водата не се натрупва в резервоара на пералната машина, се разграничават следните причини:

 • липса на водоснабдяване;
 • запушена помпа или Aqua Stop система;
 • възникна маркуч за източване на зала.

Двигателят на пералнята Bosch може да не се стартира поради повреда в електрониката или незатворена врата на барабана, След като разберете причината за повредата и нейната тежест, можете сами да продължите с ремонта.

Ако разбивката не е дефинирана, се обръщаме към главния.

Ремонт на помпа, източващ филтър и превключвател за налягане

Сега ще опишем подробно какви неизправности можете да поправите сами, как да поправите колата. Нека започнем с най-простото нещо - запушен дренажен филтър. Той се намира в долната част, под панела или капака. За да го изплакнете от натрупани отломки, трябва да отворите капака, внимателно да го завъртите обратно на часовниковата стрелка. Не забравяйте да поставите голям парцал, така че останалата вода да не се разлее по пода. Изплакнете филтъра под течаща вода и го сменете. дренажен филтърПочистването или подмяната на изпускателната помпа няма да направи без премахване на предния капак на тялото на машината. Този процес е прост, но отнема много време. Тази работа е описана подробно в статията на как да поправите помпа в пералня.

Със собствените си ръце можете да премахнете неизправността, свързана с факта, че водата не се натрупва. Първо проверете дали захранването с вода е изключено и дали клапанът за подаване на вода е отворен. След това маркучът за източване се проверява за гънки и едва тогава може да се провери филтърът Aqua Stop. Ако не работи, тогава трябва да го замените с подобен.

Ако сензорът за ниво на водата е счупен, тогава той трябва да бъде сменен. Има сензор под горния капак в десния ъгъл. За да премахнете капака, просто развийте двата винта на гърба. Самият сензор се изважда чрез натискане на резето. След това маркучът се отстранява и контактите се изключват. На мястото на дефектния датчик за ниво на водата е инсталиран нов.Сензор за ниво на вода Bosch

Сменяме TEN

Как да сменим нагревателния елемент в случай на счупване? Подобна неизправност може да бъде отстранена и със собствените си ръце. Отваряйки задния капак на пералнята, отдолу, под резервоара, можете да видите Ten. За да го замените, трябва:

 1. Извадете болта, който държи нагревателя върху резервоара.
 2. Изключете всички проводници.
 3. Изваждаме десетте.
 4. Взимаме обслужващи десет.
 5. Поставянето на всичко в обратен ред.Десет в пишеща пишеща машина

Подмяна на лагери и задвижващ колан

По-трудна е работата с подмяната на лагерите в пералня Bosch. В края на краищата, трябва почти напълно да разглобите пералнята, за да стигнете до тях. Освен това се изискват инструменти и сръчност. Подробно видео беше заснето за това. В него цялата работа се извършва от истински майстори.

Една от честите причини за спиране на двигателя може да е износването на задвижващия ремък. Можете да го замените сами, проявявайки търпение и сръчност. Изпълнете това, както следва:

 1. отворете задния капак;Заден капак на Bosch
 2. правим снимка на задвижващия колан и правилното му закрепване върху каналите на шайбата, за да улесним поставянето на нов колан;
 3. вземете колана с дясната ръка точно под шайбата и го издърпайте към себе си;Колан за перални машини Bosch
 4. с лявата си ръка бавно завъртете макарата обратно на часовниковата стрелка, с това движение коланът ще се сваля лесно от шайбата;
 5. изваждаме го от тялото на пишещата машина;Колан за перални машини Bosch
 6. сега вземаме нов колан и първо го поставяме на двигателя;
 7. издърпайте го с лявата ръка и се опитайте да поставите колана на шайбата с дясната ръка;Колан за перални машини Bosch
 8. Продължавайки да затягате колана, завъртете макарата обратно на часовниковата стрелка, докато се опитвате да поставите колана до края;
 9. затворете капака на корпуса.

Елиминирайте шума в барабана

амортисьори за перална машина BoshКакто вече отбелязахме, износените лагери, амортисьорите и разкъсаното противотежест могат да станат причините за шума и шума в барабана. С подмяната на лагерите разбрахме, ще разгледаме как да отстраним други неизправности.

Преди да смените амортисьорите, внимателно огледайте барабана на пишещата машина, светейки фенерче вътре, може би в него е забит чужд предмет, който може да се извади, без да се разглобява тялото и резервоара на пишещата машина. Може би именно този предмет дрънка по време на въртенето на барабана.

Що се отнася до амортисьорите, те, както и в много други перални машини, се променят според един алгоритъм. Има подробна статия по този въпрос, как да сменяте пружини, амортисьори и амортисьори.
Ако причината за шума е разхлабване на противовес на монтажа, тогава затегнете тези опори. Противотежестите са разположени под горния капак на корпуса и отдолу.

Ако не е възможно да фиксирате противотежестта, тогава трябва да го замените с подобен.Този провал е доста рядък.

Противовес на пералнята на Bosch

Какво да правя с електричеството, електрониката и двигателите?

Немските електрически двигатели за перални са пример за качество, което се чупи много рядко, но това се случва.

Има два начина за решаване на проблема. Първият включва демонтаж на двигателя и прехвърлянето му за преграда и ремонт на специалисти. Има шанс те да успеят да оправят тази скъпа единица. Ако ремонтът не е възможен, тогава ще трябва да направите подмяна, а това в някои случаи почти 1/3 от цената на пералнята.

Стигането до двигателя е лесно. Необходимо е само да демонтирате задната стена на машината и след това да погледнете под резервоара, има двигател с задвижващ механизъм. За да го премахнете, трябва да изключите захранващите проводници и сензора от него, както и да развиете трите крепежни елементи, които държат двигателя. Преди да премахнете двигателя, експертите препоръчват да проверите работата на сензорния кондензатор. За да направите това, въоръжете се с мултицет и свържете неговите сонди към контактите. Стойността на дисплея трябва да бъде от 20 до 50 ома.

Електронен модул на пералня BoschЩе бъде необходим и мултицет за проверка на електричеството на пералнята. Ако подозирате неизправност в окабеляването, проверете методично всички контакти, клеми, щепсели. При продължителна употреба на машината, жицата може например да се пречупи и да създаде проблем - проверете всичко, не бъдете мързеливи и ще бъдете възнаградени.

Ако подозирате неизправност на устройството за управление на пералнята, единственото, което можете да направите, е или да се обадите на специалист, който ще дойде и да реши проблема, или да демонтирате контролния блок и да го прехвърлите в сервизен център. Експертите категорично не препоръчват да се впускате в електрониката на немската технология: смяна на програми, презареждане, свързване към компютър и тестване. За да направите това, трябва да знаете много нюанси - поверете тази работа на професионалисти.

Защо немските автомобили Bosch се счупиха по-често?

И така, какво се случи, защо доказаните перални машини на Bosch на пазара започнаха да се разпадат по-често, защото това е една от най-надеждните компании? И всичко това, защото част от предприятията от Германия бяха прехвърлени в Турция и Русия, където започнаха да използват по-евтини части.

Така например металният резервоар е заменен с пластмасов, част от частите са закупени в Китай. По-евтини продукти и доведе до по-ниско качество.

Немският стандарт за качество остава само в тези перални машини, които са монтирани в Германия.

Ето защо, придобивайки такава машина, трябва да обърнете внимание на това къде отива. И ако има повреда, тогава специалистите ще могат да поправят машината на Bosch без никакви проблеми. Макар и частично, все още е Bosch.

Така че, поправянето на автоматична машина на Bosch със собствените си ръце може да бъде завладяващо, в някои случаи не можете да направите без помощта на специалист. Сериозните повреди в тази техника обаче са доста редки, в края на краищата пералните машини Bosch са с високо качество. И във всеки отделен случай на неизправност е необходимо да се подходи творчески към ремонта.

   

23 коментара на читателя

 1. Граватар Мурад Мурад:

  Ами ако почука на барабана?

  • Граватар Вячеслав Вячеслав:

   Сменете амортисьорите

 2. Граватарски дъбове Oaks:

  Когато работите с машината BOSCH странни звуци (стреля. Всичко работи, какво може да бъде?

 3. Граватар Егор Егор:

  Какво трябва да направя, ако пералнята не премине от един режим в друг и при измиване и източване на вода се появи странен шум?

 4. Граватар Юри жури:

  При преминаване от режим на измиване в режим на изплакване средният индикатор започва да мига. Това ли е проблем в електрониката?

 5. Граватар Юри Юри:

  Какво да направите, ако капакът на шахтата, където дрехите не се отворят и канализацията не работи?

 6. Граватар Настя Настя:

  Добър ден! Кажете ми какво да правя, когато миенето не влиза в режим на изплакване, изтрива се за неопределено време. Времето излиза не спира и не се изключва.

 7. Граватар Авмухортова Avmuhortova:

  Какво да направите, започва миенето и не отива да изплакнете? Изтрива се през цялото време и не се изключва. Включвам друг режим, например отделно изплаквам или въртим. Те работят ...

 8. Граватар Татяна Татяна:

  Какво трябва да направя, ако при всяко стартиране за измиване или изплакване машината преминава да се върти и е блокирана в това положение?

 9. Граватар Борис Борис:

  Какво трябва да направя, ако уплътнението (маншетът) на вратата се трие в барабана (преди да се нагрее по време на цикъла на въртене)?

 10. Граватар Владимир Владимир:

  Какво да направите, ако на таблото мига ключ. Не задавате температурата и скоростта на въртене?

 11. Граватар Оля Оля:

  Какво трябва да направя, ако крепежните елементи към барабана се откъснат от барабана на задната стена?

 12. Граватар Богдан Богдан:

  Какво да направите, ако на екрана пише CL и машината не се изтрие?

 13. Граватар Игор Игор:

  Смених лагерите, когато извадих барабан, отнякъде излетя метална плоска тънка скоба с дължина 15 сантиметра, не можах да разбера откъде. Кажи ми, моля!

 14. Граватар Сергей Сергей:

  Как да премахнете пружините на барабана?

 15. Граватар Майкъл Майкъл:

  Помогнете, който се сблъска с такъв проблем - Bosch WLX 24463 OE машината не мига след измиване, няма работа на зумера и вратата не се отваря. Таблото е постоянно 1 минута.

 16. Граватар Гост гост:

  В апартамента имаше пренапрежение на електричеството и пералнята пушеше. Моля, кажете ми, може би предпазителят е изгорял? Или не е?

 17. Граватар Анна Анна:

  Добър вечер, ако барабанът не се върти, той изтегля вода и се оттича, но не изтрива. Какво да правя Благодаря предварително.

 18. Граватар Ксения Ксения:

  Вратата не се отваря след цикъл на измиване. Кажете ми, може би не е сложно? Изтрива нормално нов цикъл. Но не се отваря отново.

 19. Граватар Сергей Сергей:

  Той започва да работи върху всяка функция, но след това рязко се изключва. Какво може да бъде?

 20. Граватар Але ейл:

  Какво да правя, ако Ленор остане след измиване в отделението си?

 21. Граватар Елена Елена:

  Какво трябва да направя, ако ключалката на люка на вратата в Bosch е заседнала и няма начин да премахнете измитото пране?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини