Всичко за пералните машини

Направи си сам ремонт на перална машина Daewoo

Направи си сам ремонт на перална машина DaewooКорейското оборудване за миене и сушене спечели доверието на потребителите благодарение на високото качество на сглобяване и надеждността на оборудването, съчетано с атрактивна цена. Въпреки това, колкото и трайни да са машините, с течение на времето техните отделни елементи могат да се провалят. Ще разберем как да поправим пералнята на Daewoo и бързо да отстраним идентифицираната неизправност.

Система за самодиагностика

Повечето съвременни перални машини Daewoo могат самостоятелно да диагностицират повреди, които се случват в системата. Благодарение на електронното управление оборудването открива проблема и уведомява потребителя за него, показвайки специфичен код за грешка на дисплея. Полуавтоматични машини, които нямат екран, уведомяват домакинята за неизправност, като мигат индикация на контролния панел. Помислете за най-често срещаните повреди, които възникват при Daewoo единиците, и тяхното обозначаване на код:

 • OE - грешка съобщава за проблеми в системата за източване. Възможна причина за неизправност може да бъде неизправност на водната помпа, повреда на захранващите проводници, водещи до помпата. Не изключвайте възможността от запушване на отпадъчния филтър и други части на дренажната система. Друга възможност е маркучът за източване да не е свързан правилно или да е прекалено свит.
 • IE - кодът отчита много бавно или изобщо не е извършен прием на вода в резервоара. В повечето случаи това означение не показва проблеми в машинната система. Може да сте забравили да отворите входящия клапан, в резултат на което шайбата не може да изтече вода. Също така причината може да е недостатъчното водно налягане във водоснабдяването. Ако това не е така, проверете входящия маркуч за извивки и запушвания, изплакнете филтъра, разположен на входящата тръба. Много по-рядко кодът сигнализира за повреда на превключвателя за налягане, който регулира нивото на приема на вода.

Не изключвайте неизправност на електромагнитния клапан.

 • UE - на дисплея може да се появи грешка по време на процеса на измиване и да говори за дисбаланса, записан в барабана. Друга причина за показване на кода е неправилната инсталация на машината, например, ако шайбата е поставена върху неравна повърхност, не е на ниво. Много рядко обозначение показва дефект в противотежестите.Грешка в UE на Daewoo
 • ЛЕ - казва, че люкът не се е затворил плътно. Възможно е да има повреда на устройството за заключване на вратата. Също така, люкът може да присвива поради износване на пантите.
 • E8 - кодът е типичен за машини, оборудвани със сензор за зареждане. Грешката показва неизправност на измервателния елемент и необходимостта от инсталиране на нов сензор за товар.
 • E9 - това обозначение на дисплея на Daewoo ще разкаже за повреда на превключвателя за налягане или за повреда на превключвателя за ниво. Необходимо е да проверите маркуча, водещ до сензора за всмукване на вода, за да се уверите, че връзката на тръбата с елемента е плътна. Може да се наложи да смените превключвателя за налягане.
 • Н6 - грешка предупреждава за отворена верига в нагревателя. В повечето случаи нагревателят се разпада, в тази ситуация елементът ще трябва да бъде заменен.

Ако имате представа за кодовете на честите повреди, можете значително да спестите време при диагностициране на пералнята. Означаването на грешка значително стеснява обхвата на местата за отстраняване на проблеми, възникнали в системата.

Типични повреди и техните причини

След като оцените изброените кодове за грешки, можете да разберете кои компоненти и части от пералните машини на Daewoo са най-уязвими. Както при коли от всяка друга марка, най-често страда нагревателят, сензорът за ниво на течността, източващият филтър е запушен. В допълнение, собствениците на SMA Daewoo са изправени пред следните проблеми:При Daewoo шайбите най-често страдат

 • неизправност на основния контролен модул. Много фактори могат да сигнализират за това, например, преждевременно спиране на процеса на измиване или, напротив, твърде дълго изпълнение на програмата;

Ако машината не навие нещата, тя може също да предупреди за неизправност в електрониката.

 • запушена филтърна мрежа в маркуча за всмукване на вода;
 • неизправност на температурния сензор, което се доказва от недостатъчно нагряване на водата или спиране на функционирането на машината при миене;
 • разкъсване на задвижващия колан;
 • изтичане под вратата на люка поради износена уплътнителна яка и т.н.

Изброените разбивки са типични за вертикални пръти и предни страни на марката Daewoo. Посочените елементи са уязвими във всички модели перални машини. Към "възпаленото" място на пералнята може да се отнесе и барабан, подлежащ на ръжда и износване.

За да удължите периода на използване на автоматична машина Daewoo без поддръжка, трябва да предупредите:

 • бързо естествено износване на компонентите;
 • постъпване на твърде твърда и замърсена вода в системата;
 • скокове на мощността;
 • лошо качество почистващ препарат в дозатора.

Напълно възможно е да поправите някои видове неизправности със собствените си ръце. Преди да започнете, трябва внимателно да разберете проблема и наистина да прецените силата си. Ще анализираме как да премахнем най-честите повреди.

Поправете сензор за ниво на водата

Сигнал за неизправност в превключвателя за налягане може да бъде бавно постъпване на вода в системата или течност, която не влиза в шайбата. Необходимо е да получите достъп до частта и да я прегледате за повреда. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

 • свалете горния капак на корпуса на модула;
 • намерете превключвателя за налягане на стената на машината, близо до стойката на капака;
 • изключете разклонителната тръба от сензора. За това може да са необходими клещи;
 • сменете маркуча, надуйте тънка тръба в него. Когато превключвателят за налягане е в добро състояние, щракването трябва да се чува ясно;
 • Прегледайте епруветките за дефекти.Ремонт на пресостат на Daewoo

При установяване на повреда на тръбите е необходимо да се подменят дюзите, което разкрива запушване - чисто. При залепването на тръбите ще трябва напълно да смените превключвателя за налягане.

Елиминирайте проблемите с водата

Този вид неизправност може да се справи и самостоятелно, без да се прибягва до помощта на съветник. В повечето случаи е достатъчно директно да промиете филтъра за вода и входящия маркуч. Работата се извършва в следната последователност:

 • получите достъп до задната стена на машината;
 • изключете маркуча за всмукване на вода;
 • в края на тръбата ще намерите филтърна мрежа, която трябва да бъде отстранена и почистена добре;
 • допълнително огледайте входящия маркуч, изплакнете го с вода.

След като съберете машината обратно, трябва да започнете пробно измиване. Ако причината за грешката все още не е решена, ще трябва да инспектирате входящия клапан на оборудването и, ако е необходимо, да го смените. Ако не можете сами да се справите с проблема, по-добре е да се свържете с професионалисти.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини