Всичко за пералните машини

Направи си сам ремонт на програматора на пералната машина

програмист на пералняПрограмистът е една от най-важните контролни части в пералнята, която е отговорна за избора на желания режим на пране, включително предене, накисване и за по-нови модели машини, както и за сушене. Програмистът се нарича още командно устройство или таймер, използва се в повечето автоматични перални машини и изглежда като стърчаща кръгла дръжка на контролния панел.

Без програмист, само машини с микропроцесор и наличието на размити логически функции, контролът в такива единици се осъществява чрез докосването или клавиатурата. И ако програмистът не успее, измиването в такава машина е невъзможно. Но как да разберем и проверим дали неизправността на машината е в тази част, дали е възможно да я поправите със собствените си ръце, предлагаме да я подредите заедно.

Устройство за програмиране

Програмистът е важна единица на контролния блок в пералнята, която се състои от голям брой части.

Тези части могат да се разпаднат във времето, което означава, че може да се наложи да бъдат поправени. Но за да извършите такива ремонти, трябва да се справите с устройството на програмиста. Електромеханичното командно устройство на автоматична машина включва следните основни елементи:

 • синхромотор;
 • редуктор;
 • контакти;
 • апарати и устройства;
 • гърбици (издатини и вдлъбнатини), задвижващи синхромотор.електромеханичен програмист

Програмистите са от два вида:

 • хибрид;
 • д.

Хибридно командно устройство се счита за най-надеждното, но в същото време неговата функционалност е ограничена. Електронните компоненти на контролния блок на машината са по-съвършени, имат голям брой функции и фина настройка. Но те са обект на по-чести повреди, могат да реагират на пренапрежения, да се заблудят, да се изключат произволно.

Признаци за повреда и нейните причини

Разбивка на програмист може да се определи по няколко признака:

 • машината е спряла да се включва и в същото време всичко е наред с електрическата мрежа, причината за неизправността може да бъде причинена от един от елементите на контролния блок и контролния блок, включително;

  Не забравяйте да разглобите машината, не забравяйте да проверите мрежовия кабел и контакта за повреди.

 • по време на измиване програмата се срива, времето не съответства на избрания режим;
 • при някои модели перални машини външен знак може да бъде мигане на всички индикатори на контролния панел.

програмист на пералняВъпреки факта, че командното устройство е доста надеждна част от пералнята, но дори и след 10 години може да се счупи. Основната причина, която съветникът отбелязва, е небрежното боравене на потребителите с устройството. Така например, ако едно дете дойде до пишещата машина по време на миенето и започне да завърта копчето, тогава това може да е достатъчно, за да може программистът да се провали.

Друга причина за сривовете са пренапреженията на тока. В допълнение, влагата вътре в програмиста може също да причини неизправност. Е, ние не изключваме брака при производството на части.

Разглобяваме програмиста

Ремонтът на програмиста започва с правилното му разглобяване. Проблемът е, че има много разновидности на програмистите и няма какво да се говори за модели, всеки модел има свои функции за разглобяване. Ще разкажем за характеристиките на разглобяването на програмиста, използвайки примера на устройство от автоматична пералня Ariston. Процедурата е следната:

 • Вземаме програмиста, изваден от машината и внимателно го изследваме. Откриваме отстрани ключалките, придържащи пластмасовия капак, приковаваме ги с отвертка и отстраняваме капака.програмист на пералня

Важно! Когато сваляте капака, бъдете изключително внимателни, под него има няколко малки пружини, които са склонни да се разпадат, когато разглобявате програмиста, не ги губете.

 • След като премахнем капака, под него ще видим обърната дъска.Внимателно го извадете и го оставете настрана.командно устройство
 • Изваждаме централната предавка и изследваме малките предавки. Често в тях се задръства боклук, което пречи на нормалната работа на механизма.
 • Сега внимателно огледайте дъската. Често върху него можете да видите изгорени елементи или песни. Те ще трябва да бъдат отново запоени. командно устройство
 • Ако няма изгоряли песни, тогава вземаме мултицет и измерваме съпротивлението на контактите на контролното табло, има нещо там.
 • Продължаваме да разглобяваме програмиста. Сега нашата задача е да премахнем всички предавки една след друга, а след това и сърцевината на мотора на програмиста. разглобен програмист
 • На следващо място, трябва визуално да проверите целостта на всички елементи, да избършете контактите с алкохол и да сглобите устройството в обратен ред. Ремонтът на това управление е завършен.разглобен програмист

Обърнете внимание! Когато разглобявате двигателя на програмиста, не забравяйте да проверите намотката, защото тя също може да изгори, което ще наруши работата на устройството за управление. Ако се намери изгоряла жица, тя ще трябва да бъде премахната, а на нейно място трябва да се навие нова.

Експертите категорично не съветват да се направи самостоятелен ремонт на програмисти на немски перални машини като Miele или Siemens. Устройствата им имат сложна структура, представена от няколко сгъстени двойки плочи. Когато започнете да разглобявате такива програмисти, плочите се разпръскват в различни посоки и е изключително трудно да ги сглобите по-късно, тъй като крехките пластмасови канали увреждат плочите, когато се разширяват. От своя страна съветваме майсторите да поверят ремонта на програмисти от немски перални машини.

Трябва да се отбележи, че немските програмисти не са най-трудните. В перални машини Gorenie, инсталирани програмисти с споена контролна платка. За да извършите техния ремонт, трябва майсторски да притежавате поялник, не обикновен, но специален с тънко жило. Дори по-голямата част от майсторите не предприемат ремонта на такива програмисти, следователно, от наша страна, ви съветваме да не губите енергията си, а просто да замените счупения програмист от пералнята Gorenie с нов.

В заключение отбелязваме, че далеч не винаги е благодарно нещо да поправите командната машина на машина с машина „Направи си сам“. Има устройства с най-простия дизайн, в които не е грях да копаем по-дълбоко, може и няма да успее, но няма да е по-лошо. Но друго командно устройство е толкова сложно, че поправянето му просто не е препоръчително, или можете да го направите само на добър майстор.

   

15 коментара на читателите

 1. Граватар Владимир Владимир:

  Разбрах какво ме интересува. Благодаря.

 2. Граватар Ирина Irene:

  Моята програма не се изключва, тя работи и работи. Какво да правя

 3. Граватар Артем Артьом:

  Благодаря за предупрежденията

 4. Граватар Андрей Андрю:

  Добре дошли! Пералнята не загрява вода. TEN и сензорът се обслужва. Какво би могло да бъде повече?

  • Граватар Александър Александър:

   Пресостат, управляващ модул (реле TENA).

 5. Граватар Александър Александър:

  Добре дошли! Машината на Kandy, в кратък режим на пране, всичко върши както трябва, но в други режими може да не включи нагревателя или да се появи някаква друга неизправност. Извлича вода, оттича както трябва, въртенето отново работи. Греша на програмиста.

  • Граватар Марина яхт клуб:

   Машината indesit не преминава от изплакване към въртене през цялото време, докато не я изключите.

 6. Граватар Светлана Светлана:

  Дръжката на програмиста се превърта свободно, изглежда, че е скочила. Какво да правя

 7. Граватар Виталий Виталий:

  Имам пералня Ariston AVD 109, бутонът за програмиста излетя навън. Кажи ми как да го върна?

 8. Gravatar Mark марка:

  Може ли някой да ни изпрати снимки на връзката за окабеляване на пералнята Bosch wfb 2005?

 9. Граватар Слава слава:

  Може ли някой да ми изпрати снимки на свързващите проводници на контролния блок за пералня Bosch WFB1070 BY / 07FD 7510? Благодаря ви

 10. Граватар Валери Валери:

  Здравейте, пералнята Indesit 4085, след измиване не преминава в режим на изплакване, започва да изтегля вода за неопределено време, докато ръчно не я превключите. Какво да правим, кой знае?

 11. Граватар Сергей Сергей:

  А програмиста на машина Ardo a1000x можете да го направите сами? Детето го обърна назад. Сега, когато включите индикатора е включен и нищо друго не работи. Дори вратите не са заключени.

 12. Граватар Олга Олга:

  Имам машина Аристон. Включва се, взема вода. След два оборота индикаторите се включват, изтичат, супер измиват и събарят вода. Греша на програмиста.

 13. Граватар Наталия Наталия:

  Здравейте, моята машина Indesit измива, изплаква и източва вода. Второто изплакване ще включва и изключва водата. И така три пъти. Тогава излиза грешка H 20. Проверих всичко, влиза вода. Мога да превключа режима само когато извадих щепсела от мрежата. Сега слагам въртене, не върти барабана. В резултат на това работи само канализацията и това е всичко. Какъв е въпросът с нея?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини