Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялни машини

Поправете изгарянето на PMMИма много почитатели на техниката Gorenie, които твърдят, че тя е толкова надеждна, че почти не се счупва. Нашите майстори не споделят оптимизма си, следователно те помогнаха за подготовката на тази публикация, в която от техните думи описахме подробно ремонта на съдомиялни машини Gorenje, въз основа на най-типичните неизправности на тези „домашни помощници“. Надяваме се тази информация да е полезна за активни потребители и начинаещи.

Какво се разпада най-често?

Ясно е, че във всяка съдомиялна машина всичко може да се счупи, абсолютно надеждно оборудване не съществува. Въпреки това, всяка марка на оборудване за миене на съдове има своите слабости, които водят до така наречените типични проблеми, нека ги анализираме.

  1. "Болестта" на съдомиялните машини е блокиране. Би било по-правилно да се каже, че това е „болест“ не на съдомиялни, а на техните собственици, които пренебрегват основните правила за грижа за „домашния помощник“.

Препоръчва се почистване на филтрите поне веднъж на 3 месеца, за предпочитане по-често.

  1. Друга слабост на автомобилите на Gorenje е термистор, който изгаря от напрежения и повреди в системата. Нагревателният елемент е малко по-малко вероятно да се повреди.
  2. Често се задейства от сензор, който предпазва машината от течове. Този сензор е разположен в тавата и може да работи, така да се каже, на празен ход, при липса на теч.
  3. Помпата в автомобилите на Gorenje също предизвиква оплаквания от някои майстори. 9% от всички повреди са свързани с дренажна помпа, доста висок процент.

При последните модели на съдомиялни машини Gorenie има проблеми с фърмуера на контролния модул. Най-често проблемът се решава чрез нулиране на фърмуера, но понякога се изисква пълна подмяна. Такава работа се извършва изключително от добър майстор. Ако "влезете" във фърмуера без опит и подходящи знания, можете сериозно да се прецакате и да размотаете за скъпи ремонти.

Машинно почистване

Филтър за съдомиялна машинаПочистването на машината от замърсяване е отговорност на потребителя. Ако той пренебрегне това, това ще завърши с блокиране, което ще спре миялната машина. В случай, че машината бавно изтича водата или изобщо не я източва, тогава трябва спешно да почистите боклучния филтър. Този филтър е разположен в долната част на пералната камера. Изплакнете го обилно, но внимателно, като използвате гел за миене на съдове.

Също така трябва да проверите маркуча за източване, често има и натрупани блокажи. Също така трябва да проверите фитинга на сифона. Там мръсотията се натрупва в гъста бучка и с течение на времето водата спира да преминава през тази буца. Всичко това се изчиства елементарно. Достатъчно е да изключите маркуча за източване от фитинга и да изкопаете дупка с отвертка, като премахнете замърсяванията.

Друг филтър, който трябва да се проверява редовно, е филтърът на всмукателния клапан. Можете да го получите, като развиете входящия маркуч на съдомиялната машина Gorenie. Филтърът е малка пластмасова мрежа, която отлаганията на варовик се запушват доста бързо. В случай, че във вашето водоснабдяване има твърда вода, мрежата трябва да се проверява поне 1 път на 3 месеца. След като извадите мрежата, внимателно я почистете и я върнете на мястото си.

Проверете сензора за температура и нагревателя

Ако установите, че съдомиялната машина Gorenie отказва да загрява водата, най-вероятно сензорът за температура или нагревателят са се повредили. Нагревателните елементи се провалят по-рядко, но все пак понякога те трябва да се променят. И за да промените нагревателния елемент на съдомиялната машина Gorenie, това е цяла история. Факт е, че нагревателят за съдомиялна машина Gorenie е разположен в червата на циркулационния блок. За да стигнете до него, трябва напълно да извадите палета, да изключите захранването от нагревателя и да издърпате частта от канала.

Първо трябва да проверите нагревателя с мултицет за теч и след това да измерите съпротивлението. Съпротивлението на детайла е приблизително 30 ома.

Нагревателят може да е полезен, тогава трябва да насочите вниманието си към термичния сензор. Ние измерваме нейното съпротивление и ако се окаже, че индикаторите са склонни към нула, трябва да промените температурния сензор.

Задейства се сензор за теч

Сензорът за теч работи по много прост принцип. Вътре в корпуса на съдомиялната машина в тигана има сензор, свързан с поплавъка. Ако водата се втурне в тигана, поплавъкът незабавно ще плава, влачейки се по лента, която ще затвори контакта. Този контакт незабавно ще изпрати сигнал към контролния модул, който незабавно ще блокира подаването на вода и ще спре миялната машина.

За да проверите този сензор, отстранете една от страничните стени на тялото на машината Gorenie. Поставете ръка в дупката и почувствайте дали в тигана има вода. Ако има много вода, трябва да наклоните машината отстрани и да източите всичко. След това вижте откъде капе водата и се опитайте да определите мястото на теча. След подмяна на херметична тръба или уплътнение можете да стартирате машината отново.

Да предположим, че в тигана нямаше вода. Така сензорът просто се заби. Трябва да преместите поплавъка, като го преместите надолу. Тогава контактите се отварят и машината започва да функционира както обикновено.

Помпата не изпомпва вода

Когато изпомпвате отпадни води в канализацията, помпата на съдомиялната машина бръмчи доста. Не е възможно да не го чуем, така че ако изведнъж бръмченето изчезне, и съдомиялната не изтича водата, тогава трябва да проверите помпата. За да премахнете и проверите помпата, не е необходимо да разглобявате цялата съдомиялна машина.

Помпа за източване на съдомиялна машина

  1. Достатъчно е да премахнете страничната стена на съдомиялната машина Goryene.
  2. Изключете помпата от циркулационния блок.
  3. Извадете проводниците от него.
  4. Проверете изпускателната помпа с мултицет.
  5. Заменете, ако се установи, че някой е дефектен.

В заключение отбелязваме, че не е толкова трудно да се отстранят много проблеми с съдомиялната машина Gorenie. Можете да стигнете до необходимите части почти веднага, но има дефекти, на които трябва да се доверите само професионалисти, в противен случай можете само да влошите проблема и да направите ремонтите много по-скъпи. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини