Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялни AEG

ремонт на съдомиялна AEGСъдомиялните машини AEG, сглобени в Полша, бяха сравнително наскоро критикувани от специалисти. Беше лансирана дори малка рекламна (или по-скоро антирекламна) компания срещу тези машини. Всъщност това не е нищо повече от проява на конкуренция. Тези машини бяха и остават много висококачествени, както красноречиво свидетелства статистиката на сервизните центрове. Ремонтът на съдомиялни машини AEG не се изисква често и списъкът с типичните повреди, които се случват при тази техника, е много кратък. Нека го обсъдим.

Какво да направите, ако възникне грешка?

Не е рядкост потребителите на съдомиялни машини на AEG да се втурват да се обаждат в сервизния център, веднага щом на дисплея се появи системна грешка. Не изпадайте в паника преди време, може би изобщо не е повреда, просто възникна краткосрочна неизправност в електрониката на машината, която може да бъде отстранена чрез рестартиране. Какво трябва да се направи?

 1. Натиснете бутона, който отговаря за захранването, и изрежете машината.
 2. Изключете захранващия кабел.
 3. Изчакайте около 15-20 минути.
 4. Включете машината и опитайте да стартирате програмата за пране.

За вярност можете да повторите рестартирането 2-3 пъти.

Има вероятност кодът за грешка да изчезне и да не се върне. Ако грешката отново е на екрана, трябва да я декриптирате и да опитате да потърсите причината за нейното възникване.

Типични дефекти

Както вече отбелязахме, типичните неизправности за AEG машините са малко, но те могат да създадат много проблеми, така че потребителят трябва предварително да знае с какво се сблъсква. Ние изброяваме тези типични дефекти.

 1. Всякакви проблеми с изпускателната помпа, включително нейното запушване и пълна повреда.
 2. Неправилна работа на всмукателния клапан. Бобината му може да изгори или да се запуши. Той може също да прекъсне захранването му.
 3. Замърсяване и блокажи от съвсем различно естество, които в 90% от случаите възникват по вина на потребителя.

Като цяло решихме списъка с дефекти, сега трябва да ги разглобим. Необходимо е да решите как да стигнете до една или друга част, как да я проверите и да я поправите, ако изобщо е възможно, защото в някои случаи само подмяната помага.

Неправилна работа на изпускателната помпа

Помпа за автомобили AEGПоведението на помпата за съдомиялни машини AEG може да варира. Може да бръмчи, но да не изтича вода. Тя може изобщо да не показва признаци на работа. Може също да изтече вода, но го правете твърде бавно. Всеки проблем е обозначен с неговия код за грешка, но по някакъв начин трябва да стигнете до помпата, да я свалите и да я изучите. Как да го направя?

 1. Прекъсваме и изключваме оборудването от всички комуникации.
 2. Преместваме машината в средата на кухнята.
 3. Развийте крепежните елементи, които държат дясната и лявата стена на корпуса.
 4. Премахваме стените.
 5. След като получи пълен достъп до съдържанието на тигана, извадете помпата, като първо откачете проводниците.

Пространството между пералнята и тавата е достатъчно за работа с почти всички части отдолу.

 1. Проверяваме частта с омметър, ако тя работи, проверяваме и окабеляването.
 2. Ако помпата изгори, дефектът може да бъде поправен само чрез подмяна на частта.

Ако омметърът не показва проблеми с електричеството на помпата, трябва внимателно да я инспектирате. Физическите повреди или замърсяване също могат да повлияят неблагоприятно върху работата на частите. Косата и нишките често се навиват около работното колело, забавяйки въртенето му. Всичко това трябва да бъде почистено, тогава ще дадете на детайлите нов живот.

Дисфункция на всмукателния клапан

входен клапан AEGВходният клапан е отговорен за подаването на вода в съдомиялната машина. По команда на управляващия модул клапанът се отваря и затваря, доставяйки толкова вода, колкото е необходимо на машината, с точност десета от литър. Ако водата не потече в машината AEG, проверете бобината на всмукателния клапан.Ако бобината функционира, трябва да видите колко добре клапанът се отваря и затваря, позволява ли му да преминава вода. Ако се намери най-малкият проблем, вентилът трябва да бъде сменен без съжаление.

Ако клапанът не работи, но по време на теста не беше възможно да се идентифицират проблеми, трябва да инспектирате окабеляването, което доставя тази част и гарантира връзката й с контролния модул. Счупените проводници трябва да бъдат заменени. Също така трябва да проверите самия контролен съвет и неговия софтуер. Може би неизправността на клапана е електронна по своя характер.

Замърсяване и запушвания

Запушванията могат бързо да станат бич на съдомиялна машина AEG, ако потребителят не се грижи за своя „домашен помощник“ и не спазва правилата за неговата работа. Без да почиства съдовете преди да ги постави в кошници, потребителят бързо ще допринесе за замърсяването на филтъра за боклук. От това водата ще престане да циркулира и машината ще спре точно с водата. Тези проблеми могат лесно да се отстранят, като почистите боклучния филтър. Как да направите това е описано в статията. Подмяна и почистване на филтъра на съдомиялната машина, сега няма да се съсредоточим върху това.

Но не само запушен филтър може да създаде сериозен проблем. Ако не гарантирате, че солта е винаги в AEG машината, йонообменникът бързо ще се провали. Веднага след като това се случи, след половин година колата ще започне да се разраства с варовик отвътре. Варовият камък ще доведе до запушвания във вътрешността на съдомиялната машина, а оборудването ще отиде на депо.

„Влезте в лулата“ вашите 900 долара. Така че машината трябва да се наблюдава и с двете очи и на всеки 3 месеца, за да се организира техниката на общо почистване.

Друг проблем може да бъде запушването на поточния филтър, който се намира на входящия клапан. Във водоснабдяването водата не е съвсем чиста. Съдържа пясъчни зърна, различни малки отломки, които се натрупват върху филтъра за потоци и с времето се появява блокиране. За да избегнете това, веднъж 4-6 месеца трябва да развиете входящия маркуч, да извадите мрежата и да я почистите. Тогава ще избегнете проблеми със запушването.

И така, ние описахме най-често срещаните дефекти на съдомиялни машини AEG. Говорихме за това защо възникват тези дефекти и как да ги премахнете със собствените си ръце. Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ги задавате в коментарите или на нашия форум. Надяваме се, че сме ви предоставили полезна информация. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини