Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялни машини Miele

Ремонт на миялни машиниСъдомиялните машини на Мила все още не са много разпространени в Русия, поне не толкова, колкото Bosch, Indesit или Hansa. Най-вероятно въпросът е очевидно завишен, въпреки че нека оставим този въпрос на търговците, нека да разберат. Ние се интересуваме повече от ремонта на съдомиялни машини Miele. Самите съдомиялни машини Miele са произведени в Германия, така че няма съмнение в качеството. Но все пак след известно време колите се разпадат и тези повреди за различните потребители често са едни и същи. Да поговорим за тях.

Най-честите симптоми на сривове

Както във всяка друга съдомиялна машина, Мила може да счупи всичко, защото това е техника. Въпреки това, агрегатите на тази съдомиялна машина се разграждат сравнително рядко, защото производителят дава отделна гаранция за надеждност на двигателя, помпата, клапаните, сензорите и тези елементи са наистина надеждни, което се потвърждава както от майсторите, така и от потребителите.

Възниква разумен въпрос, защо съдомиялната машина изобщо се разгражда? Има много причини, тук са неправилна работа и лошо качество на водата и проблеми с електрическата мрежа и износване. Какъв вид повреди се случва в този случай и какви симптоми причиняват такива неизправности?

 • Водата тече от съдомиялната машина на Mile.
 • Водата, която влиза в съдомиялната машина, не се нагрява до желаната температура или изобщо не се нагрява.
 • Съдомиялната машина Miele отказва да се включи.
 • Машината прекъсва и издава код за грешка.

Съдомиялната машина тече

Съвременните миялни машини Mile са оборудвани със специална система за защита от течове, наречена Водоустойчива. Тази система предпазва маркуча на съдомиялната машина Miele и самата съдомиялна машина от разкъсвания, фистули, водни удари. Ако маркучът се счупи, външната му обвивка ще задържи налягането на водата, ще работи клапан, който надеждно ще блокира водата.

Ако някъде в съдомиялната машина се появи теч, водата неизбежно ще потече в специален съд. В този тиган има поплавък със сензор, веднага щом водата влезе там, поплавъкът се издига, сензорът се задейства, изпращайки сигнал към електроклапана, който изключва водата. Като цяло нищо особено, Водоустойчивата система в този смисъл е много подобна на добре познатата система Aquastop.

За ваша информация! Водоустойчивите, Aquastop и Aquacontrol системи са сходни по дизайн и имат същата функция - спиране на течовете.

Възниква въпросът, ако има система за защита от теч на машината, тогава защо все още тече?

 1. Входящият маркуч може да бъде повреден или неправилно поставен в мястото, където е свързан защита от течовечайник или съдомиялна машина. Доста често при инсталиране на съдомиялна машина съветникът дърпа крепежа на маркуча, изстисквайки уплътнението - в резултат на това съдомиялната машина започва да изтича в ставите. Водоустойчивата система в този случай няма да помогне.
 2. Тиганът може да се повреди. Таблата с водоустойчивия сензор при повечето модели съдомиялни машини на Mile е пластмасова и всъщност доста гъвкава. Тук производителите явно са спестили на материала, при условие че машината може да струва както 150, така и 200 хиляди рубли. Често се случва палетът да бъде ударен по време на транспортиране, той да се спука, но потребителят няма да му обърне внимание, защото машината работи добре. Впоследствие, след известно време, се появява теч, водата навлиза в повредената шахта, но не може да се задържи там, поплавъкът не работи и водата тече към пода.
 3. Вратата не се затваря правилно. Случайното повреждане на уплътняващата гума около вратата или износването й може да причини теч. Водата по време на миенето на съдове ще изтече от пукнатините и отчасти ще падне в тигана, а отчасти на пода.

Горните повреди са фиксирани, както следва. Ако маркучът или капачката за капене са повредени, подмяната на тези елементи ще помогне. Можете да опитате да споявате палета със собствените си ръце, но, както знаете, няма да има гаранции, че ще издържи на изтичане, В случая на вратата ще е необходимо да смените уплътняващата дъвка. Това се прави бързо и просто, основното е да намерите и закупите оригинален уплътнител от Miele. Ако искате да знаете защо иначе течаща съдомиялна машина, прочетете едноименната статия на нашия уебсайт.

Машината мие чинии със студена вода

Ако съдомиялната машина спре да отоплява вода, опитен майстор незабавно оценява списъка с възможните неизправности:

 • изгоря десет;
 • триакът на контролния съвет, отговорен за десетте изгорени;
 • изгори контакти на самата десетка.

Това по принцип не е пълен, но коректен списък на причините за проблема, когато става въпрос за всяка друга миялна машина, но не и Мила. Това, което изброихме по-горе, се случва с миялни машини Miele веднъж на 5000 повреди, с други думи, доста рядко. Но тогава какво кара съдомиялната машина да спира водата за отопление? Има само една причина - термисторът не е в ред.

Термисторът (по друг начин, температурен сензор) е слаба точка на миялните машини на Mile, по някаква причина тези сензори „летят“ върху тях най-често. Опитните майстори вече знаят тази функция на съдомиялните машини Miele и ако се натъкнат на факта, че машината не загрява вода, незабавно проверете този сензор. Как да намерите, проверите и замените този сензор е описано подробно в статията. Не загрявайте водата в съдомиялната машина.

Обърнете внимание! Можете лесно да смените термистора със собствените си ръце и това струва доста евтино.

Машината отказва да се включи

просо за съдомиялна машинаВъзможно е да се наложи ремонт на съдомиялна машина на Miele, когато те откажат да се включат. Това е ситуация, при която захранването към съдомиялната машина изобщо не идва и не светва индикатор, въпреки факта, че захранващият кабел е свързан към работещ контакт и се натиска бутонът за включване / изключване. Какви неизправности пораждат този симптом. По принцип има една причина: контактите на бутона за включване / изключване са изгорени (това се случва доста рядко).

Ако възникнаха проблеми с бутона за включване / изключване, тогава трябва да го проверите, уверете се, че е в него, и след това да извършите подмяна, Правим следното.

 1. Отваряме вратата на съдомиялната машина, така че да получим достъп до нейната вътрешност.
 2. Развиваме винтовете от краищата на вратата и нейната вътрешна част.
 3. Разглобяваме вратата, развиваме и разкачваме конекторите на контролната платка.
 4. Взимаме волтметър и измерваме съпротивлението на контактите на бутона за включване / изключване.

Като начало можете да опитате да почистите контактите, като използвате специален състав за почистване на текстолитови дъски и след това отново да измерите съпротивлението. Ако бутонът е явно дефектен, трябва да го замените с подобен.

Важно! Когато запоявате частите на платката на контролния модул, бъдете изключително внимателни, за да не повредите коловозите, в противен случай платката ще трябва да бъде сменена, което е много скъпо.

Съдомиялната машина дава код за грешка и спира

ремонт на съдомиялна машина MileСъдомиялните машини на марката Millet, както и много други, имат система за самодиагностика. В някои случаи самата машина може да открие и идентифицира неизправност чрез издаване на подходящ код за грешка. Използването на този код ще бъде много по-лесно за потребителя или майстора да намерят проблема. Най-често машината произвежда следните грешки:

 • F01, F02 - дефектен термистор;
 • F11, F12 - има проблеми с потока на водата;
 • F13, F14 - повреден превключвател за налягане.

Ако контролният модул генерира някоя от тези грешки, той спира съдомиялната машина до коригиране на разбивката, която е причинила тази грешка. Основното е правилно да идентифицирате грешката и да определите как тя е най-добре елиминирана и в този случай може да се наложи помощта на квалифициран майстор.

В заключение отбелязваме, че немските съдомиялни машини Miele са много, много надеждни, но дори и при тях могат да възникнат проблеми под формата на повреди от различно естество.В тази статия разгледахме симптомите на тези повреди, неизправностите, които причиняват тези симптоми и как да ги премахнем.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини