Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялни машини Electrolux

Ремонт на съдомиялни машини ElectroluxСъдомиялни машини Electrolux са доста широко разпространени в Русия. Въпреки сравнително високото качество на оборудването на Electrolux, то, както всяко друго, се разрушава и изисква вниманието на потребителите и занаятчиите. Преди да ремонтирате съдомиялна машина от тази марка, трябва да разберете какви типични неизправности се срещат в такива машини, как тези неизправности могат да бъдат открити по-добре и какви прости методи съществуват за отстраняването им? Прочетете за това и много повече в тази статия.

Типични повреди на автомобили Electrolux

90% от съдомиялните машини Electrolux се продават в Русия. Качеството им е малко по-лошо от това на подобно оборудване от шведска и немска продукция, но както се казва, не е нужно да избирате особено. Специалистите на сервизните центрове отбелязват следните предимства на оборудване Electrolux:

 • частите на тялото са изработени от висококачествени материали и са много надеждни;
 • циркулационните помпи са добре направени и имат дълъг експлоатационен живот;
 • производителят обръща голямо внимание на дреболиите: гумени ленти, клеми, филтри, проводници, скоби - всичко това се отразява на общия безпроблемен работен живот на съдомиялни машини Electrolux.

Машините от тази марка нямат очевидни слабости, но, както всички други съдомиялни, те могат да имат типични повреди. Ето списък от симптоми, така наречените типични неизправности.

 1. Пътеките за източване и пълнене се запушват.
 2. Водата не се загрява според зададената програма.
 3. Могат да възникнат различни проблеми с изпълнението на програмата за пране.
 4. Проблеми с качеството на миенето на съдове.

Запушени входни и изпускателни канали

Пътеките за източване и пълнене са блокирани не само в съдомиялните машини Electrolux, моделът и марката нямат нищо общо с това - това е системен проблем. Маркучите, филтрите и дюзите за пълнене се запушват по-често, толкова по-лошо е качеството на чешмяна вода. Ако процентът на минералите във водата е голям, тогава те ще се утаят по стените на входящия филтър и в крайна сметка ще го запушат.

Ремонтът на съдомиялната машина Electrolux в този случай ще се намали до почистване на запушения филтър и в бъдеще, за да не се повтаря проблемът, ще трябва периодично да го развивате и почиствате от получения воден камък. Химикалите, които предотвратяват образуването на варовик в този случай, не са помощни средства, тъй като те защитават само вътрешността на машината и няма да попаднат на поточния филтър.

Заключение, ако имате твърда вода, наблюдавайте внимателно вашата съдомиялна машина Electrolux, проверете ръчно входящия филтър, маркуча и дюзите. Как да го направя?

 • Затворете подаването на вода към съдомиялната машина, като изключите кранчето.
 • Развийте входящия маркуч с поточния филтър от чешмата от едната страна, а от другата от съдомиялната машина.
 • Развийте малкия дебитен филтър от корпуса на Electrolux (той се намира в началото на пътеката за пълнене, където се завинтва входящия маркуч).
 • Изплакваме и почистваме маркуча и двата филтъра, слагаме всичко на мястото си.

За ваша информация! Някои, когато инсталирате съдомиялна машина, не поставяйте пропусклив филтър между чешмата и маркуча. В този случай само един филтър ще бъде запушен (което е в началото на пътя за пълнене).

филтър за съдомиялна машинаФилтрите, маркучите и тръбите за боклук за изтичане на съдомиялни машини Electrolux се запушват още по-често. Обикновено майсторите препоръчват да ги проверяват и почистват поне веднъж на 2 месеца, а ако машината се използва интензивно всеки ден, след това веднъж на 1-1,5 месеца. За да се появят блокажи по-рядко, е много важно да се вземат превантивни мерки, които обикновено са описани в инструкциите за съдомиялната машина Electrolux.

 1. Преди да поставите съдове в резервоара за пералня, той трябва да бъде почистен от храна.
 2. В кюветата трябва да се добавят само висококачествени и доказани препарати.
 3. Необходимо е да се гарантира, че в специален съд има достатъчно регенерираща сол.
 4. След всяко миене на съдове бързо проверете филтрите за боклук и ги почистете, ако е възможно.

За да почистите филтъра за отпадъци, изпускайте маркуча, дюзите, внимателно прочетете съответния раздел в инструкциите за съдомиялната машина Electroluxили прочетете статията на нашия уебсайт Как да почистите вашата съдомиялна машинаили закупете специален почистващ препарат в бутилката, поставете го в съдомиялната машина и стартирайте празния режим.

Проблеми с отоплителната вода

Teng за ElectroluxРазлични неизправности, чийто симптом не е загряване на вода, са свързани или с нагревателя, или със сензори и модули. Темите, които го управляват. Съдомиялни машини Electrolux е доста чувствителен към напрежения, ниско или твърде високо напрежение, а в Русия има повече от достатъчно. До какво може да доведе спадът на напрежението?

В най-добрия случай предпазителят ще взриви, а в най-лошия случай - един или повече триаци на таблото за управление. В такава ситуация управляващият модул просто няма да може да изпраща сигнали към Десетте, или няма да може да направи това в указания режим. В резултат на това водата, изпомпвана в резервоара, остава студена. Ремонтът в този случай може да бъде доста сложен и скъп, защото се нуждаете от:

 • частично разглобете съдомиялната машина;
 • проверете десет и електричеството му;
 • проверете детайлите на контролния модул, идентифицирайте дефектния и го заменете с нов.

Важно! За да предпазите съдомиялната машина Electrolux от проблеми с напрежението в електрическата мрежа, ще ви помогне специален регулатор на напрежението, който трябва да бъде закупен отделно.

Диагностиката и ремонтът в подобна ситуация е най-добре да се поверите на специалист, особено ако нямате идея как да работите с мултицет, електрически вериги и други подобни. Самите ремонти могат да причинят допълнителни щети на машинните части, което може да изпрати вашия "железен помощник" на депото. Но ако все пак искате да го направите сами на свой риск, прочетете статията Не загрявайте водата в съдомиялната машина.

Съдомиялната не изпълнява програма за миене.

миялна машина ElectroluxЗамразяването на съдомиялната машина по време на изпълнението на програмата за миене е много често срещано явление. В повечето случаи проблемът се решава чрез рестартиране на съдомиялната машина Electrolux, с други думи, просто трябва да я изключите, да изчакате 10 секунди и след това да я включите отново. Но в някои ситуации програмата замръзва систематично.

Капитанът на сервизния център на компанията Electrolux описва случая, когато с миялната машина Electrolux ESL95201LO всички 5 програми за миене неизменно окачени след първите 10-15 минути работа. Рестартирането не даваше нищо, замръзване ставаше постоянно. След задълбочено проучване на проблема майсторът стигна до извода, че има фабричен дефект на управляващия модул, смени цялата платка и машината започна да работи нормално.

За ваша информация! За някои модели съдомиялни машини Electrolux контролните модули са толкова скъпи, че понякога е по-лесно да закупите нова машина, отколкото да замените счупен модул със стария.

Такива случаи са редки. Най-често причината за неизправност по време на изпълнение на програми за миене е лошата работа на сензорите: аквасензор, превключвател за налягане и други. Ако група сензори се разпадне веднага, трябва да помислите за причините за това, може би причината за подобни повреди в системата е проблем с електрическата мрежа. Какво трябва да направя, ако причината за неуспеха на програмата за пране е неработещ превключвател за налягане? Можете да разберете за това, като прочетете една от статиите на нашия сайт, озаглавена Подмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина.

Много лошо качество на миене на съдове

миялна машина ElectroluxЗащо съдомиялната машина Electrolux спря да мие чиниите правилно и как да извърши ремонт, няма да разберете веднага, защото може да има доста причини. Електролуксите най-често имат проблеми или с навлизането на вода в системата, или с доставката на почистващи препарати. Последното може лесно да се провери, ако в кюветата след измиване има таблетка или неразтворен прах, което означава, че има проблеми с доставката на почистващ препарат.

Ако машината се опитва да мие чиниите без вода, това също е много лесно да се провери, защото или дава системна грешка и спира да работи, или в края на програмата издава сухи и напълно мръсни съдове. Как да идентифицираме неизправност?

 1. Проверете за наличие на вода във водоснабдяването.
 2. Проверете входящия маркуч и филтрите за запушване.
 3. Проверете дали пълнежният клапан работи.
 4. Проверете вентила за разпределяне на почистващия препарат на кюветата.
 5. Проверете дали правилно зареждате почистващи препарати в кюветата.

Обобщавайки, отбелязваме, че ако съдомиялната машина Electrolux внезапно се счупи, тогава нейният ремонт може да бъде труден. Няма да ви успокоим, няма да можете сами да се справите с всички повреди, ще трябва да се обърнете към специалисти. Но в някои случаи можете да опитате сами да направите ремонт. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини