Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялни машини на Bosch

Ремонт на съдомиялни машини на BoschВъпреки високото качество на немския монтаж, съдомиялните машини Bosch, както и всички други, могат да се провалят. Няма перфектна техника; миялната машина е сложен електрически уред, чиято работа зависи от много фактори. Следователно, миялната машина може един ден да се счупи. Как сами да ремонтирате съдомиялните машини на Bosch, какви повреди се случват най-често - ще говорим за това.

Типични неизправности

В повечето случаи, когато възникне някаква неизправност, потребителите на съдомиялни се обръщат към сервизни центрове. Въпреки това, не във всички случаи това е оправдано, понякога проблемът може да бъде отстранен със собствените си ръце. Ето най-често срещаните неизправности:

 • машината не набира вода;
 • водата остава в съдомиялната машина и не се оттича;
 • миялната машина не мие съдовете и замръзва.

Преди да изпаднете в паника и да се обадите на капитана, опитайте се да реанимирате колата сами. Ако машината не се напълни, тогава си струва да проверите дали кранът за подаване на вода е отворен. Когато машината не работи (не се включва), може да се окаже, че контактът не е успешен, замяната на който ще реши проблема. В допълнение, машината може да не се включи, ако вратата не е затворена правилно. Преди да се обадите на съветника, можете също да проверите филтрите за блокировки.

Ако тези прости трикове не помогнаха за възстановяване на работата на съдомиялната машина, тогава е необходима диагностика на компонентите на машината.

Машина за съдомиялни машини "Sores" Bosch

В допълнение към гореизброените неизправности, съдомиялната машина Bosch се характеризира с активиране на Aqua стоп. Майсторите наричат ​​подобна повреда "болката" на тези съдомиялни машини. Тази грешка се появява, както следва: се появява на дисплеякод за грешка E15, машината не запълва водата за измиване, вътре в машината е възникнал теч на вода.

Този проблем се решава доста просто. Първо, оборудването се изключва от електрическата мрежа от съображения за безопасност. След това съдомиялната машина се накланя внимателно, за да се изцеди водата от тигана. В този случай наклонът трябва да е около 450, Това също ще позволи на плаващия датчик да бъде изваден от залепващото състояние в положение „вода“.

За ваша информация! Понякога е достатъчно да преместите съдомиялната машина отстрани, за да преместите поплавъка и да премахнете грешката E15.

Друга характерна “възпалена” съдомиялна машина на Bosch е уплътнение във входящия маркуч. Ако уплътнението е поставено от грешната страна, маркучът ще изтече вода или няма да има събиране на вода. Ето защо, когато свързвате водоснабдяването, трябва да се ръководите само от инструкциите.

Съдомиялната машина не изтича и не пълни вода

маркуч филтърСега ще разберем какво да правим, когато колата изглежда работи, но водата не влиза в нея. Една от вече описаните причини е активирането на Aqua Stop. Втората причина е блокиране на филтъра, инсталиран на входа на водата. Лесно се почиства със собствените си ръце. За да направите това, развийте входящия маркуч, след което внимателно с клещи трябва да вземете мрежата и да я изплакнете под течаща вода.

По-сериозна повреда може да бъде отказът на вентила за пълнене, който се намира веднага след филтъра. В повечето случаи той не трябва да се поправя, а да бъде заменен. Можете да проверите контактите на клапаните с мултицет, но в допълнение към електрическата част, могат да възникнат механични повреди на клапана, задръстване на крилото в затворено положение. За всички причини за липсата на залив вода има информация в статията Няма вода, която влиза в съдомиялната машина, Тази публикация описва подробно защо водата не попада в съдомиялната машина, включително видео с допълнителни обяснения.

Обратният проблем, когато миялната машина не работи, е липсата на източване. В този случай в камерата на машината има вода, машината замръзва по време на фазата на измиване или изплакване. Основните причини за съдомиялните машини на Bosch са:Ремонт на съдомиялни машини на Bosch

 • запушени филтри за почистване - ако пренебрегнете основните правила за работа, проблемът се решава лесно със собствените си ръце;
 • извиване на маркуча за източване;
 • повреда на помпата.

Направете го сами със запушване на филтър „направи си сам“. В долната част на резервоара за съдомиялна машина има плоска метална мрежа, а до нея елемент, наподобяващ стъкло, са фини и груби филтри. Тези филтри лесно се отстраняват, измиват и след това се поставят на мястото си. Това ще отнеме не повече от 10 минути.

За да проверите дали маркучът за източване е огънат, е необходимо да погледнете зад тялото на машината и да видите как е инсталиран маркучът и най-важното - дали машината стои върху него. Ако всичко е нормално с маркуч, тогава причината за проблема е друга. За да смените и проверите помпата, трябва да стигнете до нея през дъното на съдомиялната машина. Преди да смените помпата, уверете се, че тя е счупена, като проверите това с мултицет.

Съпротивлението на работната намотка трябва да бъде около 1000 ома. По принцип подобна неизправност се отнася до сложни ремонти, така че преди да го направите сами, помислете дали можете да се справите.

Машината не се мие и замръзва

ремонт на съдомиялна машинаАко съдомиялната машина на Bosch не работи нормално, замръзва по средата на програма или отказва да измие изобщо, може да има много причини. Този симптом е един от най-абстрактните, тъй като на пръв поглед не може да ни отговори на въпроса каква е причината за неизправността, но няма да се отчайваме. Първо, нека да вземем решение за общ списък на това, което може да се счупи в съдомиялната машина на Bosch, ако замръзне?

 1. Обща повреда на електронната част - в този случай проблемът се решава чрез рестартиране на съдомиялната машина (след това обикновено работи).
 2. Повреда на модула за управление - в този случай независимата диагностика и ремонти са почти невъзможни.
 3. Системата за самодиагностика работеше, докато модулът за управление генерира грешка, съответстваща на конкретна повреда, докато отстраняването на грешката машината няма да работи.
 4. Вратата на миещия резервоар не се затваря плътно. Вратите на съдомиялните машини на Bosch имат специален заключващ механизъм и съответен сензор, който управлява този механизъм. Ако сензорът е дефектен или вратата е отворена, машината ще замръзне и няма да работи по-нататък. Проблемът се решава чрез подмяна на сензора на вратата или неговия механизъм.

Горепосочените причини са по-често срещани в съдомиялните машини на Bosch, но като цяло списъкът с причини за окачване на съдомиялни машини е много по-широк. Сега нека разгледаме примери за причините, поради които съдомиялна машина на Bosch не мие чинии?

 • Няма вода.
 • Превключвателят за налягане не работи.
 • В циркулационната помпа има неизправност.
 • Триакът на контролния модул изгоря.

Можете да прочетете повече за причините, поради които съдомиялната машина Bosch отказва да мие чинии в едноименната статия Съдомиялната не мие чиниите, В допълнение, статията съдържа препоръки за отстраняване на проблеми, както и видео, посветено на тази тема.

В заключение отбелязваме, че съдомиялните машини на Bosch могат да се намерят във всеки трети собственик на съдомиялна машина, което прави Bosch най-популярната марка сред потребителите, съответно има много повече случаи на повреда на такива машини и има още повече причини. Опитахме се да ги прегледаме в тази статия, като подсилваме текста на видеото. Надяваме се да го намерите полезен.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Лидия Лидия:

  Здравейте, моята миялна машина Bosch мие, но не се нагрява и изсушава, след като се опитах да настроя твърдостта на водата по-висока, тъй като тя остави покритие, какво трябва да направя?

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Здравейте Машината изтегля вода, след това индикаторът на крана светва и нищо повече.

 3. Граватар Виталий Виталий:

  Здравейте, водата се събира в съдомиялната машина и изтичането започва да работи, кажете ми какво да правя?

 4. Граватар Вова Вова:

  Съдомиялна машина Bosch. Когато включите машината, изпускателната помпа стартира и работи за неопределено време.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини