Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялни машини Ariston

Ремонт на съдомиялни машини AristonУвреждането на съдомиялната машина предизвиква буря от неприятни емоции, принуждавайки собствениците да мият съдовете на ръка, макар и временно. Първото решение, което идва на ум, е да се обадите на приятели. Има възможност те да са се сблъскали с такъв проблем. Или можете да започнете да търсите решение на проблема в Интернет. Ето защо решихме да напишем статия за това как да ремонтираме съдомиялните машини на Ariston. Ще се справим с това, което често се проваля, как да отстраним неизправността, в какви случаи е по-лесно да се свържете с капитана.

Това, което най-често се проваля

Съдомиялните машини Ariston са сходни по конструктивни и ремонтни функции с такива съдомиялни машини Bosch и Electrolux. Невинаги обаче разбивки, които се случват с Boschs, могат да се случат с Aristons. Разбира се, както и в друго оборудване, частите на съдомиялните са подложени на износване, но все пак следните неизправности най-често се срещат в съдомиялните машини Hotpoint Ariston:

 • отказ на нагревателния елемент, което може да доведе до некачествено измиване на съдове, както и избиване на щепсели на електрическата мрежа;
 • постъпването на вода в машината е много бавно или липсва, причината за това е блокиране или счупване на пълнещия клапан;
 • изтичане на вода по време на непрекъснат прием на вода; тази неизправност е резултат и от повреда на насипния клапан или сензор за ниво на водата;
 • съдомиялната машина издава необичаен шум и звуци, това показва или запушване на носещата рама вътре в резервоара на машината, или неизправност на циркулационната помпа;
 • изтичане на вода в машината информира за повреда на изпускателната помпа, нарушение на херметичността на маркуча или хлабава врата;
 • липсата на източване също показва повреда на изпускателната помпа и запушени филтри.

Важно! Ако самостоятелно се опитате да разрешите всеки проблем с миялна машина, която е под гаранция, гаранционното обслужване ще бъде невалидно.

Сменете нагревателния елемент

Неизправност на нагревателния елемент в съдомиялните машини Ariston най-често се проявява с появата на неприятна миризма. В този случай на дисплея на машината може да няма грешка, водата се нагрява до желаната температура, машината работи добре, съдовете се мият добре. Всъщност появата на миризма сама трябва да ви предупреждава за опасност. В края на краищата това е миризмата на изгорени проводници, по-нататъшното топене на изолацията може да доведе до късо съединение и пожар.

Какво да правим в този случай? Нека опишем всички действия последователно:

 1. Първо, съдомиялната машина трябва да бъде изключена от електрическата мрежа, водата, канализацията и да се предлага за удобство.
 2. След това разглобете стените, ако има такива, като маркирате, където е необходимо, с маркер, където трябва да бъдат винтовете, това ще помогне да не се объркате по време на монтажа.
 3. Под звукоизолационния материал на дясната стена на съдомиялната машина Ariston има проводници, преминаващи към течащия нагревателен елемент, те трябва да бъдат изследвани за изгаряне.
 4. Самият нагревателен елемент е разположен от долната страна и изглежда нещо като на снимката, обикновено терминалите, изгорени в червен кръг, горят при нагревателя. Не можете да ги замените отделно, така че ще трябва да промените изцяло десетте.
  Десет съдомиялни Ariston
 5. След като отворите скобите, трябва да премахнете нагревателния елемент и да свържете нов на негово място, това не трябва да създава затруднения.

  Важно! За фиксиране на нова десет ще са необходими четири нови скоби, тъй като старите не подлежат на повторна употреба. Независимата подмяна на това устройство ще ви струва около 3000-4000 рубли.

 6. След като инсталирате нагревателя, трябва да започнете най-краткото измиване. За да проверите херметичността на фугите и как работи машината.
 7. Ако всичко е наред, тогава съберете съдомиялната машина и я поставете на място.

Подмяна на пълнещия клапан и превключвателя за налягане

превключвател за налягане в съдомиялната машина AristonВ случай на неизправност на вентила за пълнене, водата или постоянно се събира в машината и се източва незабавно, или водата изобщо не влиза в съдомиялната машина. Във вентила могат да се изгорят контакти, чиято работоспособност се проверява с помощта на мултицет, или може да задържи затвора в отворено или затворено положение. И в двата случая клапанът ще трябва да бъде сменен. Направете го лесно.

Клапанът за подаване на вода се намира вътре в съдомиялната машина след мястото на свързване на входящия маркуч. В зависимост от модела на съдомиялната машина Hotpoint Ariston, ще трябва да премахнете страничните панели на машината и задната стена.

За ваша информация! При събиране и непрекъснато източване на вода се появява грешка F5 на дисплея на съдомиялните машини Hotpoint Ariston.

Постоянното събиране и източване на вода също може да бъде причинено от неизправност на датчика за ниво на водата. Самият превключвател за налягане или се отказва в резултат на продължителна употреба, или контактите на сензора се окисляват. В случай на окисляване, можете да отстраните и подновите проводниците с клеми. Ако самият сензор се повреди, е необходимо да смените превключвателя за налягане. Колко е трудно да го направите, преценете сами, след като сте проучили статията, Подмяна на сензора за ниво на водата в съдомиялната машина.

Как да сменим циркулационната и източващата помпа

Преди да решите да замените циркулационната помпа и помпата, е необходимо да ги проверите и да се уверите, че тези елементи не функционират. Може да се окаже, че един от тези блокове работи, а ние вече сме настроени на скъпи и мрачни ремонти. Как да проверите за неизправност в циркулационната помпа и помпа в съдомиялна машина Hotpoint Ariston?

 • Изключете съдомиялната от мрежата и изключете входните и изходните маркучи.
 • Откраднете парцалите някъде на празното място пред съдомиялната машина и след това натиснете машината върху парцалите, така че да можете да я поставите на задната стена.
 • Развийте задния долен панел на машината Arpoint Hotpoint и след това го поставете на задната стена и развийте долната част.

Внимание! Когато изваждате дъното на съдомиялната машина, внимавайте със сензора за защита от течове, не откъсвайте жицата му.

 • Сега имаме достъп до желаните единици. Взимаме омметър, задаваме минималната стойност и след това поставяме сондите върху контактите на помпата, а след това циркулационната помпа.
 • Ако стойността на дисплея на омметъра е около 1500, не можете да докоснете помпата или помпата, най-вероятно проблемът не е в тях, т.е. но ако стойността е много по-ниска, вероятно трябва да помислите за подмяната на тези елементи в съдомиялната машина Arpoint Hotpoint.

Уверете се, че помпата не работи, ще променим. Първо изключете всички проводници и конектори от помпата и развийте маркуча за източване. Развиваме един винт, който държи помпата близо до шахтата. Взимаме нова подобна дренажна помпа, монтираме нов гумен уплътнител и поставяме новата помпа на мястото на старата. Закрепваме маркуча за източване, монтираме конекторите и проводниците.
ремонт миялна машина AristonАко има нужда от смяна на циркулационната помпа, вижте подробните инструкции в статията Как да сменим помпа в съдомиялна машина?

За да обобщим, отбелязваме, че е напълно възможно да поправите съдомиялната машина Ariston със собствените си ръце, особено в случаите, когато трябва да се справите с типичните неизправности, които бяха обсъдени в тази статия. Добър ремонт!

   

3 коментара на читателя

 1. Gravatar alexxcheb alexxcheb:

  И ако, когато включите захранването, целият дисплей светва и машината не реагира на нищо?

 2. Граватар Ира Ira:

  Имам същото нещо!

 3. Граватар на светлината светлина:

  Здравейте, моля, кажете ми къде мога да поправя съдомиялна машина?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини