Всичко за пералните машини

Ремонт на съдомиялна машина Zanussi

Ремонт на съдомиялни машини ZanussiТехниката под марката Zanussi има италиански корени. Що се отнася до съдомиялните машини на тази марка, тогава на вътрешния пазар има главно модели на китайски монтаж. И затова не е необходимо да се говори за качество, но е невъзможно да се каже, че това са напълно ненадеждни съдомиялни машини. Всяка машина има недостатъци, които водят до повреди и ремонти. Ето защо, ние ще обсъдим типичните неизправности на съдомиялните машини Zanussi и ще разберем как да ги поправим и направете сами.

Причини за течове на вода

Един от основните проблеми при съдомиялните машини Zanussi е изтичането на вода. На модели машини, оборудвани със системата за сигурност и дисплей Aquastop, се появява код за грешка i30. В някои случаи няма грешка, но водата изпод колата все още тече. Причините за този неуспех могат да бъдат:

 • пукнатина на резервоара;
 • пробив за маркуч за източване;
 • слабост на свързващата скоба;
 • задръстване на вентила за подаване на вода в отворено положение.

Много е трудно да замените резервоара в съдомиялната машина със собствените си ръце, така че тази работа трябва да бъде поверена на капитана. Малко вероятно е да искате да разглобите напълно цялата съдомиялна машина, запълвайки кухнята с детайли.

Но подмяната на маркуча и скобите е напълно осъществима. Маркучът може да се напука от време на време, в резултат на което в него се появяват дупки. За да го замените, трябва:съдомиялна машина zanussi

 • изключете съдомиялната машина от захранването;
 • затворете крана за вода;
 • изключете маркуча за източване от водоснабдяването и от машината;
 • свържете и здраво закрепете новия маркуч.

Клапанът за подаване на вода е разположен непосредствено след входа на входящия маркуч в тялото на машината. При модела на снимката това е дъното на съдомиялната машина отзад. Първо, електромагнитният клапан се проверява с омметър за работоспособност, при липса на съпротивление той трябва да бъде заменен с нов.

Няма изтичане на вода: елиминираме неизправността

Възможно е да има вода в съдомиялната машина по няколко причини. Първият от тях е свързан със силно запушване на филтрите, в резултат на което водата не напуска миещата камера в резервоара за вода. Подобен проблем възниква не само в съдомиялните машини Zanussi, но и в машините на други марки и всичко това, защото потребителите пренебрегват просто правило: извадете остатъците от ястията, преди да ги заредите в кошницата. В много редки случаи се получава задръстване поради попадане на чужд предмет във филтъра и помпата, например стъклен фрагмент от счупено стъкло вътре в машината.

За ваша информация! Ако няма изтичане на вода от съдомиялната машина Zanussi, на дисплея може да се появи код за грешка i20.

Втората причина за тази неизправност е по-сериозна и е свързана с повреда на помпата. Основният симптом на неговия провал е липсата на характерен шум. Ето защо, ако слушате работата на машината, можете да разберете дали помпата се е счупила или има запушване, защото при запушване помпата все още бръмчи. Ремонтът на машината в случай на запушване се свежда до пълното й почистване, което не е много трудно да направите сами, описахме подробно тази процедура в статията Как да почистите вашата съдомиялна машина.

Ремонтът за замяна на помпата в съдомиялна машина Zanussi може да струва от 2000 до 4000 рубли, което може да бъде много забележимо за семейния бюджет. Ето защо можете да опитате да го замените със собствените си ръце, като използвате инструкции за смяна на помпата по примера на други съдомиялни, особено след като устройството им е много подобно.

Сменете нагревателния елемент

Ако нагревателният елемент не успее, са възможни различни симптоми, така че трябва да ги разгледате по-отблизо.

 • Ако нагревателят изгори напълно, тогава водата ще спре да се нагрява и в края на измиването ще видите не измити и мокри съдове.
 • Когато контактите на PETN изгорят, в някои случаи водата се загрява, но автоматичната машина на електрическата мрежа се избива.Понякога се появява дори миризмата на изолация. Това е доста опасно и може да причини късо съединение в електрическите проводници вътре в машината.

И в двата случая нагревателният елемент ще трябва да бъде напълно заменен, тъй като тази част от съдомиялната машина не се ремонтира. Разбира се, контактите на Ten могат да бъдат повторно споени, но такива ремонти не могат да бъдат наречени надеждни и безопасни. За да смените десетте, трябва:

 • развийте долната конзола на кутията; при някои модели тя може да бъде отстранена, без да премахвате страничните панели;
  подмяна на десет в съдомиялната машина Zanussi
 • използване на мултицет за проверка и проверка на неизправността на нагревателя;
 • премахнете скобите за еднократна употреба и изключете нагревателя;
 • Инсталирайте нов нагревателен елемент, оригинално производство.

За ваша информация! Извършването на тази работа принадлежи към категорията със средна сложност, ремонтът може да струва 1500 - 3500 рубли, плюс разходите за отоплителни елементи за съдомиялни машини Zanussi, това е още 3000 - 4500 рубли.

Неуспешен контрол на модула

Причината за избиването на щепселите в електрическата мрежа може също да е неизправен контролен модул на съдомиялната машина. Освен това, ако контролният модул не работи правилно, това може да повлияе на някои програми. Съдомиялната машина може да изсуши лошо съдовете или да замръзне по време на програмата. В тази ситуация са възможни следните ремонти:

 • „Мигане“ на съществуващ контролен модул;
 • монтаж на нова резервна част.

Можете да инсталирате отново контролния модул на съдомиялната машина Zanussi със собствените си ръце за това, трябва да разглобите вратата на съдомиялната машина. След това внимателно отстранете повредената платка, като изключите всички проводници и сензори и отново свържете нова. Що се отнася до "фърмуера", само майстор, занимаващ се с електроника, може да се справи с това, така че е по-добре да му поверите такава работа, всеки трябва да направи своето нещо. Ремонтът за подмяна на контролен модул от различни специалисти струва между 2500-4000 рубли, като цената на резервната част не е включена в тази сума.

Така че, в случай на неизправност на съдомиялната машина Zanussi, не бързайте да се паникьосвате и се обаждайте на господаря. Понякога можете да го поправите сами. Но ако изобщо не сте запознати с технологията или нещо ви се струва непосилно, тогава, разбира се, не е нужно да пробивате в съдомиялната машина. Така само усложнявате работата на този, който ще я поправи.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини