Всичко за пералните машини

Ремонт на помпа (помпа) на пералня

помпа за перална машинаПомпата на пералната машина на шега се нарича „сърце“. Основната задача на помпата е да изпомпва отработената течност от резервоара. Рано или късно идва време да поправите помпата или да я замените с нова, защото заедно с двигателя, този агрегат изпитва най-големи натоварвания и е подложен на най-голямо износване. Като част от статията ще ви кажем как да проверите помпата, как да стигнете до нея и как сами да извършите ремонти. Надяваме се да намерите тази информация за полезна.

Как да разбера, че помпата е дефектна, причината за повредата?

Преди да се втурнете да разглобявате пералнята със собствените си ръце и да сменяте помпата, трябва точно да определите причината за повредата. Много е възможно причината да не е изобщо в помпата, тук трябва да разберете възможно най-задълбочено. Продължаваме по следния начин.

 • Първо трябва да слушате помпата.
 • Отворете и почистете изпускателния филтър, ако е необходимо.
 • Проверете и почистете маркуча за източване.
 • Проверете въртенето на работното колело на помпата, защото може да възникне задръстване.
 • Проверете сензорите и контактите към помпата.

Някои неизправности лесно могат да бъдат локализирани на ухо, като не сте специалист, така че отидете до пералнята по време на работа и слушайте. Изчакайте, докато машината започне да източва или напълва водата в съответствие с програмата. Ако помпата бръмчи, се опитва да работи интензивно, но водата не влиза в резервоара или помпата не издава никакви звуци - помислете, че повредата е локализирана.

След като сте се уверили, че помпата не работи както трябва, трябва да определите точно дали трябва да бъде сменена или дали можете сами да я поправите. На първо място, отворете филтъра за източване и го почистете от отломки със собствените си ръце.

Възможно е работното колело на помпата да е задръстено поради монета или кост от сутиен, попаднал във филтъра, така че да не работи както трябва.

Ако почистването на филтъра не помогне, проверете изпускателния маркуч за запушвания. За да направите това, извадете маркуча и го изплакнете с поток гореща вода. Поставете маркуча и започнете пробното измиване. Ако помпата продължава да бъде "палава", тогава трябва да потърсите по-нататък.

След това проверете въртенето на работното колело на изпускателната помпа на пералната машина. До работното колело може да се достигне дори без демонтиране на машината, чрез филтър за източване, който трябва да се развие. За да го направите по-удобно, вземете фенерче и блеснете в дупката, от която сте развили тапата.

помпа за перална машина

В дупката ще видите работното колело на помпата. Поставете ръка в дупката и завъртете работното колело с пръсти, като проверите как работи. Ако въртенето на работното колело е трудно, опитайте се да намерите чужди предмети, които създават смущения (много често това са нишки, купчина, тел и т.н.). Ако работното колело се върти свободно или причината за трудното въртене не е намерена, ще трябва да разглобите пералнята със собствените си ръце.

Стигайки до помпата, проверяваме работното колело. Ако е необходимо, изпускателната помпа може да бъде демонтирана и инспектирана по-щателно. Ако няма конец и купчина, а работното колело все още се върти слабо, това означава, че причината е в механизма и помпата трябва да бъде разглобена. Ако работното колело се върти нормално, но се задейства еднократно, проблемът е в изгорелите контакти, сензор или управляващ блок.

Ако всичко е проверено, но помпата все още не работи, тогава тя трябва да бъде определено подменена.

Избираме инструменти и аксесоари за ремонт

Съставът на необходимите инструменти и аксесоари ще зависи изцяло от естеството на проблема, така че ще опишем максимално опцията, която се нарича, ако всичко е лошо с помпата. В този случай ремонтът на пералнята може да изисква следните компоненти:

 1. пълна дренажна помпа;
 2. ротор;
 3. ос;
 4. маншет;
 5. уплътнител;
 6. ролка;
 7. сензор за изпускателна помпа;
 8. контакти.

Купете нова помпа и части за нея трябва да бъдете внимателни.Най-добре е да вземете стария модул, да го занесете на място за продажба, където се продават подобни продукти, а търговски асистент ще ви помогне да направите избор. Същото трябва да се направи и с аксесоари. Донесете разглобената помпа в магазина и ще ви бъде предоставена правилната част за нея.ремонт на дренажна помпа

Важно! Ако решите да поръчате аксесоари в онлайн магазина, тогава трябва да ги потърсите според номерата, които трябва да прочетете на старата помпа, която сте заснели.

Инструментите са по-прости. В повечето случаи можете да се откачите с отвертка Phillips и нож. Ако обаче има нужда да проверите работоспособността на електротехниците (сензори, контакти, окабеляване), ще трябва да придобиете мултицет.

Как да стигна до помпата?

За да стигнете до дефектната помпа за източване, абсолютно не е необходимо да разглобявате цялата пералня. Ремонтът ще зависи от модела на оборудването и неговия производител. Много лесно е да стигнете до помпата от перални машини на някои производители, докато при другите нещата са по-сложни, но първо нещата.

 • Най-лесният начин да стигнете до помпата от перални машини: Samsung, Candy, Ariston, Ardo, Beko, Whirpool, LG, Indesit. За да направите това, завъртете пералнята на една от тези компании на своя страна, махнете долния капак (ако има такъв) и помпата ще бъде под ръка.
 • Малко по-сложна е ситуацията с перални машини като Electrolux и Zanussi. За да стигнете до тяхната помпа, ще трябва да разгърнете пералня и да премахнете задната й стена, като развиете няколко винта.
 • Най-трудно да се стигне до помпите на перални машини от производители като AEG, Bosch, Siemens. В този случай ще трябва да демонтирате предната стена заедно с контролния панел. Прочетете как да направите това в статията. Подмяна на помпата в пералнята.ремонт на дренажна помпа

Направете го сами

Както вече споменахме по-горе, помпата на пералнята е доста проста в дизайна и не е трудно да я поправите. Ако няма видими повреди по него, тогава трябва да го разглобите и внимателно да разгледате всички елементи. Една от най-често срещаните повреди на помпата на пералната машина е изходът от стоящо колело. Много често той просто отлита от оста, докато самата помпа ще се включи, ще издава звуци, но няма да изпомпва вода. Виждаме решение на проблема, като купуваме ново колело и го инсталираме на мястото на старото, счупено. ремонт на дренажна помпа

Когато разглобявате помпата, внимателно проверете всички гумени уплътнения. Ако върху тях се виждат дори най-малките следи от добив, уплътненията трябва да бъдат сменени. Също така проверете всички подвижни части на помпата, включително и шайбата, за тестване и също така сменете, ако е необходимо. Подробности за помпата струват стотинки, но ако пренебрегнете тяхната подмяна или използвате неоригинални резервни части, можете да загубите време и евентуално да замените цялата помпа.

Обърнете внимание! Извършвайки ремонт и демонтиране на старата помпа, имайте предвид, че в нея може да има доста застояла вода, така че не забравяйте да поставите контейнер или да поставите голям парцал в близост.

В резултат на това отбелязваме, че е напълно възможно да поправите пералнята или по-скоро нейната помпа със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на специалист. За да направите това, трябва да изучите правилата на работата и друга полезна информация, която представихме тезата в нашата статия. Успех

   

22 коментара на читателя

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Удобен сайт, всичко е там и подробно описание на ремонта, хареса ми ...

 2. Граватар Артем Артьом:

  Благодаря ви за полезната информация!

 3. Граватар паша паша:

  Благодаря, всичко е ясно.

 4. Граватар Владимир Владимир:

  Имам помпа ротор във вода това нормално ли е?

 5. Граватар Петър Петър:

  Всичко е ясно, благодаря.

 6. Граватар Артем Артьом:

  По такава причина лети работното колело, как да го поправим? Лепете без полезно. Кажи ми!

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Поставете гумения пръстен на вала

 7. Граватар Кати Кейти:

  На пишещата машина на LG стоеше 30w помпа. Сменен с помпа askoll 40w. Това добре ли е?

  • Граватар Ваня Ваня:

   Мисля, че ако работи добре, тогава не се притеснявайте Позволете си да изтриете бавно 🙂

 8. Граватар Анна Анна:

  Помпата бръмчи, но работното колело не се върти. Ако леко завъртите отвертка през отвора за източване, тя започва да се върти. Какво да правя

 9. Граватар Виталий Виталий:

  Напълнен с масло под работното колело и нищо не трябва да се разглобява. Всичко работи, но не за дълго.

 10. Граватар Рай рай:

  Колко струва да се идентифицират неизправности в помпата, LS Machine?

 11. Gravatar Anonymous аноним:

  Здравейте, сложих нова помпа Bosh maxx 5a. Работното колело се завърта в грешна посока. Кажете ми какво да правя с този проблем?

  • Граватар Ромел Ромел:

   Завъртете статора 180.

 12. Gravatar Anonymous аноним:

  Начини за информацията помогнаха!

 13. Граватар Антон Антон:

  Помпата работи като стар тели. Какво да направя, докато не почукаш, не работи?

  • Граватар Александър Александър:

   Когато помпата започне да работи, след като почукате върху нея, трябва да поставите нова. Не мога да разбера едно нещо, как тя разбира?

 14. Граватар Настя Настя:

  Какво да се прави, взима вода, но не се оттича?

  • Граватарска котка котка:

   Почистете оттичането и филтъра.

 15. Граватар Ник Nick:

  Роторът ми виси диагонално, по време на работа се появява шум. Как да се отървете от тази неизправност?

 16. Граватар Иван Иван:

  Благодаря много. Помогна.

 17. Граватар Андрей Андрю:

  Машина Indesit. Помпа или нещо шумоли силно, докато се върти. Демонтиран свали изпускателната помпа, изми маркуча. Всичко е чисто. Разбъркайте нещо в маркуча на кръстовището с резервоара. Работих нормално 3 измивания и отново започнах да бръмча. Кажи ми, какво може да бъде? Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини