Всичко за пералните машини

Направи си сам ремонт на помпата на пералнята на LG

Направи си сам ремонт на помпата на пералнята на LGЧистачките често наричат ​​помпата „сърцето“ на машината. Факт е, че изпомпва отпадъчните води от агрегата, поема най-голямо натоварване и е подложен на силно износване. Рано или късно частта се запушва или се повреди, а само независим ремонт на изпускателната помпа на пералнята може да спаси ситуацията. Как да направите това на собствениците на LG и какво ще се изисква да заменят?

Симптоми на отказ на помпата

Не си струва да се хващате веднага, за да замените помпата. Първо трябва да определите естеството на неизправността на помпата на пералнята на LG, Причината за изтичането на празен ход може да бъде не само „сърцето“ на шайбата, но и други проблеми на машината. За да не допуснем грешка, последователно проверяваме „възпалените точки“ на дренажната система.

Самата система на перални машини на LG може да диагностицира проблем с помпата и да покаже код за грешка в OE на електронния дисплей.

 1. Слушаме работещата помпа. За да разберете дали помпата е в ред, е възможно на ухо. За да направите това, стартирайте цикъла и внимателно оценете на първо място, почистете филтъразвуци, излъчвани от устройството. Ако по време на изпускането и събирането на вода отдолу се чува силно бръмчене и машината не се източва и не печели, има проблем със системата. Подобна ситуация е при липса на шум, тъй като обикновено трябва да присъства премерен и косвен шум.
 2. Почистете филтъра за прах. Когато проблемите с помпата са отстранени, трябва да обърнете внимание на филтъра за боклук. В долния десен ъгъл на кутията отворете техническия люк и развийте пластмасовия накрайник. Вероятно има много мръсотия, коса и чужди предмети по спиралата, предотвратявайки изтичането на водата в канализацията. Чести гости на филтъра са монети и кости от сутиен.
 3. Усетете маркуча за източване. Пречка за пълното изтичане често е маркучът. Затова внимателно пробваме гумата за запушване или по-добре, изключваме я от тялото и канализацията и я изплакваме под чешмата. На този етап се препоръчва да се провери резултата от извършената работа, като включите пробното измиване. Ако помпата все още "действа нагоре", тогава погледнете по-нататък.

По-често пълното изтичане се предотвратява от запушен филтър за отпадъци или маркуч за източване.

 1. Проверете въртенето на работното колело. Отвинтете филтъра за източване и осветете празния отвор с фенерче, можете да видите работното колело на помпата - „колелото“ с остриета. Ние пускаме ръка към него и се опитваме да превъртите частта. Ако това не е възможно, след това внимателно почистете резервната част от смущаващи се обекти. Най-вероятно около изпъкналите части бяха навити коса, конец, купчина или тел. Когато въртенето не е трудно и помпата не работи, причината е друга и за да поправите помпата, ще трябва да разглобите машината напълно.

Накрая проверяваме контактите и сензорите на помпата, които трябва да са непокътнати и функциониращи. Ако всичко е наред с тях, тогава тестваме контролния блок за работоспособност. Когато няма проблем с пулта за управление, единственият изход е да смените помпата. Как се ремонтира дренажната система, ще опишем подробно по-долу.

Какво е необходимо за ремонт?

За да поправите дефектна помпа със собствените си ръце, ще трябва да се запасите с някои инструменти и аксесоари. Броят им директно зависи от мащаба на проблема и от навиците на господаря. Ако разгледаме най-лошия случай на повреда на помпата, ще бъдат необходими следните подробности:

 • дренажна помпа;
 • ротор;
 • ос;
 • контакти;
 • датчик на помпата;
 • маншет;
 • гумено уплътнение;
 • ролка.

С избора на резервни части трябва да сте внимателни - частите в идеалния случай да отговарят на съществуващия модел LG. В идеалния случай трябва да демонтирате стария източник и да помолите продавача в магазина да намери подходящи аналози. Друга справка ще бъдат серийните номера, които задължително се прилагат за всички компоненти на помпата.

При поръчка на резервни части за помпа чрез онлайн магазин е необходимо да се провери серийният номер на всички компоненти на помпата и на самия модел LG.

Набор инструменти е много по-малък. По-голямата част от работата може да се извърши с отвертка Phillips и нож. Понякога не можете да направите без мултицет, с който се набират контакти, сензори и силови елементи.

Трудно ли е да намерите помпа?

стигнете до помпата през дънотоНамирането на изпускателна помпа в почти всички модели на LG е стандартно, независимо дали задвижването е директно в машината или с ремъчно задвижване. Освен това няма да е трудно да стигнете до мястото на повредата - няма да се налага да разглобявате напълно случая. Не е необходимо дори да развивате задната стена, горния капак, палета или предния панел. Много по-лесно е да откриете помпа, тъй като ще бъдат необходими само серия от прости стъпки.

 1. Изключете оборудването от електричеството.
 2. Изтичайте отпадните води от барабана с помощта на аварийния дренаж.
 3. Изключете захранването с вода, изключете от канализацията.
 4. Наклонете кутията назад със стари парцали под машината.

Ако се съмнявате във вашите способности, тогава е по-добре да се свържете с сервизния отдел за професионална помощ.

Това е всичко. Поглеждаме под дъното и получаваме безплатен достъп до цялата дренажна система. Има и друг начин - да преместите машината в центъра на стаята и да я поставите от лявата страна.

Извадете и разглобете помпата

Ключовият момент при ремонта на помпата ще бъде нейният анализ. Това е единственият начин да разберете дали работното колело се превърта върху вала и дали е фиксирано върху ключалките. Също така човек не може да направи без вътрешна проверка дали въртенето на остриетата е трудно, но няма видима намеса, отломки, чужди предмети, коса. След това трябва да разглобите кутията и да потърсите проблем вътре. Стандартната сгъваема помпа „се отваря“, както следва:

 • изключете помпата от кохлеята, като развиете задържащите винтове;
 • натискаме помпата от страната на изпускателния клапан и след това дърпаме корпуса към себе си;
 • слейте останалата вода от частта;
 • извадете ключалката на корпуса на помпата от два ръба;
 • извадете помпата от бобината.

Ако моделът LG е оборудван с помпа „неразделим”, тогава не трябва да отказвате ремонт. Дори такива механизми са „податливи“ на демонтаж - трябва само да следвате определени инструкции.разглобете помпата

 1. Отстранете корпуса на помпата с работно колело от намотка и намотка.
 2. Огледайте на пръв поглед монолитна част.
 3. Носете ръкавици.
 4. Вземете всяка сграда сешоар и настройте устройството в режим на най-ниска температура.
 5. Внимателно загрейте „халката“ на помпата - дълъг заден връх.
 6. След няколко минути нагряване, издърпайте кръстовината с отвертка Phillips и го извадете от кутията. Заедно с кръста се изважда и магнит, който прави дизайна „неразделим“.
 7. Почистете добре отделената част и седалката от натрупани замърсявания.
 8. Извадете магнита от вала.
 9. Намерете лагера на отстранения магнит и го смажете с подходящата смес. Не забравяйте за втория лагер, разположен в долната част на корпуса.
 10. Върнете отстранените части на помпата на оригиналните им места.
 11. Натиснете горната част на кутията, докато се чуе щракване, а уплътнителният пръстен на гумата не "седи" плътно на мястото си.

Преди да инсталирате нова помпа, всички елементи на дренажната система трябва да бъдат старателно почистени: охлюв, седалка, работно колело, подходящи дюзи.

Ако по време на проверката се оказа, че помпата не може да бъде поправена, тогава ще трябва да се съгласите със замяната. Просто трябва да закупите нова помпа и да я замените със старата. Процесът на демонтаж и монтаж е прост, така че няма да описваме подробно инструкциите.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини