Всичко за пералните машини

Ремонт и проверка на двигателя на пералнята (колектора)

Мотор на перална машинаВ пералните машини могат да се използват различни видове електродвигатели. Най-често срещаните са:

  • Двигатели с директно задвижване
  • колектор
  • И асинхронен

Тези електродвигатели имат свои собствени характеристики на функциониране. Например, за да работи нормално индукционният мотор, се нуждаем от специален кондензатор с фазово изместване. Използвайки този метод, повечето от пералните машини, произведени дълго време.

В наши дни в машината се използва специална система за управление, която управлява този тип двигатели. И за да тествате качеството на асинхронния двигател без специална стойка или тестова машина, трябва да работите усилено.

Не по-малко трудности ще има и при независима проверка на работоспособността на електромотор с директно задвижване. Такова задвижване се използва в някои модели съвременни перални машини. При проверката им могат да възникнат трудности поради факта, че те са свързани към резервоара SMA. Освен това, за да се тества този тип електрически двигател, е необходима и система за управление.

Начини за проверка на колекторния мотор

Без проблеми и дори у дома можете да тествате колекторните мотори. Основната част от двигателите от този тип са свързани, както следва:

Схема на двигателя на пералня

На диаграмата можете да забележите, че захранването на двигателя върви по веригата: двеста и двадесет волта - контролния триак - контактите на релето за обратно управление (II или I) - намотката на статора - и радиатора.

За превключване на намотката на статора в SM се използва реле и се използват контактни групи на командното устройство. Всички те са разположени в контролния модул на машината.

Намотката на статора включва 2 секции. Този дизайн намалява ефектите от различни смущения, които могат да възникнат поради искри върху колектора.

Промяната на страната, в която се върти барабанът на машината, се създава чрез промяна на полярността на намотката на статора. В някои перални машини има кран за намотката на статора. Използва се при свиване на пране. С такава система електричеството е свързано към един от крайните клеми и разклонението, което беше описано по-горе. И когато намотката на статора е свързана чрез крайните проводници, машината се включва в нормалния режим на пране. И барабанът й се върти бавно.

За да провери работата на двигателя, специалистът прави връзката на намотките на статора и ротора на свой ред. И ги свързват към електричество. Схематичен дисплей вижте по-долу:

Проверете веригата на пералната машина на двигателя

Този метод на проверка има своите недостатъци. Например с този тест все още не можете да сте сигурни, че двигателят работи на 100 процента. Дори в случаите, когато валът се върти, това не означава, че можете да гарантирате, че при различни режими на работа на машината няма да се появят неизправности или неявни дефекти.

Освен това тази схема не включва никаква защита. И ако изведнъж по време на работа електродвигателят може да се „скъси“, тогава той може бързо да стане безполезен. За да не се излага двигателят на излишна опасност, в схемата за проверка е включена още една връзка. В него можете да използвате нагревателния елемент от пералнята или мощна лампа (над петстотин вата). Баластът е свързан, както е показано на диаграмата:

Контролната верига на двигателя на пералнята с баласт

И в случай, че се появят къси съединения, тогава нагревателният елемент ще повиши температурата си от излагане на електричество. Има и друга опция за проверка на работата на мотора. Необходимо е да свържете намотките по същия начин, както във втората верига. И захранвайте всичко със специален автотрансформатор, който има мощност над 500 вата.Този метод дава възможност да се контролира по-точно скоростта на оборотите и ще ви позволи да реагирате своевременно на всякакви изненади. За да осигурите целия процес, можете да използвате предпазител за пет или десет ампера.

Вместо лабораторен трансформатор можете да използвате и електронен регулатор. Тази, която е предназначена да контролира натоварванията на дадена мощност. Ако сте добър в електрониката, можете да го направите сами, като използвате подходящата схема.

Има и друга опция за тестване за производителност. Необходимо е да се наблюдава колко силно се появява искри между четките и колектора. Ако искри силно, тогава най-вероятно електрическият двигател на пералнята е повреден.

Основните причини за повреда на двигателя

Основните причини за повреда на двигателя на пералнята могат да бъдат следните:

  • Неизправни колекторни летви,
  • Прекъсвания в намотките на ротора и статора,
  • Влошаване на четките на двигателя.

Сривите на ламелите най-често възникват поради късо в намотките.

Счупване на ламела

Поради повреди ламелите могат да загубят контакт със секцията за навиване на ротора. Те също могат да станат прекалено горещи и дори да се отлепят. Ламелите са фиксирани върху колектора с лепило. А електрическата връзка с участъци от намотката на ротора създава специални куки. Един от най-често срещаните варианти за повреда на тази част на двигателя е скъсването на шнура в секцията на ротора на кръстовището с ламелата.

Много по-лошо е, ако поради прекомерно нагряване ламелата ексфолира. Такова разбиване възниква поради късо съединение в секциите на намотките, между ламелите и задръстването на ротора. Такъв дефект възниква, защото електричеството преминава през ламелите значително над работното ниво.

Това може да се случи, когато лагерите са клиновирани или когато пералня започне да се мие с капаците на барабана, които не са фиксирани в затворено положение в пералната машина с най-високо зареждане. По-често този дефект на ламелите ни говори, че има някои други повреди на електродвигателя или машината не работи правилно.

Незначителен пилинг, не по-голям от половин милиметър, се отстранява с помощта на колекторна канала на специална машина. След това е необходимо внимателно да инспектирате и почистите всички части на детайла от прах и стружки и да премахнете бурките.

За да определите наличието на тази неизправност, можете бавно да завъртите ротора със собствените си ръце. Ако чуете характерно пукане, тогава, най-вероятно, това разбиване е.

Износени моторни четки

Моторни четки за перални машини

Ако четките на двигателя на пералнята са износени, тогава е време да ги смените за нови. Можете да намерите нови четки в специализирани магазини. Те могат да бъдат закупени и по поръчка. Най-лесният начин да намерите подходящите части за вашата пералня е да използвате търсачките в Интернет. В резултатите от търсенето с Google или Yandex можете да намерите организации, които продават тези резервни части. И като им се обадите, можете да изясните дали четките, от които се нуждаете, са на склад или да оставите поръчка за тях.

За да разберете дали четките са износени, можете да използвате визуална проверка или да проверите колко искри двигателят по време на работа.

Между другото, може да се появи доста силно искри, когато четките са все още нови и не са свикнали с вътрешните части на двигателя. Друга причина да решите, че четките са износени, е непълното завъртане на барабана с пишеща машина. Доста често това се случва, когато има проблем с задвижващия колан. Например, когато се скъса или се плъзга от шайба. Също така причината за това, което може да се случи, е веригата между завоите на намотката на двигателя.

В повечето случаи четките от други двигатели няма да работят. Трябва да закупите четки, създадени специално за вашия мотор.

Твърдостта на четките може да повлияе на това колко дълго издържат.Но много твърдите четки могат да влошат колектора с времето.

Къси съединения и отвори на намотките на ротора и статора

Късо съединение и счупване на намотките на двигателя на пералнятаСтана ли двигателят по-малко мощен? Възможни са къси съединения, възникващи между завоите на намотката. Както писахме по-горе, при подобна повреда барабанът на машината може да не се върти или да се завърти непълно.

Електрическият двигател спря ли да работи? Най-вероятно е имало счупване на намотките на статора. Това също може да се случи поради прекалено силно загряване на корпуса на двигателя поради късо съединение в еднакви намотки на двигателя. Ако двигателят се е затоплил до температура над деветдесет градуса, тогава ще работи специален термостат, предназначен да защитава. Нормалната температура по време на работа на електродвигателя не трябва да надвишава осемдесет градуса. Както четете по-горе, когато двигателят се прегрява и затваря, възможно е ламелите да се отлепят.

За да проверите дали има счупване на намотките, можете да използвате мултицет (тестер). Превърнете го в режим на омметър. След това го закачете към съседни ламели. В различни позиции на вала, съпротивлението между ламелите, разположени наблизо, трябва да бъде еднакво (от 0,1 до 0,4 ома).

В допълнение, късо съединение в намотката на двигателя на пералнята може да възникне поради повреда на изолацията. За съжаление в този случай ще трябва да смените целия двигател. Или отново създайте намотката. Което не е лесно. И не препоръчваме да го правите сами.

Късото в двигателя на машината може да причини много други неизправности. Например, контактите на конекторите на управляващия модул могат да станат неизползваеми, триакът на захранването, релето за обратно управление и т.н.

   

1 коментар на читателя

  1. Граватар Сергей Сергей:

    Полезно, благодаря!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини