Всичко за пералните машини

Трябва ли да поправя електронни модули със собствените си ръце?

електронен модул на пералняЕлектронните модули на перални машини са най-сложните части на този домакински уред. Те се основават на печатна платка, върху която контролите за всяка единица на пералнята и нейните части са разположени в специален ред. Микропроцесорът, най-скъпата част от контролния модул, синхронизира работата на елементите. Електронните модули на съвременните перални машини могат да се счупят и от това започват основните проблеми. В статията ще обсъдим тези проблеми и ще очертаем начините за тяхното разрешаване.

Как да разбера, че един модул е ​​счупен?

Най-основният проблем е да разберем дали модулът за управление всъщност е счупен и се нуждае от ремонт или дали някой от блоковете на пералнята действително се е счупил и именно той създава вид на повреда на електрониката. Решаването на този въпрос е от приоритетно значение, защото ако веднага започнете да ремонтирате или сменяте модула без достатъчна причина, ще изхвърлите пари и проблемът няма да бъде решен.електронен модул на пералня

Ето защо, за начало ще разберем как да диагностицираме проблем с електронен модул? Нека започнем с един прост - ще изучим типичните признаци на отказ на електронния модул. В около половината от случаите електронните модули на съвременните перални машини разкриват причината за неизправността със своето „поведение”. Всичко, което ни остава, е да признаем и идентифицираме това.

 1. Пералнята не изпира прането, докато контролния панел замръзва и той не реагира на действията на потребителя, кодът за грешка не се показва на дисплея.
 2. Всички светлини на контролния панел всички заедно и мигат последователно, докато не е възможно да стартирате програма за пране.
 3. Програмата за миене е настроена и стартирана, докато водата или не попадне в резервоара, или водата се оттича веднага, а след това машината виси „плътно“, спестява се само рестартиране. В този случай след рестартиране измиването може да се извърши в нормален режим.
 4. Машината при всяка програма за измиване изтрива 3-4 часа подред, без да спира, без да превключва на изплакване и въртене. Изпускателната помпа не се опитва да отстрани водата от резервоара. След дълго време машината замръзва.
 5. След включване, когато се опитвате да зададете програмата за пране, машината замръзва и веднага се изключва.
 6. Програмата за пране е зададена, курсът на измиване се показва на дисплея, но в действителност нищо не се случва, водата не се излива в резервоара, барабанът не се върти - нищо не се случва.
 7. Двигателят често неоправдано променя скоростта на въртене на барабана, дори ако промяната на скоростта не се дължи на програмата. Барабанът последователно и за много дълго време се върти в едната посока, после в другата.
 8. Teng от пералнята или прегрява водата, след което я оставя на студено, игнорирайки температурния сензор.

Важно! Посоченото поведение на пералнята ни загатва само за неизправност и бъдещ ремонт на електронния модул. За да сте сигурни накрая, трябва да проведете серия тестове.

електронен модул на пералняВсеки от осемте по-горе знака за повреда може да показва както неизправност на контролния модул, така и неизправност на един от сензорите или на устройството на пералнята. За да сте сигурни, че това наистина е електронен модул, първо трябва да стартирате автоматичния тест на пералнята и след това да тествате агрегатите на машината ръчно. Едва тогава могат да се направят окончателните заключения за неизправността. И така, как да направя автомивка на пералня?

При различни модели перални машини автотестът се извършва по различни начини. Затова препоръчваме внимателно да прочетете ръководството за вашия модел автоматична пералня. Ние даваме пример за самопроверка с помощта на пералня Ardo като пример.

 • Превеждаме стрелката на програмиста в строго вертикално положение, така че стрелката да сочи надолу.
 • Задайте температурата на нула.
 • Проверете дали барабанът е празен и няма вода в резервоара.
 • Натискаме едновременно всички бутони на контролния панел, след което режимът на автоматичен тест на машината трябва да започне.

В края на теста дисплеят трябва да показва код за грешка, съответстващ или на неизправност на устройството на пералната машина, или на неизправност на електронния модул.

Обърнете внимание! Тестът не може да се извърши в перални машини, в които е инсталиран индукционен двигател, или на ултрамодерни машини с вградена система за самодиагностика (има специален бутон на панела "самодиагностика").

Автотестът не във всички случаи дава адекватен резултат. За да проверите неизправността на електронния модул, трябва да го позвъните с мултицет. Същото трябва да се направи с всички подозрителни агрегати, като ги звъняте един по един. Работата, разбира се, е много старателна, но това е единственият начин да се уверите в 100% от неизправността на електронния модул.електронен модул на пералня

Защо контролния модул се счупи?

Има много причини за повреда на електронния модул. И не всички причини се дължат на неправилна работа на пералнята. Но първо първо.

 1. Фабричен дефект: една от частите на дъската или коловоза е повредена.
 2. Влага, работете при много висока влажност.
 3. Падащи напрежения.
 4. Изключете пералнята няколко пъти от електрическата мрежа по време на програмата за пране.

Фабричният брак, за съжаление, е характерен както за евтините, така и за скъпите перални машини.

Най-често такъв брак се случва в най-трудната част на пералнята - в контролния блок. За щастие, в повечето случаи проблемът се идентифицира за кратко време, когато машината все още е в гаранция, но понякога проблемът се проявява едва след няколко години. В този случай ремонтите трябва да се извършват за тяхна сметка и често със собствени ръце.

Всяка автоматична пералня е проектирана по такъв начин, че да работи в много тежки условия на околната среда, особено при висока влажност. Независимо от това, в някои случаи именно влагата причинява отказ на електронния модул, По принцип влагата причинява късо съединение, което унищожава електричеството и електрониката. След това машината определено ще има нужда от сериозен ремонт.електронен модул на пералня

Ако свържете пералнята към беззащитно захранване, спадът на напрежението може да изгори всички единици на пералнята или всички единици заедно, включително електронния модул. Това може да се избегне, ако включите в електрическите комуникации, които доставят пералнята, difavtomat.

И накрая, потребителският фактор. Никога не изключвайте пералнята по време на работа от електрическата мрежа. Някои от тези прекъсвания може да деактивират електронния модул. Ако спешно трябва да изключите пералнята, по-добре е да кликнете върху спирката и след това да я изключите - това ще бъде по-малко вредно от внезапно изключване.

Поправете го сами или се обадете на капитана: кое е по-изгодно?

Сега се обръщаме към основния въпрос: заслужава ли си да поправите електронния модул сами или е по-добре да поверите този отговорен въпрос на специалисти? Отговорът на този въпрос е доста труден. Всичко ще зависи от вашите знания, умения и способности да работите с микрочипове и печатни платки, както и от характера на разбивката.ремонт на електронен модул

Основният проблем на любителя е откриването на повреда в електронния модул. Всяка част трябва да звъни, да идентифицира изгорял елемент или перфорирана песен и след това да замени елемента или спойка на пистата. Вероятността, че ще направите всичко правилно с посредствени умения, клони към нула.

Разбира се, е възможно да се заменят електронните компоненти на съвременните перални машини, но това няма да работи, особено ако не е извършена висококачествена диагностика. Новата електронна платка за модули вероятно ще изгори отново.

Има и друга опция - премахнете целия контролен блок и го дайте на капитана за тестване. Това не се препоръчва от експерти. Ако вече поканите капитана, тогава трябва да му дадете възможност да звъни и проверява контролния блок на място, директно върху пералнята. Така той има способността да идентифицира проблема по-точно.

Важно! Електронните модули на съвременните перални машини могат да се ремонтират само от квалифицирани майстори, не се доверявайте на ремонт на никого, проявете интерес към препоръките на специалист, преди да го поверите на работа.

Харесва ви или не, по-изгодно е да се обърнете към специалист. Самият ремонт на такъв сложен елемент от пералня може да доведе до още по-големи разходи. В най-лошия случай, когато провеждате неправилно изпитване на оборудването, можете да изгорите не само управляващото устройство, но и нагревателя, двигателя, източващата помпа или всичко това едновременно - трябва да купите нова кола. Това поставя въпроса - защо да поемете риск, не е ли по-добре да поверите ремонта на домашния си помощник на добър майстор?

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Николай Николас:

  И точно след като модулът се развали, отидох до пункта за събиране на скрап и извадих модула от шайбата, която лежеше там, и го инсталирах за себе си. И работи чудесно! Моят Indesit 5103, и с който Indesit взе 5085.

 2. Граватар Кирил Кирил:

  Сушилня Bosch WTE86305OE. Имате нужда от ремонт модул.

 3. Граватар Алекс Алексей:

  Аристон дава грешка F-12. Тогава той може да започне работа, работа, време минава ... Включвам отново същото.

 4. Граватар Елена Елена:

  Пералнята се счупи. Обадих се на майстора, който смени четките на двигателя, той работеше. Но тъй като лагерът изтече, те го замениха. След това машината отново спря да работи. Пристигна капитанът и каза, че е свързал модула неправилно. Направих нещо. Проведе се едно измиване, след което отново машината стана. Сега трябва да поправите модула. Кажете ми дали да направя това? Или просто трябва да си купите нов? Няколко такива ремонта и цената ще надвиши цената на пералнята.

 5. Граватар Влад Влад:

  Колко ще струва да поправите модул Indesit Eva 1?

 6. Граватар Андр Andr:

  На Siemens модул може ли да се поправи? Дисплеят е изключен.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини