Всичко за пералните машини

Ремонт на врати на съдомиялни машини Bosch

ремонт на вратиСчупването на вратите е истински бич на съвременните съдомиялни машини на Bosch. Дори преди 12 години компанията произвежда "необитаемо" оборудване, но защо не, защото не са използвали малки пластмасови части, само метални. Сега, за съжаление, има повече пластмаса и чуплива пластмаса. О, добре, нека да го оставим на съвестта на производителя. Сега нашата задача е да поправим вратата на съдомиялната машина, но първо трябва да разберем дали тя наистина се е счупила и каква е причината за повредата.

Симптоми на неуспех

Разберете тази вратамиялна машина счупи не е толкова трудно. Разбивката задължително ще се прояви като очевидни симптоми, които не могат да бъдат игнорирани. Какво може да се случи?

 1. Вратата ще престане да се държи в полуотворена позиция, ще започне да пада с рев, ако не се държи на ръка.
 2. Вратата вече няма да щракне на мястото си и може да щракне на мястото си, но само след правилната натискане на вратата.
 3. Вратата ще скърца ужасно и ще се задръсти. Освен това движението му е много трудно.

В най-лошия сценарий вратата ще заседне, така че като цяло спира да се отваря и затваря.

Вратата е достатъчно проста, така че може да има само три причини за появата на горните симптоми. Или заключващото устройство е счупено, или механизмът за меко отваряне е повреден, или пантите изискват смазване или подмяна. Нека се опитаме да разберем как да премахнем тези три типа неизправности.

Вратата пада или се затваря лошо

Най-често срещаният проблем е свързан с падането на вратата. Веднага щом го отворим, той под действието на гравитацията свободно попада в положение "отворена широка". При такова падане вратата може да получи допълнителни щети, така че трябва да я задържите, когато я отворите. Лошото е, че при такова разбиване вратата не може да бъде оставена отворена, така че пералнята да изсъхне след приключване на програмата, което от своя страна е изпълнено с образуването на мухъл вътре и разрушаването на гумени уплътнения. Как да идентифицираме проблем?

 1. Изключваме напълно съдомиялната машина от всички комунални услуги и я отстраняваме от нишата, в която е била инсталирана. Фасадата на вратата не е необходимо да се отстранява.
 2. Някои модели имат странични стени, те трябва да бъдат премахнати.
 3. Обикаляме съдомиялната страна отстрани и разглеждаме самата дъна на кутията. Има жлеб, в който има пружина, кабел и пластмасови адаптери.
 4. Със сигурност в такава ситуация или кабелът се счупи, или, най-вероятно, пластмасовият адаптер се счупи, изключвайки кабела от пружината. Това доведе до повреда на заключващия механизъм.

След като конкретно сме определили какво се е счупило, можем да извървим два начина. Първо, можем да отидем до магазина на компанията Bosch (можете да посетите онлайн магазина) и да поръчаме нова пластмасова част. Това струва много, но след ремонта няма гаранция, че проблемът няма да се повтори, защото пластмасата е крехка, а натоварването, като се вземе предвид теглото на фасадата на вратата, е доста голямо. Второ, можем леко да преработим механизма, да го направим много по-надежден, но за това ще трябва да опитаме малко повече. Ние предлагаме втория вариант, така че "по човешки", направен и забравен.

 1. Премахваме пружината и кабела от жлеба отстрани, така че тези части да не ни пречат.
 2. В края на канала от задната стена пробиваме дупка за болта. Вземете болт с дължина 5 см.
 3. Отстъпваме на три завоя от ръба на пружината и вмъкваме шайба с широки полета.
 4. От обратната страна на пружината поставете болта така, че да минава през поставената в пружината шайба. Нишката на болта трябва почти напълно да излезе от пружината.
 5. Обличаме шайбата на конеца и след това навиваме гайката, здраво свързвайки болта с пружината. Стегнете здраво, така че шайбите да не се движат вдясно и вляво.
 6. Взимаме края на кабела към пружината, поставяме върху него шайба и след това гайка.Свързваме края на кабела с възел, така че гайката и шайбата да не се отлепят.

Вместо шайба и гайка можете да използвате кука, направена от стоманена тел, но връзката ще се окаже не толкова надеждна.

 1. Внимателно огънете трите завоя на пружината от противоположната страна с клещи с кръгъл нос.ремонт на вратата на съдомиялна машина
 2. Вкарваме шайбата с шнура между завоите и плътно ги затягаме. На този етап може да изпитате някои трудности, но трябва да опитате.
 3. Така пружината е свързана към кабела и от него на другия край излиза доста дълга нишка.
 4. Поставяме пружината с кабела в жлеба и пробиваме щифта през пробития отвор.
 5. Поставихме шайба с широки полета върху излязлата нишка, а отгоре навиваме гайката, фиксирайки здраво пружината в жлеба.

Какво направихме? И получихме следното. Пружината седи здраво в жлеба, а кабелът е здраво закрепен към нея, без никакъв пластмасов „геймър“. За да прекъснете такава връзка, ще трябва поне да скъсате здрав кабел, който се състои от синтетични влакна, а това е много трудно. Проверяваме как вратата се отваря и затваря, ако всичко е наред, тогава събираме машината и я свързваме към комуникациите.

Вратата не се щрака

Бравите на съдомиялните машини на Bosch са доста надеждни, рядко се счупват, но често са блокирани. Необходимо е да се окаже прекалено голям натиск върху вратата при затваряне и сега проблемът веднага изпада. Заключено заключващо устройство спира да функционира. След това можете да ударите вратата колкото искате, тя няма да се затвори. Какво да правя

На първо място, не се паникьосвайте, това не е повреда, а по-скоро досаден недостатък в заключващия механизъм. Взимаме отвертка, отваряме вратата на съдомиялната машина и поглеждаме в горната част на камерата за миене. Там трябва да стърчи малък метален език. Притискаме този език с върха на отвертка с малко усилие, той трябва да щракне и да влезе в червата на заключващия механизъм. Опитвам се да затворя вратата. Ако вратата се заключва нормално, тогава проблемът е отстранен.

В бъдеще, така че проблемът да не се повтаря, щракнете вратата с леко движение, без усилие. Не натискайте на вратата.

Стиска и се движи здраво

Ако вратата на съдомиялната машина Bosch скърца и се движи плътно, първо трябва да намажете пантите. Вземете течност WD-40 и напръскайте върху всеки контур от кутията през тръбата. Разбъркайте вратата няколко пъти, така че мазнината да се разпръсне според механизма. Оставете съдомиялната машина на мира за 10 минути, след което опитайте отново да отворите и затворите вратата. Ако проблемът продължава, ще трябва да погледнете механизма за контур за целостта.

Отстранете страничните стени на съдомиялната машина и огледайте пантите. В някои случаи те могат да се деформират леко от удар по време на транспортиране или чужд предмет може да попадне в тях и да причини задръстване. Ремонтът ще зависи от причината и естеството на повредата, но обикновено това не създава сериозни проблеми. Огънете деформираните елементи с плоска отвертка и клещи, след което бримките трябва да започнат да изпълняват функцията си нормално.

И така, ние разгледахме типичните проблеми, които могат да възникнат с вратата на съдомиялната машина на Bosch, както и как да отстраним тези проблеми. Ако имате някакви въпроси, напишете коментари към статията, както и създайте теми в нашия форум. Нашите експерти определено ще анализират вашия неуспех и ще дадат квалифицирана консултация. Успех

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Антон Антон:

  И можете да поръчате такъв ремонт, както е описано в статията за кабела?

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря ви много за видеото! Изработена в крайна сметка според вашия принцип, само с помощта на такелажни скоби.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини