Всичко за пералните машини

Направи си сам ремонт на резервоарите

резервоар за перална машинаАко причината за повреда на автоматичната пералня е резервоар или подвижен елемент, разположен в резервоара - това означава, че трябва да разглобите машината до основата. Първо трябва да извадите резервоара, докато разглобявате каросерията на автомобила и след това разглобявате самия резервоар и след това сглобявате всичко обратно. Това е доста отнемаща време работа, следователно, ремонтът трябва да се извърши веднъж и честно, така че да не се налага, след това да разглобявате отново машината. За да направите ремонт на направи си сам от начало до завършване, вижте нашата статия.

Какво се чупи в резервоара на машината?

Резервоарът на пералнята Indesit (или всяка друга) е основната й част, в която има барабан и други движещи се елементи. Именно в резервоара се събира вода и всъщност се измива в нея, въпреки че прането е в контакт със стените на барабана, а не в резервоара. На пръв поглед изглежда, че самият резервоар не може да се счупи, защото е само резервоар. Друго нещо са движещите се елементи, които са в него, но това е често срещано погрешно схващане. И така, какво може да се счупи в резервоара на автоматична пералня?

 • Лагери. Това е подвижен елемент, разположен в резервоара. Самите лагери струват стотинки, но е необходимо много усилия, за да ги смените. В този случай съществува риск от сериозни повреди на вала, щифта и други елементи.
 • Вал. Може да се деформира, ако лагерите не бъдат поправени.
 • Стените на резервоара. Те могат да се огъват под действието на центробежна сила от контакт с барабана, в случай на повреда на амортисьорите и лагерите. В най-лошия случай стените могат да се повредят, което ще наруши тяхната плътност.
 • Изтичане на резервоара Самата дупка, разбира се, не може да се счупи. Но на него е монтиран дренажен клапан, който може да се провали. Освен това дренажният отвор може да се запуши и ще трябва да се почисти.

Обърнете внимание! Ако лагерът не бъде ремонтиран навреме, това може да доведе до пълно унищожаване на резервоара от барабан за обратна връзка. След това резервоарът определено ще трябва да бъде сменен!

Характеристики на сглобяването и разглобяването на резервоарите

Процедурата за разглобяване на резервоара на автоматична пералня е подобна във всички случаи. Въпреки че ще се занимаваме с неотделима „версия“ на резервоара, поне с сгъваема. Напълно възможно е да разглобите резервоара на пералнята със собствените си ръце, но трябва да действате много внимателно. Специално решихме да опишем целия процес, като използваме примера на неразделим резервоар, тъй като ще бъде малко по-трудно да се справите.

На първия етап внимателно огледайте тялото на резервоара от всички страни. Нашата задача е да определим местоположението на заварената фуга, както и да очертаем местата, където ще пробием дупки за бъдещи крепежни елементи. След това вземаме електрическа бормашина, тънка тренировка от 3 мм и пробиваме 15-20 дупки в кръг, както е показано на фигурата по-долу.

Разбиване на резервоара на пералнята

Освен това, решаващият момент, трябва да действаме възможно най-внимателно, за да нарязваме заваръчния шев на тялото на резервоара на две половини със собствените си ръце, използвайки ножовка за метал. Тази работа ще отнеме значително време, така че бъдете търпеливи и продължете напред. Така неразглобяемите резервоари се превръщат в сгъваеми.

Важно! Когато режете тялото на резервоара, не отивайте твърде дълбоко, максимум 5 сантиметра, защото стените на тялото не са дебели. Ако острието на ножовката се подхлъзне по-дълбоко, рискувате да повредите стените на барабана.

След като резервоарът може да бъде отрязан, трябва да се получат две половини - предната и задната част. Предната част е малък пръстен с неправилна форма, изработен от пластмаса, в средата на който има люк и гумен маншет. В задната половина на тялото е целият барабан, заедно с задвижващ механизъм, който вече може да бъде изваден.Разбиване на резервоара на пералнята

Взимаме задната половина на резервоара и я обръщаме с люка на барабана.Сега трябва да разглобим вала, без да повредим основния му монтажен елемент - винтът, разположен в средата му. За да го развиете, трябва да вземете метален прът (ударът ще работи добре), насочете го към винта и ударете пръта няколко пъти с бронзов или обикновен чук. След това вземете отвертка Phillips, развийте винта.Разбиване на резервоара на пералнята

Следващият етап на разглобяване на резервоара се свежда до правилното отстраняване на вала от пръта. Извършва се така. Първо вземаме малък дървен блок и две големи пръти. Заменяме големи пръти под краищата на резервоара, така че той да стои върху тях повече или по-малко стабилно. Вземаме чук и малък блок, насочваме блока към пръта и го удряме няколко пъти с чук. Поразяваме така: първо слаб удар, после малко по-силен, след това малко по-силен. След това барабанът трябва да се отдели от тялото на резервоара.анализ на резервоара за пералня

Обърнете внимание! С цялата си сила не е нужно да удряте запаса през щангата. Прикладът изглежда надежден, но външният вид е измамен, така че за да не повредите частта, измерете силата на удара, по-добре е да сте в безопасност.

Следващият етап включва демонтаж на лагери от тялото на резервоара. Ако лагерите са обслужвани и проблемът е в деформиран или изтичащ резервоар, не можете да ги докоснете, тъй като те не пречат на ремонта. Но ако повредата е свързана с лагери и уплътнения, те трябва да бъдат отстранени. Взимаме металния си прът, насочваме го към един от краищата на лагера и нанасяме лек удар върху него с чук. Прехвърляме пръта на другия ръб на лагера и отново удряме.анализ на резервоара за пералняНе можете да ударите само единия ръб на лагера, защото той е разхлабен и тогава ще трябва да се пробие със стъпка свредло. Ние извличаме и заместваме и двата лагера с нови, След подмяна и поправка на всички дефектни части ние сглобяваме резервоара в обратен ред. В същото време ние смазваме краищата на изрязаните части с уплътнител или студено заваряване и свързваме, а през предварително пробити отвори преминаваме болтовете и ги фиксираме с гайки. Размерът на болтовете ще зависи от това коя тренировка сте използвали.резервоар за перална машина

отстраняване на неизправности

След като успешно разглобяваме резервоара, сами започваме ремонта. Вече споменахме процеса на подмяна на лагерите, така че незабавно пристъпваме към фиксиране на тялото на резервоара. Ремонтът на повредените стени на резервоара започва с проверка и оценка на естеството на повредата. Много ще зависи от материала, от който е направен резервоарът. Ако е пластмасова, тогава върху нея могат да се образуват пукнатини, през които водата прониква.

Някои домашни занаятчии предлагат да запечатат пукнатината и да продължат да експлоатират резервоара. Според нас (експертите са съгласни с нас) такъв шип няма да продължи дълго и тогава ще е необходимо машината да се ремонтира с нова. По-добре е да купите нов корпус на резервоара и да го замените. Корпусът на пластмасовия резервоар е по-евтин от металния.

Ако резервоарът се състои от неръждаема стомана и в него се е образувала „дупка“, е напълно възможно да го приготвите и той все още ще служи известно време. В този случай препоръчваме да делегирате заваръчната работа на опитен заварчик, който трябва да направи всичко бързо и точно. След заваряване боядисвайте заварката с водоустойчив емайл - това допълнително ще удължи живота на резервоара. Като цяло няма други подходящи начини за фиксиране на перфорирани метални резервоари - само заваряване или пълна подмяна на устройството. Никой уплътнител или студено заваряване няма да помогнат в този случай.резервоар за перална машина

За да ремонтирате огънати метални резервоари на пералня, е необходимо да извършите ремонти в следния ред.

 1. Вземаме обикновен чук и дървен блок. Ако вдлъбнатината е малка и резервоарът няма дупки, нищо друго не е необходимо.
 2. С помощта на газова горелка загряваме вдлъбнатина, като загряваме външната стена на резервоара.
 3. Поставяме щангата на изпъкналостта на резервоара, съответстваща на вдлъбнатина отвън и докато металът се охлади, леко я ударихме с чук. Вдлъбнатината трябва да се изправи.

След това трябва да проверим изпускателния клапан и отвора за изпускане на резервоара за неизправности и запушвания. Правим следното.

 • Визуално проверете дренажния отвор, отстранете купчината, косата, коксуваната мръсотия и водния камък. Ако не можете да го направите с ръцете си, използвайте шкурка.
 • Проверяваме уплътняващата дъвка и маншета на изпускателния клапан на резервоара на пералнята. Ако гумата от време на време „zadubil“, стане твърда и напукана, трябва да смените маншета и уплътняващата дъвка.
 • Взимаме мултицет и проверяваме контактите на изпускателния клапан, ако съпротивлението е 1, тогава единицата е повредена. Необходимо е да замените клапана с нов.

Важно! Внимавайте преди да проверите клапана с мултицет, почистете старателно неговите контакти и след това измерете.

В заключение отбелязваме, че е доста трудно да се поправи резервоарът на пералня. Необходимо е правилно да разглобите машината, да извадите резервоара, след това да разглобите резервоара без грешки и едва след това да продължите с ремонта и не е факт, че този ремонт може да се извърши изобщо. Всичко ще зависи от вида на разбивката.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини