Всичко за пералните машини

Как да проверите и поправите амортисьори на пералня

амортисьори в пералнятаЗа да пералната машина да не скача по време на миене и въртене, устройството й има части, които заглушават вибрациите на барабана и резервоара - това са амортисьори. По-новите автомобили използват амортисьори, които са малко по-различни от амортисьорите, защото имат една цел. Амортисьорите са надеждна част от машината и рядко се провалят, но ако това се случи, възниква въпросът дали амортисьорите могат да бъдат ремонтирани и как да ги извадите от пералнята със собствените си ръце.

Каква е разликата между амортисьорите и амортисьорите

Амортисьорът е цилиндрично устройство, вътре в което преминават бутало и възвратна пружина. Между цилиндъра и буталото има уплътнения, гумено бутало и прът в края. Амортисьорът в своя дизайн няма връщащи пружини. Пружините в пералните машини с амортисьорите се изваждат отделно, върху тях е окачен резервоар.

И амортисьорът, и амортисьорът са разположени в долната част на пералнята, в размер на две части.

За разлика от амортисьора, амортисьорът намалява вибрациите на резервоара много по-добре. Поради факта, че пружините се свалят отделно, те могат да бъдат подменени без проблеми по време на счупване и опъване. Амортисьорът ще трябва да бъде разглобен, но за това ще говорим по-късно.

Здравна проверка

Можете да проверите амортисьора или амортисьора за работоспособност, дори без да го изваждате от резервоара. За да направите това, трябва:

 1. премахнете горния капак на шайбата, като развиете винтовете, които я държат;
 2. натиснете горната част на резервоара, така че да се движи надолу с 5-7 сантиметра;
 3. след това рязко пуснете;
 4. след това, погледнете внимателно, ако резервоарът под действието на пружините се издигне и спре, амортисьорите са в добро състояние, т.е. ако резервоарът започна да се люлее като махало, тогава е необходим ремонт или подмяна на частта.

амортисьори в пералнятаСчупен амортисьор или амортисьор влияе върху работата на пералнята, поради което може да се подозира тяхното повреждане още преди „отварянето“ на машината. Основните симптоми на дефектните амортисьори са следните:

 • по време на миене и предене машината скърца и чука силно;
 • барабанът на машината се върти здраво, може да няма смазване в амортисьора.

Амортисьорът или амортисьорът на пералнята най-често има една от тези неизправности:

 • при продължителна работа на оборудването, уплътнението на облицовката или амортисьора може да се износва, в някои случаи е възможна подмяна;
 • механични деформации в резултат на неправилна трафик или брак по време на монтажа, в този случай ремонтът е неизбежен;
 • когато болтовете, върху които е износен амортисьорът, той просто лети и се закача.

Важно! Каквато и неизправност да възникне с амортисьора, тя трябва да бъде отстранена много бързо, работата на пералнята с признаци на счупване е неприемлива.

Как се сваля и облича

За да премахнете амортисьорите, трябва да получите достъп до тях. На различни марки автомобили той е разположен от различни страни. На някои шайби е достатъчно да свалите задната част на кутията, което е съвсем просто, а при други ще отнеме малко повече време, за да премахнете предния капак. Това се прави, както следва:амортисьори в пералнята

 • премахнете горния капак, като развиете болтовете и го плъзнете обратно;
 • извадете контейнера за прах и долния пластмасов панел;
 • развийте горния панел и го извадете в горната част на шайбата, като направите това, за да не повредите проводниците, идващи от частите към контролния модул;
 • След като отворихме метална яка, изваждаме маншет и го пълним в барабан;
 • развийте всички болтове, държащи предната част на машината;
 • премахнете проводниците, които отиват до ключалката на вратата или напълно развийте ключалката;
 • премахнете фасадата на кутията;
 • под машината под резервоара намираме амортисьори;
 • развиваме болта, който фиксира амортисьора към тялото, или отстраняваме ключалката;
 • изключете амортисьора от резервоара, по аналогия с предишния параграф;
 • сега остава само да извадите счупената част, да проверите и да се уверите, че е счупена и след това да я замените, като инсталирате частта в обратен ред.

Обърнете внимание! Във всеки случай трябва да замените два амортисьора, дори ако единият от тях е непокътнат.

Трябва да се каже, че не във всички случаи амортисьорът може да бъде заменен без изваждане на резервоара. В такива перални машини като Samsung и Hansa резервоарът ще трябва да бъде изваден, тъй като амортисьорът не се изключва от резервоара, така че в този случай е по-добре да се свържете с капитана, ако не сте уверени в себе си.

Ремонт и неговата приложимост

Подмяната на амортисьорите не винаги е оправдана, особено ако оригиналните части са скъпи и няма да се справите сами. Такава подмяна може да струва най-малко 3000 рубли. Ако искате да спестите пари, тогава можете да поправите амортисьора, обикновено трябва да смените облицовката в случая. Как да го направите сами го направете сами, гледайте видеото по-долу.

Както отбелязват майсторите на форумите, такъв независим ремонт на амортисьори не носи очаквания резултат. За някои пералнята работи правилно 3-4 години, докато някой има достатъчно за 3-4 измивания. Затова мнозина препоръчват да не се притеснявате, извършвайки ремонт, а просто купувайте нови части и ги заменете. Прахосването на пари ще ви се отплати със спокойни нерви. Е, ако ремонтът не ви плаши, продължете го, пожелаваме само късмет!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Иван Иван:

  Ако барабанът се върти здраво с външни скърцания - това не е проблемът с амортисьорите, а с лагерите.

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Съгласен съм

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини