Всичко за пералните машини

Как да настроите превключвателя за налягане на пералнята

Как да настроите превключвателя за налягане на пералнятаС течение на времето всеки елемент от пералнята може да се провали - гуменото уплътнение започва да се напуква, нагревателят спира да се нагрява, сензорът за нивото на водата дава неразбираема грешка. Несъвършена система за постъпване на вода в резервоара ще говори за проблема с превключвателя за налягане. Пералната машина или няма да получи течността, или я зарежда в излишък.

Не във всички случаи сензорът трябва да бъде заменен с нов, понякога може да се наложи настройката на превключвателя за налягане. Опитвайки се да настроите частта самостоятелно, ще избегнете ненужни разходи за закупуването на елемента, като същевременно удължите живота на съществуващия сензор в продължение на много години. Ще разберем как да коригираме частта, която е отговорна за събирането на нужното количество вода в резервоара.

Преди да отворите превключвателя за налягане

След като откриете неизправност в системата, трябва да разберете дали превключвателят за налягане наистина е бил причината. Внимателно инспектирайте системата за пълнене, разгледайте маркуча и монтажа на сензора за прием на вода, неговата преходна камера. На инспектираните елементи не трябва да има:

 • ожулвания, разкъсване;
 • плака от перилни препарати.

Ако откриете изсушен препарат на частите, не забравяйте да изплакнете компонентите и опитайте да стартирате машината отново. Може би тези мерки ще помогнат да се възстанови работата на пресстаста.проверете тръбата на превключвателя за налягане за повреди

След това проверете стабилността на захранващото окабеляване към сензора. Може би някаква жица е износена или огъната. Ако е открит дефект, поправете го и проверете пералнята за работа.

И накрая, трябва да разгледате контактите на пресостата, ако те са мръсни, трябва да ги почистите. След това стартирайте проверката на сензора за прием на вода. Диагностиката ще изисква тръба с диаметър, подобен на маркуча на постоянния сензор. Единият връх на тръбата ще трябва да се постави върху входящия монтаж на устройството, леко да се надуе в свободния втори отвор. Когато сензорът работи правилно, той излъчва кликвания. Ако дори след такава проверка не са открити проблеми, е необходимо да разглобите превключвателя за налягане.

Процес на коригиране

Не е необходимо да се прибягва до помощта на професионалисти, които да настроят датчик за ниво на течност; ремонтните дейности могат да се извършват независимо. Необходимо е ясно да следвате инструкциите по-долу и да извършвате всички действия внимателно, с изключително внимание. За да настроите сензора за ниво на пералнята, трябва да се спазва следният алгоритъм на действия:

 • изключете машината от мрежата и водоснабдяването;
 • извадете превключвателя за налягане, като развиете двойката болтове, които го държат, и внимателно разкачете проводниците, захранващи частта;
 • намерете специални винтове, предназначени да привличат и отслабват вътрешните контакти на устройството;
 • отстранете остатъчния уплътнител от повърхността им.

разглобен превключвател за наляганеТези манипулации могат да се нарекат подготвителни, основната работа по настройката на превключвателя за налягане тепърва ще се извършва. На следващо място, използвайки почистените винтове, трябва да опитате да уловите момента на сближаване и отваряне на контактите със собствените си ръце. В този случай ще е необходимо да се използва „методът на пукане“, добре познат на всички, тъй като непрофесионалистите нямат специални устройства, които да зададат момента на затваряне. Необходимо е да направите това:

 • завъртете първия винт половин оборот, свържете сензора към машината, включете машината и стартирайте режима на пране;
 • ако във вашия случай първоначално необходимия обем вода не е бил събран, но сега е станал по-голям, тогава е избран правилният начин на действие. Разхлабете винта по-силно в същата посока, след което напълнете частта с уплътнител;
 • ако развиването на болта предизвика обратния ефект, превъртете го в обратна посока с един или един и половина оборота.

Основната задача при регулиране на превключвателя за налягане е да се зададат оптималните параметри за неговата работа, така че сензорът да работи в точното време, ясно определя количеството вода, събрана в резервоара.

След като винтовете са завинтени в желаното положение, не забравяйте да ги обработите със силиконов уплътнител, за да избегнете последващо разхлабване на крепежните елементи.

Знаци, показващи повреда на част

Много фактори могат да показват отказ на сензор за ниво на течност., Ако превключвателят за налягане се повреди, нормалната работа на пералнята е нарушена, машината започва да функционира неправилно. Определени признаци показват неизправност на устройството.

 1. Режимът на пране се активира дори когато барабанът е празен.
 2. Нагревателят започва да работи, въпреки че в резервоара няма вода. Това действие със сигурност ще доведе до изгаряне на нагревателя.
 3. Автоматичната машина изтегля вода „колкото иска“, а не желаното количество, осигурено от програмата за пране.
 4. Шайбата не може да източва отпадните води в края на цикъла.
 5. Режимът на изплакване в машината не работи.

Не е трудно сами да диагностицирате повреда на превключвателя за налягане, описаните симптоми доста ясно показват проблеми със сензора. Въпреки това, не във всички случаи настройката на сензора ще помогне, в определени ситуации ще изисква пълната му подмяна.

Ако корекцията не помогна?

Ако опитът да настроите превключвателя за налягане със собствените си ръце се провали, това не означава, че трябва да смените пералнята или спешно да се обадите на капитана. Най-бюджетният вариант е дефектната част да се замени с нов сензор.

Важно е да изберете правилния превключвател за налягане за подмяна, не забравяйте да вземете предвид марката и модела на вашата автоматична машина.

Инсталирането на нов сензор за ниво на водата не отнема много време. Достатъчно е да премахнете счупената част, като първо направите снимка на схемата на окабеляване и след това извършите следната последователност от действия:

 • фиксирайте превключвател за работно налягане в системата;
 • свържете маркуча към тръбата на сензора и го закрепете със скоба;
 • проверете полученото съединение за пукнатини, гънки, повреди;
 • свържете окабеляването съгласно предишната схема.

Не използвайте пералня с неработещ сензор, това може да доведе до сериозна неизправност на машината, необходимо е да регулирате превключвателя за налягане възможно най-скоро или да го замените с работещ.

След това трябва да сглобите тялото на машината, като поставите горния капак на място, включете шайбата в мрежата и стартирайте програмата за пране. След подмяна на частта ситуацията несъмнено трябва да се подобри.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Александър Александър:

  Ако превключвателят за налягане е завит, вече не е необходимо да го сменяте.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини