Всичко за пералните машини

Демонтиране на барабана на пералната машина

разглобяване на резервоараПовредите в лагерите на пералнята са може би най-неприятната неизправност, която може да се случи с домашен помощник. Проблемът не е толкова в елиминирането на самата неизправност, колкото в стигането до подробностите, които ни интересуват, защото за това ще трябва да разглобите в буквалния смисъл по-голямата част от машината. Основното е да разглобите резервоара, който е сглобен с барабан, а това не е толкова лесно да се направи. В нашата статия ще разгледаме въпросите за разглобяването на различни видове барабани на перална машина с предно зареждане.

Основни правила

барабан за перална машинаСлед като гледа много тематични видеоклипове и снимки в Интернет, потребителят придобива нездравословно самочувствие и започва да вярва, че ще може да разглоби почистената машина заедно с барабана и след това да я сглоби обратно за няколко часа. Всъщност разглобяването на резервоара и барабана е изпълнено с много клопки. Ако не ги познавате, тогава можете да развалите важната част от „домашния помощник“, така че дори господарят да не ви помогне по-късно.

Когато се чудите как да разглобите барабана на пералня, първо трябва да стигнете до него и за това ще трябва да извадите почти всички части от кутията, тъй като те ще пречат на изваждането на резервоара и барабана. Как да направите това е илюстрирано подробно в статията. Как да разглобявате пералня Zanussi, Въпреки че тази публикация се занимава с конкретна марка пералня, тя е много показателна и ни позволява да правим аналогии с всяка друга марка на пералня.

И така, какви са правилата за разглобяване на въпросния барабан и резервоар? Какво трябва да запомните, когато вършите тази работа? Нека обобщим тези правила.

 1. Извадете резервоара на барабана от корпуса на пералната машина много внимателно. Резервоарът на повечето съвременни автомобили е пластмасов и не понася никакви механични влияния. Когато изваждате резервоар, вземете помощта на приятел.
 2. Преди да видите неразделим резервоар, пробийте много отвори за крепежни елементи с тънка бормашина по шева. Така няма да допуснете пристрастия. Колкото повече болтове в кръга, толкова по-добре ще може да издърпа половините на резервоара и, разбира се, не щадете уплътнителя.
 3. Необходимо е да се види неотделим резервоар точно по протежение на заварения пластмасов шев, което се вижда ясно отстрани. На повечето места дори няколко милиметра не са разрешени.
 4. Когато развивате винта, който държи ролката на барабана, бъдете изключително внимателни и внимателни. Без усилие не можете да го развиете, но като положите допълнителни усилия, ще откъснете краищата на главата, отколкото ще си създадете проблеми.
  болт на ролката
 5. За да извадите гърба на резервоара на пералната машина от вала, ще трябва да нанесете няколко леки удара върху вала - не прекалявайте.

Лепливият лагер може да бъде отстранен с помощта на автомобилен теглич. Може да се наложи леко да се нагрее с нажежна горелка преди отстраняване.

Какво се изисква?

За да разглобите резервоара с барабана на пералнята, е необходим обикновено прост инструмент. Повечето от необходимите инструменти вероятно все още са в килера ви, но за някои трябва да отидете в гаража или може би при съсед. Какво се изисква?

 • Отвертка Phillips, шестоъгълна, плоска (при някои модели машини са достатъчни плоска и Phillips отвертка).инструментите
 • Малък регулируем гаечен ключ.
 • Глави и гаечни ключове (комплект).
 • Автомобилен теглич, предназначен за демонтаж на лагери.
 • Горелка.
 • Ножовка за метал и много картини към него.
 • Пробиване и тънки свредла.
 • Дървен блок и фиби.
 • Тежък меден чук.
 • Щипци и клещи.

Освен всичко друго, ще е хубаво да имате под ръка смазка WD-40. Ще помогне да се справите със закрепените крепежни елементи и да опростите разглобяването. Вместо духалка можете да използвате газова факла, но тя ще даде по-ниска температура и лагерът може да не се загрее достатъчно, за да изскочи.

Не използвайте духалка на закрито.За предпочитане е да разглобите резервоара на пералнята някъде в гаража или навеса и за предпочитане на улицата под навес.

Демонтиран резервоар

Около половината от всички съвременни автоматични перални машини имат сгъваеми резервоари. Това е много удобно и значително улеснява живота на ремонтниците на перални машини, ускорявайки разглобяването. В пералнята със сгъваем резервоар две половини на този резервоар се изтеглят с болтове. В допълнение, фугата е или покрита с уплътнител, или е запечатана с еластична лента, така че водата да не изтича. За да разглобите разглобяем резервоар с барабан на пералня, трябва:

 • с помощта на дървена щанга заглушете шайбата на барабана, резервоарът със самия барабан трябва да бъде поставен с люка надолу;
  блокирайте шайбата
 • взимаме глава с подходящ размер с тресчотка и се опитваме да развием болта, който държи шайбата върху вала;
 • изваждаме шайбата и след това, като вземем подходящ ключ, започваме да развиваме болтовете, които свързват половините на резервоара;
 • Развивайки половинките на резервоара, нанесете няколко леки удара върху вала и издърпайте гърба на резервоара;
 • Използвайки горелка или газова горелка, ние загряваме лагерите и ги издърпваме с пулвер.

Чести са случаите, когато лагерите слизат от вала без проблеми, така че пулсът не е необходим.

Неразглобяем резервоар

С неотделим резервоар правим почти същото, както с неразделим резервоар. Единствената разлика е, че трябва да се реже. Всеки, който поне веднъж е свършил тази работа, знае колко е тежък, мрачен и неблагодарен. Основният проблем е, че нито един удобен инструмент в чистата му форма не е подходящ за тази работа.

разрязване на резервоара

 1. Ножовката често се забива и платното се счупва.
 2. Тънка ножовка се вижда много гъсто, така че след това е трудно да се осигури плътна връзка на половините на резервоара.
 3. Шлайфът изобщо не се побира, тъй като дискът може да се изплъзне и да повреди резервоара по всяко време, в допълнение, работата с мелницата е трудно да се регулира дълбочината на рязане и това представлява риск от повреда на стоманения барабан.
 4. Като цяло мозайката е подходяща, но в някои области отново трябва да работите с ножовка.

По отношение на рязането на резервоара, експертите съветват да се използва конвенционална ножовка за метал, заедно с острие за ножовка, което трябва да бъде обвито с лента с лента в единия край, за да се улесни придържането. Ще използвате такъв импровизиран файл в онези области на заваряването, където ще бъде неудобно да се гледа с конвенционална ножовка за метал. Ако след 3-4 часа можете нормално да отрежете резервоара, помислете за половината свършена работа и ако старите лагери се откачат без проблеми, считайте, че демонтажа е бил успешен.

В заключение отбелязваме, че за да разглобите барабана на пералната машина, първо трябва да отделите много време, за да го извадите, и едва след това да продължите директно към демонтажа. Ако резервоарът на вашия модел на пералнята не е демонтиран, ще отделите много пъти повече време за демонтаж. Бъдете внимателни и внимателни!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Игор Игор:

  Благодаря ти, Владимир, за видеото. Всичко е подробно и разбираемо.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини