Всичко за пералните машини

Разглобяване на барабана на перална машина Indesit

разглобен резервоар IndesitВ резервоара на пералнята има жизненоважни части, които позволяват на подвижните единици да се въртят плавно. Когато се износват, по време на завъртане се появяват външни звуци, както и обратната реакция. За съжаление, разбивката на тези части не е рядък случай, така че ще говорим за поправянето им в тази статия. Например, научаваме как да разглобяваме барабан от машина Indesit и да заместваме лагерите върху него.

Трябва ли да предприема ремонт?

Износването на лагера е една от най-честите причини за неизправност на пералнята. Поради факта, че позволяват на барабана да се върти, върху тях се произвежда високо натоварване, което ги принуждава да станат неизползваеми по-бързо от други части и части. Лагерите са разположени на капака на барабана, така че трябва не само да стигнем до резервоара, но и да го разглобим напълно. Като цяло ще е необходимо да се направи почти пълен анализ на цялата пералня.

Въпреки това дори разглобяването на барабана не изглежда толкова трудна задача в сравнение с разглобяването на неразделим резервоар. Някои производители сливат резервоар с барабан, което не ви позволява ръчно да го разглобявате. В този случай сервизите за сервиз и сервизните центрове обикновено предлагат резервен резервоар. Проблемът е, че цената му може да бъде до 70% от цената на пералнята, така че е по-препоръчително да закупите нов „домашен асистент“.

Ако не искате да харчите пари за подмяна на резервоара и още повече за подмяна на цялата пералня, можете да опитате да видите резервоара с метален трион (последвано от залепване след подмяна на частите). Сериозни пари могат да бъдат спестени, но самоуправлението ще изисква време и умения. Ако все още сте пълни с желание да опитате, тогава ще ви разкажем за всичко, което трябва да знаете.

Ние ще съберем всичко необходимо

Преди да започнете, трябва да съберете (или закупите) необходимите инструменти. Между другото, за ремонт на машини от марката Ariston инструментите са еднакви, тъй като Indesites и Aristons са сходни по вътрешна структура. Така че, ние се нуждаем от:

 • трион / ножовка за метал;
 • маркер;
 • клещи и клещи;
 • 8-18 мм гаечни ключове;
 • комплект глави с копчета;
 • Филипи и прави отвертки;
 • комплект гаечен ключ;
 • чук;
 • мултицет;
 • шило.

Ако трябва да фиксирате електрическите части на машината, можете да изключите мултицета от списъка. Използвайте обикновен тестер.

Преди демонтаж

Първо се нуждаем от свободно пространство. Ако колата е в комбинираната баня, може да има достатъчно място, а ако банята е само "метър на метър" - ще има много неудобства при анализа и фиксирането. Най-добрият вариант е да преместите устройството до гаража или на улицата (ако правите ремонт в страната). Ако това не е възможно - преместете шайбата във всяка стая, където има поне 2 квадратни метра. м свободно пространство. След това трябва да завършите следната работа.

 1. Покрийте работната зона с ненужна кърпа или вестници.
 2. Прехвърлете пералнята на работното място, като първо изключите маркучите и проводниците от нея.
 3. Изключете контейнера за прах от машината - той само ще пречи.
 4. Изцедете останалата вода от резервоара, като развиете дренажния филтър (разположен отдолу).

Също така подгответе отделно пространство за малки части и разглобяеми части. Можете веднага да поставите приемника за прах и да филтрирате там.

Стигнете до резервоара

Ако подготовката приключи, можете да започнете анализа. На първо място, свалете капака. За да направите това, трябва да развиете болтовете от задната стена, към която е прикрепен капакът, и след това да го издърпате към вас и нагоре. Нищо сложно.

махнете капака SM

След това трябва да извадите люка от задната страна на машината. Той се закрепва с няколко болта - те трябва да бъдат отстранени с правилната отвертка. Премахваме предния и задния панел и виждаме вътрешните части на устройството. Когато ги извадим, стигаме до самия резервоар.

Нека започнем с задвижващия колан.За да го премахнете, трябва да държите шайбата с едната ръка, а колана - с другата. След това завъртете макарата и изчакайте коланът да се подхлъзне.

свалете колана от шайбата

Погледнете стената зад шайбата. Ако има ръждиви петна или петна от масло, тогава лагерите определено ще трябва да бъдат сменени. Така че продължаваме анализа. Необходимо е да се намери нагревател (тръбен електрически нагревател), опашката от него се вижда под резервоара. От нагревателя трябва да извадите цялата окабеляване и след това да премахнете гайката, която се намира в центъра на хвостовището между контактите. След това извадете нагревателя от жлеба.

Технически можете да разглобите шайба, без да сваляте нагревателя. Това обаче може да доведе до повреда на контактите по време на разбор, което от своя страна ще доведе до необходимостта от пълна промяна на частта.

премахнете нагревателя от cm

След това извадете електродвигателя. Отстраняваме чипове и окабеляване от него, развиваме болтовете и след това изваждаме двигателя и го отстраняваме отстрани. Преминаваме към върха. Производителите поставят противотежест под горната стена, чиято задача е да гасят центробежната сила по време на измиване и предене. На външен вид противотежестта наподобява голям камък. По същество противотежестта е просто камък с големи размери. Можете да го извадите с гаечния ключ, като отстраните болтовете, на които е монтиран. Отстранете противотежестта.

свалете противотежестите

Противотеглото е доста тежко, така че внимавайте, когато го сваляте.

Почти стигнахме до резервоара. След това трябва да премахнете контролния панел. Продължете както следва:

 • премахнете крепежните елементи, които са в дозатора за прах;
 • отидете в предната част на пералнята, друг закопчалка е отляво, също я извадете;
 • сега само ключалки държат блока, за да изключат блока от тях, издърпайте го (действайте плавно и внимателно, в противен случай съществува риск от счупване на окабеляването);
 • изключете проводниците, свързващи контролния панел и всмукателния клапан;
 • махнете частта към останалите отстранени части, ако има сервизна кука, ще бъде още по-добре.

Сега трябва да получите достъп до резервоара отпред. Започваме да махаме маншета. Намерете скобата, която държи гумената лента. Изпечете го с отвертка (по-добре е да използвате най-тънките от наличните). Използвайте отвертка, за да заобиколите скобата, докато не почувствате закрепването. Развийте стойката. Извадете скобата. Поставете венеца в барабана.

махнете маншета

В задната част на машината, до маркуча на гнездото, има монтиране - трябва да го развиете. След това изваждаме входящия клапан и нишата на приемника за почистващи препарати.

За да получите ниша на приемника, изключете разклонителната тръба, като отворите яка.

Преминаваме към пресостата. Изключете окабеляването от него и след това го изключете от самия монтаж. Самият монтаж е пластмасов, така че внимавайте, когато сваляте сензора - лесно е да го повредите.

изключете превключвателя за налягане

Преди да извадите тръбата на стойката и източете, поставете „домашния помощник“ хоризонтално. По правило дъното на моделите Indesit липсва, така че веднага ще видите дясната част. Тръбата се отстранява от скобите. За да направите това, просто разхлабете закопчалката.

изключете дюзите

С помощта на 10 мм гнездо ключ развийте крепежните елементи, които държат стълбовете, и след това ги извадете. След това отново можете да поставите колата в изправено положение - стигнахме до резервоара и може да започнете да я режете.

Изрязване на резервоар

Разрязването на резервоара, разбира се, не е възможно вътре в тялото - първо го извадете оттам. Може да не разполагате с достатъчно сила сами, затова приведете още един чифт ръце в ремонта. Когато резервоарът е изключен от основното тяло - трябва да бъдете много внимателни, опитвайки се да не повредите барабана и други части, да го разрежете на две части по шева. За да направите това, извършете редица необходими манипулации. Поставете резервоара в изправено положение, шевът, който ще видите, трябва да ви гледа. Резервоарът може да бъде монтиран на автомобилна гума за допълнителна стабилност.

режещ резервоар Indesit

Уверете се, че резервоарът е споен и реженето е наистина необходимо. Ако е така, изрежете резервоара строго по шева. След триене извадете и оставете настрана горната част на резервоара.Гърбът все още е прикрепен към барабана. Лагерите са разположени там, така че той също ще трябва да бъде отстранен.

Стигаме до лагерите

За разлика от горната част на резервоара, долната част след рязане не се отстранява толкова лесно - това е целият процес. За начало развийте гайката, придържаща ролката на барабана. След това направете следното:

 • извадете шайбата;
 • завийте болта в резбата (няма нужда да използвате болта от машината - винтът в болта най-вероятно ще се обърка);
 • поставете гумена част от малат на болт. Ако не е, можете да използвате дървен блок или нещо подобно;
 • докоснете блока или малака с чук, докато долната половина се движи. Ако това не се случи, навлажнете областта близо до болта с WD-40 и почукайте отново с чук.

Когато се отървете от тази половина на резервоара, ще имате пълен достъп до барабана. Лагерите са разположени на вала. Можете да ги премахнете с помощта на теглич за кола. Ако го няма - занесете барабана в автосервиз - там те ще ви помогнат да разглобите барабана на пералнята.

Когато лагерите са извадени, можете да поставите нови и да сглобите пералнята обратно. За да свържете отново резервоара, използвайте уплътнител и болтове. Няма да описваме как да сглобяваме колата назад - всичко е същото като по време на разбор, но в обратен ред.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини