Всичко за пералните машини

Размери на съдомиялни машини

размери на съдомиялна машинаПри създаването на атрактивен дизайн на кухнята е важен всеки сантиметър пространство, особено ако това пространство е ограничено. За да подредите домакинските уреди в кухнята и да не забравяте нищо, трябва да знаете неговите размери. Що се отнася до съдомиялните, те са различни и за кои решихме да разкажем, особено в този случай има какво да говорим.

Размери на вградените съдомиялни машини

Всички съдомиялни машини са разделени на две големи групи: вградени и независими. Много хора днес предпочитат вградените уреди; продажбите на вградени съдомиялни машини са няколко пъти по-големи от тези, които нямат възможност да бъдат вградени в кухненските мебели. В същото време оборудването може да бъде вградено напълно, когато съдомиялната машина не се вижда зад фасадата на мебелите, и частично, когато контролния панел на машината е поставен върху фасадата.

По размер всички вградени съдомиялни машини са разделени на още три групи.

 • Първата група са съдомиялни машини в пълен размер, височината на които е от 60 до 85 см, дълбочината е от 54 до 63 см, ширината е от 55 до 65 см.
 • Втората група са тесни коли, височината на които е 81-85 см, дълбочината е 51-65 см, ширината е 44-45 см.
 • Третата група - компактни съдомиялни машини, чиято височина е 43,8 - 60 см, ширина 54,5 - 60 см, дълбочина 49,5 - 60 см.

Обърнете внимание! Най-често вградените съдомиялни машини имат височина 83 см - стандартната височина за монтаж под плота.

Ето няколко примера за модели на такива съдомиялни машини, представящи информацията в таблицата.

размери на съдомиялни машини

Въпреки това, в допълнение към горните три групи, има съдомиялни машини, чиито размери са нестандартни и е много трудно да ги причислим към всяка група. Като пример, следните съдомиялни машини:

 • Kuppersbusch IGVS 6609 - размер (WxDxH) 60x55x87 см;
 • Kuppersbusch IGS 6908.1 GE - размер (WxDxH) 60x57x91 см (много висока машина);
 • Smeg STO905-1 - размер (WxDxH) 86x55x58 см;
 • Samsung DW50H4050BB - размер (WxDxH) 45 x 65 x 82 cm.

миялни машини

Ако погледнете размера, тогава тези съдомиялни машини могат да се нарекат много големи. Когато купувате, трябва да бъдете внимателни, в противен случай в стандартна кухня такава техника може да не е подходяща за височина, дълбочина или ширина. Между другото, оборудването в пълен размер има предимството на функционалност и простор, което е важно за големи семейства, т.е. прочетете повече за това в статията Преглед на вградените съдомиялни машини 60 cm.

Размери на свободно стоящи съдомиялни машини

Независимите съдомиялни машини също могат да бъдат разделени на две големи групи: съдове за миене на пода и плотове. Те могат да имат различни размери, в зависимост от това на какво са разделени:

 • пълноразмерните имат ширина 60 см, дълбочина 55-68 см, височина 80-89 см;
 • тесните имат ширина 45 см, дълбочина 54-64 см, височина 82-85 см;
 • компактните имат ширина 54,5-55,1 см, дълбочина 49-53 см, височина 43,5-60 см.

Важно! Въпреки посочените размери в паспорта на съдомиялната машина, бъдете готови за факта, че производителят посочи неточни размери с грешка плюс или минус сантиметър. В някои случаи този сантиметър може да бъде решаващ.

размери на съдомиялни машини

Забележете още една характеристика на размера на съдомиялната машина. Подобни известни производители на оборудване като Bosch, Candy, Siemens, Electrolux, Hansa са ориентирани в по-голяма степен към руския потребител. Размерите на техните машини могат да се нарекат стандартни, най-често те са идеално подходящи за размерите на мебелите. Но съдомиялните машини от такива марки като Smeg, Kuppersbusch, Miele могат значително да се различават по размер от стандартните, така че трябва да бъдете внимателни.

За ваша информация! Пълноразмерната или тясна свободно стояща съдомиялна машина може да има подвижен горен капак, който ви позволява да поставите съдомиялната машина под плота. Обикновено тези машини имат задни ключалки или винтове, придържащи капака.

Най-малките миялни машини

Отделно искам да кажа няколко думи за миниатюрни или компактни съдомиялни машини.В опит да поставят на всяка цена съдомиялна машина в малка кухня, хората търсят уреди с размери не само 45, но и 40 и дори 30 см. Само къде трябва да бъдат тези 30 и 40 см, на ширина или може би в дълбочина? Всъщност това не е важно, тъй като такива съдомиялни машини с ширина или дълбочина 40 см, а още повече 30 см, просто не се продават.

Ако при поискване в Yandex намерите не дузина сайтове, които ви предлагат такива мини миялни машини, тогава не бързайте да се радвате. Това е само трик, достатъчно е да проучите характеристиките на конкретен модел на машината и ще видите, че ширината й явно не е 30 см, дори не е 40. Това, което е 30 см, е външният размер на съдомиялната машина в ширина или дълбочина, но тогава какъв ще бъде вътрешният размер и обемът на пералната камера? Не можете да поставите два комплекта чинии в такава машина, да не говорим за тенджери. В допълнение, какви трябва да бъдат частите за такава съдомиялна машина от 30 см, как да ги поставите вътре в малък калъф? Накратко, технически е невъзможно или много трудно и не е разумно да се създаде такава съдомиялна машина.

По принцип минималната ширина на съдомиялната машина е 44,5 см, има малко такива машини, но въпреки това повечето модели са с ширина 45 см. Що се отнася до дълбочината, минималната за съдомиялната машина е 49 см, например съдомиялната машина Dometic DW2440 е 55 широка и 45 см височина. ,

Забележка! Най-малките машини са настолни, вградени компактни съдомиялни машини с няколко сантиметра повече. Но това не пречи да се скрие такава машина в шкаф под мивката.

И така, след като внимателно проучихме размерите на различните модели съдомиялни, стигнахме до извода, че повечето от тях са стандартни. Ако внимателно изберете съдомиялната машина, тогава за всяка кухня можете да намерите най-добрия вариант. Успех с покупката ви!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Владимир Владимир:

  Той е разбираем и ясен

 2. Граватар Лили лилия:

  Благодаря, всичко е ясно и разбираемо.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини